Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 571
  • Ескіз
    Документ
    Упаковка з використанням модифікованої атмосфери
    (2024) Кулик, Наталія Вікторівна; Пригодій, Денис Віталійович
    Забезпечення населення продуктами харчування в достатній кількості, необхідного рівня якості, споживчої цінності та безпеки є питанням номер один як для урядів країн у всьому світі, так і для кожного з нас. Для гарантування безпеки харчових продуктів для споживача недостатньо виробляти продукти високої якості, треба гарантувати їх належне зберігання впродовж певного терміну, тож роль упаковки у цьому процесі важко переоцінити. Пакування з використанням МАР дає змогу забезпечити зберігання якісних і смакових властивостей харчових продуктів, їх колір та аромат, запобігти їх передчасному псуванню й подовжити термін придатності. Як МАР найчастіше використовують CO2, N2 і O2 у різних співвідношеннях залежно від продукту. Тривають дослідження щодо використання монооксиду вуглецю та інертних газів. Основні обмеження використання пакування з МАР пов’язані з високою вартістю газів, пакувальних матеріалів і пакувальних машин, а також вартістю аналізу, який проводиться для розрахунку оптимального складу газової суміші для певного харчового продукту. Providing the population with food in sufficient quantity, at the required level of quality, consumer value and safety is the number one issue for governments around the world, as well as for each of us. To guarantee the safety of food products for the consumer, it is not enough to produce high-quality products, it is necessary to ensure their proper storage for a certain period, so the role of packaging in this process is difficult to overestimate. Packaging using MAP makes it possible to ensure the preservation of the quality and taste properties of food products, their color and aroma, and to prevent their premature spoilage and extend the shelf life. CO2, N2 and O2 in various proportions are most often used as MAP wear depending on the product. Research into the use of carbon monoxide and inert gases is ongoing. The main limitations of the use of MAP packaging are related to the high cost of gases, packaging materials and packaging machines, as well as the cost of analysis, which is carried out to calculate the optimal composition of the gas mixture for a certain food product.
  • Ескіз
    Документ
    Обґрунтування параметрів процесу фільтрування при освітленні напою типу «Комбуча»
    (2024) Удодов, Сергій Олександрович; Савчук, Роман Олександрович; Чепелюк, Олена Олександрівна; Чепелюк, Олександр Миколайович
    Для дослідження освітлення ферментованого напою типу «Комбуча» використані методи фізичного (виробничий експеримент) і обчислювального моделювання в пакеті Solid Works, додаток Flow Simulation. Тривалість процесу фільтрування і якість освітленого напою суттєво залежать від розміру пор фільтраційного кар¬тону і температури напою. При використанні фільтра Colombo 18 рекомендовані значення пор становлять 10 мкм. За цих умов не змінюється якість напою, збе¬рі¬гається його товарний вигляд і подовжується термін зберігання. Найбільш ефек¬тивно процес фільтрування відбувається протягом 60...90 хв, при цьому отри¬му¬ють 500...600 л відфільтрованого напою.
  • Ескіз
    Документ
    Упаковка з гнучких пакувальних матеріалів (стан та тенденції розвитку)
    (2021) Кулик, Наталія Вікторівна
    Наведено актуальні дані аналізу ринку гнучких пакувальних матеріалів. Розглянуто основні тенденції розвитку упаковки з ГПМ: індивідуалізація та зручність; оптимізація (дизайн) матеріалів та процесів; турбота про здоров'я людини та безпеки харчових продуктів; упаковка в умовах пандемії та після COVID-19; електронна комерція та безконтактна доставка, екологічні аспекти. Наведено приклади сучасної упаковки з ГПМ, розробленої з урахуванням вимог економіки замкнутого циклу.
  • Ескіз
    Документ
    Актуальні вимоги до упаковки в часи COVID-19
    (2022) Кулик, Наталія Вікторівна
    Розглянуто наслідки впливу COVID-19 на різні сфери життя українців, перш за все на економічні показники, моделі придбання та споживання продуктів і напоїв в умовах соціального дистанціювання. У статті проаналізовано, як упаковка відреагувала на ці зміни, а також вимоги, які висувають реалії сьогодення до упаковки. Зазначено, що оптимальна упаковка дозволяє зменшити витрати в скрутні економічні часи та забезпечити ефективну безконтактну доставку в умовах переходу до електронної комерції за рахунок оновлення та вдосконалення механічних характеристик, покращення та адаптування дизайну. Наведено приклади інноваційних рішень у пакуванні, які сприяють надійності зберігання та доставки пакованих продуктів, а також лояльності клієнтів та збільшенню продажів.
  • Ескіз
    Документ
    Фізико-механічні властивості стретч-плівок з використанням вторинної сировини
    (2022) Кулик, Наталія Вікторівна; Аліпатова, Марія Русланівна
    Стаття базується на розробці стрейч-плівки для обгортання піддонів, що містить 50% матеріалів вторинної переробки (PCR) на основі полімеру розроблений компанією Dow Chemical. У цьому дослідженні різні зразки каст та видувних стрейч-плівок були виготовлені на лініях коекструзії у центрі розробок та інновацій Tarragona Pack Studios. PCR впроваджували у 3 та 4 шари 5-шарової стрейч плівки. Основні механічні властивості були протестовані із високою продуктивністю. Однак властивість, така як сила утримування може бути покращена. Після цього дослідження було доведено, що для покращення деяких властивостей можна використовувати різні матеріали у 2 шар залежно від потреб клієнта. Також відомо, що матеріали з низьким індексом розплаву мають хороші властивості щодо стійкості до проколів.
  • Ескіз
    Документ
    Контроль якості жорсткої полімерної тари
    (2023) Кулик, Наталія Вікторівна
    Для деяких видів продукції (харчові продукти, лікарські препарати та медичний інструментарій, небезпечні вантажі тощо) тестування упаковки регламентовано правилами, які стосуються особливостей конструкції, процедури тестування та контролю процесів виготовлення упаковки. Технологічні процеси можна контролювати з використанням різних систем управління якістю: HACCP – системою аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок, що гарантує виробництво безпечної упаковки шляхом ідентифікації та контролю небезпечних чинників; ISO 9000 – серією стандартів ISO, які застосовують при створенні та вдосконаленні систем менеджменту якості організацій. Крім того, запроваджується статистичний контроль процесів, який керує протоколами перевірки й валідації та іншими документами. Для нерегульованих виробів тестування виконують відповідно до чинної нормативної документації або контракту . При виробництві жорсткої полімерної упаковки потрібно контролювати якість сировини, напівпродуктів і напівфабрикатів до і після кожної технологічної операції та параметри якості готових виробів.
  • Ескіз
    Документ
    Актуальні вимоги до упаковки в часи COVID-19 (погляд із практики)
    (2022) Кулик, Наталія Вікторівна; Степанова, Ольга Олегівна
    Автори розглянули наслідки впливу COVID-19 на різні сфери та стиль життя українців, у тому числі зміни в роботі, навчанні, дозвіллі, турботі про здоров’я та безпеку. У статті проаналізовано, як упаковка відреагувала на ці зміни, а також вимоги, які висувають до упаковки реалії сьогодення. Зазначено, що перелік функцій упаковки постійно зростає, і в умовах пандемії до них додаються функції, які забезпечують впевненість у безпеці та якості продукту за рахунок прозорості ланцюжка поставок. Вказано, що підвищується важливість впровадження інформаційних технологій в упаковку, додана функціональність упаковки за допомогою QR-кодів і тегів NFC робить її «розумнішою». Також упаковка виконує навчальну та розважальну функції, які крім благородної освітньої та розвивальної місії підвищують рівень залучення споживачів та збільшують продажі упакованої продукції. Наведено приклади інноваційних рішень у пакованні, в тому числі розробку студентки НУХТ Степанової Ольги.
  • Ескіз
    Документ
    Стретч-плівки з додаванням вторинної сировини
    (2023) Аліпатова, Марія Русланівна; Кулик, Наталія Вікторівна
    Проблема переробки упаковки та використання вторинної сировини є нині актуальною в пакувальній індустрії. Провідні світові компанії галузі спрямовують потужні зусилля на розробку нових високотехнологічних якісних пакувальних матеріалів із використанням вторинної сировини. Всесвітньо відомий виробник полімерів – компанія Dow Chemical – є одним із лідерів у цій сфері інновацій. Для забезпечення ефективного вирішення цього та інших завдань компанія в науково-дослідній діяльності та практичному впровадженні розробок приділяє велику увагу відбору й підготовці кваліфікованих фахівців. Упродовж декількох років Dow практикує програму стажувань для студентів з усього світу. Кандидатів відбирають у кілька етапів, після чого студентам пропонують розпочати роботу в одному з R&D центрів компанії. В такому центрі й проходило річне стажування однієї з авторів цієї статті. У статті наведено результати досліджень впливу додавання вторинної сировини (PCR) на основні фізико-механічні властивості стретч-плівок та підхід до їх покращення шляхом моделювання складу п’яти шарових стретч плівок за рахунок використання первинних полімерів з певними фізико-механічними властивостями.
  • Ескіз
    Документ
    Цифрова кодована інформація на пакованні
    (2020) Кулик, Наталія Вікторівна; Гавва, Олександр Миколайович
    У статті показана важливсть інформаційної функції упаковки, особливо в умовах стрімкої зміни умов життя людей. Ця функція реалізує вимоги законодавчих актів до розміщення інформації про паковану продукцію. Сучасна упаковка має найбільшу поверхню для інформації. У статті наведені сучасні способи розміщення інформації на упаковці за допомогою цифрових техноолгій. Серед них штрихове та радічастотне кодування, цифрова ідентифікація -QR -код, dot-код, тощо. Наведені ії переваги та недоліки. The article shows the importance of the informational function of packaging, especially in conditions of rapid changes in people's living conditions. This function implements the requirements of legislative acts for posting information about packaged products. Modern packaging has the largest surface for information. The article presents modern methods of placing information on packaging using digital technologies. Among them are barcode and radio frequency coding, digital identification - QR code, dot code, etc. Its advantages and disadvantages are given.
  • Ескіз
    Документ
    Simulation of hydrodynamic phenomena in valve feeders of adaptronic modules for dosing liquid products
    (2024) Gavva, Oleksandr; Kryvoplias-Volodina, Liudmyla; Dolomakin, Yuriy; Kulyk, Nataliya; Kokhan, Anton
    Rational geometric and hydrodynamic parameters of valve feeders of adaptron modules for dosing liquid food products in automatic packaging machines are determined. Materials and methods. The study of hydrodynamic phenomena based on the simulation modeling of the feeder operation with liquid media, the physical and mechanical characteristics of which are close to Newtonian liquids, was conducted. A feeder with a conical valve and purified drinking water were used in the study. The feeder throughput was 500 cm3/s; the internal diameter of the drain nozzle was 20 mm. Results and discussion. To ensure the continuous flow, minimum overall dimensions of the feeder, and the possibility of regulation by changing the throughput of the feeder nozzle according to a given law, the angle at the base of the cone should be within 50–60°, and the length of the saddle base 20–25 mm. During the movement of the liquid in the valve feeder, three negative factors affecting the parallel laminar movement of the liquid were found: (a)reverse movement of the liquid when it comes into contact with the surface of the base of the valve cone; (b) turbulence cells at the entrance of the liquid into the valve channel, and (c) the tubular form of the liquid flow in the nozzle. These negative factors can be eliminated by using a ball-conical valve with a truncated top. To eliminate turbulence cells in the valve feeder, counter-current movement of liquid, and tubular flow of liquid in the nozzle, it was proposed to make the valve in the form of a conical-spherical shape with a cut-off cone top, and also to extend the inner surface of the seat to the inner surface of the measuring cylinder of the feeder. Under such conditions, a parallel flow of liquid is ensured, which contributes to the accuracy of dose formation and the duration of product storage. Conclusions. The design of the valve in the form of a conically spherical figure with a cut-off cone top according to the provided recommendations allows eliminating the centers of turbulence in the movement of liquid products in the valve feeder.