Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 55
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання та оптимізація процесу ферментативного гідролізу сироваткових білків
    (2021) Синенко, Тетяна Павлівна; Фролова, Наталія Епінетівна
    У статті розглянуто тенденції виробництва натуральних смакоароматичних добавок гастрономічного напряму. Обґрунтовано доцільність використання сироваткових білків у смакоароматичних добавках. Метою статті є математичне моделювання процесу гідролізу сироваткових білків за критерієм максимального виходу вільних амінокислот у разі використання ферментного каталізатора. В експериментальних дослідженнях використовували комерційний концентрат сироваткових білків (КСБ-УФ-80) і лужну бактеріальну протеазу «Протолад». Оптимізацію параметрів ферментативного гідролізу проводили методом поверхонь відгуку, із застосуванням центрального композиційного рототабельного плану. Процес гідролізу сироваткових білків та отримання низькомолекулярних пептидів і амінокислот представлений у вигляді параметричної схеми. Визначено значущі технологічні параметри процесу ферментативного гідролізу сироваткових білків: концентрація ферментного препарату (F, %) та субстрату (S, %), рН середовища (pH), температура (t, °С) і тривалість процесу (τ, хв) гідролізу. Оптимізацію процесу проводили за вихідним параметром моделі – вміст азоту амінних груп (NAG, мг / 100 г). По результатам проведених експериментів і математичної обробки отриманих даних у вигляді рівнянь регресії було одержано модель процесу гідролізу сироваткових білків під дією ферментних препаратів. Регресійний аналіз даних показав всі вибрані фактори та їх взаємодії є значущими, рівень достовірності перевищує 95%. В результаті поетапного аналізу розробленої математичної моделі оптимізовано процес гідролізу сироваткових білків ферментним препаратом «Протолад». Встановлено, що найглибший ступень гідролізу відбувається за таких технологічних параметрів: концентрація ферменту 4±0,01% і субстрату 18±0,5%, рН 7,7±0,1 і температура середовища 57±2°С, тривалість процесу 75 хв.
  • Ескіз
    Документ
    Розв’язання задач управління постачання сировини та матеріалів для харчового підприємства
    (2022) Чорнобай, Катерина Юріївна; Сєдих, Ольга Леонідівна; Грибков, Сергій Віталійович
    У роботі проведено дослідження проблеми забезпечення сировиною та матеріалам ихарчового підприємства. Представлена математична модель постачання сировини та матеріалів від різних постачальниківз мет ою мінімізації витрат. Проведено аналіз методів та алгоритмів вирішення задач оперативно-календарного планування на харчових підприємствах. Проведений аналіз показавдоцільність поєднання евристичних та метаевристичних алгоритмів, що будуть покладенів систему підтримки прийняття рішень для підприємств харчової галузі.
  • Ескіз
    Документ
    Metodological aspects of the mathematical theory of fricthion it is applicable to bearing surfaces of overload devices
    (2013) Gavva, Oleksandr M.; Kryvoplias-Volodina, Liudmyla
    In streaming lines of cargo product containers provided by the application of various design schemes for handling devices. During the execution of operations, for the most part overload loads change the orientation with respect to the original direction of motion. Change the orientation of load on bearing planes carried in difficult cargo plane motion of one or more load-bearing planes simultaneously. To determine the rational parameters of handling devices is to apply mathematical modeling of the movement of cargo. Feature of this simulation is the use of mathematical theory of friction product containers of goods on the surface. As an example of methodology of mathematical simulation of containers of a product operations of processing of a load, results of operations that intends for cargo package in system of four pipelines are considered. У потокових лініях обробки вантажів у контейнерах передбачено застосування різних конструктивних схем для перевантажувальних пристроїв. Під час виконання операцій здебільшого перевантажувальні вантажі змінюють орієнтацію відносно по відношенню до початкового напрямку руху. Зміна орієнтації вантажу на несучих площинах, що переміщується в складній вантажній площині рух однієї або декількох несучих площин одночасно. Для визначення раціональних параметрів навантажувально-розвантажувальних пристроїв необхідно застосувати математичне моделювання руху вантажу. Особливістю такого моделювання є використання математичної теорії тертя продукту тертя тари з вантажем по поверхні. В якості прикладу методики математичного моделювання тертя тари з продуктом розглядаються операції переробки вантажу, результати операцій, що призначені для пакування вантажу в системі з чотирьох трубопроводів.
  • Ескіз
    Документ
    The research mechanical dynamic of model of the asynchronous engine in systems of continuous transport
    (2016) Kryvoplias-Volodina, Liudmyla; Gavva, Oleksandr M.; Yakymchuk, Nikolai
    Наведенo способи вдосконалення систем асинхронного електроприводу з частотним керуванням, призначених для конвеєрів і механізмів переміщення вантажів, шляхом розробки і застосування нових схемних рішень і алгоритмів керування, що дають змогу здійснювати оптимальне енергоспоживання. Запропоновано віртуальну об'єктну модель, засновану на попередньо побудованій математичній моделі, і побудовано в VisSim. Модель призначена для використання в якості елемента системи автоматичного регулювання. Вона дозволяє моделювати ввімкнення, вимкнення і реверс асинхронного двигуна, а також скалярне безперервне управління частотою обертання вала в діапазоні від -50% до +20% номінальної частоти обертання вала. Бібл. 8, рис. 4, таблиця. Are considered ways of perfection of systems of the asynchronous electric drive with the frequency management, intended for conveyors and mechanisms of moving of cargoes, by development and application of new circuit decisions and algorithms of the management, making possible optimum энергопотребление. The virtual objective model based on preliminary constructed mathematical model and the Model constructed in software package VisSim is offered for use as an element of system of automatic control. It allows to model inclusion, shutdown and a reverser of the asynchronous engine, as well as scalar continuous management of frequency of rotation of a shaft in a range from a minus of 50 % up to plus of 20 % of nominal frequency of rotation of a shaft. References 7, figures 4, table.
  • Ескіз
    Документ
    Математичне моделювання масоперенесення при періодичному віброекстрагуванні з рослинної сировини
    (2015) Зав'ялов, Володимир Леонідович; Деканський, Вадим Євгенійович; Лобок, Олексій Петрович; Мисюра, Тарас Григорович; Бодров, Віктор Семенович
    У статті представлено результат и математичного моделювання масоперенесення при періодичному віброекстрагуванні з рослинної сировини. Математично обґрунтовано явищ а масоперенесення на рівні молекулярної дифузії та конвективного перенесення цільової речовини в робочом у об 'ємі віброекстрактора періодичної дії. Отриманий математичний опис процесу мож е бути використано для моделювання кінетики періодичного екстрагування з рослинної сировини, а також як базовий для моделювання більш складних явищ теплових і масообмінних процесів.
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання ферментерів з вібраційним перемішуванням у фармацевтичній біотехнології
    (2018) Копиленко, Анатолій Васильович; Шибецький, В. Ю.; Костик, С. І.; Поводзинський, Вадим Миколайович
    Стаття присвячена дослідженню роботи ферментера з вібраційною системою перемішування рідкої фази. Культивування біологічних агентів у фармацевтичній біотехнології з метою отримання активних фармацевтичних інгредієнтів потребує конструювання й експлуатації високоефективної та надійної апаратури. Ферментери з вібраційною системою перемішування рідкої фази мають суттєві переваги порівняно з апаратами, у яких використовують обертові перемішуючи пристрої. Ці переваги дають змогу створити контрольовані умови під час культивування біологічних агентів, що є запорукою отримання біологічно активних речовин визначеної якості, безпечності й ефективності для виробництва біологічних лікарських засобів. Запропонована математична модель ферментера з вібраційним перемішуванням враховує концепцію про взаємозв ’язок між процесами масопередачі й перемішування і визначається специфікою гідродинаміки. Гідродинамічні характеристики ферментера з вібраційною системою перемішування мають суттєвий вплив на можливі механічні ушкодження біологічних агентів і, відповідно, обумовлюють можливі зміни якості активних фармацевтичних інгредієнтів. У зв’язку з цим є актуальним чисельне моделювання процесу на основі математичної моделі перемішування. У статті наведене моделювання процесу перемішування за допомогою системи рівнянь. Основними змінними є частота коливань, конструкційні особливості контактних елементів і параметри середовища. Для розрахунку системи рівнянь використаний математичний пакет MathCad, який дав змогу визначити характер розподілення концентрацій, що залежить від параметрів коливань, густини та в’язкості рідини, площі контактних елементів перемішуючого пристрою. Запропонована математична модель адекватно описує процес масопередачі в рідкофазній системі, що підтверджується отриманими результатами. Матеріали дослідження можуть бути використані в навчальному процесі та в практичній роботі інженерів конструкторів, при проектуванні ферментерів різних типорозмірів і продуктивності для фармацевтичної біотехнології. The article is devoted to the research of constructions of fermenters with a vibration system for mixing the liquid phase. The cultivation of biological agents in pharmaceutical biotechnology for the production of active pharmaceutical ingredients requires the creation and operation of highly effective and reliable equipment. Vibration mixing fermenters have significant advantages over devices that use rotary mixing devices. These advantages allow us to create controlled conditions during cultivating biological agents that are the key to obtaining biologically active substances of a certain quality, safety and efficiency for the production of biological medicinal products. The proposed mathematical model of a fermenter with vibration mixing takes into account the concept of the relationship between processes of mass transfer and mixing and it is determined by the specificity of hydrodynamics. Hydrodynamic characteristics of a fermenter with a vibration mixing system have a significant effect on possible mechanical damage to the BA and, accordingly, cause changes in the quality of the APIs. In this regard, numerical modeling of the process is important on the basis of the mathematical model of mixing. In this paper, simulation of the mixing process and its description, with the help of a system of equations is given, the main variables are the frequency of oscillations, the structural features of the contact elements and the parameters of the medium.To calculate the system of equations, the mathematical package MathCad was used to determine the numerical values of the concentration distribution, which depends on the parameters of the oscillation, density and viscosity of the liquid, the area of the contact elements of the mixing device. This mathematical model adequately describes the mass transfer process in the considered system, which is confirmed by the obtained results. Presented materials can be used as a guide to the practical work of design engineers and in the learning process, when designing fermenters for pharmaceutical biotechnologies of different sizes and performance.
  • Ескіз
    Документ
    Виявлення впливу казеїну на показники якості морозива з різним вмістом жиру
    (2020) Поліщук, Галина Євгеніївна; Бреус, Наталія Миколаївна; Шевченко (Кишенько), Ірина Іванівна; Гніцевич, Вікторія Альбертівна; Юдіна, Тетяна Іллівна; Ножечкіна-Єрошенко, Галина Миколаївна; Семко, Тетяна Василівна
    Досліджено вплив казеїну на показники якості морозива з різним вмістом жиру. За функціонально-технологічними характеристиками для збагачення морозива обрано казеїн міцелярний. Із застосуванням математичного моделювання у середовищі математичного пакету MathCad 15 оптимізовано масову частку казеїну міцелярного у складі морозива жирністю від 0 до 15 % з метою одержання продукту високої якості. Н
  • Ескіз
    Документ
    Modeling of innovative technology of fruit and berry desserts
    (2020) Polyovyk, Volodymyr; Koretska, Iryna; Kuzmin, Oleg; Zinchenko, Tatiana
    The aim of the work is to create a mathematical model for determining the balance of biologically active substances in prescription compositions of desserts made using blended semifinished vegetable raw materials. The task of the study is to determine the composition of the blended prescription mixture of a model pair of vegetable puree with the maximum content of biologically active substances. Results. The scientific novelty of the obtained results is that for the first time mathematical models of blended pairs were obtained and physicochemical and organoleptic parameters of innovative desserts were studied. Used modern research methods organoleptic, physicochemical; mathematical processing of experimental data was performed using computer technology. According to the results of organoleptic evaluation, the rating score of apple-dogwood dessert exceeded the control sample on apple puree (97.72 vs. 91.18б).Метою роботи є створення математичної моделі для визначення балансу біологічно активних речовин в рецептурних композиціях десертів виготовлених з максимальним вмістом біологічно-активних речовин використанням купажних напівфабрикатів рослинної сировини. є визначення складу купажної рецептурної суміші модельної пари рослинного пюре з Наукова новизна отриманих результатів полягає в тому, що було вперше отримано математичні моделі купажних пар та досліджено фізико-хімічні та органолептичні показники інноваційних десертів. Використовували сучасні методи дослідження органолептичні, фізико-хімічні; математичну обробку експериментальних даних проводили за допомогою комп’ютерних технологій. За результатами органолептичної оцінки рейтинговий бал десерту яблуко-кизил перевищив контрольний зразок на яблучному пюре (97,72 проти 91,18 балів2).
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання ректифікаційної колони з циклічним режимом роботи при виробництві етанолу
    (2020) Шевченко, Олександр Юхимович; Бедрик, Олеся Володимирівна; Малета, Володимир Миколайович
    У технологічній схемі очистки етанолу ректифікаційна колона концентрує етиловий спирт, вилучає проміжні, кінцеві домішки та залишок головних. При цьому концентрація етанолу піднімається до значень, близьких до азеотропної точки. При виробництві етанолу на роботу колони затрачається до 40% витрати пари. Враховуючи особливості роботи таких колон, як епюраційна та колона концентрації домішок, слід зазначити, що використання ректифікаційної колони у циклічному режимі також забезпечить належний економічний ефект. Моделювання колони проводилося для таких продуктів, як біоетанол і харчовий спирт. Результати моделювання представлені у вигляді таблиць і графіків, де в таблицях N визначає кількість теоретичних тарілок циклічної дистиляції, причому дріб показує співвідношення вичерпної в знаменнику та концентраційної в чисельнику тарілок. Незмінність мінімального флегмового числа для всіх варіантів розрахунків при отриманні спирту харчової якості пов ’язана з формою кривої рівноваги етанол-вода. Зі збільшенням флегмового числа відбувається перерозподіл співвідношення кількості тарілок у вичерпній і концентраційній частинах колони. Суттєвою відмінністю стаціонарного та циклічного процесів є кількісні показники розрахунку, такі як кількість теоретичних тарілок і флегмові числа. Моделювання ректифікаційної колони при отриманні харчового спирту 96,4% об. показало, що найбільший вплив зміни концентрації епюрату спостерігається у відгін ній частині колони. Із зменшенням концентрації епюрату з 50 до 10% об. кількість тарілок у відгінній частині колони збільшується втричі. In the ethanol purification scheme, the distillation column concentrates the ethyl alcohol, eliminates the intermediate, terminal impurities ami the residue of the major ones. The concentration of ethanol rises to values close to the azeotropic point. When producing ethanol, up to 40% of the steam consumption is spent for the work of the column. Considering the peculiarities of the operation of columns such as the ejection column and the impurity concentration column, it should be noted that the use of a distillation column in a cyclic mode will also provide a proper economic effect. Column modeling was performed for products such as bioethanol and food alcohol. The simulation results are presented in the form of tables and graphs, where in tables N determines the number of theoretical cyclical distillation plates, and the fraction shows the ratio of the plates: exhaustive in the denominator and the concentration in the numerator. The constant of the minimum reflux number for all variants of calculations on receipt of food quality alcohol is related to the shape of the ethanol-water equilibrium curve. With the increase of the reflux number, the ratio of the number of plates in the exhaustive and concentration parts of the column is redistributed. A significant difference between stationary and cyclic processes is the quantitative metrics such as the number of theoretical plates and reflux numbers. Modeling of the distillation column upon receipt of food alcohol of 96.4% vol. showed that the greatest influence of the change in the concentration of the epirate is observed in the distal part of the colunm. With a decrease in the concentration of the epirate from 50 to 10% vol. the number of plates in the top of the colunm is tripled.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення оптимального числа флегми для ректифікаційної колони циклічної дистиляції та порівняння його із стаціонарним
    (2020) Шевченко, Олександр Юхимович; Бедрик, Олеся Володимирівна; Малета, Володимир Миколайович
    Останнім часом зросло виробництво та використання біопалива, яке практично не поступається бензину. Відомо, що більше 50% спирту використовується з технічною метою. Проведені експериментальні дослідження в галузі дистиляції етанолу показують, що процес розділення компонентів має значний потенціал. Як механізм інтенсифікації процесу на шляху підвищення ефективності масообмінного обладнання, наприклад ректифікаційної колони, успішно використовується метод циклічної дистиляції з роздільним рухом фаз. Проведення кількісного порівняння традиційного режиму дистиляції з циклічним було здійснене за допомогою математичного моделювання обох режимів, при якому відображався взаємозв ’язок між основними параметрами процесу. Для визначення оптимального співвідношення між капітальними та поточними витратами використовується оптимальне значення флегмового числа як мінімуму функціональної залежності умовного об ’єму колони від флегмового числа. Із збільшенням флегмового числа зменшується кількість тарілок і відбувається перерозподіл співвідношення кількості тарілок у вичерпній і концентраційній частинах колони. За результатами математичного моделювання ректифікаційної колони, при виробництві біоетанолу, за умови концентрації дистшяту 95% об. та концентрації живлення 10% об. отримана залежність кількості тарілок колони від величини флегмового числа. Оптимальне флегмове число для циклічної дистшяції на 25% менше за загальноприйняте, при умовному об’ємі колони в 2,2раза менше для циклічної дистшяції. Економічний ефект від підвищення ефективності розділення циклічної дистшяції перерозподіляється між економією пари та кількістю тарілок ректифікаційної колони. Розрахунки показали максимальну економію пари до 30% при зменшенні кількості тарілок в 1,5раза та відсутність економії пари при зменшенні кількості тарілок в 2,6раза.