Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 26
  • Ескіз
    Документ
    Simulation of hydrodynamic phenomena in valve feeders of adaptronic modules for dosing liquid products
    (2024) Gavva, Oleksandr; Kryvoplias-Volodina, Liudmyla; Dolomakin, Yuriy; Kulyk, Nataliya; Kokhan, Anton
    Rational geometric and hydrodynamic parameters of valve feeders of adaptron modules for dosing liquid food products in automatic packaging machines are determined. Materials and methods. The study of hydrodynamic phenomena based on the simulation modeling of the feeder operation with liquid media, the physical and mechanical characteristics of which are close to Newtonian liquids, was conducted. A feeder with a conical valve and purified drinking water were used in the study. The feeder throughput was 500 cm3/s; the internal diameter of the drain nozzle was 20 mm. Results and discussion. To ensure the continuous flow, minimum overall dimensions of the feeder, and the possibility of regulation by changing the throughput of the feeder nozzle according to a given law, the angle at the base of the cone should be within 50–60°, and the length of the saddle base 20–25 mm. During the movement of the liquid in the valve feeder, three negative factors affecting the parallel laminar movement of the liquid were found: (a)reverse movement of the liquid when it comes into contact with the surface of the base of the valve cone; (b) turbulence cells at the entrance of the liquid into the valve channel, and (c) the tubular form of the liquid flow in the nozzle. These negative factors can be eliminated by using a ball-conical valve with a truncated top. To eliminate turbulence cells in the valve feeder, counter-current movement of liquid, and tubular flow of liquid in the nozzle, it was proposed to make the valve in the form of a conical-spherical shape with a cut-off cone top, and also to extend the inner surface of the seat to the inner surface of the measuring cylinder of the feeder. Under such conditions, a parallel flow of liquid is ensured, which contributes to the accuracy of dose formation and the duration of product storage. Conclusions. The design of the valve in the form of a conically spherical figure with a cut-off cone top according to the provided recommendations allows eliminating the centers of turbulence in the movement of liquid products in the valve feeder.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження характерних параметрів технологічного процесу формоутворення захисної повітряної упаковки
    (2023) Деренівська, Анастасія Василівна; Блаженко, Сергій Іванович; Масло, Микола Андрійович; Костін, Володимир Борисович
    Мета статті полягає в дослідженні особливостей і характерних параметрів процесу формоутворення надувної захисної упаковки за допомогою зворотних клапанів, основна функція яких — подача та утримання повітря всередині упаковки. Дослідження процесу переміщення повітря в зворотних клапанах та упаковці дає змогу визначити максимальне навантаження на пакувальний матеріал, підібрати необхідний вид пакувального матеріалу, знайти оптимальні режими роботи пристроїв для виготовлення такої упаковки, раціональні конструкцію та геометричні параметри зворотних клапанів. The analysis of the proposals in the inflatable protective packaging market indicates a further increase in its use. In addition, scientific research will determine the prospects for the development of new and improvement of existing packages. One of the directions is the research related to the peculiarities of the use of check valves, the main function of which is the supply and retention of air inside the package. These functions are provided by the geometric dimensions and structural features of the internal channels for the movement of air inside the check valve. The article is aimed at studying the features and characteristic parameters of the process of forming inflatable protective packaging using check valves. The object of research is the technological process of forming inflatable protective packaging of various geometries and methods of execution. The subject of the study is the diagrams of the technological process of forming an inflatable protective package and the distribution of pressure values, speed during air movement in check valves. The simulation results showed a clear distribution across the pressure zones during air movement in different types of check valves. With the help of simulation modeling confirmed: the ability to control the conditions of air movement using the geometry of check valves; expediency of using a valve with four outlet channels, as such, in which the speed of air movement is minimal, and the created air pressure is maximum. Using this valve design, a cell with a higher pressure can be obtained during the packaging process. This will provide greater protection for the product from dynamic loads. The method of studying the process of forming air protective packaging with the help of check valves allows determining the maximum load and choosing the type of packaging material. It helps find the optimal operating modes of devices for making packaging, as well as the rational design and geometric parameters of check valves.
  • Ескіз
    Документ
    Використання глюкози в технології виробництва неглазурованих помадних цукерок
    (2020) Онофрійчук, Оксана Сергіївна; Кохан, Олена Олександрівна; Хомічак, Любомир Михайлович
    У статті відображені результати досліджень, присвячених удосконаленню технології неглазурованих помадних цукерок, які були виготовлені без використання традиційного цукру –сахарози. Досліджено вплив глюкози на параметри процесу помадоутворення, формування виробів, збереження якості помадних цукерок під час зберігання. Запропоновано використовувати вологоутримуючий агент –желатин з метою збереження ніжної дрібнокристалічної структури під час зберігання готових виробів. З метою удосконалення технології виробництва та покращення смакоароматичних властивостей глюкозних помадних цукерок запропоновано додатково вносити в рецептуру виробів пюре з ягід чорної смородини. Проведено прогнозування поведінки розроблених цукерок під час зберігання. Досліджено вплив пакувальних матеріалів на уповільнення процесу висихання цукерок, встановлено необхідність використання герметичного способу пакування готових цукерок на глюкозі. Удосконалення технології неглазурованих помадних цукерок дозволить розширити асортимент цієї групи кондитерських виробів. Оскільки пропонується виготовляти цукерки неглазурованими, що в своєму складі мають легкозасвоювану глюкозу та лише натуральні компоненти, то їх можна рекомендувати для всіх вікових категорій населення, особливо для дітей і людей із підвищеною фізичною та розумовою активністю в якості швидкого джерела енергії. Удосконалену технологію рекомендовано до впровадження на кондитерських підприємствах різної потужності.The article reflects the results of research on the improvement of the technology of unglazed fondant sweets, which were made without the use of traditional sugar –sucrose. The influence of glucose on the parameters of the process of fondant formation, product formation, preservation of the quality of fondant sweets during storage was investigated. It is suggested to use moisture-retaining agent gelatin, to preserve the delicate fine-grained structure while storing finished products. In order to improve the technology of production and improve the taste and aromatic properties of glucose fondant sweets, it is proposed to additionally add black currant puree to the recipe. The behavior of developed sweets during storage is predicted. The influence of packing materials on slowing down the process of candy drying out has been investigated, the necessity of using a sealed method of packaging on the prepared glucose sweets has been established. Improvements in the technology of unglazed fondant sweets will allow expanding the range of this group of confectionery products. Since it is proposed to make sweets that are unglazed and have easily digestible glucose and only natural components, they can be recommended for all age groups of people, especially children and people with high physical and mental activity as a fast source of energy. Advanced technology is recommended for implementation at confectionery enterprises of different capacities
  • Ескіз
    Документ
    Оптимізація компоновки пакувальних технологічних ліній
    (2016) Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна; Токарчук, Сергій Володимирович; Валіулін, Геннадій Раіфович
    Стаття присвячена вирішенню важливої проблеми щодо компонування автоматизованих пакувальних технологічних ліній. Проектування та компонування пакувальних технологічних ліній є найбільш складним і визначальним етапом забезпечення їх ефективності. Авторами розглянуто основні аспекти та переваги використання математичного моделювання при проектуванні пакувальних технологічних ліній. Article is devoted to the solution of an important problem concerning configuration of the automated packaging processing lines. Configuration optimization — an important factor of the solution of tasks power — and resource-saving, the mistakes made at this design stage lead to difficult consequences as from the point of view of excessive costs of energy, materials and products, and from the point of view of losses of appliances. Authors have considered the main aspects and benefits of use of mathematical modeling when designing packaging processing lines. The algorithm of optimization is presented in the form of four-level hierarchical structure. The task of modeling and designing of the formalized volume and spatial technological system is solved.
  • Ескіз
    Документ
    Експериментальні дослідження явища статичного гідравлічного гістерезиса в дозувальному мехатронному модулі
    (2021) Токарчук, Сергій Володимирович; Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна; Валіулін, Геннадій Раіфович
    Завдання вдосконалення та розвитку машин та їх елементів є актуальним на будь-якому етапі їх життєвого циклу. У статті представлено дослідження параметрів роботи функціонального мехатронного модуля дозування в’язкої продукції, роботу якого засновано на основі ерліфтного обʼємного способу формування дози та використання електропневматичної системи автоматичного керування. Запропоноване виконання функціонального мехатронного модуля може застосовуватись для широкого асортименту в’язких харчових продуктів із забезпеченням високих показників якості процесу дозування. The task of improving and developing machines and their elements are relevant at any stage of their life cycle. Along with ensuring the value of the specified productivity, one of the main tasks that they are trying to solve when synthesizing the structural and structural schemes of machines is to minimize the costs of their production and operation. The cost of the equipment is proportional to its metal consumption and energy supply. In addition, taking into account the realities of today and the constant increase in the cost of energy carriers, one of the main components of operating costs is the consumption of electricity by equipment. The paper presents a study of the operating parameters of the functional mechatronics module for dosing viscous products. The operation of the module is based on the erlift volumetric method of dosing and the use of an electro-pneumatic automatic control system. This involves connecting a control device (multi-channel proportional pressure regulator ER Camozzi) to the object and introducing it into the feedback system. The task of the regulator is to control the actuator so that the inconsistency signal is reduced to zero in the presence of disturbances. A laboratory plant was developed and constructed to carry out a set of experimental studies. Based on the obtained results of experimental studies, characteristics of the process of processing a viscous food product in the proposed FMM system are obtained. Repeat ability was maintained when the dosage time interval was changed. This indicates that it is possible to dosing the same volume of product over a predetermined processing time.Proposed design of functional mechatronics module in comparison with “classicalˮ scheme of piston volume dosage has several advantages. The product jet supply is implemented for a wide rangeof viscous food products with ensuring high quality indicators of the dosing process and ease of installation and operation. Also,there is a decrease in material consumption and power consumptiondue to the absence of a pneumatic drive system and shutoff valves.
  • Ескіз
    Документ
    Ефективне використання енергетичного ресурсу в мехатронних модулях пакувальних машин
    (2019) Якимчук, Владислав Миколайович; Гавва, Олександр Миколайович
    У статті розглянуто малодосліджений і майже нереалізований напрям керування роботою мехатронних систем — корегування енергетичного ресурсу системи. Запропоновано методику реалізації управління енергетичною ефективністю мехатронної системи модулів пакування, яка ґрунтується на класичному принципі найменшої дії, згідно з яким забезпечується рух робочих органів. Передбачається, що система керування зможе оцінювати можливі траєкторії руху робочих органів шляхом аналізу енергетичних витрат мехатронної системи пакування. Для реалізації поставленої задачі в математичну модель керування модулем мехатронної системи пакування додано додатковий вектор керування енергетичним ресурсом, величина якого суттєво впливає на розрахунок характеристики вихідного сигналу керування. Запропоновано оцінювати енергетичні витрати мехатронної системи пакування шляхом аналізу інтегральних енергетичних характеристик, отриманих за час технологічного циклу пакування з урахуванням спожитої енергії, ефективності використання повної енергії. Основними складовими коефіцієнта є показники ефективності використання активної енергії мехатронної системи пакування та ефективності перетворення електричної енергії. Для перевірки адекватності отриманих аналітичних результатів виготовлено експериментальну установку функціонального мехатронного модуля лінійного переміщення структурних одиниць групової упаковки. Результати аналітичних досліджень витрат енергії представлені у вигляді графіків витрати енергії (загальної та реактивної) під час реалізації оптимального закону переміщення ряду споживчих упаковок. Змінним зовнішнім фактором для визначення якості споживання мехатронним модулем енергетичного ресурсу був кут нахилу твірної площини. Наведена математична модель мехатронної системи пакування дає змогу визначити основні способи підвищення ефективності використання її енергетичного ресурсу з урахуванням структурних особливостей конструкції шляхом визначення якості системи керування мехатронними системами пакування за критерієм ефективного використання електроенергії та розробки способів діагностування й рекуперації енергетичних ресурсів мехатронних систем пакування. The paper deals with the direction of control of the mechatronic systems operation, which is poorly researched and almost not realized about correction of the energy resource of the system. The authors propose a technique for implementing the energy efficiency management of a mechatronic packaging module system, which based on the classical principle of least action, according to which movement of working bodies is ensured. It is envisaged that the control system will be able to estimate the possible trajectories of movement of the working bodies by analyzing the energy costs of the mechatronic packaging system. For the realization of this task in mathematical model an additional vector of energy control was added, the value of which significantly influences the calculation of the characteristic of the control output. It has been proposed to estimate the energy costs of a mechatronic packaging system by analyzing the integral energy characteristics obtained during the technological cycle of packaging, taking into account consumed energy. The main components of such coefficient are the performance indicators of the active energy of the mechatronic packaging system, the efficiency of the use of the active energy of the mechatronic packaging system and the efficiency of the conversion of electrical energy. To verify the adequacy of the obtained analytical results, it was made an experimental setup of a functional mechatronic module of linear movement of structural units of group packaging. The results of analytical studies of energy consumption are presented in the form of graphs of energy consumption (total and reactive) during the implementation of the optimal law of movement of a number of consumer packages. A variable external factor for determining the quality of consumption by the mechatronic module of the energy resource was the angle of inclination of the generating plane. The above mathematical model of mechatronic packaging system allows to determine the main ways of increasing the efficiency of its energy resource taking into account structural features of the structure by: determining the quality of the control system of mechatronic packaging systems by the criterion of efficient use of electricity; development of methods for diagnosing and recovering energy resources of mechatronic packaging systems.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу фруктози і лактози на технологічні операції виробництва цукерок кристалічної структури
    (2018) Кохан, Олена Олександрівна; Онофрійчук, Оксана Сергіївна; Хомічак, Любомир Михайлович
    У статті досліджується можливість отримання цукерок кристалічної структури з використанням комбінації цукрів фруктози і лактози. Було проведено дослідження впливу цукрів на параметри процесу помадоутворення, формування виробів, збереження якості помадних цукерок під час зберігання. Підібрано оптимальне співвідношення цукрів з метою отримання цукерок з дрібнокристалічною структурою. Проведено прогнозування поведінки розроблених цукерок під час зберігання. Досліджено вплив пакувальних матеріалів на уповільнення процесу висихання цукерок, та встановлено ефективність використання упаковки «у перекрутку». Розраховано показник глікемічності розроблених цукерок.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу фруктози і глюкози на технологічні операції виробництва неглазурованих помадних цукерок
    (2018) Кохан, Олена Олександрівна; Онофрійчук, Оксана Сергіївна; Ткаченко, Сергій Володимирович
    У статті відображені результати досліджень, присвячених удосконаленню технології неглазурованих помадних цукерок, що виготовлені без традиційного цукру –сахарози. Досліджено вплив моноцукрів – глюкози та фруктози на параметри процесу помадоутворення, формування виробів, збереження якості помадних цукерок під час зберігання. Підібрано раціональну комбінацію цукрів з метою отримання цукерок з дрібнокристалічною структурою. Проведено прогнозування поведінки розроблених цукерок під час зберігання. Досліджено вплив пакувальних матеріалів на уповільнення процесу висихання цукерок, встановлено ефективність використання упаковки «в перекрутку». Удосконалення технології неглазурованих помадних цукерок дозволить розширити асортимент цієї групи кондитерських виробів. Оскільки пропонується виготовляти цукерки неглазурованими, що в своєму складі мають легкозасвоювані цукри фруктозу і глюкозу, то їх можна рекомендувати для всіх вікових категорій населення, особливо для дітей і людей із підвищеною фізичною активністю в якості швидкого джерела енергії.
  • Ескіз
    Документ
    Обґрунтування вибору ежекторів для пакувального обладнання
    (2018) Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна
    Програми імітаційного моделювання й обчислювальні ресурси на базі CFD-методів (Computational Fluid Dynamics) є основою вирішення складних технічних завдань та інтегрування передових технологій в оновлені технічні рішення. У статті описано алгоритм і розроблені на його основі математичні моделі для дослідження пневмосоплових систем у пакувальному обладнанні. Представлена методика дає змогу синтезувати нові пристрої, прискорити процес дослідження і розробки технічної документації, скорочує час випробовувань. Загальна мета цієї статті — дати огляд імітаційних методів дослідження в програмному пакеті (ПП) FlowVision; дослідити математичну модель гідродинамічного характеру в пневмосопловому ежекторі для функціональних модулів пакувального обладнання харчових продуктів. Programs for simulation and computational resources based on CFD-methods (Computational Fluid Dynamics) - is the basis for solving complex technical problems. This is a method for integrating advanced technologies into new technical solutions. The paper describes the algorithm and the development on its basis of a mathematical model for the investigation of a pneumatic nozzle system in packaging equipment. In ejector systems of packaging machines, performance is critical to the operation of the technology system. Construction of mathematical models is an effective method for analyzing the performance of the ejector. In some functional systems of packaging machines with nozzle devices it is necessary to take into account the performance as well. The urgent task for a simplified selection and verification of regulated technological operations with ejectors in packaging machines — requires the development of a generalized model. Different working environments are considered in the calculations of the model: air, vacuum, gas modified media. The results of a series of simulation experiments revealed that the defining elements of the ejector's performance are: a) a nozzle that provides the required flow; b) the mixing chamber with the necessary parameters; c) the location of the nozzle and its form of communication with the surface of the ejector, providing the required pressure distribution and turning the jet. The described technique allows to synthesize new devices, accelerate the process of research and development of technical documentation, shortens the testing time. The overall goal of this article is to provide an overview of the simulation methods of research in the Flow Vision software package; to study the mathematical model of the hydrodynamic nature in the pneumatic nozzle ejector for the functional modules of the packaging equipment.
  • Ескіз
    Документ
    Якість цукрового сиропу для лікеро-горілчаного виробництва
    (2015) Олійник, Світлана Іванівна
    На основі результатів досліджень якості цукрового сиропу та його впливу на стійкість лікеро-горілчаної продукції впроваджено ДСТУ 7477 «Сироп цукровий для лікеро-горілчаного виробництва. Технічні умови». Наведено основні вимоги до сировини, якості цукрового сиропу за органолептичними, фізико-хімічними та мікробіологічними показниками, вмістом токсичних елементів, правила приймання, маркування, пакування, транспортування і зберігання у лікеро-горілчаному виробництві. On the basis of the results of research quality sugar syrup and its impact on stability of alcoholic beverages introduced GATS 7477 „Sugar Syrup for liquor-vodka production. Specifications.” The basic requirements for raw materials, the quality of sugar syrup on organoleptic, physical-chemical that microbiological, content of toxic elements, rules of acceptance, labeling, packaging, transportation and storage at the distillery productions.