Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
7 результатів
Результати пошуку
Документ Resource saving wool washing technology(2017) Oseiko, Мykola; Romanovska, TetianaIntroduction. Washing of wool is carried out in an aqueous environment in order to remove contaminants and wool fat (zhyropit). Remove sewage from sewage. The purified fat of wool (food additive E913, lanolin) is widely used in the production of food, perfumery, cosmetics and specialty products and preparations. Materials and methods. Sles 70 was washed with wipes. To find rational wool washing parameters, the mathematical planning of the experiment was performed using Latin squares. Experimental data was processed using mathematical statistics in the Matcad package. Results and discussion. The influence of Sles 70 concentration in the washing solution in the range of 0.53.5 g/dm3, the hydromodule 1050, the temperature 2050 °С and the duration of washing 2 to 32 minutes were determined for extraction of extractives from sheep wool into a washing solution. The rational parameters of washing of fine-wool hair are revealed, influential factors are determined. The possibility of reducing the amount of water used during washing is studied. A regression equation is obtained that approximates the effect of normalized factors on the refractive index n (nD 20) of waste water. Three essential and significant factors on the amount of extracted substances extracted in the washed solution are selected. The most influential factor on the refractive index of the spent washing solution is the temperature. Further on the significance of the effect is the hydromodule, with the temperature and the hydraulic module exhibit a measurable effect on the refractive index. The less important factor is the duration of the washing process. The concentration of detergent Sles 70 was an ineffective factor in the process of washing the wool, since the detergent was sufficient to form a micelle in a clean solution. Conclusions. It is determined that within the limits of the investigated range, the rational mode is as follows: washing at a temperature of 40 °С and a hydromodule of process 10 (the ratio of aqueous solution: wool 10:1) for a duration of 10 minutes washing solution Sles 70 at a concentration of 1 g/dm3. Вступ. Миття вовни здійснюють у водному середовищі з метою видалення забруднень та вовняного жиру (жиропоту). З відпрацьованої мийної води вилучають жир. Очищений вовняний жир (E913, ланолін) широко використовують під час виготовлення харчових, парфумерно-косметичних і спеціальних продуктів і препаратів. Матеріали та методи. Досліджували миття овечої вовни мийним засобом Sles 70. Для пошуку раціональних параметрів миття вовни застосували математичне планування експерименту за латинськими квадратами. Експериментальні дані обробляли методами математичної статистики у пакеті Matcad. Результати та обговорення. Визначали вплив концентрації Sles 70 у мийному розчині у діапазоні 0,53,5 г/дм3, гідромодуля 1050, температури 2050 С і тривалості миття 232 хв. на вилучення з овечої вовни екстрактивних речовин у мийний розчин. Виявлено раціональні параметри миття тонкорунної вовни, Визначено впливові фактори. Вивчено можливість зменшення кількості води, яку використовують під час миття. Отримано рівняння регресії, що апроксимує вплив нормалізованих факторів на показник заломлення nD 20 відпрацьованої мийної води. Відібрано три суттєво впливові та значущі фактори на кількість вилучених екстрактивних речовин у мийному відпрацьованому розчині. Найвпливовішим фактором на показник заломлення відпрацьованого мийного розчину є температура. Далі за значущістю впливу є гідромодуль, причому температура і гідромодуль виявляють сумірний вплив на показник заломлення. Менш впливовим фактором є тривалість процесу миття. Невпливовим фактором на процес миття вовни виявилася концентрація мийного засобу Sles 70, оскільки мийного засобу було достатньо для утворення міцел у мийному розчині. Висновки. У межах дослідженого діапазону раціональним режимом є такий: миття за температури 40 С і гідромодуля процесу 10 (співвідношення водний розчин : вовна 10:1) тривалістю 10 хв. мийним розчином Sles 70 концентрацією 1 г/дм3.Документ Ресурсозберігаюча технологія зброджування крохмалевмісної сировини(2015) Боярчук, Ярослав АндрійовичПроведено аналіз спиртового зброджування крохмалевмісного сусла із заміною технологічної води фільтратом барди на стадії приготування замісу. Встановлено,що використання фільтрату барди позитивно впливає на активність дріжджових клітин, зменшуючи синтез летких органічних домішок та кислот. Визначено максимальну кратність використання фільтрату барди на стадії приготування замісу. The analysis of alcohol fermentation of starch mash with the replacement of technological water by filtrate bards at the stage of preparation of dough. It is established that the use of filtrate bards positively affects the activity of yeast cells, reducing the synthesis of volatile organic impurities and acids. The maximum multiplicity of use of filtrate bards in the stage of preparation of dough is determined.Документ Вирішення задач ресурсозбереження в будівництві шляхом використання якісних виробів із пористих бетонів(2010) Опєкунов, В. В.; Ободович, Олександр Миколайович; Недбайло, Олександр МиколайовичРозглянуто деякі науково-технічні аспекти проблеми ресурсозбереження при масовому будівництві та експлуатації енергоефективних (опалюваних) будівельних об’єктів. Звертається увага на необхідність використання виробів із пористих бетонів, насамперед із автоклавного ніздрюватого бетону й гідрофобізованого цементного перлітобетону. Some scientific and technical aspects of a problem resourse saved are considered at mass building and operation of heated building objects. The attention to necessity of application of products from porous concrete, first of all from autoclave cellular concrete and gydrofobian cement perlite is paid.Документ Солод з тритікале(2001) Москальова, Людмила Миколаївна; Удодов, Сергій Олександрович; Домарецький, Віталій АфанасійовичРозробка ресурсозберігаючої технології солоду й пива з використанням нетрадиційних видів сировини - важливий напрямок у розв'язанні актуальних проблем пивоварної галузі. Development of resource-saving technologies and malt beer using unconventional raw materials - important direction in solving the pressing problems of the brewing industry.Документ Екологічно-економічна ефективність переробки вторинної сировини харчової промисловості(2010) Кривчун, Олександр Миколайович; Шеремет, Олег ОлексійовичСтаття розглядає економічний механізм комплексної переробки вторинної сировини з урахуванням екологічних факторів. Необхідність поєднання екологічних, економічних та правових аспектів у вирішенні проблеми ресурсозбереження, що дасть можливість переходу підприємствам харчової промисловості на безвідходну технологію виробництва.Документ Організаційно-економічний механізм ресурсозбереження на підприємствах харчової промисловості(2011) Шеремет, Олег Олексійович; Кривчун, Олександр МиколайовичРозглянуто проблема розвитку підприємств харчової промисловості і, зокрема, організації раціонального використання виробничих ресурсів. Проаналізовано основні форми організаційно-економічного механізму ресурсозбереження, процес підготовки й розробки плану заходів ресурсозбереження на підприємстві, фактори раціонального споживання виробничих ресурсів, що визначають причини й умови реалізації резервів ресурсозбереження. It is considered problem of development of enterprises of food industry, in particular, organizations of the rational use of production resources. Basic forms are analysed organizationally economic to the mechanism of resursozberezhennya, process of preparation and development of plan of measures of resursozberezhennya on an enterprise, factors of rational consumption of production resources which determine reasons and terms of realization of backlogs of resursozberezhennya.Документ Аспекти ресурсозбереження в молочній галузі(2012) Грек, Олена Вікторівна; Лихолат, ОксанаРозглянуто проблеми, що перешкоджають впровадженню ресурсозберігаючих заходів на молокопереробних підприємствах України. Визначено завдання, функції та принципи ресурсозбереження. Обгрунтовано дію технічних, організаційних, соціально-економічних факторів, що сприяють збереженню ресурсів молокопереробного виробництва.