Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
18 результатів
Результати пошуку
Документ Методичний підхід до оцінки готовності підприємства до реалізації інвестиційної стратегії(2015) Якимчук, Тетяна ВолодимирівнаУ статті представлено методичний підхід до оцінки готовності підприємства до реалізації інвестиційної стратегії. Методичний підхід ґрунтується на співставленні результатів виробничої, фінансової та інвестиційної діяльностей галузі та підприємства. Розраховуються інтегральні показники, які дозволяють порівняти достатність внутрішньої готовності підприємства до реалізації інвестиційної стратегії і вимоги зовнішнього середовища. Запропонований методичний підхід сприяє підвищенню ефективності управління інвестиційною стратегією підприємства шляхом виявлення та усунення недоліків у його господарській діяльності. A methodical approach of assessment of the enterprise's readiness to implement an investment strategy was presented in the article. The methodical approach is based on comparing the results of the production, financing and investment activities of the enterprise and industry. Types of activities take into account the interrelation between the investment and other functional strategies. The integral indicators are calculated and it allows comparing the adequacy of internal enterprise's readiness to implement the investment strategy and requirements of the environment. After calculation weaknesses of the enterprise can be identified and the management decisions can be offered to improve the selection and implementation of investment projects. The methodical approach contributes to improve the efficiency of the investment strategy management by identifying deficiencies and taking remedial action in the economic activities of the enterprises.Документ Application features of educational quests in the format of blended learning in higher educational establishments(2022) Ulishchenko, Violetta; Kefeli-Yanovska, Olena; Ulishchenko, AndrijIn the process of work with students (postgraduate students, interns, teachers), the application of interactive forms of work has proven its effectiveness and relevance. At the same time, we should expand the methodological diversity of the interactive, involve such forms of work that best as possible meet the needs of the blended learning format. Quest as an interactive technology has many advantages – from a collective goal setting, definition of a strategy of movement to coordinated performance of intermediate tasks, search for substantiations and presentation of a collective decision. The main thing is that there are no obstacles to the realization of the educational quest, such as online or offline, because the help comes from the interactive board Miro. The purpose of the work is to substantiate the peculiarities of the application of the educational quest as a game technology in blended and distance education with the goal of deepening the motivation of students of higher education institutions of Ukraine, in particular medical ones; to intensify scientific research activities, to improve interaction in groups and teams, to promote the development of clinical thinking and communicative competence. Research methods. Theoretical (processing of the source base) and empirical (development and implementation of didactic quests in educational activities) research methods were used in the work. Due to the combination of these components, the expediency of application of quest-technologies in a blended form of education in higher education institutions is substantiated. Conclusions. Thanks to the involvement of quests, those who study will not only save motivation, but they will also structure, renew, update the acquired knowledge for further professional growth. Quests do not require students to be physically present in the classroom, and under the condition of a proper organization (script, route sheets for teams), the final result of their conducting in the format of blended education (through ZOOM, MIRO, another online platform for group work) is quite high. It is also interesting to note that quests in the form close to the competition, provide the opportunity to carry out summative and formative assessment, which is extremely important for monitoring the quality of knowledge. The application of educational quests in higher medical education with the involvement of interactive online boards opens up the opportunity to provide active interaction of subjects of training in conditions of a blended format. During the quest, the teacher performs the functions of a moderator, since organizational moments and the working atmosphere during group communication depend on him, as well as possible help in the form of vector direction (if the discussion has reached a dead end), and substantiation of the final results.Документ Оцінка інтелектуального потенціалу при формуванні конкурентних переваг підприємства(2018) Драган, Олена Іванівна; Гринюк, Юлія МихайлівнаУ статті обґрунтовано актуальність оцінки інтелектуального потенціалу підприємств у сучасному бізнес-середовищі та важливість її результатів для формування унікальних конкурентних переваг суб ’єктів господарювання і забезпечення інноваційності управління їхніми трудовими ресурсами. На підставі дослідження аналітичних підходів та з урахуванням авторських позицій сформовано систему часткових показників, що відображають усі його змістовні сторони: постійність кваліфікованого кадрового складу (працівників, що підвищили кваліфікацію або здійснили перепідготовку) підприємства, винахідницьку (раціоналізаторську) активність і ступінь її реалізації, охоплення персоналу всіма видами професійного навчання, його інженерно-технічну і наукову забезпеченість, освітній рівень працівників. Доведено необхідність та економічну доцільність їх включення до аналітичного інструментарію діагностики інтелектуального потенціалу підприємства. Представлено методику його інтегральної оцінки з використанням методів експертного опитування та математичної статистики, що є універсальною з точки зору використання підприємствами різної галузевої належності, форми власності та розміру і складається з таких етапів: визначення вагових коефіцієнтів показників, перевірка узгодженості думок учасників експертної групи за кожним із них та в цілому за коефіцієнтом конкордації, в тому числі його перевірка на статистичну значимість за критерієм %2, нормалізація їх значень і розрахунок інтегрального показника з урахуванням коефіцієнтів значимості. Апробація означеної методики здійснена за фактичними даними підприємства пивобезалкогольної промисловості України (ТОВ «Бердичівський пивоварний завод») за ряд періодів. Як наслідок, встановлено проблемні складові інтелектуального потенціалу товариства та визначено орієнтири подальшої роботи в напрямку його розвитку. Actuality of estimation of intellectual potential of the enterprises in modern business-environment and importance of its result for forming unique competitive edges of subjects of management and providing innovativeness of their labour resources management are justified in the article. The system of partial indexes is formed on the basis of research of analytical approaches and taking into account the authorial positions. They represent all its content parties: constancy of skilled staff (workers that promoted qualification or carried out retraining) of the enterprise, inventor (rationalization) activity and degree of its realization, scope of personnel by all types of professional studies, its technical and scientific providing, educational level of workers. Necessity and financial viability of their including to the analytical tool of diagnostics of intellectual potential of the enterprise are well proven. Methodology of its integral estimation with the use of methods of the expert questioning and mathematical statistics that is universal from the point of view of its use by different enterprises is presented. It consists of the next stages: determination of weighting coefficients of indexes, verification of coordination of participants’ opinions of expert group after each of them and in general after the coordination coefficient, including its checking for statistical 2 meaningfulness by the criteria of % , normalization of their value and calculation of integral index taking into account the weight coefficient. Approbation of the methodology is carried out from the actual data of beer and soft drinks production enterprise of Ukraine (LTD “Berdychiv brewery”) during some periods. As a result, the problem constituents of intellectual potential of the enterprise are set and the reference of further work in direction of its development is determined.Документ Структура і аналіз завдань на ЗНО(2019) Мазур, Олег КостянтиновичУ статті розглянуто питання завдань різної складності, та аналіз кількості набраних балів. The article considers the issues of tasks of different complexity and analysis of the number of points scored.Документ Food security assessment in Ukraine(2019) Kundeyeva, Galina; Mostenska, Tetiana; Yevsieieva-Severyna, IrynaThe transformation of food security concept according to individual food preferences is considered. The issue of nutrition as a complex problem of rational balanced nutrition is distinguished. The importance of nutrition in the context of food security has been investigated. The relationship between the terms "food security" and "nutrition" has been analyzed. The concept of functional nutrition for the development of a new model of food production is investigated. Three aspects of nutrition research for the development of agricultural sector and food industry are highlighted. The analysis of nutrition, its caloric content and balanced diet by major macronutrients and micronutrients is conducted. Correlation between the level of nutrition and life expectancy of a person is determined. In international food safety research, the approach to the concept of food security is transformed according to individual food preferences. In the Rome Declaration on World Food Security (1996), food security implies not only the physical and economic accessibility of food in accordance with rational consumption norms, but also the food provision of the population due to their growing needs. This approach deals with the definition of food security, which was defined as physical and economic availability of food for any individual in accordance with his/her dietary needs and preferences, taking into account the peculiarities of nutrition.Документ Characteristics of fish zrazy with Brassica Oleracea (Brassica Oleracea L. Var. Botryris L.) in quality of functional ingredient(2019) Ditrikh, Iryna; Ilchuk, Natalya; Yefymovych, PolinaУ статті охарактеризовано стан харчування населення України, зроблено висновки щодо можливого його покращення за рахунок розробки технології продуктів з рибної сировини із внесенням овочевих наповнювачів, які будуть мати поліпшені органолептичні показники, покращений хімічний склад, а також рекомендовані як функціональний продукт для певних категорій населення. Для розробки технології приготування нового виду рибних зраз доведено доцільність використання м’яса судака як інгредієнта, що має дієтичні властивості. Як природний функціональний продукт обрано капусту сорту Романеско (Brassica oleracea var. botrytis L.). Надано порівняльну характеристику вмісту незамінних амінокислот у білку капусти Романеско та загальновживаних продуктів харчування. Білок капусти Романеско — повноцінний, адже у своєму складі містить всі незамінні амінокислоти. Особливістю капусти Романеско є вміст у її складі сполук кемпферолу та сульфорафану. Доведено, що вони запобігають утворенню ракових клітин, чинять в організмі людини протизапальні, антимікробні, антиоксидантні властивості. Розроблено рецептуру й удосконалено технологію приготування рибних зраз з філе судака та капусти Романеско функціонального призначення з поліпшеними органолептичними властивостями та підвищеною біологічною цінністю. Встановлено оптимальне співвідношення інгредієнтів у рецептурі нового виду рибних зраз з капустою Романеско (філе судака та капуста Романеско). На основі розробленої п’ятибальноїшкали органолептичної оцінки якості за показниками зовнішнього вигляду, кольору, консистенції, запаху і смаку визначено, що найкращі показники має зразок рибних зраз із вмістом капусти 50%. За методом Харрингтона проведено комплексну оцінку якості нового виду рибних зраз «Рибні зрази з капустою Романеско» та доведено доцільність введення овочевого інгредієнта у рецептуру рибних зраз.Документ Rankings as a tool for monitoring the quality of higher education(2018) Bebko, SvitlanaThe article studies the quality of higher education and rankings as a tool of monitoring the quality of higher education. Special attention is dedicated to the methodological approaches to understanding the quality of higher education. Today the ranking systems have become widely distributed and applied in the world and European educational space. There are different approaches to classifying the most significant international and Ukrainian rankings, their demands and indicators. The purpose of the research is to analyze rankings and define its role in assessing the quality of higher education institutions. Results. Today two international rankings have received the world recognition: the Times (THES), administered by Times Higher Education magazine (supplement to the Times newspaper on higher education) and the Academic Ranking of the Universities of the World "Shanghai" (ARWU). The most reputable rankings of Ukraine are "TOP-200 Ukraine", Webometrics Ranking, "Consolidated Ranking" (portal "Education .AU"), Scopus database ranking. The ranking assessment of the activities of higher education institutions of all forms of ownership is an integral part of international and national monitoring of higher education. This component meets consumers' demand at the market of educational services and the labor market in information about the reputation of higher education institutions, their achievements and the specific results of scientific and educational activities. Originality. The topicality of the research is determined by the direction of the article, its problems and the need to put forward new hypotheses for studying the quality of higher education and rankings as an efficient tool of its assessing. Conclusions. The analysis of forming criteria for international and Ukrainian rankings proves the necessity of compiling a universal international integrated ranking that takes into account the peculiarities of the activities of various institutions and is as informative as possible.Документ Planning of elimination of emergency consequences(2014) Kovalenko, Sergey D.; Siryk, Alina; Vlasyuk, IvannaThe ratio between volume of useful information collected and processed during operation planning which is required for identifying optimal solution is calculated. This ratio allows to construct a graph of probability of identifying a solution in existing environment and probability value of identifying optimal solution before information in P*condition is obtained. Якість рішення при ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій залежить передусім від кількості факторів, що враховуються під час його визначення в конкретних умовах, рівня інформаційної готовності органів управління до прийняття рішення щодо ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у найкоротші терміни з необхідністю розгляду декількох варіантів для досягнення обґрунтованості і конкретності.Документ Модель електронного тренажера самонавчання(2009) Самсонов, Валерій ВасильовичВ статті розглядаються питання побудови тренажера самостійного вивчення студентом навчального матеріалу, який також може бути віднесений до типу автоматизованих систем керування навчанням. До основних функцій тренажеру відноситься: планування процесу засвоєння навчального матеріалу (завдання траєкторії, темпу і мотивації руху по навчальному матеріалу); порційна подача матеріалу студенту; початкове, проміжне і кінцеве тестування вивчення теми (лекції); визначення оцінки засвоєння теми, оцінки засвоєння розглянутого матеріалу; прогнозування досягнення рівня мотивації (бажаної оцінки); керування процесом навчання, тобто зміна траєкторії, темпу або мотивації. Важливим у розробці тренажеру є модель студента як об’єкту керування. The paper deals with the construction of the simulator self-study student training material , which can also be attributed to the type of automated control systems training. The main functions of the simulator include : planning the process of learning (task trajectory , pace and movement to motivate learning the material ) Portion student presentation of the material , initial , intermediate and final testing of study subjects (lectures ), the measurement of absorption threads assessment mastering the materials, prediction of achievement motivation level ( desired estimates ) control the learning process, ie the change of the trajectory, pace and motivation. Important in the development of the simulator is a model student as an object of control.Документ Оцінювання нових харчових виробів за допомогою критерію «Багатокутник якості»(2003) Корецька, Ірина Львівна; Зінченко, Тетяна ВолодимирівнаЗапропонована математична модель вибору критерію якості. The mathematical model of a choice of criterion of quality is offered.