Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
7 результатів
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ Determination of the heat transfer coefficient of a rotary film evaporator with a heating filmforming element(2021) Zahorulko, Andrii; Zagorulko, Aleksey; Cherevko, Oleksander; Dromenko, Olena; Solomon, Alla; Yakobchuk, Roman; Bondarenko, Oksana; Nozdrina, NataliiaA model of a rotary film evaporator with a film-forming element with a reflective heated surface has been developed. This will allow stabilizing the hydraulic movement of the cut wave flow due to the reflective surface of the geometric shape for the forced direction of the cut raw material to the heating surface. Autonomous heating of the reflective surface additionally provides a temperature effect in the conditions of movement of particles of raw materials after cutting. The analysis of the experimental and theoretical parameters of heat transfer made it possible to substantiate the criterion equation for determining the heat transfer coefficient of an evaporator with the proposed film-forming element and a reflective heated surface for calculating the coefficient from the working surface to the raw material. The resulting equation takes into account the influence of the vertical component of the motion of the raw material film, centrifugal movement during the rotation of the film-forming element, mixing of the boiling film of the raw material with steam bubbles, and the geometric characteristics of the film-forming blade on the hydrodynamic flow of the raw material. The calculation of the rotary-film evaporator was carried out using the criterion equation and the obtained useful heat exchange surface – 0.75 m2. The specific metal consumption in a rotary film evaporator with a film-forming element having a reflective surface is 57 kg/m2, compared to the vacuum evaporator traditionally used in canning industries (410 kg/m2), which is 7.1 times less. The duration of the temperature effect on the raw material is also reduced: a rotary film evaporator – 200 s and 3600 s in a traditional apparatus. The data obtained will be useful for the design of rotary-film devices of different geometric parameters using articulated blades with a reflective plate.Документ Особенности задач робастного управления технологическими объектами. Часть 1. Технологические объекты и их математические модели(2016) Ладанюк, Анатолий Петрович; Луцкая, Наталья НиколаевнаВ статье рассмотрены технологические объекты в контексте построения робастных систем управления. На примере многокорпусной выпарной установки сахарного завода показано влияние коэффициента теплопередачи не только на тепловой режим процесса, но и на эффективность системы управления в целом. Доказано, что для достижения максимального коэффициента теплопередачи необходимо точно поддерживать уровни в корпусах на оптимальном значении, которое зависит от плотности рабочей жидкости, что приводит к необходимости использования робастных систем управления. На основе математической модели объекта эта задача сведена к задаче робастной стабилизации следящей системы. The technological plants are considered in the context of synthesizing robust process control. By the example of multiple-evaporator for sugar factory it is shown the effect of heat transfer coefficient not only on the heat mode of the process, but also on the effectiveness of the whole control system. Here the peculiarities of heat transfer are taken into account, which leads to the need of maintaining the liquid levels in the evaporator on the optimal values which is realized by the robust stabilization system.Документ Визначення коефіцієнту тепловіддачі при кипінні холодильних агентів в акумуляторах холоду(2015) Пилипенко, Олексій Юрійович; Форсюк, Андрій Васильович; Засядько, Ярослав Іванович; Глушков, В. С.Використання розрахункових співвідношень які б адекватно описували теплообмін між теплообмінною поверхнею та холодильним агентом є вкрай необхідним для точного конструктивного розрахунку чи підбору теплообмінного обладнання холодильних установок, в тому числі, акумуляторів холоду. З врахуванням існуючих обмежень до обраних з огляду літературних джерел співвідношень, проведено математичне моделювання процесу теплообміну під час кипіння холодильних агентів та виконано графічне порівняння результатів розрахунку за моделлю та обраними розрахунковими співвідношеннями. Проведений аналіз дозволив обрати залежність яка, може бути використана в інженерних розрахунках акумуляторів холоду з накопиченням льоду на поверхні теплообміну. The use of correlations that would be capable to adequately account for the heat transfer between the surface and refrigerant are crucial for the accurate design calculations and p roper heat transfer equipment sizing, including cold accumulators with ice generation on the heat transfer surface. A vast multitude of such correlations for the determination of overall heat transfer coefficient valid for different cross sections pipes and processes conditions are available now in the literature. The calculations of heat transfer pertinent to the conditions of cold accumulators, lead to the results drastically deviating from those obtained in the framework of the direct experimentation carried out at the Department of Power Engineering and Industrial Refrigeration of NUFT.Документ Розрахунок коефіцієнта тепловіддачі для випадку випаровування з поверхні гравітаційно стікаючої плівки(1998) Форсюк, Андрій Васильович; Василенко, Сергій Михайлович; Прядко, Микола ОлексійовичВ результаті аналізу дослідних даних запропоновано емпіричну залежність для визначення локальних коефіцієнтів тепловіддачі при випаровуванні з поверхні та залежність для визначення величини зведеної еквівалентної шорсткості поверхні розподілу фаз. Це дало можливість розробити методику розрахунку коефіцієнта тепловіддачі від поверхні труби до плівки, що випаровується, яка наведена у статті. Calculation of the heat transfer coefficient for the case of evaporation from the surface gravel analysis of research data suggested an empirical relationship for determining the local heat transfer coefficients during evaporation from the surface and to determine the dependence of the consolidated equivalent interfacial roughness. This made it possible to develop a methodology for calculating the coefficient of heat transfer from the surface of the vaporizing tube to film here in state.Документ Подогреватели с кольцевыми каналами(1990) Прядко, Николай Алексеевич; Бурлака, Всеволод Иванович; Поржезинский, Юрий Георгиевич; Форсюк, Андрей ВасильевичПредставлена схема экспериментальной установки для исследования гидродинамики и теплообмена при движении заводских сахарных соков в кольцевых каналах разной ширины. Осуществлен анализ зависимостей полученных значений коеффициентов теплопередачи и толщины отложений от условий проведения экспериментов (скорости соков, плотности теплового потока, размера кольцевых каналов). В результате проведенных исследований выбраны исходные данные для проектирования подогревателей сока с кольцевыми каналами, по которым разработана конструкция промышленного подогревателя (представлена в статье). A scheme of the experimental setup for the study of fluid flow and heat transfer in motion factory sugar juices in annular channels of different widths. The analysis of the obtained values of dependency Coefficient of heat transfer and deposit thickness of the experimental conditions (speed juices, heat flux density, the size of the annular channels). The studies selected initial data for designing heaters juice with annular channels through which developed industrial heater design (presented in the article ).Документ Локальне теплоперенесення в кільцевих парорідинних течіях теплообмінних апаратів харчових виробництв(2009) Василенко, Сергей Михайлович; Форсюк, Андрей Васильевич; Колосок, М. І.Наведено результати апроксимації результатів експериментального дослідження теплообміну в кільцевих парорідинних течіях. Отримані залежності для розрахунку локального коефіцієнта тепловіддачі, якы можуть бути рекомендованы для одновимірного моделювання теплообмінних апаратів харчової промисловості. The results of the approximation of the pilot study of heat transfer in the vapor-liquid annular flows. The dependences for calculating local heat transfer coefficient, which can be recommended to the one-dimensional modeling of heat exchangers food industry.Документ Определение послойных эффективных коэффициентов теплопроводности при выпечке бисквитного полуфабриката(1984) Дорохович, Антонелла Николаевна; Тарапон, Валентина Антоновна; Бондаренко, Евгения Григорьевна; Мурсакулова, Ф. В.Статья посвящена исследованию процесса внутреннего теплопереноса при выпечке бисквита, за счет совместного использования методов физического и математического моделирования. The article deals with the process of internal heat when baking biscuits, through sharing of physical and mathematical modeling.