Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 10
  • Ескіз
    Документ
    The role of information technologies in determining the financial potential of agricultural enterprises of Ukraine
    (2023) Demianenko, Inna; Kliuchka, Olha; Oliinyk, Larysa; Riabenko, Lesia
    The financial potential of agricultural enterprises has important for the development of the domestic economy. Violation of positive dynamics of the development of the country's economic system highlighted the urgent problems and existing prospects for the development of the domestic economy. A special role in this process belongs to the agrarian sector, therefore it is advisable to analyze the state of the financial potential of the agrarian sector enterprises in the context of modern development of the domestic economic system. In the article we have analyzed indicators that characterize the level of enterprises development in the agricultural sector of Ukraine. The article defines the main strategic orientations Increasing the financial potential of an agricultural enterprise should be the effective implementation and use of information technologies, ensuring financial security, financial independence and financial stability. The main sources of financial potential of agricultural enterprises are determined. It has been proven that the use of information technologies allows to speed up and simplify the process of providing financial services to agricultural enterprises, optimize the cost structure and improve their management. It has been proved that such changes are a confirmation of the need to strengthen the financial potential of agricultural enterprises by increasing the shares of additional and reserve capital. It was established that the financial potential of agricultural enterprises is high, but it is characterized with descending dynamics. The financial stability of the enterprise is determined relatively its functioning and possible development prospects. It is considered as the system's ability to maintain planned development despite changes in internal and external factors of influence and their forms of manifestation. Ignoring obstacles and the possibility of overcoming them along with the preservation of internal ones of characteristics is an important property of countering obstacles. A certain set of obstacles and prerequisites for the development of the financial potential of agricultural enterprises allowed to identify the most urgent problem areas, to update and focus attention on the main problems of the potential of enterprises. Definitely problematic the range of questions made it possible to identify the main areas of solution problems of formation and development of the financial potential of enterprises, the formation of a system of its tools, to justify the need to create a concept of support and development of the financial potential of agrarian enterprises.
  • Ескіз
    Документ
    Фінансовий ризик при формуванні стратегії сталого розвитку підприємства
    (2022) Березянко, Тамара Володимирівна; Костриця, Олександра Валентинівна; Дорошенко, Владислав Олександрович
    Стаття присвячена теоретичним та практичним аспектам з формуванню програми сталого розвитку при наявності фінансових ризиків на підприємстві. Проаналізовані різні поняття науковців, щодо таких термінів: «ризик», «фінансовий ризик» та «сталий розвиток підприємства». Розглянуто основні складові сталого розвитку підприємства та вплив на нього фінансового ризику. Проаналізовано ринок продуктів сухих сніданків в Україні та рівень фінансового стану досліджуваного підприємства ПрАТ «Лантманнен Акса», Проаналізовано вплив всіх фінансових показників та наявність фінансових ризиків. Запропоновано заходи щодо зниження фінансових ризиків, створено нова програма сталого розвитку ПрАТ «Лантманнен Акса». The article is devoted to theoretical and practical aspects of forming a ustainable development program in the presence of financial risks in the enterprise. Different сoncepts of scientists regarding the following terms are analyzed: "risk", "financial risk" and "sustainable development of the enterprise". The relevance of the implementation of sustainable development programs by enterprises is determined and the implementation of sustainable development programs at enterprises allows to obtain additional advantages in management and to react quickly to changes in the internal and external environment of the enterprise. The indicators of the economic, social and environmental spheres of the enterprise are considered, which allow us to assess the state of the оrganization in terms of sustainability, and the calculation of the indicators indicated in the article allows us to find the disproportions in the management of sustainable development of the enterprise and to see in which spheres, economic, social or ecological, is more active work to achieve sustainability.The main components of sustainable development of the enterprise and the impact of financial risk on it are considered. The market of breakfast cereals in Ukraine is analyzed, it can be stated that today the market is at a fairly high level of demand, which allows the company to operate successfully and the level of financial condition of the researched enterprise PJSC "Lantmann Aksa". looking at the limitations through COVID-19. It is determined that to develop a strategy to improve sustainable development, you must first assess the financial condition of the enterprise, using SWOT-analysis, calculation of financial performance, for which the following analyzes were developed: horizontal, vertical, comparative and financial ratios, profitability and level bankruptcy. The impact of all financial indicators and the presence of financial risks are analyzed, it is the sustainable development program that directly depends on these indicators, they help to accumulate free funds for its development, so the concepts of financial development and sustainable development are directly proportional. Measures to reduce financial risks have been proposed, and a new program for the sustainable development of PJSC Lantmann Aksa has been created, which allows bringing the company to a new level.
  • Ескіз
    Документ
    Стійкість розвитку: продовольча безпека та безпека харчування як результат стійкості продовольчої системи
    (2022) Кундєєва, Галина Олексіївна; Скопенко, Наталія Степанівна
    У статті обґрунтовано назрілу необхідність розробки нових походів до дослідження продовольчої системи, що обумовлена прискоренням трансформаційних процесів, зростаючою невизначеністю, новими викликами та загрозами. Визначено стратегічний напрямок цих досліджень – стійкість продовольчих систем. Обґрунтовано трактування продовольчої системи як сукупності всіх видів діяльності, включаючи взаємодію людей та мережі, які існують у суспільстві для перетворення первинних ресурсів у кінцеві товари, а також їх споживання та подальшу утилізацію. Продовольчу систему необхідно розглядати як складну систему, оскільки кожен із її компонентів може бути класифікований як самостійна система. Концептуальна структура продовольчої системи повинна відображати відносини, взаємодії, компроміси, механізми зворотного зв'язку та рушійні сили системних змін, які зрештою формують результати системи на кількох рівнях. Розглянуто методики оцінки стану продовольчої безпеки та наявність статистичних спостережень, які можна використовувати при визначенні дійсного стану продовольчої безпеки країни. Розроблено адекватну методику оцінки продовольчої безпеки и безпеки харчування країни. Побудова загального індикатору реалізується у три етапи: формування системи показників; визначення відповідних індикаторів і нормалізація значень; розрахунок інтегральних індикаторів і загального індикатора продовольчої безпеки та безпеки харчування. Уточнено систему індикаторів відповідно до кожного показника та обґрунтовані граничні критерії. Отримані результати свідчать про те, що в сучасній Україні досі не вирішено проблему продовольчої безпеки та безпеки харчування. Найгірші результати мають два показника, які висвітлюють соціально-економічні проблеми країни – це економічна доступність продовольства та споживання. З боку держави необхідно застосування різноманітних загальноекономічних та спеціальних важелів подолання бідності в країні. Результати дослідження можуть бути застосовані при розробці та реалізації комплексної системної продовольчої політики, яка підтримує перехід до стійких продовольчих систем. The article substantiates the urgent need to develop new approaches to the study of the food system, due to the acceleration of transformation processes, increasing uncertainty, new challenges and threats. The strategic direction of this research is determined - the sustainability of food systems. The interpretation of the food system as the totality of all activities, including the interaction of people and networks that exist in society for the transformation of primary resources into final goods, as well as their consumption and subsequent disposal, has been justified. The food system should be viewed as a complex system, since each of its components can be classified as an independent system. The conceptual structure of the food system should reflect the relationships, interactions, trade-offs, feedback mechanisms, and drivers of systemic change that ultimately shape system outcomes at multiple levels. The methods for assessing the state of food security and statistical observations that can be used in determining the actual state of food security in the country have been considered. Adequate methodology for assessing food security and nutrition security of the country has been developed. The construction of a common indicator is implemented in three stages: - formation of a system of indicators; determination of appropriate indicators and normalization of values; calculation of integral indicators and the general indicator of food security and nutrition security. The system of indicators according to each indicator was clarified and the limit criteria were substantiated. The results show that in modern Ukraine the problem of food and nutrition security has not yet been solved. The worst results have two indicators that illuminate the socio-economic problems of the country - the economic availability of food and consumption. On the part of the state it is necessary to apply various general economic and special levers to overcome poverty in the country. The results of the study can be applied in the development and implementation of a comprehensive systematic food policy that supports the transition to sustainable food systems.
  • Ескіз
    Документ
    Analysis of competitive strategies of startups under conditions of global challenges
    (2019) Bielialov, Taliat; Loiko, Valeria; Bihus, Mariana; Kulynych, Yurii; Vzhytynska (Omelchenko), Kseniia
    The paper identifies the main differences between a start-up company and a traditional enterprise and identifies the features of their competitive strategies. The main aspects of determining the development strategy of start-up competitive advantages based on economic and mathematical modeling are considered. On the example of the start-up project “Multiservice of Intelligent Management of Finances and Needs”, the task of which is to create a new model of human behavior independent of the money factor and create an environment of internal incentives for the individual that contribute to the creative solution of certain tasks, the developed model was tested. The proposed integrated approach to assessing economic efficiency is relevant in the context of the formation of an innovative environment for the development of start-ups and allows creating competitive advantages.
  • Ескіз
    Документ
    Rankings as a tool for monitoring the quality of higher education
    (2018) Bebko, Svitlana
    The article studies the quality of higher education and rankings as a tool of monitoring the quality of higher education. Special attention is dedicated to the methodological approaches to understanding the quality of higher education. Today the ranking systems have become widely distributed and applied in the world and European educational space. There are different approaches to classifying the most significant international and Ukrainian rankings, their demands and indicators. The purpose of the research is to analyze rankings and define its role in assessing the quality of higher education institutions. Results. Today two international rankings have received the world recognition: the Times (THES), administered by Times Higher Education magazine (supplement to the Times newspaper on higher education) and the Academic Ranking of the Universities of the World "Shanghai" (ARWU). The most reputable rankings of Ukraine are "TOP-200 Ukraine", Webometrics Ranking, "Consolidated Ranking" (portal "Education .AU"), Scopus database ranking. The ranking assessment of the activities of higher education institutions of all forms of ownership is an integral part of international and national monitoring of higher education. This component meets consumers' demand at the market of educational services and the labor market in information about the reputation of higher education institutions, their achievements and the specific results of scientific and educational activities. Originality. The topicality of the research is determined by the direction of the article, its problems and the need to put forward new hypotheses for studying the quality of higher education and rankings as an efficient tool of its assessing. Conclusions. The analysis of forming criteria for international and Ukrainian rankings proves the necessity of compiling a universal international integrated ranking that takes into account the peculiarities of the activities of various institutions and is as informative as possible.
  • Ескіз
    Документ
    Определение связанной воды индикаторным методом в хлебопекарном производстве
    (1989) Юрчак, Вера Гавриловна; Берзина, Наталия Ивановна; Шмаровоз, Виктор Михайлович; Прищепа, Михаил Петрович
    Предложена уточненная формула для расчета количества связанной воды индикаторным методом, учитывающая поправку на водорастворимые вещества в исследуемом объекте. An adjusted formula to calculate the amount of bound water indicator method that corrects for water-soluble substance in the object examined.
  • Ескіз
    Документ
    Оцінка сучасного стану забезпеченості продовольчими товарами на внутрішньому ринку України
    (2014) Лисенко (Звьоздочкіна), Олена Анатоліївна
    У статті проведено порівняльний аналіз показників індикаторів стану продо- вольчої безпеки України за 2008—2012 роки. Визначено такі позитивні показ- ники забезпечення державою стану продовольчої безпеки за багатьма індика- торами: зростання енергетичної цінності раціону, позитивна, проте повільна динаміка у споживанні основних груп продовольчих продуктів, достатність зерна у державних ресурсах, економічна доступність продуктів харчування та продовольча незалежність за окремим продуктами. Також визначено і нега- тивні тенденції у таких напрямках, як споживання продуктів харчування, диференціація вартості харчування за соціальними групами та зростання коефіцієнта імпортозалежності за одним з основних груп продовольства. The comparative analysis of foodstuff availability indicators in Ukraine in 2008—2012 is carried out in the work. This analysis presents the following positive indicators of the foodstuff availability of the state according to different indicators: growth of the diet energy value; positive but slow dynamics in the consumption of main groups of food products; grain sufficiency in state resources; economic food availability and food independence for some food products. The analysis also describes the negative tendencies in such areas as food consumption, food cost differentiation for certain social groups and the increase of import dependence coefficient for one of the main food groups.
  • Ескіз
    Документ
    Індикаторний метод оцінки конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості у визначенні резервів її підвищення
    (2007) Заїнчковський, Анатолій Олександрович; Закревська, Людмила Миколаївна
    В статті запропоновано використання індикаторного методу для оцінки конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості. Оцінено значення індикаторів досліджуваних підприємств. Виявлено резерви підвищення їх конкурентоспроможності. The paper proposed the use of tracer method for assessing the competitiveness of confectionery industry. Reviewed mentioned indicators studied companies. Discovered reserves to increase their competitiveness.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження стану продовольчого споживання населення України
    (2013) Лисенко (Звьоздочкіна), Олена Анатоліївна
    В роботі визначено необхідність дослідження продовольчого стану України як однієї з головних складових економічної безпеки. Метою роботи є дослідження стану продовольчого споживання населення України у 2011-2012 рр. відповідно до порогових значень індикаторів продовольчої безпеки. Проведений аналіз споживання основних продуктів харчування в домогосподарствах. Розглянута структура споживання продуктів харчування в різних видах домогосподарств. Досліджена структура доходів різних видів домогосподарств та витрат на харчування. Проведений аналіз динаміки цін на основні продукти харчування у 2011-2012 рр. На основі проведеного аналізу рекомендовано створити умови для поліпшення стану продовольчої безпеки країни. In work it is defined need of research of a food condition of Ukraine as one of the main components of economic safety. The purpose of work is research of a condition of food consumption of the population of Ukraine in 2011-2012 according to threshold values of indicators of food security. The analysis of consumption of the food in households is carried out. The structure of consumption of food in different types of households is considered. The structure of the income of different types of households and expenses on a food is investigated. The analysis of dynamics of the prices of the food in 2011-2012 is carried out. On the basis of the carried-out analysis it is recommended to create conditions for improvement of a condition of food security of the country.
  • Ескіз
    Документ
    Аналітична оцінка типу та якості розвитку підприємств молочної промисловості України на прикладі ПрАТ «Обухівський молочний завод»
    (2013) Кулинич, Юрій Михайлович
    В статті розглянуті поняття економічного розвитку підприємства, типів економічного розвитку, вимоги які необхідно ставити до підприємства для досягнення ним оптимального рівня і якості розвитку та здійснена аналітична оцінка типу розвитку підприємства молочної промисловості. The article deals with concept of economic development of the company, the types of economic development, the requirements that need to be present for the utility to achieve their optimum level and quality of development and implemented analytical evaluation of type of the enterprice’s development.