Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 11
  • Ескіз
    Документ
    Оцінювання інвестиційного потенціалу підприємств харчової промисловості
    (2024) Гривківська, Оксана Василівна; Аренович, Іван Мирославович
    У статті розкрито значення інвестиційного потенціалу для здійснення інвестиційної діяльності підприємства. Визначено сутність інвестиційного потенціалу підприємства та обгрунтовано, що оцінка інвестиційного потенціалу підприємств харчової промисловості здійснюється з урахуванням того, на якому етапі життєвого циклу підприємство знаходиться в даний момент, та вимагає врахування специфіки виробництва продукції, рівня її конкурентоспроможності, технологічного рівня підприємства, наявності інноваційних рішень та багатьох інших факторів, які безпосередньо впливають на формування та значення інвестиційного потенціалу. Запропоновано оцінювати рівень інвестиційного потенціалу шляхом розрахунку його інтегрального показника через розбиття інвестиційного потенціалу на групи більш простих показників: спочатку виділяються приватні потенціали, які обумовлюються простими показниками, які в подальшому враховуються при розрахунку інтегрального показника інвестиційного потенціалу підприємства.
  • Ескіз
    Документ
    Innovative management of the production risks of agricultural enterprises
    (2024) Hryvkivska, Oksana; Karpinskyi, Roman; Prystеmskyi, Oleksandr; Andrushchenko, Mykola; Namliieva, Natalia
    The article examines the innovative infrastructure in the management of production risks of agricultural enterprises, which is related to the rules for evaluating alternative scenarios for reducing threats in the production system of agricultural production entities in order to obtain the desired result. A methodical approach to the assessment of factors-tools in the innovative management of production risks, which activate the process of economic development of agricultural enterprises in an institutional environment, is presented. It is proved that the institutional determinants that manage the production risks of agricultural enterprises form a system whose effectiveness depends on the implementation of the relevant directions of economic development of agricultural institutes focused on the introduction of innovations into the production cycle. The structural dialectic connection of the concept of innovative development of agricultural enterprises with the cyclical development of the production system is presented.
  • Ескіз
    Документ
    Використання методики таксономічного аналізу для оцінювання рівня продовольчої безпеки України
    (2023) Михайлик, Ольга Михайлівна; Страшинська, Лариса Володимирівна
    У статті доведено практичну цінність застосування спеціальних економіко-математичних методів для проведення процесу оцінювання рівня продовольчої безпеки держави. Запропоновано для спрощеної формалізації розрахунків індексу продовольчої безпеки використати метод таксономії. Запропонований підхід дозволяє оцінити ступінь сукупного впливу факторних ознак на рівень забезпечення продовольчої безпеки держави. Визначено систему індикаторів (множинних ознак) для оцінки інтегрального показника рівня продовольчої безпеки за ретроспективний період з 2015 по 2021 рік, які створюють ваговий (стимулюючий, дестимулюючий) внесок в загальний індекс продовольчої безпеки. Згідно правила проведення таксономічної процедури нормовано індикатори вхідної матриці, визначено координати точки-еталону, визначено «відхилення» між окремими індикаторами та базовою порівняння, розраховано інтегральний (таксономічний) показник рівня продовольчої безпеки України. The article proves the practical value of using special economic and mathematical methods for the process of assessing the level of state food security. It is proposed to use the taxonomy method for a simplified formalization of food security index calculations. The proposed method makes it possible to assess the degree of cumulative influence of factor characteristics on the level of state food security. The research was used publicly available, reliable and representative indicators with statistical significance. The formalized indicators of food security according to the Methodological recommendations are: average daily caloric content of human nutrition; ratio of production and consumption volumes: meat products, milk and dairy products, eggs, oil, sugar, potatoes, vegetables and food melon crops; production of grain per person per year; the level of stocks of grain crops; the share of sales imported food products through the trade network of enterprises. The use of the taxonomy method as methodical research is determined to the search for a generalizing integral indicator among a significant number of indicators (multiple signs that have a vector character), which form the most significant impact on the overall level of food security and contribute to the sustainable development of agriculture. A step-by-step algorithm was used to calculate the food security on the basis of taxonomic analysis: a system of indicators (multiple signs) is defined for evaluating the integral indicator of the level of food security for the retrospective period from 2015 to 2021, which create a weighted (stimulating, disincentive) contribution to the overall food security index. In accordance with the rules of the taxonomic procedure, the indicators of the input matrix were normalized, the coordinates of the reference point were determined, the deviation between individual indicators and the base comparison was determined, and the integral (taxonomic) indicator of the level of food security of Ukraine was calculated.
  • Ескіз
    Документ
    Місце аналізу в системі менеджменту підприємства
    (2022) Якимчук, Тетяна Володимирівна; Лисенко (Звьоздочкіна), Олена Анатоліївна
    Розглянуто місце аналізу в системі менеджменту підприємства за допомогою системно-елементного, системно-функціонального та системно-інформаційного підходів. Обґрунтовано, що в системі менеджменту функції можна розглядати як дії на шляху досягнення поставлених цілей. Зазначені основні критерії / індикатори на кожному етапі прийняття та реалізації управлінського рішення, за допомогою аналізу яких інформаційно забезпечується управлінський процес. Узагальнено основні показники, які можуть оцінити ефективність менеджменту підприємства. The place of analysis in the management system of the enterprise with the help of system-element, system-functional and system-information approaches is considered. It is substantiated that in the management system, functions can be considered as actions on the way to achieving set goals. The main criteria/indicators at each stage of making and implementing a management decision are specified, with the help of their analysis, the management process is provided with information. The main indicators that can evaluate the efficiency of the company's management are summarized.
  • Ескіз
    Документ
    Економіко-математичні методи в аналізі показників гідної праці в регіональному контексті
    (2022) Лисенко (Звьоздочкіна), Олена Анатоліївна
    Проведений аналіз особливостей розрахунку регіонального індексу людського розвитку в Україні на національному рівні. Запропоновано використовувати графічний метод RADAR для розрахунку інтегрального рівня регіонального людського розвитку. Представлено результати порівняльного аналізу використання двох методів: лінійної формули та формули обчислення площі багатокутника для розрахунку узагальнюючих значень показників блоку «Гідна праця» в регіональному розрізі. The features of calculating the regional human development index in Ukraine at national level are discussed in this article. The graphic method RADAR is proposed to use when evaluating the level of regional human development. The comparative analysis of the received results of calculation of index of regional human development is presented based on two methodical approaches: the simple sum of the standardized values of indexes and the RADAR method.
  • Ескіз
    Документ
    Економіко-математичний аналіз показників умов гідної праці в регіонах-аутсайдерах
    (2022) Лисенко (Звьоздочкіна), Олена Анатоліївна
    Розглянуто особливості розрахунку регіонального індексу людського розвитку в Україні за останні два десятиліття. Представлено результати аналізу показників блоку «Гідна праця» в Волинській, Рівненській, Тернопільській та Черкаській областях, які в загальному рейтингу виявилися аутсайдерами. Проведений аналіз значень узагальнюючого показника, розрахованих за допомогою лінійних формул та графічного методу побудови багатокутника конкурентоспроможності. The article discusses the peculiarities of calculating the regional human development index in Ukraine for the last two decades. The results of analysis of the block «Decent Work» indicators for Volyn, Rivne, Ternopil and Tcherkasy regions are presented. That regions are chosen for the analysis because they were outsiders in general rating of the regional human development index in Ukraine during the analyzed period. The analysis was carried out by graphic method – graphic construction of multangular of competitiveness.
  • Ескіз
    Документ
    Економіко-математичний аналіз показників гідної праці в контексті регіонального управління
    (2022) Лисенко (Звьоздочкіна), Олена Анатоліївна; Якимчук, Тетяна Володимирівна
    Розглянуто особливості розрахунку регіонального індексу людського розвитку в Україні в різні часові періоди. Розглянуто складові блоку «Гідна праця», який використовується для оцінки умов праці. Представлено результати аналізу показників блоку «Гідна праця» Одеської, Закарпатської та Дніпропетровської областей, які протягом аналізованого періоду посідали лідируючі позиції. Аналіз проведений за допомогою графічного методу – побудови багатокутника конкурентоспроможності. The article discusses the peculiarities of calculating the regional human development index in Ukraine in different time periods. The indicators of the block «Decent Work» are considered and that block is used to evaluate working conditions. The results of analysis of the block «Decent Work» indicators for Odesa, Zakarpattia and Dnipropetrovsk regions are presented. That regions are chosen for the analysis because they were leaders during the analyzed period. The analysis was carried out by graphic method – graphic construction of multangular of competitiveness.
  • Ескіз
    Документ
    Таксономічна оцінка рівня організації праці на підприємствах м’ясопереробної галузі
    (2019) Драган, Олена Іванівна
    У статті досліджується застосування методу таксономічного аналізу для оцінки рівня організації праці підприємства. Окрім цього необхідно дослідити динаміку таксономічного показника, на основі чого зробити висновки щодо тенденцій зміни рівня організації праці за період 2010-2018 років. Обґрунтовано, що сучасний рівень організації праці на більшості вітчизняних підприємств м’ясопереробної галузі є низьким і суттєво відрізняється від конкурентів ‒ аналогічних зарубіжних компаній. Суттєве скорочення кількості підприємств м’ясопереробної галузі та зменшення коефіцієнту використання виробничої потужності за період 1990‒2018 вплинуло на зниження рівня організації праці підприємств. Проаналізовано показники, які характеризують рівень організації праці на підприємствах м'ясопереробної галузі за напрямками: організаційний, технологічний, ресурсний. Для проведення розрахунків застосовано експертний, графічний методи та таксономічний аналіз. Для здійснення оцінки рівня організації праці визначенні основні показники, які характеризують організацію праці з урахуванням специфічних особливостей підприємств м’ясопереробної галузі. Наукова новизна полягає: у визначені основних показників, що характеризують сучасний рівень організації праці; застосуванні методу таксономії для його оцінювання за період 2010-2018 років з обґрунтуванням висновків для подальшого його підвищення та удосконалення. Практична значимість отриманих результатів полягає у поглибленні методичних підходів та розробленні практичних рекомендацій, спрямованих на забезпечення ефективності підприємств м‘ясопереробної галузі за рахунок підвищення рівня організації праці на підставі застосування таксономічного аналізу. The application of taxonomical analysis method for the estimation of organization’s labour level of the enterprise is investigated in the article. Moreover, it is necessary to investigate the dynamics of taxonomical index, on the basis of what draw conclusion in relation to the tendencies of organization’s labour level of change during the period of 2010-2018. Modern level of organization’s labour on the majority of domestic enterprises of meat processing industry is low and substantially differs from analogical foreign companies. Substantial reduction of meat processing industry enterprises and reduction of production capacity for the period of 1990‒2018 is influenced on the decline of organization’s labour level of the enterprises. Indexes that characterize the organization’s labour level on the enterprises of meat processing industry after the following directions, such as organizational, technological, resource are analysed. For realization of calculations the expert and graphic methods and taxonomical analysis are applied. For the achievement of certain goal the graphic and analytical methods of statistics are applied, namely taxonomical analysis. For realization the estimation of organization’s labour level, the basic indexes that characterize organization’s labour taking into the account of specific features of meat processing industry enterprises are determined. The scientific novelty is in certain basic indexes that characterize the of organization’s labour level and application of taxonomy method for its estimation for the period of 2010-2018 with further improvement conclusions. Practical meaningfulness of the got results’ aim the deep methodical approaches and development of the practical recommendations sent to provide the enterprises’ efficiency of meat processing industry due to the increase of organization’s labour level on the basis of taxonomical analysis application.
  • Ескіз
    Документ
    Маркетингові дослідження попиту молока питного та його якості
    (2019) Чорна, Тетяна Миколаївна; Чорна, Анастасія Іванівна
    Проведено маркетингове дослідження споживчих переваг під час купівлі молока питного з метою встановлення переліку досліджуваних зразків для аналізу його якості. Представлено результати досліджень щодо відповідності вимогам чинної нормативно-технічної документації маркування, органолептичних та фізико-хімічних показників якості зразків молока питного. Виявлено факти фальсифікації продукції виробниками.
  • Ескіз
    Документ
    Методичні засади аналізу та прогнозування ринку туристичних послуг в Україні з використанням математичного моделювання
    (2011) Балашова, Раїса Іванівна; Івченко, Любов Олександрівна
    У статті виконано аналіз статистичних даних і подано динаміку основних показників діяльності туристичної галузі України. Запропоновано використання методів математичного моделювання для аналізу й прогнозування показників туристичного ринку. The article analyzes the statistical data and presents the dynamics of the main indicators of the tourism industry in Ukraine. The use of methods of mathematical modeling for the analysis and forecasting of indicators of the tourist market is suggested.