Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
12 результатів
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ Determination of the heat transfer coefficient of a rotary film evaporator with a heating filmforming element(2021) Zahorulko, Andrii; Zagorulko, Aleksey; Cherevko, Oleksander; Dromenko, Olena; Solomon, Alla; Yakobchuk, Roman; Bondarenko, Oksana; Nozdrina, NataliiaA model of a rotary film evaporator with a film-forming element with a reflective heated surface has been developed. This will allow stabilizing the hydraulic movement of the cut wave flow due to the reflective surface of the geometric shape for the forced direction of the cut raw material to the heating surface. Autonomous heating of the reflective surface additionally provides a temperature effect in the conditions of movement of particles of raw materials after cutting. The analysis of the experimental and theoretical parameters of heat transfer made it possible to substantiate the criterion equation for determining the heat transfer coefficient of an evaporator with the proposed film-forming element and a reflective heated surface for calculating the coefficient from the working surface to the raw material. The resulting equation takes into account the influence of the vertical component of the motion of the raw material film, centrifugal movement during the rotation of the film-forming element, mixing of the boiling film of the raw material with steam bubbles, and the geometric characteristics of the film-forming blade on the hydrodynamic flow of the raw material. The calculation of the rotary-film evaporator was carried out using the criterion equation and the obtained useful heat exchange surface – 0.75 m2. The specific metal consumption in a rotary film evaporator with a film-forming element having a reflective surface is 57 kg/m2, compared to the vacuum evaporator traditionally used in canning industries (410 kg/m2), which is 7.1 times less. The duration of the temperature effect on the raw material is also reduced: a rotary film evaporator – 200 s and 3600 s in a traditional apparatus. The data obtained will be useful for the design of rotary-film devices of different geometric parameters using articulated blades with a reflective plate.Документ Дослідження впливу режимів сушіння вібраційної вакуумної сушарки на колориметричні показники рослинної сировини(2017) Маяк, Ольга Анатоліївна; Сардаров, Азіз МурадовичУ статті досліджено процес сушіння плодоовочевих вичавок в умовах вібрації під вакуумом. Розглянуто способи виробництва концентрованих продуктів з плодоовочевої сировини та конструкція вібраційної вакуумної сушарки (ВВС) для сушіння плодоовочевих вичавок, що використовуються у процесі виробництва роздільних концентратів. Низькочастотна обробка дисперсного матеріалу приводить його в коливальний рух, при цьому значно послаблюються сили взаємодії між частинками: зменшується тертя і знижується вплив сил адгезійного зчеплення. Залежно від параметрів вібрації і природи матеріалу вібраційна обробка може сприяти ущільненню частинок, тобто зменшенню пористості матеріалу. Розглянуто конструкції вібраційної вакуумної сушарки для сушіння рослинної сировини. Розрахований реологічний критерій Рейнольдса, аналіз якого дав змогу визначити раціональні режими віброобробки вичавок. Досліджено вплив параметрів сушіння на колориметричні показники вичавок з рослинної сировини. Експерименти показали, що застосування вібрації скорочує тривалість процесу сушіння, а також сприяє підвищенню якості готового продукту. The process of drying of fruit and vegetable excrements under conditions of vibration under vacuum was studied. The methods of production of concentrated products from fruit and vegetable raw materials and the design of a vibration vacuum dryer (VVD) for drying of fruit and vegetable shafts used in the process of production of separate concentrates are considered. Low-frequency machining of disperse material leads to it in oscillatory motion, while significantly weakening the forces of interaction between particles: decreases friction and decreases the effect of adhesion forces. Depending on the vibration parameters and the material nature of the material, vibratory treatment can contribute to the compaction of particles, that is, to reduce the porosity of the material. The designs of a vibration vacuum dryer for drying of plant material are considered. The rheological criterion of Reynolds is calculated, analysis of which allowed to determine rational regimes of vibration processing of squeezes. The influence of drying parameters on the colorimetric indices of shoots from plant raw materials was investigated. Experiments have shown that the use of vibration reduces the duration of the drying process, as well as improves the quality of the finished product.Документ Сучасні тенденції підвищення якості харчових продуктів на зерновій основі(2019) Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна; Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Рахметов, Джамал БахлуловичЗапропоновано шляхи підвищення якості традиційних зернових продуктів, зокрема удосконалення способів підготовки сировини, а також комбінування основної сировини з нетрадиційною, яка є джерелом цінних нутрієнтів. Встановлено, що збагачення продуктів оздоровчого спрямування перспективними рослинами щавнатом (Rumex patientia L. × Rumex tianschаnicus Losinskу) і смикавцем їстівним (Cyperus esculentus L.) сприяє підвищенню вмісту білка на 10-12 %, а також дозволяє збагатити продукти харчовими волокнами, вітамінами та мінеральними речовинами. The ways of improving the quality of traditional grain products, in particular, improving the methods of preparation of raw materials, as well as combining the main raw material with non-traditional, which is a source of valuable nutrients, is offered. It has been established that the enrichment of the products of the health-improving direction with promising plants of Rumex patientia L. × Rumex tianscha- nicus Losinsku and edible strawberries Cyperus esculentus L. contributes to an increase in protein content by 10-12%, as well as enriches the products with edible fibers, vitamins and minerals substances.Документ Исследование содержания радионуклидов в сырье и готовой продукции зерноперерабатывающих предприятий(2017) Лабжинская, Маргарита Юрьевна; Володченкова, Наталья ВалерьевнаВ работе представлены результаты предельно допустимых уровней (ПДУ) удельной активности радионуклидов (активность бета- и гамма-излучения при помощи спектрометров) в сырье и готовой продукции зерноперерабатывающих предприятий.Документ Effect of temperature on the process of pressing organic raw materials(2014) Rindyuk, Dmitry; Ryabokon, NataliaThe process of extrusion pelletizing particulate materials, such as sunflower and buckwheat husk, oak and pine chips, wheat straw and bran has been considered. It was investigated the effect of temperature of raw materials, compacting pressure and the diameter of the press-matrix on quality of fuel pellets.Документ Учет трения при расчете устройств для сыпучих продуктов сахарного производства(1985) Синат-Радченко, Дмитрий Евгеньевич.Рассмотрен процесс трения сыпучих материалов сахарного производства. Предложена номограмма взаимосвязи между углами наклона к горизонту плоских связанных стенок ограждения и углом наклона к горизонту ребра между этими стенками. The process of frictional granular materials sugar production. A nomogram interrelation between the angles of inclination to the horizontal plane bound walls and fences angle to the horizontal edges between the walls.Документ Облік цукровими заводами заготівлі та переробки цукрових буряків(1999) Ткаченко, Надія МарківнаУ статті на основі проведеного дослідження питань заготівлі та переробки цукрових буряків наведено облік операцій з придбання цукрової сировини; транспортно-заготівельних витрат; заборгованість цукрових заводів перед сільськогосподарськими підприємствами; заготівля і придбання матеріальних цінностей; при змінах кількості заготівельного буряку та ін. Складено калькуляцію витрат на приймання, зберігання, з кореспонденцією рахунків бухгалтерського обліку (табл. 1); калькуляцією виробництва цукру (табл. 2, 9 операцій); кореспонденцію рахунків основних операцій на цукровому заводі (табл. 3, 10 операцій); облік надходження і переробки цукрової сировини на цукровому заводі (табл. 4, 20 операцій) On the basis of the research of harvesting and processing of sugar beets are records of transactions of purchase of raw sugar, transportation and procurement costs, payable sugar factories to farms, procurement and acquisition of property, with the change in the number of blanking beets and others. Done Costing reception, storage, on the correspondence of accounts (Table 1) calculation of sugar (Table 2, 9 transactions); correspondence accounts of major operations by plant (Table 3, 10 operations), accounting income and processing of raw sugar for sugar plant (Table 4, 20 transactions)Документ Складський облік: заповнюємо первинні документи(2004) Ткаченко, Надія МарківнаУ статті наведено необхідність її використання для обліку руху товарно-матеріальних цінностей, а також типову форму № М-11. Накладна-вимога на відпуск(внутрішнє переміщення) матеріалів; застосування Картки складського обліку матеріалів (форма № М-12), а також приклад заповнення цього документа. The article presents the need to use for tracking the movement of inventory and standard form number M-11. Invoice on-demand supply (internal displacement) material, the use of cards stock control materials (form number M-12), and an example of filling in this document.Документ Низкоплавкие нитратные расплавы как среда для синтеза молибдатов серебра, двухвалентых металлов, РЗЭ и индия(1980) Перепелиця, Олександр ПетровичИсследована растворимость молибдатов щелочных металлов в эвтектике NaNO3-KNO3 в температурном интервале 250-450 оС. Доказана возможность получения поликристаллических безводных молибдатов металлов в нитратных рсплавах как растворителе.Документ Система подвійних молібдатів MR(MoO4)2 (M – Cu, Tl, NH4, CH3NH3, R – тривалентний метал)(1996) Перепелиця, Олександр ПетровичСинтезовано 86 подвійних молібдатів складу MR(MoO4)2 (I), M – Cu, Ag, Tl, NH4, CH3NH3, R – тривалентний метал, осадженням із водних розчинів або твердо фазним методом. Сполуки (І) систематизовані на основі діаграм температура – зменшення радіуса тривалентного металу, описані поля існування окремих структурних модифікацій. Обговорена перспектива створення матеріалів з люмінесценцією у червоній області спектра.