Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 95
  • Ескіз
    Документ
    Валідація методів визначення теплових показників систем вогнезахисту сталевих конструкцій
    (2023) Новак, Михайло Сергійович; Харкянен, Олена Валеріївна
    Надано процедуру валідації методів визначення теплових показників систем вогнезахисту сталевих конструкцій, засновану на проведенні натурного (валідаційного) експерименту, яка забезпечує автоматизацію процесу валідації. Ця процедура містить етапи експериментального визначення температури зразків сталевих конструкцій (балок, колон завдовжки 1,0 м), оснащених певною системою вогнезахисту, в умовах вогневого впливу за стандартного температурного режиму, розрахунку теплових показників за методикою, наведеною в стандартах EN 13381-4 і EN 13381-8, та за методикою, яку засновано на розв’язанні оберненої задачі теплопровідності й задачі оптимізації та порівняння розрахункових і дійсних значень визначальних показників. Методика проведення валідаційного експерименту, регламентована в процедурі, відповідає наведеній в зазначених стандартах, за винятком того, що в ній не застосовують навантажені зразки (балки чи колони), призначені для оцінювання здатності системи вогнезахисту до зчеплення. Застосована математична модель для визначення розрахункових значень коефіцієнта теплопровідності вогнезахисного матеріалу і необхідної мінімальної товщини вогнезахисту відповідає наведеній в зазначених стандартах. У математичній моделі, яку використовують в процедурі валідації для визначення дійсних (умовно точних) значень коефіцієнта теплопровідності та необхідної мінімальної товщини, на обігрівній поверхні системи вогнезахисту задають граничні умови складного конвективно-радіаційного теплообміну (коефіцієнти тепловіддачі і теплового випромінювання, а також температуру в печі). Це її відрізняє від математичної моделі, наведеній в зазначених стандартах, в якій на цій поверхні задають значення температури, котре дорівнює температурі в печі, і не враховано теплообмін між піччю і системою вогнезахисту. З’ясовано, що для забезпечення автоматизації процесу валідації за зазначеною процедурою необхідно розробити та впровадити інтелектуальну систему керування температурним режимом у печі, а також програмний продукт, який забезпечує автоматизацію процесу введення та збереженість вхідних і вихідних даних, необхідних для реалізації процедури валідації, а також розв’язання оберненої задачі теплопровідності й задачі оптимізації.
  • Ескіз
    Документ
    Про деякі моделі бойових дій
    (2024) Циганкова, Ганна Анатоліївна; Ніколаєва, Оксана Анатоліївна
    Розглянуто на прикладі одну із найпростіших моделей бойових дій – модель Ланчестера. Приведено математичну модель у загальному вигляді.
  • Ескіз
    Документ
    Adaptation of business and consumers to modern challenges in Ukraine
    (2023) Bila, Iryna; Zakrevska, Lyudmila; Kovalchuk, Inna; Tkachenko, Olga; Shevchenko, Olena
    Досліджені фактори, що впливають на рівень адаптації бізнесу та споживачів. Встановлено, що адаптаційні процеси мають диференційований, нерівно мірний і несталий характер, вказані причини цього. Указано, що вплив сукупності загроз може мати адитивний і мультиплікативний характер. Указано, що ефективне адаптування підприємств можливе лише за інтеграції зусиль менеджменту підприємств і державних інституцій. Запропоноване запровадження державної Стратегії сприяння адаптації бізнесу та споживачів. Наукова новизна. Розроблена математична модель поточного оцінювання рівня адаптації. Розроблена математична модель дозволяє оцінити дотримання напряму адаптації та більш релевантним чином провадити оперативне планування діяльності підприємства.
  • Ескіз
    Документ
    An intelligent production planning support system between bakery enterprises
    (2022) Limanska, Nataliia; Hrybkov, Serhii; Kostikov, Mykola
    The paper proposes an intelligent system for production planning support between bakery enterprises. Considering the specifics of bakery enterprises, a mathematical model of profit is proposed. This model takes into account logistical features when distributing orders among several enterprises in this industry. The paper considers the complex task of taking into account the necessary raw materials supply to corresponding factories, as well as the supply of finished products to customers. The proposed mathematical model allows the creation of an order fulfillment plan that takes into account all operations of the technological process in the manufacturing of products. It also allows adjustment and evaluation of the order fulfillment efficiency depending on the objective and subjective advantages provided by the decision maker and allows both consideration and exclusion of certain partial criteria depending on a specific situation. The model makes it possible to estimate and build an operational-calendar order fulfillment plan. The paper analyzes several methods and approaches that are included in the intelligent support system for planning the manufacturing of products between bakery enterprises that belong to the same company or have a cooperation agreement concluded between them, which will make it possible to derive the entire management process to a new level. The proposed information system structure makes it possible to combine the use of modified algorithms and methods based on combining algorithms, which were also analyzed in the work, as well as some classical approaches. The system provides a possibility to select a set of algorithms and methods, which increases the range of applications. The proposed system quickly forms an operational calendar plan for order fulfillment with cost minimization aimed at maximizing profit; enables reduction of logistics costs, which ensures obtaining higher quality products with minimal waiting time; allows quick adjustment of the existing calendar plan of orders, which makes it possible to respond to orders in real-time and ensure optimal use of technological equipment; significantly increases the efficiency of using raw materials, and also ensures the minimization of costs for their storage; ensures a quick response in case of negative and extraordinary situations by making appropriate changes to the current order fulfillment plan.
  • Ескіз
    Документ
    Modelling of thermoradiative-convective drying process of products of plant origin
    (2023) Dubkovetskyy, Igor; Melnyk (Tkachuk), Nataliia; Burlaka, Tatiana; Tkachuk, Yuliia
    Modeling of thermoradiative-convective drying of cultivated mushrooms was carried out when the moisture content decreased from 809 to 30% within 80 minutes, and for hawthorn, the moisture content decreased from 330 to 38% in 60 minutes. The drying time of apple snacks is 70 minutes and increases by 10 minutes compared to apples, which is due to the sugar content in the snacks and the osmotic properties of sugar to retain moisture. According to the developed mathematical model of the drying process, the diffusion capacity of moisture was calculated, which is the largest among the studied products for cultivated mushrooms and is 9.58 × 10−4 m2/s, due to the lowest density of 750 kg/m3 and the highest porosity of the mushroom, which leads to deeper penetration of infrared radiation with a thermal diffusion coefficient of 1,011•10-3 1/K. The moisture diffusion coefficient for hawthorn is 6,8•10-7 m2/s, with a density of 1173,4 kg/m3 and a thermal diffusion coefficient of 0,51•10-2 1/K, due to the fact that the hawthorn fruits are spherical and were placed in the dryer in a heap. Apples and apple snacks when placed in the dryer were cut into slices of 4...6 mm, for which the moisture diffusion coefficient for apples is 8,48•10-5 m2/s, with the density of apples 880 kg/m3 and the thermal diffusion coefficient 3,096•10-5 1/K. Apple snacks were made by blanching apple cores in sugar syrup before drying, which led to a decrease in the moisture diffusion coefficient to 8,28•10-6 m2/s, an increase in density to 965 kg/m3, and a thermal diffusion coefficient of 4,06•10-2 1/K compared to apple slices.Modeling the interaction of convective and thermoradiative energy supply in pulse mode allows to ensure the maximum technological effect.
  • Ескіз
    Документ
    Digital tools for accounting and analytical support of enterprises: Innovation and management aspect
    (2023) Prodanchuk, Mykhailo; Dankevych, Andrii; Aksonova, Oksana; Tomchuk, Olena
    The modern global economy requires the digitalization of all spheres of enterprise activity, including accounting and analytical processes. This creates new synergistic effects on all related production, management, and business processes and new opportunities and business directions. The analytical process begins to include new information resources, which gives an impetus to the systematic development of support for decision-making by the management of enterprises, increasing the level of relevance of management decisions, and providing opportunities for operational restructuring of market tactics and strategies
  • Ескіз
    Документ
    Стійкість математичної моделі екосистеми на прикладі екосистеми схилів
    (2021) Петрусенко, Валентина Павлівна; Дмитруха, Тетяна Іллівна; Маджд, Світлана Михайлівна; Черняк, Лариса Миколаївна; Лапань, Оксана Володимирівна
    В даній статті розглянута математична модель динамічної екосистеми схилів на предмет перерозподілу ра- діонукліда у ній. Для цього було складено математичний опис переносу забруднювача у вигляді системи диференціальних рівнянь зі сталими коефіцієнтами для обраної типової екосистеми. При створенні даної моделі за основу було взято метод камерних моделей переходу радіонуклідів із камери в камеру. Взаємодія між каме- рами у такому випадку задається за допомогою коефіцієнтів переходу радіонуклідів із камери в камеру за оди- ницю часу в одну годину. Проведений аналіз цієї системи на стійкість даної моделі. Чисельним методом визна- чений вплив параметрів системи на рівень радіаційного забруднення. У результаті проведеного дослідження показано, що для всіх додатних значень коефіцієнтів системи, вона залишається стійкою до збурення початко- вих умов. Таким чином, дана модель може виступати зручним інструментом для аналізу екологічних процесів у будь-якій екосистемі з наступним застосуванням певних контрзаходів
  • Ескіз
    Документ
    Визначення втрат потужності внаслідок періодичного стискання-розширення масляно-повітряної суміші між зубцями зубчастих коліс. Частина 1. Математична модель
    (2023) Башта, Олександр Васильович; Носко, Павло Леонідович; Бойко, Григорій Олексійович; Мельник, Володимир Борисович; Башта (Шеремет), Алла Олексіївна
    Thus, a mathematical model of the periodic compression-expansion of the oil-air mixture in the space closed between the teeth is presented, which considers the cross-sectional areas of the axial and radial flows of the oil-air mixture, the ambient pressure of the space closed between the teeth, the velocity of the radial flow of the oil-air mixture, the instantaneous volume of the elementary cavity closed between the teeth, and the current pressure in the cavity. Представлено математичну модель періодичного стискання-розширення масляноповітряної суміші в замкненому між зубцями просторі, яка враховує площі поперечних перерізів осьових і радіальних потоків мастило–повітряної суміші, тиск навколишнього середовища, замкненого в простір між зубцями, швидкість радіального потоку мастило–повітряної суміші, миттєвий об'єм замкненої між зубцями елементарної порожнини та поточний тиск в і й порожнині.
  • Ескіз
    Документ
    Comparison between PID and fuzzy regulator for control evaporator plants
    (2019) Hrama, Mykhailo; Sidletskyi, Victor; Elperin, Igor
    In this paper, a comparison is made between FID and fuzzy controller. The purpose of the study is to determine when the use of which type of regulation will achieve the best indicators of quality control for the regulation of the evaporator. The regulation of such responsible parameters as levels of concentrated juice in the evaporator's buildings, which directly affect the quality and cost of manufactured products, is carried out. First, a mathematical model was developed in the space of states in the Matlab environment and results were obtained with respect to the variation of the problem relative to the initial conditions and with respect to perturbation. Secondly, a mathematical model with a PIDregulator was developed and transient processes for control circuits in all control channels were obtained. Thirdly, a mathematical model with a fuzzy controller was developed and transient processes for control circuits in all control channels were obtained. When comparing the mathematical model with PID and the fuzzy controller, it was concluded that the use of neuro-fuzzy regulation is more appropriate as it leads to an increase in the qualitative parameters of the process compared with the system with PID regulators.
  • Ескіз
    Документ
    Design of worm gears with optimal geometric parameters based on minimization of loses in gearing
    (2018) Tkach, Pavlo; Nosko, Pavlo; Boyko, Grygory; Bashta, Oleksandr; Bashta (Sheremet), Alla
    The mathematical model of definition of losses in gearing worm gears and their de-crease on 10 … 15 % is stated at definition on the basis of planning mathematical experiment of rational parameters of transfers.