Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 29
  • Ескіз
    Документ
    Динамічні параметри процесів анаеробного бродіння
    (2018) Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Максименко, Ірина Фаддеївна; Степанець, Олег Іванович
    У статті наведено результати досліджень впливів співвідношень геометричних параметрів рідинної і газової фаз на динаміку параметрів анаеробного бродіння, що дає змогу оцінювати перспективи використання внутрішніх енергетичних ресурсів, удосконалення і створення нових технологій. У дослідженні використовувалися феноменологічні узагальнення теоретичних положень, що відповідають законам Архімеда, Генрі, Паскаля і принципу суперпозиції для визначення рушійних факторів і факторів опору в процесах сатурації та десатурації культуральних середовищ. На основі матеріального балансу доведена можливість оцінки співвідношень двох матеріальних потоків синтезованого в процесах анаеробного бродіння СО2. Перший з них стосується розчиненого в рідинній фазі діоксиду вуглецю, а другий формується в герметизованому надрідинному об’ємі. Взаємозв’язок між тиском газової фази в надрідинному об’ємі і кількістю розчиненого СО2 відповідає закону Генрі, якому також відповідає розчинність, пов’язана з гідростатичним тиском. Показано математичні формалізації у відображенні тисків та впливів на них співвідношень геометричних параметрів, результати розрахунків і їхні графічні інтерпретації, які підтверджують можливість перерозподілу між вказаними потоками СО2. Останнє є підґрунтям створення енергетичного потенціалу розчиненого СО2 в рідинній фазі й одночасного обмеження енергетичного потенціалу в газовій фазі надрідинного об’єму. Запропоновані математичні моделі, пов’язані з динамікою зменшення концентрацій розчинених цукрів, стосуються самопливних процесів бродіння і дають змогу перейти до оцінок енергетичних потенціалів циркуляційних контурів. Енергетичний потенціал останніх у формі тисків СО2 пропонується використовувати в режимах десатурації з подальшимм переведенням рідинної фази в ненасичений стан за рахунок примусового збільшення тиску в газовій фазі для активації процесів бродіння зі зменшенням опору масопередачі на границі поділу поверхонь дріжджових клітин і рідинної фази. The article presents the results of investigations of the influence of the relations of geometric parameters of the liquid and gas phases on the dynamics of parameters of anaerobic fermentation. It allows to assess the prospects of using internal energy resources, improving and creating new technologies. Phenomenological generalizations of theoretical positions that are in accordance with the laws of Archimedes, Henry, Pascal and the principle of superposition were used in the study for determining the motive factors and factors of resistance in the processes of saturation and desaturation of culture media. On the basis of the material balance, the possibility of evaluating the relations of the two material flows of CO2 synthesized in the process of anaerobic fermentation is shown. The first one relates to the dissolved carbon dioxide in the liquid phase, and the second one is formed in a sealed, ingenious volume. The relationship between the pressure of the gas phase in the ingenious volume and the amount of dissolved CO2 corresponds to Henry’s law, as well as the solubility associated with hydrostatic pressure. The mathematical formalisations in the reflection of the pressures and influences on them of the relations of geometric parameters, the results of calculations and their graphical interpretations, from which there is a noticeable and important possibility of redistribution between the specified flows of CO2 are shown. The latter is the basis for creating the energy potential of dissolved CO2 in the liquid phase and simultaneously limiting the energy potential in the gas phase of the ingenious volume. The proposed mathematical models, related to the dynamics of reducing the concentrations of dissolved sugars relate to self-priming fermentation processes and allow us to move to estimating the energy potentials of circulatory circuits. It is shown that the energy potential of the latter in the form of CO2 pressures is proposed to be used in desaturation modes with the subsequent transfer of the liquid phase to the unsaturated state due to the forced increase of pressure in the gas phase to activate fermentation processes with a decrease in the mass transfer resistance at the interface between the surfaces of the yeast cells and the liquid phase.
  • Ескіз
    Документ
    Динаміка перехідних процесів у системах анаеробного бродіння
    (2017) Шевченко, Олександр Юхимович; Соколенко, Анатолій Іванович; Степанець, Олег Іванович; Бойко, Олексій Олегович; Вінніченко, Інна
    У статті викладено результати феноменологічного аналізу перебігу сукупності процесів в умовах анаеробного бродіння, розглянуто відмінності, що супроводжують їх у пивоварінні і спиртовій галузях. Виконано оцінку енергетичних потенціалів, запропоновано рекомендації щодо їх використання. Вперше сформульовано положення про формування потенціалу газорідинного середовища, що виникає в результаті синтезу СО2 і утворення диспергованої газової фази, а також вказано на існування висотного градієнта по насиченню рідинної фази на СО2 за рахунок гідростатичного тиску. Наведено відповідні розрахункові дані. The article presents the results of the phenomenological analysis of the flow of aggregate processes under conditions of anaerobic fermentation, examines the differences that accompany them in the brewing and alcohol industries. The estimation of energy potentials is carried out, recommendations of their use are offered. Firstly,it is formulated the position on the formation of the gas-liquid medium formed as a result of synthesis of CO2 and the formation of a dispersed gas phase. It is indicated on the existence of the high-altitude gradient for saturation of the liquid phase on СО2 because of the expense of hydrostatic pressure. The estimated data are also provided.
  • Ескіз
    Документ
    Influence of electrophysical water treatment on the process of beverages saturation
    (2018) Nescuba, Oleksiy; Chepeliuk, Olena
    The content of carbon dioxide, which is actively used by producers of carbonated beverages as a preservative, acidity regulator and antioxidant, significantly affects the quality of finished products. The possibility of changing the ph value, which affects the balance between carbon dioxide, bicarbonate and carbonate during saturation, by electrophysical treatment of water was considered. Industry produces various variants of electrolysers, but they are not suitable for saturation of drinks. Therefore, the development of an appropriate design is an urgent task. It is expedient to carry out the process of saturation simultaneously with the electrophysical treatment of pre-prepared (cooled and deaerated) water. The parameters that influence the efficiency of electrophysical treatment and the quality of finished products are the voltage, the voltage-ampere characteristic, the mutual placement of the electrodes, the duration of activation, the degree of mineralization of the solution. The influence of material of equipment, including electrodes, on the content of metals in the carbonated beverages is also taken into account. Electrodes in the process of operation should not experience electrochemical destruction. It is expedient to make an anode from a titanium, a cathode - from a corrosion resistant steel AISI 321.
  • Ескіз
    Документ
    Управління ділянкою першої сатурації з використанням методів тензорного аналізу
    (2017) Сідлецький, Віктор Михайлович; Кадура, Євгеній Олександрович
    Складність задачі управління подачею вапнякового молока та сатураційного газу на ділянку апаратів першої сатурації з’являється вже на етапі формування підходу до регулювання, крім цього додатково потрібно врахувати множину можливих варіантів підтримання співвідношення. Це пояснює необхідність застосування моделей при формуванні управляючих діянь, а також перевірку уже сформованих діянь. При чому модель повинна передбачати можливість як структурної зміни (при зміні підходів до управління) так і адаптації при коригуванні технологічного режиму. Саме тому вибір тензорного аналізу до моделювання процесів на ділянці апаратів першої сатурації є найбільш доцільним. В даній статті наведений приклад використання тензорного аналізу в автоматизованій системі управління апаратами ділянки першої сатурації. Наведена постановка задачі для вирішення якої необхідне моделювання і використання тензорного аналізу при розробці моделі. В статті показано розробку тензора для технологічного процесу та процесу управління, що дозволяє адаптувати кожну окрему модель апарату, а потім їх об’єднання в єдину модель технологічної ділянки, Також наведений підхід використання тензорної моделі для системи управління. This article shows an example of the use of tensor analysis in an automated process control system phase 1 carbonation devices. Shown formulation of the problem, the solution of which is necessary to the modeling and the use of tensor analysis in the development model. Results for the development of the tensor of the process and process control systems, as well as the approach of using tensor model.
  • Ескіз
    Документ
    Математичне моделювання процесу розчинення діоксиду вуглецю у рідині, що рухається в капілярі
    (2014) Світлик, Андрій Миколайович; Прохоров, Олександр Миколайович
    У статті розроблено математичну модель для розрахунку систем сатурації рідини. Модель дозволяє визначити концентрацію діоксиду вуглецю в рідині залежно від розмірів бульбашки вуглекислого газу, відстані між бульбашками, маси рідини між бульбашками, концентрації розчиненого у рідині діоксиду вуглецю, концентрації діоксиду вуглецю в газі, коефіцієнта турбулентної дифузії, коефіцієнта опору, густини рідини, коефіцієнта поверхневого натягу, коефіцієнта форми. З вирахуванням витрат рідини та витрат діоксиду вуглецю розраховано концентрацію діоксиду вуглецю, що розчиняється у рідині. Результати моделювання можуть бути використані при розрахунку й проектуванні обладнання для насичення рідини газами, а саме: при визначенні раціональних режимів сатурації. A mathematical model is developed for calculation of liquid saturation systems. The model allows to define concentration of carbon dioxide in liquid depending on sizes of carbon dioxide vials, distances between bubbles, masses of liquid between bubbles, concentration of carbon dioxide dissolved in liquid, concentration of carbon dioxide in gas, coefficient of turbulent diffusion, coefficient of resistance, density of liquid, coefficient of a superficial tension, form coefficient. Taking into account liquid and carbon dioxide consumption, the concentration of carbon dioxide dissolved in liquid is calculated. Results of this modeling can be used for calculation and design of the equipment for liquid saturation by gases, namely, for defining the rational modes of saturation.
  • Ескіз
    Документ
    Влияние дисперсности известкового молока на качество очищенных соков
    (2014) Кос (Гусарук), Татьяна Святославовна; Верченко, Лидия Михайловна; Попова, Инна Вадимовна; Слива, Юлия Владимировна
    В статье приводятся экспериментальные и теоретические данные о влиянии твердой фазы известкового молока с разной степенью дисперсности на процесс очистки диффузионного сока и качество очищенных соков. The paper presents experimental and theoretical data on the effect of the solid milk of lime with a different degree of dispersion in the process of cleaning the raw juice and juice quality of treated.
  • Ескіз
    Документ
    Технологічні показники очищених соків в способі з відокремленням осаду і ступінчастого зниження лужності на І та ІІ карбонізаціях
    (2013) Виговський, Валерій Юрійович; Петриченко, Ігор Борисович; Резніченко, Юрій Миколайович; Таран, Вікторія Володимирівна; Рябченко, М. В.
    Аналізується влив відокремлення осаду до основного вапнування і ступінчастого зниження лужності на І та ІІ карбонізаціях на якісні показники очищеного соку та шляхи їх підвищення. Analyzes the impact of the precipitate to the main liming and stepdown alkalinity I and II of carbonation on the quality parameters of the purified juice and ways to improve.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження динаміки роботи потокових змішувачів карбонізаторів
    (2008) Петрікей, Руслан Володимирович; Прохоров, Олександр Миколайович
    Досліджено гідродинаміку роботи потокових змішувачів різноманітних конструкцій, які можуть бути використані для насичення напоїв діоксидом вуглецю в потоці в складі карбонізаторів (синхронно-змішувальних установок) за допомогою програмного комплексу Flow Vision та обгрунтовано вибір оптимальної конструкції.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив складу безалкогольних та слабоалкогольних напоїв на розчинність діоксиду вуглецю
    (2008) Петрікей, Руслан Володимирович; Прохоров, Олександр Миколайович
    Проведено аналіз компонентів, які входять до складу безалкогольних та слабоалкогольних напоїв, таких як вода, цукор, лимонна та аскорбінова кислоти, етиловий спирт, ароматизатори, барвники та визначено їх вплив на насичення напоїв діоксидом вуглецю.
  • Ескіз
    Документ
    Сатурація безалкогольних та слабоалкогольних напоїв
    (2008) Петрікей, Руслан Володимирович; Прохоров, Олександр Миколайович
    Викладено основи процесу деаерації води та сатурації безалкогольних і слабоалкогольних напоїв, розглянуто будову та принцип роботи принципово нової синхронно-змішувальної установки та методи інтенсифікації процесу сатурації.