Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Використання методики таксономічного аналізу для оцінювання рівня продовольчої безпеки України
    (2023) Михайлик, Ольга Михайлівна; Страшинська, Лариса Володимирівна
    У статті доведено практичну цінність застосування спеціальних економіко-математичних методів для проведення процесу оцінювання рівня продовольчої безпеки держави. Запропоновано для спрощеної формалізації розрахунків індексу продовольчої безпеки використати метод таксономії. Запропонований підхід дозволяє оцінити ступінь сукупного впливу факторних ознак на рівень забезпечення продовольчої безпеки держави. Визначено систему індикаторів (множинних ознак) для оцінки інтегрального показника рівня продовольчої безпеки за ретроспективний період з 2015 по 2021 рік, які створюють ваговий (стимулюючий, дестимулюючий) внесок в загальний індекс продовольчої безпеки. Згідно правила проведення таксономічної процедури нормовано індикатори вхідної матриці, визначено координати точки-еталону, визначено «відхилення» між окремими індикаторами та базовою порівняння, розраховано інтегральний (таксономічний) показник рівня продовольчої безпеки України. The article proves the practical value of using special economic and mathematical methods for the process of assessing the level of state food security. It is proposed to use the taxonomy method for a simplified formalization of food security index calculations. The proposed method makes it possible to assess the degree of cumulative influence of factor characteristics on the level of state food security. The research was used publicly available, reliable and representative indicators with statistical significance. The formalized indicators of food security according to the Methodological recommendations are: average daily caloric content of human nutrition; ratio of production and consumption volumes: meat products, milk and dairy products, eggs, oil, sugar, potatoes, vegetables and food melon crops; production of grain per person per year; the level of stocks of grain crops; the share of sales imported food products through the trade network of enterprises. The use of the taxonomy method as methodical research is determined to the search for a generalizing integral indicator among a significant number of indicators (multiple signs that have a vector character), which form the most significant impact on the overall level of food security and contribute to the sustainable development of agriculture. A step-by-step algorithm was used to calculate the food security on the basis of taxonomic analysis: a system of indicators (multiple signs) is defined for evaluating the integral indicator of the level of food security for the retrospective period from 2015 to 2021, which create a weighted (stimulating, disincentive) contribution to the overall food security index. In accordance with the rules of the taxonomic procedure, the indicators of the input matrix were normalized, the coordinates of the reference point were determined, the deviation between individual indicators and the base comparison was determined, and the integral (taxonomic) indicator of the level of food security of Ukraine was calculated.
  • Ескіз
    Документ
    Monitoring of the state of social and relations of the enterprise
    (2020) Dragan, Olena; Maznyk, Liana
    The innovative oriented society envisages the forming of new socially responsible labour relations. This range of problems is especially actual for the enterprises of food industry. The research is undertaken on the materials of Private Joint Stock Company “Monomakh” that runs tea business in Ukraine. Economic and mathematical methods are applied in the article: expert questioning, integral evaluation, taxonomical analysis. The object of the research is the process of social and labour relations state on Private Joint Stock “Monomakh”. Taking into account the specific of enterprises of food industry, there is the necessity of forming the monitoring system of social and labour relations state. The next component systems are following: normatively-legal providing, motivational providing, providing of normal terms of labour safety, organizationally staffing, sociocultural providing and development of personnel. For estimation of monitoring system efficiency of social and labour relations (SLR) state of the enterprise methodology that provides determinations single indexes, that characterize SLR; realization of ponderability estimation of monitoring system’s constituents of social and labour relations by the expert workers’ interviewing by Private Joint Stock Company “Monomakh” estimation of expert group coordination; determination of reviewer expert; the use of reviewer scale for calculation of integral index of SLR state; calculation of taxonomical index of SLR level; comparison of integral and taxonomical analysis results of SLR level are given. The taxonomy index of monitoring system of social and labour relations state is unstable. Beginning from 2016 had the tendency to the increase, and attained the maximum in 2017 ‒ 0,416, but in 2018 the index diminished ‒ 0,203, that testifies to the improper management of monitoring system of social and labour relations state on Private Joint Stock “Monomakh”. Precisely this conclusion was done on the results of integral evaluation. It is necessary to improve every indicator of influence separately for improvement of social and labour relations state, monitoring of which is effective exactly with application of corresponding taxonomical index and integral evaluation. The reasonable system of SLR state monitoring of the enterprise will allow to form a valuable InfoBase about existent areas of concern and work out events in relation to provide effective strategic development of SLR of the enterprise. Інноваційно орієнтоване суспільство передбачає формування нових соціально відповідальних трудових відносин. Цей спектр проблем особливо актуальний для підприємств харчової промисловості. Дослідження проведено за матеріалами Приватного акціонерного товариства «Мономах», яке веде чайний бізнес в Україні. У статті застосовано економіко-математичні методи: опитування експертів, інтегральне оцінювання, таксономічний аналіз. Об'єктом дослідження є процес соціально-трудових відносин держави на приватному акціонерному товаристві "Мономах". Враховуючи специфіку підприємств харчової промисловості, виникає необхідність формування системи моніторингу стану соціально-трудових відносин. Наступними компонентними системами є: нормативно-правове забезпечення, мотиваційне забезпечення, забезпечення нормальних умов безпеки праці, організаційне укомплектування персоналом, соціально-культурне забезпечення та розвиток персоналу. Для оцінки ефективності системи моніторингу соціально-трудових відносин (ЗСЗ) стану підприємства методологія, яка забезпечує визначення окремих показників, що характеризують ЗСЗ; проведення оцінки надійності складових соціально-трудових відносин системи моніторингу шляхом співбесіди експертів з приватною акціонерною компанією «Мономах» оцінки координації експертних груп; визначення експерта-рецензента; використання шкали рецензентів для розрахунку інтегрального індексу дзеркального стану; розрахунок таксономічного індексу рівня ЗБР; наведено порівняння результатів інтегрального та таксономічного аналізу. Індекс таксономії системи моніторингу стану соціально-трудових відносин нестабільний. Отже необхідно вдосконалювати кожен показник впливу окремо для поліпшення стану соціально-трудових відносин, моніторинг яких ефективний саме із застосуванням відповідного таксономічного індексу та інтегральної оцінки.