Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 13
  • Ескіз
    Документ
    Simulation of hydrodynamic phenomena in valve feeders of adaptronic modules for dosing liquid products
    (2024) Gavva, Oleksandr; Kryvoplias-Volodina, Liudmyla; Dolomakin, Yuriy; Kulyk, Nataliya; Kokhan, Anton
    Rational geometric and hydrodynamic parameters of valve feeders of adaptron modules for dosing liquid food products in automatic packaging machines are determined. Materials and methods. The study of hydrodynamic phenomena based on the simulation modeling of the feeder operation with liquid media, the physical and mechanical characteristics of which are close to Newtonian liquids, was conducted. A feeder with a conical valve and purified drinking water were used in the study. The feeder throughput was 500 cm3/s; the internal diameter of the drain nozzle was 20 mm. Results and discussion. To ensure the continuous flow, minimum overall dimensions of the feeder, and the possibility of regulation by changing the throughput of the feeder nozzle according to a given law, the angle at the base of the cone should be within 50–60°, and the length of the saddle base 20–25 mm. During the movement of the liquid in the valve feeder, three negative factors affecting the parallel laminar movement of the liquid were found: (a)reverse movement of the liquid when it comes into contact with the surface of the base of the valve cone; (b) turbulence cells at the entrance of the liquid into the valve channel, and (c) the tubular form of the liquid flow in the nozzle. These negative factors can be eliminated by using a ball-conical valve with a truncated top. To eliminate turbulence cells in the valve feeder, counter-current movement of liquid, and tubular flow of liquid in the nozzle, it was proposed to make the valve in the form of a conical-spherical shape with a cut-off cone top, and also to extend the inner surface of the seat to the inner surface of the measuring cylinder of the feeder. Under such conditions, a parallel flow of liquid is ensured, which contributes to the accuracy of dose formation and the duration of product storage. Conclusions. The design of the valve in the form of a conically spherical figure with a cut-off cone top according to the provided recommendations allows eliminating the centers of turbulence in the movement of liquid products in the valve feeder.
  • Ескіз
    Документ
    Обґрунтування режимів роботи адаптронних функціональних модулів дозування рідкої продукції ваговим способом
    (2023) Гавва, Олександр Олександрович; Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна
    Сучасні машини-автомати мають характеризуватися не тільки високою продуктивністю, але й високою точністю виконання функцій. Для пакувальних машин-автоматів, що пакують продукцію в споживчу тару, такою функціо-нальною точністю є точність формування дози. На нинішньому етапі проєк-тування пакувальних машин (наявність функціональних модулів, мікроприводів, мікродатчиків, комп’ютерних технологій керування тощо) доречним є створен-ня адаптронних функціональних модулів для вагового способу формування дози. Донедавна цей спосіб дозування для рідкої продукції майже не застосовувався через відсутність відповідних приводів, датчиків механізованих систем керуван-ня, а також обґрунтування режимів роботи системи живлення продукції та системи зважування. У статті наведено розроблену структуру адаптронного функціонального модуля дозування рідкої продукції ваговим способом. Проаналізовано етапи на-повнення тари рідкою продукцією та врахування динамічної складової зважу-вання. Оптимізувати процес формування дози за часом і точністю дозування можна шляхом раціонального підбору геометричної форми клапана насадки та раціонального закону його руху відносно каналу насадки. Виконано теоретичний аналіз руху продукції по каналу насадки при застосуванні чотирьох широко ви-користовуваних геометричних форм клапана (конічної; сферичної із сідлом, що не повторює форму клапана; сферичної із сідлом, що повторює форму клапана; циліндричної). На прикладі фасування молока в пляшку місткістю 1 л одержано графічні залежності, що відображають ефективність регулювання потоком продукції. Встановлено, що клапани конічної форми забезпечують найбільший хід клапана при однакових витратних характеристиках, а сферичної із сідлом, що повторює форму клапана, найменший хід. Аналіз цих результатів надає мо-жливість припустити, що найбільш оптимальною геометричною формою є ко-нічно-сферична, або подібна до краплі. Modern automatic machines must be characterized not only by high performance but also by high functional accu-racy. For automatic packaging machines that pack products into consumer packaging, this functional accuracy is the ac-curacy of dose formation. At the current stage of designing packaging machines (availability of functional modules, mic-rodrives, microsensors, computer control technologies, etc.), it is appropriate to create adaptive functional modules for the weight-based dosing method. This method of dosing for liqu-id products was almost never used due to the lack of appro-priate drives, sensors of mechanized control systems, as well as justification of the operating modes of the product power supply system and the weighing system. The developed struc-ture of an adaptronic functional module for dosing liquid products in a weighted manner is presented in the article. The stages of filling containers with liquid products were analyzed taking into account the dynamic component of weighing. The process of dose formation in terms of time and dosing accu-racy can be optimized by rational selection of the geometric shape of the nozzle valve and the rational law of its movement relative to the nozzle channel. A theoretical analysis of the product movement through the nozzle channel using four commonly used geometric shapes of the valve (conical; sphe-rical with a seat that does not follow the shape of the valve; spherical with a seat that follows the shape of the valve; cy-lindrical) is performed. On the example of packaging milk in a 1-litre bottle, graphical dependencies were obtained that ref-lect the efficiency of product flow control. It was found that conical valves provide the largest valve stroke with the same flow characteristics, and spherical valves with a seat that follows the shape of the valve provide the smallest stroke. The analysis of these results suggests that the most optimal geometric shape is conical-spherical or drop-shaped.
  • Ескіз
    Документ
    The functionality of industrial control valves in the station of defecosaturation
    (2017) Mironchuk, Valeriy; Volodin, Sergiy
    The use of automatic industrial control valves allows you to withstand in a given mowed the maintenance of the process that takes place at the defecation station. With the help of the follower drive, the valves support the automatic control circuit: the ratio of diffusion juice to lime milk with milk density correction; the ratio of diffusion juice - the return of the juice I (II) of saturation or suspension of carbonation I (II) juice; first and second carbonation; process of purging from the sand preddefektora, defecator. The technology of control valve choice based on the analysis of static characteristics of the control object where it is shown that the dimension valve for the expenditure equations, and flow characteristics, valve operation is considered separately from the regulatory framework. The flow characteristic of the valve takes into account the change of fluid flow. When operating the process facility was investigate, the results of the automatic control system with the selected valve, in particular, the static characteristic of the control channel. With the help of the experiment examined the behavior of the object with a particular regulatory authority to determine the size of the valve. To assess the applicability of a particular valve size, it is propose to use the integral variability characteristic. Such an assessment is a quantitative assessment of information contained in a deterministic process. The work of control valves allows you to maintain parameters of technological processes and to increase the cleaning effect of the juice and sugar yield, reducing sugar content in the molasses, reduce fuel consumption and milk of lime. Використання автоматичних промислових регулюючих клапанів дозволяє витримувати в заданому скошеному режимі підтримку процесу, який відбувається на станції дефекації. За допомогою слідкуючого приводу клапани підтримують контур автоматичного регулювання: співвідношення дифузійного соку до вапняного молока з корекцією густини молока; співвідношення дифузійний сік - повернення соку I (II) ступеня насичення або суспензія соку I (II) ступеня карбонізації; перша і друга карбонізація; процес очищення від піску переддефекатора, дефекатора. Запропоновано технологію вибору регулюючого клапана на основі аналізу статичних характеристик об'єкта керування, де показано, що розмірність клапана для рівнянь витрат, а також витратні характеристики, режим роботи клапана розглядаються окремо від нормативної бази. Витратна характеристика клапана враховує зміну витрати рідини. При експлуатації технологічного об'єкта досліджувалися результати роботи системи автоматичного керування з обраним клапаном, зокрема, статична характеристика каналу керування. За допомогою експерименту досліджено поведінку об'єкта з певним регулюючим органом для визначення типорозміру клапана. Для оцінки застосовності того чи іншого типорозміру клапана пропонується використовувати інтегральну характеристику варіабельності. Така оцінка є кількісною оцінкою інформації, що міститься в детермінованому процесі. Робота регулюючих клапанів дозволяє підтримувати параметри технологічних процесів і підвищувати ефект очищення соку та вихід цукру, зменшуючи вміст цукру в мелясі, зменшити витрати палива та вапняного молока.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження характерних параметрів технологічного процесу формоутворення захисної повітряної упаковки
    (2023) Деренівська, Анастасія Василівна; Блаженко, Сергій Іванович; Масло, Микола Андрійович; Костін, Володимир Борисович
    Мета статті полягає в дослідженні особливостей і характерних параметрів процесу формоутворення надувної захисної упаковки за допомогою зворотних клапанів, основна функція яких — подача та утримання повітря всередині упаковки. Дослідження процесу переміщення повітря в зворотних клапанах та упаковці дає змогу визначити максимальне навантаження на пакувальний матеріал, підібрати необхідний вид пакувального матеріалу, знайти оптимальні режими роботи пристроїв для виготовлення такої упаковки, раціональні конструкцію та геометричні параметри зворотних клапанів. The analysis of the proposals in the inflatable protective packaging market indicates a further increase in its use. In addition, scientific research will determine the prospects for the development of new and improvement of existing packages. One of the directions is the research related to the peculiarities of the use of check valves, the main function of which is the supply and retention of air inside the package. These functions are provided by the geometric dimensions and structural features of the internal channels for the movement of air inside the check valve. The article is aimed at studying the features and characteristic parameters of the process of forming inflatable protective packaging using check valves. The object of research is the technological process of forming inflatable protective packaging of various geometries and methods of execution. The subject of the study is the diagrams of the technological process of forming an inflatable protective package and the distribution of pressure values, speed during air movement in check valves. The simulation results showed a clear distribution across the pressure zones during air movement in different types of check valves. With the help of simulation modeling confirmed: the ability to control the conditions of air movement using the geometry of check valves; expediency of using a valve with four outlet channels, as such, in which the speed of air movement is minimal, and the created air pressure is maximum. Using this valve design, a cell with a higher pressure can be obtained during the packaging process. This will provide greater protection for the product from dynamic loads. The method of studying the process of forming air protective packaging with the help of check valves allows determining the maximum load and choosing the type of packaging material. It helps find the optimal operating modes of devices for making packaging, as well as the rational design and geometric parameters of check valves.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу тиску рідкого харчового продукту на закон переміщення клапана прецензійного дозатора
    (2018) Якимчук, Микола Володимирович; Горчакова, Ольга Миколаївна; Токарчук, Сергій Володимирович; Валіулін, Геннадій Раіфович
    У статті розглядаються впливи змін тиску рідкого харчового продукту в каналі дозування на закони переміщення клапана прецензійного дозатора. В результаті досліджень отримано аналітичну модель зміни тиску в каналах дозувального пристрою для випадку закриття клапану дозатора рідкого харчового продукту. Отримані результати можливо в подальшому використовувати при проектуванні системи керування прецензійних дозаторів нового покоління, які реалізують задані закони руху. The change in pressure of a liquid food product in the dosing channel on the laws of the movement of the valve of the precision dispenser discusses in the article. It has been established that the dosage of a liquid food product is a complex process which is connected with non-stationary modes of opening and closing of the actuating device. The quality of such a process essentially depends on the kinematic and dynamic parameters of the movement of a liquid food product. The most important part of the dosing system is the locking element at the dosing liquid food product which is in direct contact with the dosed liquid. The conical and cylindrical locking elements are the most common. Traditionally, linear, parabolic and step laws of motion are used to implement the movement of the locking element. The listed laws of motion consist of three main stages: from opening, idle and closing. The most accurate for dosing is the parabolic law of motion of the dispenser valve which ensures the smoothness of that valve in the final stage. According to the results of analytical researches it was found that there is a sharp increasing in pressure in the dosing channels at the time of closing. This phenomenon is accompanied by a hydraulic shock on the valve which is characterized by a significant excess of the nominal pressure in the hydraulic system. The authors proposed to implement the fourth stage of the movement of the check valve for high-quality work of a control system of the dispenser. This will affect the transient, which is crucial for the accuracy of dosing. The results can be further used in the design of the new generation precision dispensers control systems, which implement the specified laws of motion of the valve.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка мехатронного модуля дозування рідких харчових продуктів
    (2019) Горчакова, Ольга Миколаївна; Якимчук, Микола Володимирович
    Стаття присвячена дослідженню та розробці мехатронного модуля дозування рідкої харчової продукції. Для виконання досліджень проведено аналіз конструкцій робочих органів дозуючих пристроїв і визначено, що найбільш часто використовуються робочі органи з конічним клапаном. Встановлено, що для забезпечення точності дозування необхідно застосувати законом руху переміщення клапана. Запропоновано закон руху клапана, який передбачає три етапи: швидке відкривання каналу дозування, вистій і плавне закривання. Для підвищення точності дозування зосереджено увагу на етапі закривання каналу дозування. Окрім того, на точність реалізації заданого закону руху клапана суттєво впливають кінематичні та динамічні характеристики потоку рідини. Розроблено математичну модель зміни тиску в каналах дозувального пристрою для випадку закриття клапана дозатора за параболічним законом руху та визначено швидкість клапана під час виконання третього етапу — плавного закривання клапана. The article is devoted to the research and development of the mechatronic module for dispensing liquid food products. To perform research, an analysis of the designs of the working bodies of the dispensating devices, it was determined that the the working bodies with a conical valve are mostly used. It was established to ensure the accuracy of dispensation the necessity to set the law of motion of valve movement. When conducting research, the law of valve movement is proposed, which consists of three stages, namely the quick opening of the metering channel, height and smooth closing. To increase the accuracy of dispensation, attention was focused on the stage of closing the dosing channel. In addition, the kinematic and dynamic characteristics of the fluid flow significantly affect the accuracy of the implementation of the given law of motion of the valve. A mathematical model of pressure changes in the metering channels of the device was developed in case of closing the metering valve according to the parabolic law of motion, and the valve speed was determined when performing the third stage, namely, smooth closing of the valve.
  • Ескіз
    Документ
    Realization of an optimum mode of formation of a dose of liquid production by weight metod
    (2018) Mykhailyk, Borys; Gavva, Oleksandr M.
    In this work was deduced rational function of the dosing for the mechatronic module of weight dosing for liquid products. To provide correct the application of mathematically derived functions, the synthesis of the pneumo drive was performed, for the pre-calculated common types of shut-off valves of various forms of valves (tapered, spherical with a nozzle that does not repeat the shape of the valve, spherical with a nozzle that repeats the form of the valve, cylindrical). Implementation, performed taking into account the accepted parameters of production, packaging, method of execution. The mathematical connection between the coordinate of the valve position and the function of the receipt of products in the container was established, which in turn gave the opportunity to derive the optimal function of movement of the valve of the shut-off valve.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження виносу рідини з клапанних тарілок масообмінних апаратів з нижніми обмежувачами підйому
    (1973) Муравська, Ольга Глібівна; Малежик, Іван Федорович
    Виконані дослідження виносу рідини на клапанних тарілках типу Глітч при відстані між тарілами 200, 300 і 500 мм. У результаті обробки дослідних даних одержано емпіричну залежність для визначення відносного виносу рідини з клапанних тарілок типу Глітч. Conduct of the study shall enter into fluid valve tarelkah konstruktsyy Hlytch. As a result of эksperymentalnыh Data Monitor will provide a эmpyrycheskuyu dependence definitions for taking away with fluid valve tarelok konstruktsyy Hlytch.
  • Ескіз
    Документ
    Вивчення гідравліки клапанних тарілок з початковим зазором клапана
    (1971) Малежик, Іван Федорович; Черниш, В. О.
    Наведенні результати дослідження гідравлічного опору клапанних тарілок ректифікаційних колон з початковим зазором клапана, який запобігає прилипання клапанів до тарілки. Одержанні рівняння для визначення гідравлічного опору сухих тарілок і горизонтального шару в них, а також величину винесення рідини з тарілок. The results of the study support Hydraulic valve plates distillation columns with an initial gap of the valve, which prevents sticking valves to the plate. Obtaining an equation for determining the hydraulic resistance of dry plates and horizontal layer in them and value passing fluid from the plates.
  • Ескіз
    Документ
    Исcледование эффективности клапанных тарелок
    (1961) Малежик, Иван Федорович; Стабников, Всеволод Николаевич
    Выполнены исследования эффективности клапанных тарелок на полупроизводственной ректификационной установке непрерывного действия. Установлено, что клапанные тарелки наиболее эффективно работают при скорости пара 1…1,4 м/с и плотности орошения 16000 кг/(м2•час), что вдвое привышает эти показатели для клапачковых тарелок. The studies of the effectiveness of valve trays on the floor industrial distillation continuous apparatus. It is found that the valve plate work most efficiently at a rate pair 1...1.4 m/s and density of irrigation 16,000 kg/(m2•h), which is twice the figures for bubble cap trays.