Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 25
  • Ескіз
    Документ
    Impact of the insurance costs on the competitiveness of food industry enterprises of Ukraine in the context of the food market security
    (2019) Shirinyan, Lada; Arych, Mykhailo
    The study was carried out to analyze insurance costs and to determine the trends, patterns and impact of the insurance costs on the competitiveness of food industry enterprises in the context of the food market security. The theoretical background of the article is based on critical literature review of the insurance costs, food market security and competitiveness. The research study was used the methods of comparative, statistical analysis of data, systematization, scientific interpretation; generalizations and comparisons the indicators of market share and capacity, profitability and efficiency, insurance costs and correlation-regression analysis methods and indicators. The hypothesis about the existence of a dependence between the competitiveness of FIEs and the portion of money allocated to FIEs for insurance is confirmed only for FIEs with high efficiency of doing business.
  • Ескіз
    Документ
    The need for insurance of the food industry in the European Union
    (2016) Arych, Mykhailo
    This article examines the factors necessary compulsory insurance of subjects of the food industry in the European Union. Found that functioning single market for insurance services that will improve economic efficiency and market integration, it is necessary to have a common framework that will allow insurers to freely carry out operations in all European Union countries, establish branches and provide services
  • Ескіз
    Документ
    Concentrate management for nf brine of ground water using electromembrane (ED and EDI) processes
    (2016) Altıok, Esra; Bunani, Semyuel; İpekçi, Deniz; Kabay, Nalan; Arda, Muserref; Yüksel, Mithat
    In this study, treatment of ground water used in a fruit juice company located in İzmir city by integrated nanofiltration (NF), electrodialysis (ED) and electrodeionization (EDI) methods was studied. For this purpose, the ground water obtained from the plant was treated by using two different NF membranes (NF-90 and NF-270). The brine from both NF membranes was fed to ED stack. The ED diluate was further treated by EDI process for ultrapure water production.
  • Ескіз
    Документ
    Current status and prospects of the food industry development of Ukraine in the system of eurointegration coordinates
    (2014) Zakrevska, Lyudmila; Cherednychenko, Alexander
    The current status of the food industry in Ukraine was analyzed and the assessment of the main economic indicators of the industry was implemented. The tendencies of development of the domestic food production in the system of eurointegration coordinates were researched and the prospects were determined.
  • Ескіз
    Документ
    Тенденции инновационного развития предприятий пищевой промышленности Украины
    (2013) Сиднева, Жанна Константиновна
    В статье рассматриваются основный проблемы и тенденции инновационного развития предприятий пищевой промышленности Украины. The article discusses the main issues and trends of innovative development of the food industry in Ukraine.
  • Ескіз
    Документ
    Енергозбереження на харчових підприємствах
    (2007) Масліков, Максим Михайлович
    Описана типова структура енергоспоживання харчових підприємств та шляхи економії енергії у харчовій промисловості.
  • Ескіз
    Документ
    Функциональная структура и алгоритм функционирования автоматизированных систем экспресс-анализа качества (АСЭАК) растительного сырья для пищевой промышленности
    (1978) Луцык, Владимир Иосифович; Черный, Адам Маркович; Гончаренко, Борис Николаевич
    Алгоритм функционирования АСЭАК предусматривает автоматизированное определение массы каждой партии сырья, автоматический отбор представительной пробы и передачу ее от одного функционального узла к другому, автоматизированное или автоматическое экспрессное /10-16 мин./ определение показателей качества сырья, автоматическую обработку результатов определений, выдачу информации, необходимой для расчета с поставщиками, материального учета и введения в АСУ соответствующих уровней информации о количестве, показателях качества и расчетной стоимости принятой партии сырья, а также выдачу рекомендаций о возможности его хранения /длительного или кратковременного/ либо необходимости немедленной переработки. The algorithm provides an automated operation RASQ determine the mass of each batch of raw materials, automatic sampling of representative sample and transfer it from one functional unit to another, automated or automatic express / 10-16 min. / determining quality materials, automatically process the results of determinations, publishing information required for payments to suppliers, financial accounting and introduction to appropriate levels of control information about the number, quality and the estimated value of the accepted party materials, and the publication of the recommendations of the possibility of storing / long or short / or the urgency of processing
  • Ескіз
    Документ
    Планирование качества продукции
    (1990) Жужукина, Наталья Ивановна
    В учебнике изложены основы экономики , организации и управления производством и пищевой промышленности . Рассмотрены методики определения экономической эффективности общественного производства , капитальных вложений и новой техники роста производительства труда , снижение собестоимости экономического стимулирования производства . Освещены научные основы особенности планирования , система и порядок разработки планов экономического и социального развития , вопросы ценообразования хозяйственного расчета и финансирования в пищевой промышленности . Для студентов вузов , обучающихся по специальности " Экономика и управление в отраслях агропромышленного комплекса". The textbook Fundamentals of the economy, organization and management of production and the food industry. The techniques for determining the economic effectiveness of social production , capital investment and new technology proizvoditelstva growth and reducing economic incentives sobestoimosti production. Deals with the scientific basis especially the planning system and procedure development plans for economic and social development , the issue of pricing of cost accounting and finance in the food industry. For students enrolled in the specialty "Economics and management in the fields of agriculture "
  • Ескіз
    Документ
    Сущность, показатели и методы измерения качества продукции
    (1990) Жужукина, Наталья Ивановна
    В учебнике изложены основы экономики , организации и управления производством и пищевой промышленности . Рассмотрены методики определения экономической эффективности общественного производства , капитальных вложений и новой техники роста производительства труда , снижение собестоимости экономического стимулирования производства . Освещены научные основы особенности планирования , система и порядок разработки планов экономического и социального развития , вопросы ценообразования хозяйственного расчета и финансирования в пищевой промышленности . Для студентов вузов , обучающихся по специальности " Экономика и управление в отраслях агропромышленного комплекса" . The textbook Fundamentals of the economy, organization and management of production and the food industry. The techniques for determining the economic effectiveness of social production , capital investment and new technology proizvoditelstva growth and reducing economic incentives sobestoimosti production. Deals with the scientific basis especially the planning system and procedure development plans for economic and social development , the issue of pricing of cost accounting and finance in the food industry. For students enrolled in the specialty "Economics and management in the areas of agriculture ."
  • Ескіз
    Документ
    Екологічний аспект в аналізі інвестиційних проектів підприємств харчової промисловості
    (2013) Басюк, Тетяна Петрівна
    Досліджено необхідність оцінки впливу інвестиційних проектів підприємств харчової промисловості на навколишнє середовище. Систематизовано методи оцінки екологічного впливу інвестиційних проектів та обґрунтовано їх вибір з урахуванням особливостей умов реалізації.