Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
9 результатів
Результати пошуку
Документ Селекція та скрінінг рас спиртових дріжджів при зброджуванні висококонцентрованого сусла з крохмалевмісної сировини(2018) Мудрак, Тетяна Омелянівна; Куц, Анатолій Михайлович; Ковальчук, Світлана Степанівна; Боярчук, Ярослав АндрійовичСеред перспективних напрямків розвитку спиртової галузі представлені розробки, присвячені енерго- та ресурсозберігаючим технологіям. Одним із способів інтенсифікації процесів зброджування сусла є підвищення концен- трації сухих речовин. Проте при зброджуванні сусла високих концентрацій виникає ряд проблем, пов’язаних з фізіологічними особливостями дріжджів. Тому постає питання селекції нових рас, здатних до максимально повного зброджування вуглеводів високонцентрованого сусла. Виробничий досвід підтверджує, що в умовах термоферментативної обробки зернової сировини з використанням концентрованих ферментних препаратів і фільтрату барди на стадії приготування замісів селекційна робота повинна бути направлена на отримання дріжджів, здатних збро- джувати не тільки сусло при високих концентраціях, але й при високих температурах та кислотності. Метою дослідження було проведення порівняльної характеристики про- мислових і нових селекціонованих рас спиртових дріжджів і здійснення скринінгу дріжджів з термотолерантними й осмофільними властивостями та кислотності. У результаті проведених досліджень селекціоновано новий штам дріжджів шляхом багатоступеневої селекції, який здатен витримувати високий осмотичний тиск до 36% (сухих речовин) СР і має направлені біосинтетичні властивості стосовно етанолу (14—17%) та кислотності. Проведено скринінг спиртових дріжджів з метою підбору раси для зброджування сусла високих концентрацій. Для зброджування сусла високих концентрацій використані раси Saccha- romyces cerevisiae XII, К-81, ДО-11, ДО-16. Досліджено вплив концентрації сухих речовин в інтервалі 17—32%, при температурі — 30—38°C, рН — 2,5—5,0. Впровадження селекціонованої раси дріжджів дасть змогу не тільки підвищити рентабельність виробництва, а й вихід спирту та забезпечити високу зброджуваність сусла при високій його кислотності й концентрації. The developments devoted to energy and resource- saving technologies are among the promising areas of development of the alcohol industry. One of the ways to intensify the process of fermentation of wort is to increase the concentration of dry matter. However, there is a number of problems associated with the physiological characteristics of yeast in fermentation of the wort of high concentrations. Therefore, the question about the selection of new races which are able to the maximally full fermentation of carbohydrates of highly concentrated wort arises. The production experience confirms that in the condi- tions of thermo-enzymatic treatment of grain raw materials using concentrated enzyme preparations and bard filtrate at the stage of preparation, the selection work should be aimed at obtaining yeast, able to ferment the wort not only at high concentrations, but also at high temperatures and acidity. The purpose of our work was to conduct a comparative analysis of industrial and new selected rations of alcoholic yeast and to carry out screening of yeast with thermotolerant and osmophilic properties. A new strain of yeast was selec- ted through multi-stage selection, capable to withstand high osmotic pressure up to 36% DM (dry matter), and has biosynthetic properties directed towards ethanol (14—17%) and acidity. Screening of alcoholic yeast was carried out in order to select races for the fermentation of high concentra- tions of wort. For the fermentation of the wort of high concentrations there were used races of Saccharomyces cerevisiae XII, K- 81, DO-11, DO-16. The influence of dry matter concentration in the range of 17—32%, temperature — 30—38°C, pH — 2,5—5,0 was investigated. Implementation of selected yeast race can not only increase profitability but also quantity of alcohol and provide hight level of fermentation of mash with high acidity and concentration.Документ Методичні підходи при створенні адаптивних сортів пшениці озимої в умовах Лісостепу України(2018) Кочмарський, Валентин Сергійович; Кириленко, Віктор Володимирович; Коломієць, Леонід АндрійовичПри створенні нових сортів пшениці озимої використовуються різні методи селекції: гібридизація, індукований мутагенез та внутрішньосортові добори. Застосування штучних комплексних інфекційних фонів патогенів безпосередньо на селекційному матеріалі дозволяє відбирати форми з груповою стійкістю проти хвороб. Наявність стрес-факторів у період зимівлі сприяє добору зимостійких трансгресивних форм, які служать родоначальниками нових сортів. Метод термічного мутагенезу базується на основі використання сортів ярої пшениці, які або висіваються під зиму, або піддаються довготривалій (90−120 днів) яровизації. Внутрішньосортовий добір нетипових для основного складу біотипів серед гетерогенних форм – цінний вихідний матеріал для створення нових сортів пшениці озимої. Development of new varieties of winter wheat causes the use of different selection methods: hybridization, induced mutagenesis and intravarietal selection. Application of artificial complex infectious backgrounds of pathogens directly on breeding material allows to select a form with group resistance to diseases. The presence of stress factors during wintering helps to select winter-hardy transgressive forms that became the progenitor of new varieties. Method of thermal mutagenesis is based on the use of spring wheat varieties that are either planted under winter, or subjected to prolonged (90-120 days) vernalization. Intravarietal selection of unusual biotypes for the basic structure among heterogeneous forms provides valuable initial material for the creation of new varieties of winter wheat.Документ Результати селекції сільськогосподарських культур у Миронівському інституті пшениці(2018) Кочмарський, Валентин Сергійович; Ковалишина, Ганна Михайлівна; Колючий, Володимир Тарасович; Волощук, Г. Д.; Борсук, Г. Ю.; Власенко, Віктор Андрійович; Петренко, О. В.За увесь період наукової діяльності станції та інституту створено і передано на державне сортовипробування 262 сорти дев’ятнадцяти сільськогосподарських культур, з яких районовано 132, що свідчить про високу ефективність селекційної роботи в науковій установі. Over the entire period of scientific activity of the station and the Institute 262 varieties of nineteen crops have been submitted to the State variety testing and 132 ones of them have been released which indicates for high efficiency of breeding work in the scientific institution.Документ Джерела цінної геноплазми селекційних поколінь миронівських сортів пшениці м'якої озимої(2018) Власенко, Віктор Андрійович; Кочмарський, Валентин Сергійович; Колючий, Володимир Тарасович; Борсук, Г. Ю.За 96-річний період селекційної роботи в МІП НААН створено п'ять поколінь сортів пшениці озимої, які обумовлені п'ятьма різними цінними генетичними компонентами. На перспективу показані і обґрунтовано напрями створення нових сортів пшениці озимої, які забезпечать підвищення ефективності селекційної роботи, формування генетичного різноманіття, розширення адаптивного потенціалу п'ятого покоління і створять генетичну основу для виведення сортів миронівської селекції шостого покоління з більш високим генетичним потенціалом продуктивності, підвищеною стійкістю до екстремальних умов навколишнього середовища і високою якістю зерна. During the 96-year period of breeding at The V.M. Remeslo Myronivka Institute of Wheat of NAAS five generations of winter wheat varieties which are determined by five different valuable genetic components have been created. Prospective directions for creating new winter wheat varieties are shown and justified. They will provide improved plant breeding, development of genetic diversity, increasing the adaptive capacity of the fifth generation and will create a genetic basis to develop at Myronivka varieties of the sixth generation with higher genetic potential of productivity, increased resistance to extreme environmental conditions and good grain quality.Документ Technological aspects of fortification of blended vegetable oils(2016) Topchiy, Oksana; Kotlyar, EugeneThe advantages of using vegetable oils to replenish PUFA fat-soluble vitamins to cure is that vegetable oil is a traditional food product and does not create any complications and adverse reactions in the body and is much cheaper than cure. Переваги використання рослинних олій для поповнення PUFA жиророзчинних вітамінів перед ліками полягає в тому, що рослинна олія є традиційним харчовим продуктом і не створює будь-яких ускладнень і побічних реакцій в організмі і значно дешевше, ніж ліки.Документ Еколого-генетичні аспекти селекції молочної худоби(2002) Пешук, Людмила ВасилівнаУ статті наведено еколого-генетичні аспекти селекції молочної худоби. Представлені результати дисперсійного аналізу показників продуктивності корів червоних порід.Документ Зв’язок між селекційними ознаками у корів жирномолочного типу(1999) Пешук, Людмила Василівна; Полупан, Юрій ПавловичУ статті наведено зв’язок між селекційними ознаками у корів жирномолочного типу, а також проведений аналіз засвідчив зв'язки між екстер’єрними ознаками ознаками корів жирномолочного типу червоної молочної породи.Документ Оцінка проміжних генотипів при створенні червоної молочної худоби(2001) Пешук, Людмила Василівна; Салій, Iван Iлліч; Кононенко, Н. В.; Назаренко, В. Г.У статті наведено характеристику проміжних генотипів селекційного ядра нової червоної молочної худоби, яку формують на основі складного відтворного схрещування червоної степової, англерської, червоної датської та червоно-рябої голштинської порід. Одержані генотипи характеризуються високими показниками надоїв і жирності молока, кращою окислювально-відновною реакцією організму, специфічними імуногенетичним профілем крові.Документ Эволюционный процесс и селекция англерского скота(2001) Пешук, Людмила ВасильевнаВ статье приведены эволюционный процесс и селекция англерськои скота, а также характерные признаки данной породы.