Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 1 з 1
  • Ескіз
    Документ
    Невизначеність інституційного середовища для сталого розвитку переробної промисловості України
    (2017) Міненко, Михайло Анатолійович
    У статті акцентовано увагу на необхідності проведення інституційних змін для забезпечення стабільності продовольчої безпеки і створення прозорих конкурентних умов функціонування переробної промисловості України. Обґрунтовано такі зміни, враховуючи загрози, що виникли у зв ’язку з монополізацією продуктового ланцюга одним із його учасників, процесом інтегрування в європейський і світовий простір, а також «тінізацією» національної економіки. Проаналізовано історичні кроки реформування харчової, м ’ясної і молочної промисловості України, що фактично призвели до ліквідації інституційної складової, яка визначала їх місце та роль у системі економічних відносин. Зазначено, що департамент продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства України, об’єднання виробників, профспілкові об’єднання переробної промисловості самостійно ні ресурсно, ні інституційно не можуть мінімізувати втрати і системно відстояти інтереси власників, найманих працівників, споживачів. Визначено авторське бачення можливих інституційних змін, що сприяли б гармонізації мотиваційної складової процесу вирощування, переробки і реалізації продукції, а також забезпечили створення належного середовища для сталого розвитку переробної промисловості України. Дано прогноз очікуваних переваг для роботодавців і найманих працівників у разі підписання галузевої угоди і колективних договорів. The paper emphates on the necessity of institutional changes to ensure the stability of food security and the development of transparent competitive conditions for the functioning of the processing industry of Ukraine. Such changes were substantiated, taking into account the threats that arose in connection with the monopolization of the product chain by one of its participants, the process of integration into European and world community, and also the "shadowing" of the national economy. The historical steps of reforming food, meat and dairy industry of Ukraine have been analyzed, which in fact led to the elimination of the institutional component, which determined their place and role in the system of economic relations. It is noted that the Department of Food of the Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine, the association of producers, labor unions of the processing industry neither independently nor institutionaly can minimize losses and systematically defend the interests of owners, employees, consumers. The author’s vision of possible institutional changes, which would contribute to the harmonization of the motivation component of the process of cultivation, processing and selling of products, was also determined, as well as the formation of an appropriate environment for the sustainable development of the processing industry of Ukraine was ensured. The forecast of expected benefits for employers and employees in case of signing the Branch Agreement and Collective Agreements is given.