Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
17 результатів
Результати пошуку
Документ Планування, облік і калькулювання собівартості спирту етилового ректифікованого та біоетанолу(2023) Кизюн, Григорій Олександрович; Олійник, Світлана ІванівнаУ статті наведено результати теоретичних та експериментальних досліджень з розроблення методичних рекомендацій, що враховують положення з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції у промисловості з додержанням усталеної методології, яка не втратила методичної цінності з урахуванням змін в бухгалтерському та податковому обліку. Встановленно єдині підходи до формування цін, обліку і калькулювання собівартості продукції і визначення фінансових результатів з урахуванням положень (стандартів) бухгалтерського обліку, переходу до міжнародних стандартів фінансової звітності та вимог Податкового кодексу України для ДП «Укрспирт». The article presents the results of theoretical and experimental research on the development of methodological recommendations that take into account the provisions on planning, accounting and calculating the cost of production in industry in accordance with the established methodology, which has not lost its methodological value, taking into account changes in accounting and tax accounting. Uniform approaches to price formation, accounting and calculation of production costs and determination of financial results have been established, taking into account the provisions (standards) of accounting, the transition to international standards of financial reporting and the requirements of the Tax Code of Ukraine for "Ukrspirt".Документ Навантаження гнучких зв’язків у технічних системах(2018) Пригодій, Денис Віталійович; Васильківський, Костянтин ВікторовичУ статті розроблено методику визначення навантажень гнучких зв’язків у технологічному транспортуючому обладнанні та приводах робочих органів машин. Виконання транспортних систем здійснюється у формі замкнутих контурів конвеєрів та елеваторів або незамкнутих у випадках транспортування плівкових матеріалів у геометрії стрічок, полотна паперу, комбінованих матеріалів. При цьому незамкнутість трас забезпечується накопичувачами матеріалів, заготовок, рулонів, бобін. Послідовність виконання технологічних операцій визначається побудовою і структурою машин при використанні дискретних або неперервних переміщень гнучких елементів. Гнучкі зв’язки утворюються на основі використання ланцюгів, пасів, стрічок, тросів, плівкових матеріалів тощо. Запропонована методика доповнює відому технологію розрахунків «обходом по контуру» і стосується визначення навантажень на гнучкі зв’язки в умовах провисання між опорними роликами. Наведено розрахункову схему та аналітичну формалізацію натягу в критичних точках створюваної ланцюгової лінії, план сил, що діють на ділянках гнучкого зв’язку, графіки натягів. Показано, що задача вибору довжини гнучкого зв’язку є оптимізаційною, запропоновано алгоритм її розв’язку. Виконані розрахунки узагальнено графічними залежностями визначення натягу. Доведено наявність екстремумів в отриманих залежностях і необхідність обмежувати попередній натяг зв’язків. Методики визначення параметрів динамічних впливів відповідають принципу суперпозиції. Отримані результати визначення силових параметрів можуть бути запропоновані для розрахунків натяжних пристроїв, оскільки певна ділянка гнучкого зв’язку може виконувати й таку місію. Створена можливість зіставлення випадків розташування гнучких зв’язків на роликоопорах і на опорній площині. The paper concerns the methods for determining loads of flexible links in technological transport equipment and actuators of the working bodies of machines. Performance of transport systems is in the form of closed contours conveyors or elevators, or open in cases of transportation of film materials in the geometry of webs, tapes of paper, composite materials. In this case the isolation of trails is provided by the storage of the materials, billets, coils, bobbins. The sequence of technological operations is determined by the building and structure of machines when you use the discrete or continuous movement of the flexible elements. Flexible connections are formed by the use of chains, straps, belts, ropes, plastic materials, etc. Proposed method is complementary to known technology payments “bypass circuit”. It concerns the definition of loads in flexible connections in the conditions of sagging between the supporting rollers. In the article the calculation scheme and the analytical formalization of tension at critical points of the generated chain line, the flow of the forces acting on the area of the flexible connection, the graphics tension are given. It is shown that the task of selecting the length of the flexible connection is optimization, the algorithm for its solution is proposed. The calculations are summarized by graphical dependencies of determining the tension. The presence of extrema in the resulting dependency and the need to limit a previous tension ties are proved. Methods of determining the parameters of the dynamic effects correspond to the principle of superposition. The obtained results about determining the strength parameters can be proposed for calculation of tensioning devices as a specific area of the flexible link can also perform this mission. It was created the possibility of matching cases of flexible connection on raichoor and on the reference plane.Документ Розрахункові методики ФАО/ВООЗ для оцінювання якості харчового білка(2020) Махинько, Валерій Миколайович; Махинько, Людмила ВасилівнаСпоживання достатньої кількості білка є важливою характеристикою збалансованості харчового раціону людини. Поряд з цим слід враховувати якість спожитого білка, яка визначається вмістом незамінних амінокислот. Клінічні дослідження щодо визначення якості білка вимагають тривалого часу, значних фінансових та ресурсних витрат. Значно перспективнішим є розрахункове оцінювання біологічної цінності білка співставленням його амінокислотної формули з вмістом амінокислот в еталонному (ідеальному) білку. Метою роботи є порівняння результатів, одержаних класичною та сучасними методиками розрахунку якості харчового білка. У статті наведено приклади розрахунку та результати обчислення якості білка, що міститься у суміші пшеничного та кукурудзяного борошна. Використовується класична методика розрахунку амінокислотного числа, а також найсучасніші методики PDCAAS (protein digestibility corrected amino acid score) та DIAAS (digestible indispensable amino acid score), які враховують рівень засвоюваності білка та ступінь біодоступності амінокислот. Одержані результати свідчать, що використання найпоширенішої на сьогодні розрахункової методики оцінювання якості харчового білка – обчислення амінокислотного числа (без врахування величин загальної засвоюваності білка та біодоступності окремих незамінних амінокислот) призводить до суттєвого перевищення прогнозованої величини біологічної цінності продуктів і раціонів. Оскільки відомо, що методики PDCAAS і DIAAS забезпечують одержання результатів, близьких до медико-біологічних досліджень, слід прагнути до якомога ширшого їх використання для удосконалення існуюючих чи розроблення нових харчових продуктів та раціонів. Consuming a sufficient amount of protein is an important parameter of a balanced human diet. However, the quality of the consumed protein determined by content of essential amino acids should also be taken into account. Clinical studies to determine the quality of a protein take a lot of time and require significant financial costs and resources. A much more promising way is to estimate biological value of a protein by comparing its amino acid formula with amino acid content in the reference (perfect) protein. The purpose of the work is to compare the results obtained by classic and modern methods of calculating the quality of a dietary protein. The article provides examples of the calculation and the results of calculating the quality of the protein contained in a mix of wheat and corn flour. It uses the classic method of calculating the amino acid score and the latest PDCAAS (protein digestibility corrected amino acid score) and DIAAS (digestible indispensable amino acid score) methods which take into account the level of protein digestibility and the amino acids’ bioavailability degree. The results obtained confirm that the application of the calculation method most commonly used today for evaluating the quality of a food protein – the amino acid score calculation (which does not consider the overall protein digestibility and the bioavailability of certain essential amino acids) leads to significant overestimate of forecast biological value of food products and diets. The PDCAAS and DIAAS methods are known to ensure the results close to that of biomedical studies, so it is necessary to use them as wide as possible to improve the existing food products and diets or to develop new ones.Документ Витрати виробничої собівартості у лікеро-горілчаній промисловості(2016) Осадча, Ганна ГригорівнаДокумент DIAAS – усовершенствованная методика расчета биологической ценности пищевых продуктов и рационов(2017) Махинько, Валерий Николаевич; Соколовская, Ирина Александровна; Шаран, Андрей ВасильевичДля эффективного усовершенствования рецептур существующих изделий и разработки новых продуктов с повышенной биологической ценностью необходимо иметь точные методики оценки качества белка, которые не требуют значительных затрат времени и средств. В статье дано описание методики DIAAS, приведены необходимые данные для ее использования. На примере смеси пшеничной муки и изолята соевого белка показана форма расчета показателя DIAAS для продуктов и рецептур с многокомпонентным составом. Проведенные исследования позволяют обеспечить повышение степени достоверности расчетной оценки биологической ценности как уже существующих, так и проектируемых пищевых продуктов. Для ефективного удосконалення рецептур існуючих виробів і розробки нових продуктів з підвищеною біологічною цінністю необхідно мати точні методики оцінки якості білка, які не вимагають значних витрат часу і коштів. У статті дано опис методики DIAAS, наведені необхідні дані для її використання. На прикладі суміші пшеничного борошна та ізоляту соєвого білка показана форма розрахунку показника DIAAS для продуктів і рецептур з багатокомпонентним складом. Проведені дослідження дають змогу забезпечити підвищення ступеня достовірності попередньої оцінки біологічної цінності як вже існуючих, так і проектованих харчових продуктів.Документ Розрахунок біологічної цінності харчових продуктів та раціонів за методикою PDCAAS(2017) Махинько, Валерій Миколайович; Соколовська, Ірина Олександрівна; Черниш, Людмила МиколаївнаПроблема білкового дефіциту харчування є актуальною як для жителів економічно відсталих регіонів (особливо зважаючи на додатковий калорійний дефіцит), так і для мешканців більшості розвинених країн. Тому питання збалансування білково-вуглеводної складової раціонів харчування жителів різних країн є одним з ключових для створеної при ООН Продовольчої та сільськогосподарської організації (ФАО). Однак для цього слід мати ефективні методики оцінювання білкового компоненту як окремих продуктів, так і харчових раціонів в цілому. Зважаючи на складність та високу вартість проведення медико-біологічних досліджень, перевагу слід віддавати розрахунковим методам. Але вони повинні забезпечувати отримання результатів, адекватних клінічним дослідженням. Ще й до сьогодні більшість вітчизняних фахівців послуговуються методом розрахунку біологічної цінності за допомогою визначення амінокислотного числа (амінокислотного скору). Однак накопичення статистичного матеріалу та вдосконалення методик лабораторних досліджень (наприклад – впровадження ізотопного методу) свідчать про недостатню співставність розрахункових та експериментальних результатів. Насамперед це стосується рослинної сировини та харчових продуктів, виготовлених з її використанням. Пояснюється це як наявністю в складі деяких видів рослин антипоживних речовин (інгібіторів трипсину, фітатів тощо), так і зміною білкових речовин у ході технологічного процесу. Тому у 1989 експертним комітетом ФАО/ВООЗ розроблено методику уточненого розрахунку біологічної цінності харчових продуктів та раціонів за допомогою визначення їх амінокислотного числа з поправкою на засвоюваність білка (PDCAAS). Оскільки отримані за цією методикою результати дуже близькі до значень клінічних досліджень, методика PDCAAS визнана ФАО як базова для оцінювання білкової складової вже існуючих продуктів та прогнозування біологічної цінності пропонованих до розроблення продуктів. У статті подано значення засвоюваності білка деяких продуктів і раціонів, вказано рекомендований порядок (з уточненнями 2002 року) розрахунку показника амінокислотного числа з поправкою на засвоюваність (PDCAAS). Наведено рекомендовану форму та приклад розрахунку показника PDCAAS як для окремого продукту (ізоляту соєвого білка), так і для суміші, що містить пшеничне борошно, суху пшеничну клейковину та ізолят соєвого білка. The problem of protein deficiency nutrition is relevant for both the residents of economically depressed regions (especially given the additional calorie deficit), and for residents of developed countries. Therefore, the question of balancing protein and carbohydrate component of the residents’ diets of different countries is one of the most important for Food and Agriculture Organization (FAO) of UN. However effective methods of evaluating protein component of individual products, and food rations in general should be. Considering the complexity and high cost of medical and biological researches the preference should be given to calculation methods. They should provide the results adequate to clinical research. Even today the majority of native experts use the method of calculating the biological value by determining the amino acid score. However, accumulation of statistical data and improvement of laboratory tests methods (e.g. - implementation of isotopic method) indicate the lack of calculated and experimental results comparability. This primarily concerns to vegetable raw materials and food products made with it. The reason is as in the presence of some antinutritious substances (trypsin inhibitor, phytate, etc.) in the composition and the change of proteins during the technological process. Therefore in 1989 the refined calculation method of biological value of food and rations by determining their amino acid score adjusted for protein digestibility (PDCAAS) was developed by expert committee of the FAO / WHO. As the results obtained by this method are very close to the values of clinical trials the PDCAAS method is recognized by FAO as a base for evaluating the protein component of existing products and prediction of biological value offered for the products development. The article presents the significance of the protein digestibility of certain foods and diets. The recommended procedure (with specification of year 2002) used to define amino acid score adjusted for protein digestibility (PDCAAS) is indicated. The recommended form and example of index PDCAAS as a single product (soy protein isolate) and for a mixture comprising wheat flour, dry wheat gluten and soy protein isolate calculation is given.Документ Инновации в оценке белковой составляющей пищевых продуктов(2017) Махинько, Валерий Николаевич; Соколовская, Ирина Александровна; Землинская, Мария ДмитриевнаБелок является одним из важнейших и наиболее дефицитных пищевых компонентов. Поэтому совершенствование существующих рецептур и разработка новых продуктов с повышенной биологической ценностью является актуальной задачей для пищевой промышленности. Для проверки эффективности предпринятых мер следует иметь точные методы оценки. Лучше использовать расчетные методики, поскольку они не требуют значительных затрат времени и денег. В настоящее время две методики оценки белковой составляющей пищевых продуктов и рационов являются общепринятыми и рекомендованными экспертами ФАО – PDCAAS и DIAAS. Расчет аминокислотного скора этими методами учитывает усвояемость белка или аминокислот, так что эти методы являются более точными. В статье представлены описания методик PDCAAS и DIAAS. Protein is one of the most important and most scarce food components. Therefore improvement of existing products recipes and developing new products with increased biological value is the actual task for the food industry. To test the effectiveness of implemented activities should have precise methods of evaluation. It is better to use the calculation methods. Those methods do not require significant time and money. At present two methods of foods and diets protein component evaluating are generally accepted and recommended by FAO experts – PDCAAS and DIAAS. The calculation of the amino acid score by these methods take into account the digestibility of protein or amino acids so these methods are more accurate. The article presents the description of PDCAAS and DIAAS methodologyДокумент Метод розрахунку системи очищення повітря виробничих приміщень харчових підприємств(2015) Володченкова, Наталія ВалеріївнаЗапропонований метод розрахунку системи очищення повітря виробничих приміщень є одним із технологічних заходів боротьби із утворенням пилу на підприємствах зберігання, переробки та використання зерна. Впровадження даного методу дозволить зменшити концентрацію пилу до 0,3–0,4 мг/м3, що відповідає нормативним значенням ГДК та забезпечити відповідні санітарно-гігієнічні умови праці виробничого персоналу, за чистотою повітря, по фактору утворення пилу. The calculation method of air cleaning systems industrial facilities is one of the technological measures aiming cleaning dust on enterprises storing, processing and use of the grain. The implementation of this method will reduce the dust content to 0.3-0.4 mg / m3, which corresponds to the regulatory MPC value and provide appropriate sanitary conditions of the production staff, the cleanliness of the air by a factor of formation of dust.Документ Підходи до удосконалення методики калькулювання собівартості продукції на підприємствах хлібопекарської галузі(2007) Скригун, Наталія ПетрівнаРозглянуто особливості калькулювання собівартості продукції в хлібопекарській галузі, визначено недоліки чинної методики розрахунку собівартості, запропоновано спосіб удосконалення існуючої методики калькулювання собівартості продукції хлібопекарських підприємств. The features of unit cost calculation are considered in bread baking industry, the lack of operating methodology of prime price calculation are certain, the method of existent methodology improvement of unit calculation of bread baking enterprises cost are offers.Документ Обґрунтування методики вдосконалення управління виробничими витратами на хлібопекарському підприємстві(2006) Скригун, Наталія ПетрівнаРозглянуто концептуальні підходи до зниження собівартості на підприємствах хлібопекарської галузі, які б враховували всі галузеві особливості. Обґрунтовано необхідність розробки власної системи заходів зі зниження собівартості. З метою вдосконалення методики управління витратами запропоновано поетапний порядок визначення собівартості продукції в хлібопекарській галузі. The conceptual going is considered near the prime price decline on the enterprises of bread baking industry that would take into account all branch features. The necessity of development of the own system of events is reasonable on the prime price decline. With the aim of perfection of methodology management charges the stage-by-stage order of determination of unit cost offers in bread baking industry.