Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Київські громадські вегетаріанські їдальні на початку XX ст.(2019) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаЗ’ясовано, що, при інертності вегетаріанської спільноти, втілити проект вдалося виключно зусиллями справжніх ентузіастів вегетаріанської ідеї, робота яких часто належним чином не оцінювалась, а іноді й зневажалась. Київське вегетаріанське товариство безкоштовно отримало діючу прибуткову їдальню, яка стала основним постачальником коштів для Товариства, що дозволило відкрити ще кілька успішних їдалень. Простежено передумови заснування та етапи розвитку громадських їдалень. Визначено, адреси розташовувань їдалень. Висвітлено динаміку зростання їх відвідування та прибутковості. Доведено, що комерційний успіх київських громадських вегетаріанських їдалень був обумовлений постійною увагою з боку членів Товариства до справ, належно організованого постачання, контролю, вдалого їх розташування та привабливій ціновій політиці. У той же час, популярність вегетаріанських їдалень протягом усього досліджуваного періоду ніяким чином не може ототожнюватись з розповсюдженням вегетаріанських ідей. Вона мала, в першу чергу, економічний характерДокумент Сучасні напрямки розвитку курортного готелю(2021) Кирпіченкова, Оксана Миколаївна; Ущаповський, Артем Олегович; Боброва, Ярослава ОлегівнаВ даній статті пропонуються сучасні рішення для курортного готелю в місті Приморськ Запорізької об-ласті, які пов’язані з морськими екскурсіями та інноваційним підходом до кейтерингу. Вітчизняні готелі залучають нових гостей нестандартними послугами, зручностями, доброзичливою атмосферою, відпочинком, обстановкою, романтикою, емоціями, адреналіном. Запропоновано ряд морських екскурсій різної тривалості, що будуть супроводжуватися кейтерингом. Кейтеринг нині є одним із найбільш динамічних секторів ресторанного бізнесу в Україні. Крім того, важливе значення має не лише постачання їжі, а й організація відповідних масових заходів. Окрім прослуховування екскурсій на суднах, гостей також залучатимуть в процес створення страв – найбільш затребуваний сьогодні прийом. This article offers modern solutions for a resort hotel in the city of Primorsk, Zaporozhye region, which are associ-ated with sea excursions and a modern approach to catering. Domestic hotels attract new guests with non-standard services, amenities, friendly atmosphere, recreation, atmosphere, romance, emotions, adrenaline. A number of sea excursions of different duration are offered, which will be accompanied by catering. Catering is currently one of the most dynamic sectors of the restaurant business in Ukraine, where there is high competition. For the organization of catering services on ships, it is necessary to provide equipment that will fully meet the requirements of mobility, will provide high consumer performance of restaurant products. One of the ways to serve food in an original way can be the use of non-standard utensils. For example, you can use glass jars or glasses for soup, and deep plates for desserts or snacks. A feature of catering at the hotel will be the ability to implement a themed menu on request. In addition, it is important not only to supply food, but also to organize appropriate mass events. In addition to listening to excursions on ships, it is also advisable to involve guests in the process of creating or preparing meals – the most relevant method of entertaining guests today. Water tourism in the city of Primorsk can be represented by travel on sea waves. Transport in this case can be a yacht, a pleasure boat, and a speedboat. The most interesting and orig-inal walks from the point of view of some tourists are kayaking. But this type of recreation is suitable for physically fit tourists. Most prefer a more fashionable vacation on relatively large ships: a motor boat, a pleasure yacht. Active recreation at sea is much more interesting than a traditional lazy vacation on the beach. These are completely new sensations and emotions, an interesting look at the usual landscapes of the coast, a great way to unite a team of friends, colleagues or family members. Therefore, resort hotels should expand the list of additional features in order to have an advantage over competitors and attract more customers.Документ Expanding the range of drinks in the restaurant business establishments using pectin(2020) Kovalchuk, Svitlana; Nakonechna (Martyniuk), AlinaThe article discusses the use of pectin in the preparation of functional beverages for restaurants. In connection with the deterioration of the environmental situation in the world and pollution of the environment and food with toxic substances and radionuclides, it is necessary to take preventive measures. This creates the need for humans to take natural detoxifiers and radioprotectors, which include pectin. For the production of fruit juices and drinks, highly esterified pectin can be used. Pectins with a high degree of esterification have a large molecular weight and are able to form gels in an acidic environment. The recommended dosage of pectin in drinks is 0,02–0,25%, depending on the desired taste characteristics. Use of pectin will not only expand the assortment of functional drinks, but will also improve the quality indicators of finished drinks. The use of which normalizes metabolic processes in the body, improves the intestinal microflora, lowers cholesterol, improves blood circulation and helps to eliminate toxic substances and radionuclides.Документ Catering as a new service in Ukrainian restaurant business(2006) Lytvynenko, TamaraThe article deals with the emergence and development of catering service as a new item in hotel and restaurant business in Ukraine, its categories of consumers. The general scheme was developed to prepare and provide this service to catering companies and other organizations engaged in hotel business and different segments of consumers.Документ Особенности расчета налогов, надбавок, наценок на предприятиях общественного питания(1998) Ткаченко, Надежда МарковнаВ статье исследованы особенности общественного питания в Украине, методика приготовления пищи, товары, реализуемые предприятиями общественного питания, продажные цены, наценки, реализация полуфабрикатов, разработку продажных цен на продукцию, которая производится предприятиями общественного питания, размеры наценок. Составлен таблицу наценок (согласно Приказа № 127 от 04.09.91р.) Приведены торговые наценки на отдельные продовольственные товары, предлагаемые субсчета к счету № 41 «Товары» и субсчета к счету № 42 «Торговая наценка»; приведены формулы определения суммы товарных надбавок , относящихся к реализованным товарам и др. .. - (На примерах). На основе данных расчета товарных надбавок, относящихся к реализованным товарам (табл.4) предложены бухгалтерские проводки. The article deals with features catering to Ukraine, food preparation methods, products sold catering, selling prices, margins, semi implementation, development of sales prices for products produced by companies catering sizes charges. Folding table extra charge (according to the Decree № 127 of 04.09.91r.) Are trading margins on certain foodstuffs offered to the sub account number 41 "Products" and sub-accounts to the account number 42 "trade mark", the formulas to determine the amount of trade allowances relating to the goods sold, etc. .. - (With examples). Based on the calculation of trade allowances relating to goods sold (Table 4) of the proposed accounting.