Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
16 результатів
Результати пошуку
Документ Improving of thermohydraulic method for calculation of steam contact heat and mass exchange equipment(2023) Bondar, Vladimir; Zaporozhets, Oleksandr; Sapiga, VictoriaIntroduction. The complexity of determining the contact surface of phases and the boundaries of the continuous structure of liquid jets complicates the calculation of phase-contact heat and mass exchange mixing apparatuses. Materials and methods. The condensation process of water steam from a steam-gas mixture on a cylindrical free-falling liquid jet is considered under counter-current movement of the steam phase within a range of flow parameters characteristic of the food industry. Results and discussion. An empirical dependence for determining the onset of jet structure destruction adequately describes the process of its structural changes and is characterized by the fact that an increase in the Reynolds number leads to an increase in the critical height of jet destruction: the jet becomes more resistant to the action of the steam flow. With an increase in the dynamic pressure of the steam flow, corresponding to an increase in the Weber number, which characterizes a sharp decrease in the dimensionless height of dispersion, the jet intensively disintegrated, was destroyed at the outflow point, and was carried away by the steam flow. An original system of dimensionless similarity numbers, based on the results of jet hydrodynamics analysis, allows for determining the temperature change along the jet's length, taking into account the geometric characteristics of mixing heat exchanger distribution devices, flow geometric dimensions, steam-liquid flow parameters, and the thermophysical properties of the media. Empirical dependencies of the heat exchange process, considering the critical height of the existence of the continuous jet structure, are recommended for use in the thermohydraulic calculations of direct phase-contact heat exchange equipment. Conclusion. The novelty of the results lies in the introduction of empirical dependencies for calculating heat exchange, considering the critical height of the existence of the continuous structure of the liquid jet.Документ Phase transitions in food production technologies(2020) Sokolenko, Anatoly; Shevchenko, Oleksandr; Vasylkivskyi, Kostyantyn; Koval, Olga; Maksymenko, Iryna; Shevchenko, AnastasiiaThe paper deals with information about the general state of technologies for the utilization of secondary energy resources and environmental resources.The analysis of isoenthalpy drying processes led to the conclusion that it is expedient to keep the total potential of the vapor-gas mixture in closed circuit, but with the feature that the drying potential of the medium will be renewable.Документ Аналіз результатів експериментального дослідження процесу конденсації пари на поверхні циліндричного вільностікаючого струменя рідини (частина 2)(2019) Бондар, Володимир Іванович; Солодка, К. М.; Василенко, Сергій Михайлович; Іващенко, Наталія ВікторівнаПорівняльний аналіз існуючих досліджень процесу конденсації пари з парогазової суміші на циліндричному вільновитікаючому струмені рідини дав змогу зробити висновок про те, що переважна їх більшість має експериментальний характер, тому результати є достовірними тільки для відповідного діапазону зміни режимних параметрів рідкої та газоподібної фази теплоносіїв. До того ж предметом дослідження в них є гідродинамічний режим суцільної структури струменя по всій його довжині. Під час проведення експериментального дослідження встановлено, що форма струменя, який витікає з циліндричного отвору протитечією до набігаючого парового потоку, характеризується його інверсією з інтенсивним хвилеутворенням на поверхні струменя при одночасному розпаді струменя вздовж течії. Відповідно, застосування до аналізу теплообміну в струменях цього типу існуючих методик розрахунку теплоперенесення в циліндричних поодиноких струменях рідини поза межами дослідженого діапазону параметрів є некоректним через велику складність обчислення площі поперечного перерізу струменя і площу поверхні теплообміну, тому використання рівняння Ньютона-Ріхмана неможливе. Тобто відсутня можливість як параметр використовувати традиційне поняття коефіцієнта тепловіддачі. Пропонується розробити безрозмірнісний комплекс, який описує ступінь зміни температури рідини вздовж довжини струменя за відповідних геометричних умов. На основі методів теорії подібності сформовано декілька систем безроз- мірнісних комплексів, які б достатньо повно описували результати експериментального дослідження. Апроксимація результатів експериментального дослідження проведена у відповідних системах з використанням методів регресійного аналізу як найбільш достовірна обрана методика, що дає найкращі показники кореляції. The comparative analysis of the existing studies of condensation of the steam from the steam-gas mixture on a cylindrical free-flow fluid jet allows us to conclude that the majority of them are rather experimental, therefore their results are only reliable for a definite value range of the heat agent liquid and gaseous phase regime parameters. In addition, the subject of their research is the hydrodynamic regime of the continuous jet structure throughout its length. The experimental study demonstrated that the shape of the jet flowing from the cylindrical aperture against the oncoming steam flow, is characterized by its inversion with intense wave formation on the jet surface along with jet disintegration along the flow. Accordingly, application of the existing methods for calculating heat transfer in cylindrical single jets of liquid outside the investigated parameters range to the analysis of heat transfer in jets of this type is incorrect. Since it is impossible to calculate cross-jet area and, correspondingly, the surface area of heat exchange, it is impossible to use Newton-Richman's equation. This means that it is impossible to use traditional heat emission coefficient as a parameter, therefore it is proposed to use a dimensionless complex that describes the degree of change in fluid temperature along the jet length under the relevant geometric conditions. Based on the theory of similarity methods, several systems of dimensionless complexes have been formed, which would describe the results of experimental research quite sufficiently. The approximation of the experimental study results was carried out in the corresponding systems using the regression analysis method as the most reliable one, which gives the best correlation indexes.Документ Повітряна сушарка на основі замкнутих енергоматеріальних контурів(2019) Шевченко, Олександр Юхимович; Степанець, Олег Іванович; Бут, Сергій Анатолійович; Костюк, Володимир СтепановичСтаття стосується аналізу ізоентальпійних процесів сушіння вологих матеріалів на прикладі харчових технологій, в яких сушильним агентом є повітря. Відоме термодинамічне підґрунтя, що стосується бінарної механічної суміші сухого повітря і водяної пари, використане для аналізу перспектив створення замкнутих енергоматеріальних контурів. Їх реалізація можлива за рахунок вилучення з відпрацьованого повітря водяної пари в режимі конденсації з передаванням її теплового потенціалу термодинамічному агенту теплового насоса у випарнику останнього. Підвищення в ньому тиску і температури забезпечує повернення теплового потенціалу повітряному потоку в конденсаторі. Створення замкнутого контуру сушильного агента виключає енергетичні втрати під час ізоентальпійного процесу сушіння, які мають місце в традиційних технологіях. У таких умовах відновлення осушувальних властивостей повітряного потоку досягається конденсацією і вилученням водяної пари з подальшим відновленням температурних параметрів повітря. The article deals with the analysis of iso-enthalpy processes of drying wet materials using the example of food technology, in which the drying agent is air. A well-known thermodynamic foundation relating to a binary mechanical mixture of dry air and water vapor has been used to analyze the prospects for creating closed energy circuits. Their realization is possible due to the removal from the exhaust air of steam in condensation mode with the transfer of its thermal potential to the thermodynamic agent of the heat pump in the evaporator of the latter. The increase in pressure and temperature ensures the return of the heat potential to the air flow in the condenser. Creating a closed loop drying agent eliminates energy losses during the iso-enthalpy drying process that take place in traditional technologies. In such conditions, the restoration of the drying properties of the air stream is achieved by condensation and extraction of water vapor, followed by the restoration of the temperature parameters of the air.Документ Експериментальні дослідження процесів десорбції спирту з водних розчинів(2018) Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Степанець, Олег ІвановичУ статті викладено результати узагальнення і вивчення досвіду оцінки причин і рівнів впливів фізико-хімічних факторів у з в ’язку з обмеженнями концентрацій синтезованого спирту в умовах анаеробного зброджування цукровмісних середовищ. До числа останніх віднесено сумарні осмотичні тиски розчинених С2Н5ОН і СО2, а також насиченість рідинної фракції середовищ діоксидом вуглецю. Показано, що останнє приводить до різкого підвищення опору масопередачі на межі поділу фракцій між дріжджовими клітинами і середовищем. Порівняння цих двох факторів приводить до висновку про те, що осмотичні тиски СО2 обмежуються розчинністю його газової фракції у співвідношенні 1:8 зі спиртом, тому пропонуються до використання технології, за яких концентрації С2Н5ОН доцільно використовувати на докритичних рівнях в межах до 6%об. Оцінюються можливості таких обмежень за рахунок суміщення бродіння і перегонки під вакуумом, або за рахунок відбирання спирту активованим потоком СО2 з використанням спиртовловлювачів, або продуванням середовища інертним газом з влаштуванням примусової циркуляції і конденсації парових фракцій.Документ ПМР спектри тіазолопіримідинієвих солей(2017) Шульга, Сергій Іванович; Шульга, Оксана СергіївнаПроаналізовано ряд спектрів ПМР тіазолопіримідинієвих солей, отриманих продуктів конденсації 2-амінотіазолів з β-дикарбонільними сполуками. В спектрах виявлено декілька факторів, які були використані при встановленні будови продуктів конденсації, а саме: різницю хімзсувів метильних груп і протонів, які знаходяться в - і -положеннях піримідинового кільця до мостикового атому азоту; екранування метильної групи, а також екранування феніл-феніл для тіазоло(3, 2-α)піримідинієвих солей. Для піримідо(2, 1-b) бензтіазолієвих солей 4-феніл екранує 6-протон. Характер сигналу фенілу піримідинового кільця – розщеплений на дві групи піків у співвідношенні інтенсивностей 2:3 – в γ-положенні і не розщеплений сигнал – в α-положенні). A series of thiazolopyrimidine salts РMR spectra, obtained by condensation products of 2-aminothiazoles with β-dicarbonyl compounds, were analyzed. Several factors have been identified in the spectra that were used in determining the structure of condensation products, namely: the difference between the chemical groups of methyl groups and protons in the - and γ-positions of the pyrimidine ring to the bridged nitrogen atom; shielding the methyl group, and also shielding phenyl-phenyl for thiazolo (3, 2-α) pyrimidine salts. For pyrimido (2, 1-b) of benzthiazole salts, 4-phenyl shields 6-proton. The character of the signal of the phenyl pyrimidine ring is split into two groups of peaks in the ratio of the 2:3 intensities in the γ position and the split signal in the α-position).Документ Исследование тепло-масообменных процессов в камере гигротермической обработки тестовых заготовок(2012) Германчук, Андрей Иванович; Теличкун, Владимир Иванович; Теличкун, Юлия Станиславовна; Десик, Николай ГригорьевичМетод расчета параметров окружающей среды в камере гигротермической обработки тестовой заготовки. Описан метод расчета массы сконденсированной влаги на поверхность тестовой заготовки. Улучшен способ процесса гигротермической обработки. The method of calculating the parameters of the environment in the hamber hihrotermal processing dough pieces. We describe a method of calculating the mass of condensed moisture on the surface of the dough piece. A best mode of the process hihrotermal processing.Документ Влияние относительной влажности на процесс гигротермической обработки тестовых заготовок(2013) Германчук, Андрей Иванович; Десик, Николай Григорьевич; Хоменко, Олег; Левицкий, Владимир; Теличкун, Юлия Станиславовна; Теличкун, Владимир ИвановичГигротермическая обработка тестовых заготовок на начальной стадии процесса выпечки – один из важных факторов, определяющих качественные показатели готовых изделий. Исследования проводили на созданной экспериментальной установке при температуре среды 160 ºС и относительной влажности среды 5-6%, 50-55%, 80-90%. Увеличение относительной влажности до 80-90 % при температуре среды 160°С приводит к значительному повышению интенсивности процесса конденсации влаги на поверхности тестовой заготовки, что уменьшает времени обработки, снижает потери от упека, способствует образованию глянцевой и ровной поверхности готовой продукции. Hygrothermal treatment of the dough pieces in the initial stages of the baking process - one of the most important factors determining the quality parameters of the finished products. Investigations were carried out on an experimental setup at a temperature of 160 °C and a relative humidity environment of 5-6%, 50-55%, 80-90%. Increasing the relative humidity to 80-90% at a temperature of 160 °C leads to a considerable increase in the intensity of the process of condensation of moisture on the surface of the dough pieces, which reduces the processing time, reduces the loss of oven loss promotes the formation of a glossy and smooth surface of the finished product.Документ Оцінка можливостей рекуперації теплових потоків на сушарках солоду(2008) Піддубний, Володимир АнтоновичЗапропоновано до використання кілька схем рекуперації теплової енергії. Збільшення висоти шару солоду в процесі сушіння потребує використання рекупераційних схем. Вирішення задачі теплообміну між двома повітряними потоками може досягатися використанням схеми з проміжним теплоносієм або в схемах з тепловими насосами.Документ Особливості трансформації енергії першоджерел в теплову енергію(2010) Бут, Сергій Анатолійович; Шевченко, Олександр Юхимович; Соколенко, Анатолій ІвановичВиконано дослідження, яке стосувалося особливостей трансформації хімічної енергії першоджерел у формі газів гомологічного ряду. Показано доцільність використання складових енергії парової фази продуктів згорання за рахунок її конденсації.