Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження можливості дезодорування соняшникового лецитину
    (2021) Демидова, Анастасія Олександрівна; Гладкий, Федір Ф.; Шеманська, Євгенія Іванівна
    Для повноцінного виходу на світові ринки соняшникового лецитину необхідно вирішити наступні основні завдання – зниження вмісту механічних домішок, зниження в’язкості та дезодорування лецитину. Завдання зниження інтенсивності запаху і смаку є найскладнішою з них. Соняшниковий лецитин характеризується більш інтенсивним ароматом і смаком, ніж соєвий, з такими сенсорними компонентами: горіховий, карамельний, солодкий, жирний, фруктовий. До складу летких лецитинів входять низькомолекулярні вуглеводні, альдегіди, кетони, лактони, нітрили, спирти. У статті доведено можливість дезодорації фосфатидного концентрату соняшнику шляхом його обробки етиловим спиртом з подальшим вилученням летких речовин в умовах зниженого тиску. При обробці нерафінованого лецитину розчинником із співвідношенням етанол/вода (96:4 або 99,9:0,1) при вмісті розчинника 40% (відносно лецитину) спостерігається ефект дезодорації лецитину.
  • Ескіз
    Документ
    Одоруючі речовини рослинних олій і методи їх вилучення
    (2021) Демидова, Анастасія Олександрівна; Шеманська, Євгенія Іванівна
    В статті надані сучасні дані щодо складу одоруючих речовин різних типів рослинних олій. Розглянуто особливості спільного для рослинних олій набору одоруючих речовин та виділені різновиди одоруючих, які можуть виступати індивідуальними характеристиками найбільш розповсюджених видів олій. Доведена можливість хімічного дезодорування рослинних олій – принципово нового підходу до видалення одоруючих речовин. Спосіб заснований на взаємодіях між альдегідами та спиртами з утворенням більш летких ацеталей. Одержані повністю дезодоровані зразки соняшникової олії. Доведена можливість контрольованого впливу на органолептичні показники соєвої олії.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив окремих стадій рафінування на вміст МСPD-ефірів та ефірів гліцидолу в дезодорованих оліях і методи його зменшення
    (2021) Демидова, Анастасія Олександрівна; Носенко, Тамара Тихонівна; Левчук, Ірина Володимирівна
    Метою даного огляду є надання актуальної інформації щодо стратегій зменшення вмісту 2,3-MCPD-ефірів (MCPD-Е) і гліцидилових ефірів (GE) в дезодорованих оліях. Ці сполуки є харчовими забруднювачами, що характеризуються канцерогенною дією на організм людини, генотоксичністю, нефротоксичністю і іншими видами токсичних впливів. На сьогоднішній день в ЄС діють обмеження присутності GE в оліях та жирах на рівні 1000 мкг/кг і до 500 мкг/кг при використанні жирів для виробництва дитячого харчування, для 3-MCPD-ефірів – 1250 та 750 мкг/кг відповідно. Численні дослідження показують перевищення цих ГДК в різних видах термооброблених олійножирових продуктах. Стаття містить інформацію про передумови утворення даних ефірів. Розглянуто вплив окремих стадій рафінування жирів на рівні утворення MCPD-Е і GE. Використання кислотного гідратування, кислотно активованих адсорбентів та тривалого високотемпературного дезодоровування супроводжується збільшенням вмісту MCPD-Е і GE у дезодорованих оліях. На підставі аналізу наукової літератури виділено перспективні, з точки зору авторів, превентивні заходи, що дозволяють отримувати дезодоровані олії з низьким вмістом 2,3-МСPD-ефірів і ефірів гліцидолу. До таких заходів відносяться: гідратування фосфоліпідів з мінімальним використанням кислот, застосування в ході адсорбційного очищення відбільних земель нейтрального рН, контроль залишкового вмісту металів змінної валентності та вторинних продуктів окиснення як імовірних причин утворення ефірів гліцидолу та 3-MCPD-ефірів. Зниження кислотності перед будь-якими високотемпературними обробками. Так, перед стадією дезодорування рекомендовано ввести додаткову стадію обробки олії розчинами карбонатів, що призводить до зниження концентрації MCPD-Е і GE на 60 – 70 %. Доцільним є також модифікація процесу дезодорування, а саме: швидке нагрівання до високих температур – 220 – 250 ° С (протягом ~ 5 хв), потім тривале дезодорування при 160 ° С. Така модифікація технології дезодорування дає можливість зменшити концентрацію 3-MCPD-E на 82% і концентрацію GE − на 78%. Вилучення попередників - хлору та моно- і діацилгліцеролів та додавання антиоксидантів може також зменшувати вміст MCPD-Е і GE в оліях.