Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Модель управління розвитком підприємств хлібопекарської галузі
    (2023) Дунда, Світлана Петрівна; Рибачук-Ярова, Тетяна Володимирівна; Тюха, Ірина Володимирівна
    Стаття присвячена визначенню теоретичних основ формування моделі управління розвитком підприємств хлібопекарської галузі та обґрунтуванню її складових. Найбільш значимими елементами запропонованої моделі є визначення цілі та стратегії розвитку. Визначено напрями розвитку хлібопекарських підприємств через стратегії концентрованого, інтегрованого або диверсифікованого зростання. Обґрунтовано необхідність реалізації інтенсивного шляху розвитку хлібопекарських підприємств на інноваційній основі. Доведено, що досягнення хлібопекарськими підприємствами економічного та соціального ефекту можливе за умови використання різного роду інновацій, вдосконалення управління розвитком через управлінські функції, формування та реалізацію стратегії розвитку підприємства.
  • Ескіз
    Документ
    International experience of capitalization of knowledge in terms of innovation economy
    (2023) Rudenko, Mykola; Berezyanko, Tamara; Halytsia, Ihor; Dziamulych, Mykola; Kravchenko, Olena; Krivorychko, Vladyslav
    The article examines the problems of knowledge capitalization in the innovation economy paradigm. The modern globalized world is characterized by the commercialization of educational and scientific activities, the formation of educational ecosystems, as well as the capitalization of knowledge as a resource. The paper describes the theoretical basis of knowledge capitalization and defines the stages of the formation of academic capitalism. It is defined that the capitalization of knowledge is an increase, the maximization of the value of own and engaged intellectual assets, as a result of the increase in the influence of higher education institutions and scientific institutions on the scientific-technical and socio-economic development of society, and commercialization is the process of turning knowledge into a commodity. A system of statistical indicators of capitalization of knowledge within the economy has been established (expenditures on education; the number of patents; share of costs for scientific research and development; costs for innovative activities; share of innovative enterprises in the total number of enterprises; share of income from the sale of innovative products to the total volume of products sold ). The methodology for calculating the model of the change in GDP per capita has been developed, taking into account the indicators of knowledge capitalization, and the algorithm of necessary actions regarding its application has been described. The hypothesis about the impact of capitalization of knowledge on the economic development of the state, namely the change in macroeconomic indicators, such as GDP (gross domestic product) per capita, has been confirmed. The author’s formula for determining the coefficient of the economic effect from the capitalization of knowledge is proposed, which reflects the ratio of investments on knowledge-creating (innovative activity) to the income received from the implementation of an innovative product. Investments in knowledge-creating activities are the number of expenses for scientific research and development, so the innovative product is a patent, as a formalized unit of knowledge. The calculation of the coefficient of the economic effect of knowledge capitalization for Ukraine and the Republic of Poland was carried out, which clearly showed the expediency of implementing the knowledge capitalization experience of Poland and the need for a balanced internal policy to stimulate educational, scientific and innovative activities with the attraction of appropriate investments in Ukraine.
  • Ескіз
    Документ
    Исследование влияния концентрации производства на основные показатели эффективности в местной пищевой промышленности винницкой области
    (1982) Костюк, Владимир Куприянович
    Исследовано влияние концентрации производства на основные показатели эффективности в местной пищевой промышленности Винницкой области. На примере хлебопекарных предприятий области исследовано, что группы предприятий с различной суточной мощностью, имеют разную эффективность использования основных производственных фондов, выработка валовой продукции на одного работающего, внутренние производственные расходы. Обусловлено это техническим уровнем производства, уровнем механизации и автоматизации труда. Предлагается направление обоснованного усиление концентрации производства в данной отрасли будет способствовать дальнейшему развитию ее технической базы и повышению эффективности производства. The effect of concentration of production on key performance indicators in the local food industry Vinnytsia region. For example bakeries area of ​​research that groups of companies with different daily capacity, have a different efficiency of fixed assets, gross output per worker, domestic production costs. This is due to the technical level of production, the level of mechanization and automation of labor. A reasonable direction of increasing concentration in the industry, which will further develop its technical base and increase production efficiency.