Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
6 результатів
Результати пошуку
Документ Небезпека ртуті для здоров’я населення Донецького регіону(2021) Дмитруха, Тетяна Іллівна; Маджд, Світлана Михайлівна; Черняк, Лариса Миколаївна; Лапань, Оксана Володимирівна; Петрусенко, Валентина ПавлівнаУ статті розглядається проблема забруднення ртуттю в Донецькій області, а також зміни у здоров’ї місцевого населення під впливом ртуті. Дослідження показали, що у 35,5% людей, які живуть на забруднених територіях, є проблеми зі шлунком. 25% підтвердили гінекологічні захворювання, 13% - хронічний ієлонефрит, 11% - шлунковий і виразки дванадцятипалої кишки. Дослідження короткочасної та довготривалої пам’яті проводили у людей мешкають у забруднених ртуттю районах. Було встановлено, що майже 70% респондентів у віці 21-60 років років, 33% людей у віці 15-20 років та близько 10% людей у віці 5-14 років мали важку форму симптоми тривалого погіршення пам’яті. Зміни в роботі короткочасної пам'яті були зафіксовано, а саме: 31% опитаних осіб у віці 21–60 років, близько 16% осіб у віці 15–20 років, і приблизно 10% осіб у віці 5–14 років живуть на заражених ртутні території мали послаблення короткочасної пам’ятіДокумент Вивчення впливу умов мікрогравітації на біологічні об’єкти(2020) Корнієнко, Ірина Михайлівна; Маджд, Світлана Михайлівна; Міхєєв, Олександр Миколайович; Барановський, Михайло Миколайович; Чубко, Лариса СергіївнаВ роботі розглянуто вивчення впливу умов мікрогравітації на біологічні об’єкти на прикладі зернових рослин. Найчастіше ґрунт забруднюється недостатньо очищеними стічними водами, сполуками металів та органічними речовинами, оливами, пестицидами, вибуховими й токсичними речовинами, радіоактивними, біологічно активними горючими матеріалами, азбестом та іншими шкідливими продуктами. До перспективних напрямків оздоровлення ґрунтів відносяться біотехнології використання біоб’єктів – бактерій, нижчих грибів, рослин, дощових черв’яків в практиці відновлення природного навколишнього середовища. Особливістю біооб’єктів являється висока продуктивність, специфічність діяльності, пластичність до складу біодегадованих відходів, порівняно низька вартість робітДокумент Правові аспекти гарантії реалізації конституційних екологічних прав громадян(2022) Ткаченко, Ольга Миколаївна; Крамаренко, Оксана МиколаївнаУ статті проведено дослідження сучасних правових аспектів, які регламентують сукупність екологічних прав громадян, а також основних засад, що забезпечують їх реалізацію у практичній площині. Досліджено сутність та зміст екологічного права, структуровано його функціонал та основні форми прояву. Проаналізовано діюча вітчизняна система гарантій реалізації екологічних прав людини. Доповнено її методико-практичні аспекти з позицій відокремлення інституційної складової із наявними формами прояву. Функціональний концепт екологічного права визначений і досліджений з позицій одного з найбільш перспективного, пріоритетного і ключового елементу сталого розвитку суспільства і національних економік у сучасній практиці розвинутих країн світу. Представлено авторський підхід до формування системи інструментів організаційно-економічного механізму забезпечення реалізації конституційних екологічних прав громадян. Досліджено провідний світовий досвід реалізації суспільних екологічних прав. Визначено, що екологічні пріоритети, права і цілі постають базовими стратегічними домінантами подальшого розвитку суспільства, як на рівні провідних національних економік, так і у глобальному масштабі. За результатами дослідження та систематизації зарубіжного і вітчизняного досвіду визначено пріоритетні напрями подальшого удосконалення забезпечення гарантій реалізації екологічних прав громадян. Серед основних з найбільш перспективних напрямів для вітчизняної практики рекомендовано: врахування прогресивного світового досвіду розробки й прийняття екологічного кодексу, використання цифрових інструментів сприяння реалізації екологічних програм і проектів розвитку, забезпечення гарантій доступу суспільства до відповідної інформації, поширення практики екологічного аудиту та складання екологічної звітності. Визначено, що підґрунтям механізму реалізації екологічних прав населення країни має стати підвищення рівня суспільної свідомості, популяризація глобальних та національних ініціатив сталого розвитку, підвищення рівня загальнонаціональної екологічної культури.Документ The use of electrotechnical equipment for food production wastewater treatment(2021) Zaets, Natalia; Shtepa, Volodymyr; Kondratenko, Ihor; Zhyltsov, Andrii; Rohovik, AndriiThe wastewater ecological danger has been established on the example of a meat processing enterprise, systematic exceedances of normative maximum permissible concentrations of contaminants and unpredictable fluctuations of their values have been registered. The design of thesewage treatment electroflotocoagulation module is developed. Wastewaters from a dairy plant, a bakery, a distillery and a sugar plant were treated at the electrotechnical complex. Analytical dependencies are established to determine the energy consumption for counteraction of potential emergencies.Документ Использование электролизных процессов в безреагентной водоочистке: удаление сероводорода, органического железа, синтетических поверхностно-активных веществ(2021) Штепа, Владимир Николаевич; Заец, Наталья Анатольевна; Алексеевский, Д. Г.Использование электротехнологического оборудования относится к безреагентным методам и позволяет упростить схемы автоматизации сооружений удаления загрязнителей из водных растворов. В статье обосновано подходы и структурные схемы блока безреагентной очистки воды на основе использования электролизных процессов. При исследованиях анализировались процессы окисления загрязнителей, когда при обработке применялся блок электрохимического воздействия на водные растворы. Для реализации соответствующего безреагентного метода удаления загрязнителей из водных растворов использовался диафрагменный электролизёр с неактивной мембранной объёмом 3,5 литра. Показано решение научно-практических задач: удаление сероводорода из воды со скважины перед подачей на технологические линии молокозавода; очистка сточной воды предприятия по производству желатиновой продукции от органического железа и сопутствующих полютантов; редукция загрязнителей сточной воды предприятия косметологии, с ориентацией на деструктивное воздействие на синтетические поверхностно-активные вещества. Исходя из анализа результатов и режимов обработки трёх водных растворов, обоснована структура блока безреагентной электролизной обработки водных растворов. В результате экспериментальных исследований подтверждена перспективность электротехнологического оборудования. Безреагентный метод позволит упростить схемы автоматизации сооружений удаления загрязнителей из водных растворов – соответственно, увеличить надёжность таких компьютерноинтегрированных решений. Дальнейшие исследования целесообразно направить на обоснование, создание и параметризацию математических моделей комбинированных электротехнологических комплексов водоочистки.Документ Особливості безпечного використання і токсикологічна оцінка сучасного харчового пакування та вимоги до нього(2020) Горцева, Людмила Валентинівна; Костюченко, Тетяна Петрівна; Стаднічук, Наталія Олександрівна; Міхлик, Ірина Вікторівна; Кроніковський, Олег ІгоревичІнтенсивний розвиток індустрії харчових продуктів і напоїв призвів до впровадження нових пакувальних технологій, розширення ринку пакувальних матеріалів та збільшення об’єму їх використання. Різноманітність харчових продуктів і матеріалів, що використовуються для їх пакування, потребують індивідуального підходу до вибору пакування. Враховуються властивості пакувальних матеріалів, комплекс вимог загального та спеціального призначення і властивості харчового продукту, з яких головним є склад, консистенція, маса, умови зберігання й терміни реалізації. Основні матеріали, які використовуються для пакування харчових продуктів і напоїв: скло, полімерні та пластичні матеріали, алюмінієва фольга, жерсть, тканини, дерево, папір, картон, ламінати — багатошарове пакування. В останні роки особливого поширення набули полімерні та інші синтетичні матеріали, що застосовуються для пакування, зберігання, перевезення, реалізації харчових продуктів і в складі технологічного обладнання, приборів та пристроїв, які використовують при виготовленні харчових продуктів. Використання синтетичних матеріалів дає змогу економити традиційні матеріали. При цьому з ’являються нові можливості подовження термінів зберігання, зниження втрат харчових продуктів, а також забезпечення більш високих споживчих властивостей запакованої продукції. З гігієнічних позицій синтетичні матеріали, які контактують з їжею на різних етапах її виробництва і споживання, розглядаються як потенційно небезпечні тривалодіючі фактори, пов ’язані з можливістю міграції їх компонентів до складу продукту. У зв'язку з цим встановлено жорсткий гігієнічний регламент санітарно-епідеміологічної експертизи полімерних і синтетичних матеріалів, призначених для контакту з харчовими продуктами, на етапах їх виробництва, реалізації та утилізації. Остання вимога, пов'язана з нормами екологічної безпеки нових синтетичних матеріалів, що надходять у біосферу, передбачає їхню максимально швидку біодеградацію в природному середовищі або промислову реутилізацію. The intensive development of food and beverage industry has led to the introduction of new packaging technologies, an expansion of the packaging materials market and an increase in their usage. The variety of food products and materials used for packing requires an individual approach in each case. Properties of packaging materials, the set of general and special purpose of food product, such characteristics as composition, consistency, mass, storage condition and terms of realization should be taken into account. The main materials used for packaging of food and beverages are glass, polymers and plastics, aluminum foil, tin, fabric, wood, paper, cardboard, laminates and combination as multilayer packaging. Polymeric and other synthetic materials have become especially widespread in recent years. They are used for packaging, storage, transportation, sale of food products and as a part of technological equipment, devices used in manufacture of food products. The usage of synthetic materials gives an possibility to save traditional materials. At the same time, new possibilities are emerging for prolonging shelf life, reducing food losses, as well as providing higher consumer properties of packaged products. From a hygienic standpoint, synthetic materials that come into contact with food at different stages of its production and consumption are considered as potentially dangerous lasting factors which are associated with the possibility of migration of their components into the composition of the product. In this regard, a strict hygienic regulation of sanitary-epidemiological examination of polymeric and synthetic materials intended for contact with foodstuffs was established at the stages of their production, sale and disposal. The latter requirement is related to the environmental safety standards of new synthetic materials entering the biosphere and provides their fastest biodegradation in the natural environment or for industrial re-utilization.