Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Структурні деформації у виробництві сільськогосподарської продукції та їх наслідки для продовольчої безпеки України
    (2024) Страшинська, Лариса Володимирівна; Гривківська, Оксана Василівна; Михайлик, Ольга Михайлівна
    У статті досліджено сутність терміну «продовольча проблема» у вузькому та широкому її значенні. Проаналізовано структуру виробництва продукції сільського господарства у 2020–2022 рр. та акцентовано увагу на суттєвих диспропорціях у розвитку вітчизняного сільського господарства, де значна частина припадає на продукцію рослинництва. Проаналізована сучасна ситуація в Україні щодо основних показників діяльності в рослинництві. Визначено, що збільшення обсягів виробництва сільськогосподарських культур в рослинництві протягом 2020–2021 рр. було обумовлено, головним чином, за рахунок підвищення їх врожайності при незначних змінах площі вирощування, проте з початком війни ситуація в рослинництві зазнала кардинальних змін. Проаналізовано основні показники діяльності в тваринництві. Визначено, що кількість сільськогосподарських тварин протягом 2020-2022 рр. зменшилась за всіма видами, що вплинуло на виробництво основних видів продукції тваринництва в цілому. Наголошено, що зазначені тенденції знайшли своє відображення у споживанні населенням України основних харчових продуктів, споживання харчових продуктів на одну особу в рік збільшилось стосовно продукції рослинного походження і зменшилося стосовно продукції тваринного походження. Зауважено, що значний дефіцит споживання населенням України харчових продуктів відносно раціонально рекомендованих (медично обґрунтованих) норм споживання спостерігається за висококалорійними видами продукції, які, зважаючи на досить високу їх вартість, є недоступними для значної кількості населення України. Проаналізовано структуру сукупних витрат домогосподарств в Україні, де визначено, що наші співвітчизники разом зі збільшенням рівня доходів, також збільшують обсяги витрат на харчові продукти, при цьому не маючи можливість досягти раціональних норм споживання за основними видами харчових продуктів. Обгрунтовано напрямки державної політики щодо створення сприятливих умов для сільськогосподарських товаровиробників з ціллю подолання негативних тенденцій та підвищення поголів’я тварин і збільшення обсягів виробництва відповідної харчової продукції
  • Ескіз
    Документ
    Роль глобалізації у розв’язанні продовольчої проблеми
    (2014) Закревська, Людмила Миколаївна
    Стаття присвячена обґрунтуванню ролі глобалізації у розв’язанні продовольчої проблеми на сучасному етапі розвитку продовольчого ринку. Досліджено позитивні та негативні наслідки глобалізації у продовольчій сфері. Визначено, що розподіл доходів між населенням світу здійснюється за схемою «бокалу шампанського» Р. Вайда. Результатом проведеного дослідження стало виявлення того факту, що в процесі глобалізації багаті країни відділилися і віддалилися від бідних. В статті обґрунтовано, що глобалізація світової продовольчої системи сприяє активному формуванню вертикально інтегрованих транснаціональних корпорацій (ТНК), які складають ядро світогосподарської системи. Доведено, що глобалізація породжує чотири основні динамічні процеси: посилюється розрив між багатими і бідними країнами; посилюється ізоляція бідних країн; зростає диференціація доходів різних соціальних груп населення всередині країн; руйнується система соціального забезпечення. Article seeks to substantiate the role of globalization in solving the food problem at the present stage of development of the food market. Studied the positive and negative effects of globalization in the food sector. Determined that the distribution of income among the population of the world is carried out on a "champagne glass" R. Weida. The result of the study was to identify the fact that in the process of globalization, the rich countries have separated and moved away from the poor. However, globalization should help to reduce the differences in the levels of living of different countries and of certain social groups within these countries. Determined that the complexity of managing the world food market due to the fact that the control object contains a variety of functionally interrelated elements. The article substantiates that globalization of the world food system contributes to the active formation of vertically integrated transnational corporations (TNCs), which constitute the core of the world economic system. Proved that globalization generates four main dynamic process: increasing the gap between rich and poor countries; reinforced insulation in poor countries; increasing income differentiation among various social groups within countries; destroyed the social security system.