Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 9 з 9
  • Ескіз
    Документ
    An improved method for determining the mass fraction of calcium carbonate in the carbonate bedrock
    (2021) Kos, Tatiana; Kuznietsova, Inha; Sheiko, Tamila; Khomichak, Liubomyr; Kambulova, Yuliia; Bal-Prylypko, Larysa; Vasyliv, Volodymyr; Nikolaenko, Mykola; Bondar, Nikolai; Babich, Irina
    In the article it is offered to enter in the technological audit of the lime department of sugar factory the adjusted technique of the definition of the maintenance of calcium carbonate in carbonate breed. For this purpose, a complete chemical analysis of limestone was performed, which includes determination of moisture content, impurities insoluble in hydrochloric acid, the amount of one and a half oxides of aluminum and iron, calcium carbonate (advanced method), and magnesium carbonate, calcium sulfate, alkali metal oxides, potassium, and sodium. The obtained experimental data are summarized in one table and the material balance of all components of carbonate bedrock is summarized. The proposed method made it possible to obtain objective data on the component composition of the carbonate material. This, in turn, avoids many technological problems, namely to reduce the formation of melts in the lime kiln, improve the filtration of juices, increase the ability of lime to chemically interact with water, reduce the volume of water on the juicer etc. Thus, the use of the recommended method for determining calcium carbonate (CaCO3), as part of the technological audit, will allow early adjustment of the process, which will give maximum energy and resource savings, as well as increase the level of environmental friendliness of the enterprise.
  • Ескіз
    Документ
    Justification of thermodynamic efficiency of the new air heat pump in the system of redistribution of energy resources at the enterprise
    (2021) Stadnyk, Igor; Sokolenko, Anatoly; Piddubny, Vladimir; Vasylkivskyi, Kostyantyn; Chahaida, Andrii; Fedoriv, Viktor
    In the article it is offered to enter in the technological audit of the lime department of sugar factory the adjusted technique of the definition of the maintenance of calcium carbonate in carbonate breed. For this purpose, a complete chemical analysis of limestone was performed, which includes determination of moisture content, impurities insoluble in hydrochloric acid, the amount of one and a half oxides of aluminum and iron, calcium carbonate (advanced method), and magnesium carbonate, calcium sulfate, alkali metal oxides, potassium, and sodium. The obtained experimental data are summarized in one table and the material balance of all components of carbonate bedrock is summarized. The proposed method made it possible to obtain objective data on the component composition of the carbonate material. This, in turn, avoids many technological problems, namely to reduce the formation of melts in the lime kiln, improve the filtration of juices, increase the ability of lime to chemically interact with water, reduce the volume of water on the juicer etc. Thus, the use of the recommended method for determining calcium carbonate (CaCO3), as part of the technological audit, will allow early adjustment of the process, which will give maximum energy and resource savings, as well as increase the level of environmental friendliness of the enterprise.
  • Ескіз
    Документ
    Взаємовплив функціонування вапняно-газової печі і станції вапнокарбонізації на ефективність роботи заводу та екологію навколишнього середовища
    (2017) Хомічак, Любомир Михайлович; Вєрченко, Лідія Михайлівна; Петриченко, Ігор Борисович; Резніченко, Юрій Миколайович
    В статті розглянуто режим роботи вапно випалювальної печі, склад пічного газу та вапняного молока. Проаналізовано чинники, які впливають на склад вищеперерахованих реагентів, надані практичні пропозиції промисловості щодо підвищення ефективності роботи відділень. The article deals with the mode of operation of a calcareous kiln, the composition of furnace gas and lime milk. The factors that influence the composition of the above reagents are analyzed, practical suggestions of the industry on increasing the efficiency of the departments' work are given.
  • Ескіз
    Документ
    Влияние дисперсности известкового молока на качество очищенных соков
    (2014) Кос (Гусарук), Татьяна Святославовна; Верченко, Лидия Михайловна; Попова, Инна Вадимовна; Слива, Юлия Владимировна
    В статье приводятся экспериментальные и теоретические данные о влиянии твердой фазы известкового молока с разной степенью дисперсности на процесс очистки диффузионного сока и качество очищенных соков. The paper presents experimental and theoretical data on the effect of the solid milk of lime with a different degree of dispersion in the process of cleaning the raw juice and juice quality of treated.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив дисперсності вапняного молока на процес сатурації та якість очищених соків
    (2009) Вєрченко, Лідія Михайлівна; Кос (Гусарук), Тетяна Святославівна; Хомічак, Любомир Михайлович; Мірошник, Володимир Олександрович
    У статті наводяться експериментальні та теоретичні дані про вплив твердої фази вапняного молока з різним ступенем дисперсності на процес очищення дифузійного соку та якість очищених соків. In the article experimental and theoretical information over is brought about influencing of hard phase of lime milk with the different degree of dispersion on the process of cleaning of diffusive juice and quality of the cleared juices.
  • Ескіз
    Документ
    Оптимальний режим випалу вапняку - запорука економії енергоресурсів
    (2006) Кос (Гусарук), Тетяна Святославівна; Вєрченко, Лідія Михайлівна; Хомічак, Любомир Михайлович
    Обгрунтовуються переваги в сучасних умовах випалу вапняку в середньожорстному режимі перед мяким випалом. Advantages are grounded in the modern terms of firing of limestone in the serednezhorstnomu mode before the myakim firing.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив дисперсності вапняного молока на процес сатурації та якість очищених соків
    (2010) Вєрченко, Лідія Михайлівна; Кос (Гусарук), Тетяна Святославівна; Хомічак, Любомир Михайлович; Мірошник, Володимир Олександрович
    У статті наводяться експериментальні та теоретичні дані про вплив твердої фази вапняного молока з різним ступенем дисперсності на процес очищення дифузійного соку та якість очищених соків. In the article experimental and theoretical information over is brought about influence of hard phase of limewater with the different degree of dispersion on the process of cleaning of diffusive juice and quality of the cleared juices.
  • Ескіз
    Документ
    Механохимия природных материалов с целью их использования в свеклосахарного производства
    (1990) Рева, Леонид Павлович; Симахина, Галина Александровна; Логвин, Владимир Матвеевич; Выговский, Валерий Юрьевич
    Показана целесообразность механической обработки известняка в дезинтеграторе для получения измельченного материала,, не уступающего по величине адсорбционного эффекта несахаров диффузионного сока карбонату кальция, образовавшемуся в результате химического взаимодействия гидроксида кальция с диоксидом углерода в процессе I сатурации.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив кристалічної структури вапняку на дисперсність вапняного молока
    (2005) Вєрченко, Лідія Михайлівна; Хомічак, Любомир Михайлович; Кос (Гусарук), Тетяна Святославівна; Слива, Юлія Володимирівна; Маринін, Андрій Іванович; Цихоцька, H. H.
    Проведені досліди показали, що підбором вапняків з відповідною кристалічною будовою можна підвищити активність вапна в вапняному молоці та його здатність до переходу у розчин, збільшити ефект очищення дифузійного соку і зменшити витрати вапна. These experiments showed that the selection of limestone with a corresponding crystal structure can increase the activity of lime in the lime milk and its ability to transition into the solution, to increase the cleaning effect of the diffusion juice and reduce the cost of lime.