Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 4 з 4
  • Ескіз
    Документ
    Діяльність Полтавського вегетаріанського товариства на початку XX ст.
    (2021) Пивоваренко(Михалко), Олена Андріївна
    У статті вперше висвітлено передумови й процес заснування Полтавського вегетаріанського товариства, етапи його функціонування і розвиток протягом досліджуваного періоду. Визначено його кількісний склад та ідентифіковано основних діячів. З’ясовані основні напрямки діяльності та дана їх оцінка. Проаналізовано позитивні й негативні фактори, що безпосередньо впливали на його функціонування.
  • Ескіз
    Документ
    Київські громадські вегетаріанські їдальні на початку XX ст.
    (2019) Пивоваренко(Михалко), Олена Андріївна
    З’ясовано, що, при інертності вегетаріанської спільноти, втілити проект вдалося виключно зусиллями справжніх ентузіастів вегетаріанської ідеї, робота яких часто належним чином не оцінювалась, а іноді й зневажалась. Київське вегетаріанське товариство безкоштовно отримало діючу прибуткову їдальню, яка стала основним постачальником коштів для Товариства, що дозволило відкрити ще кілька успішних їдалень. Простежено передумови заснування та етапи розвитку громадських їдалень. Визначено, адреси розташовувань їдалень. Висвітлено динаміку зростання їх відвідування та прибутковості. Доведено, що комерційний успіх київських громадських вегетаріанських їдалень був обумовлений постійною увагою з боку членів Товариства до справ, належно організованого постачання, контролю, вдалого їх розташування та привабливій ціновій політиці. У той же час, популярність вегетаріанських їдалень протягом усього досліджуваного періоду ніяким чином не може ототожнюватись з розповсюдженням вегетаріанських ідей. Вона мала, в першу чергу, економічний характер
  • Ескіз
    Документ
    Odesa vegetarian society at the beginning of the XX century issues of foundation and main activity direction : on the periodic materialas
    (2019) Pyvovarenko, Olena
    Впершше у вітчизняній історіографії піднімається питання розповсюдження вегетаріанських ідей в Україні загалом і аналізується діяльність Одеського вегетаріанського товариства зокрема. For the first time in domestic historiography, the issue of spreading vegetarian ideas in Ukraine in general is raised and the activity of the Odessa Vegetarian Society in particular is analyzed.
  • Ескіз
    Документ
    Доброчинна діяльність вегетаріанських товариств на українських землях на початку ХХ ст.
    (2018) Пивоваренко(Михалко), Олена Андріївна
    У статті висвітлено питання доброчинної діяльності вегетаріанських товариств, що функціонували на підросійських землях України. З’ясовано, що фінансовою основою для такої діяльності служили прибутки від вегетаріанських їдалень, що належали товариствам. Доведено, що найбільше коштів з-поміж інших виділяли Київське й Одеське вегетаріанські товариства, оскільки були найбільшими і мали непогані прибутки. З’ясовано, що основною формою доброчинності була роздача безкоштовних і пільгових обідів, часто цільових, переважно для студентської молоді. Встановлено, що початок Першої світової війни активізував доброчинну діяльність, що виражалась у виділенні значних грошових коштів на різноманітні гуманітарні потреби, опікуванні дітей-сиріт, облаштуванні військового лазарету. In the historiography this is the very first attempt to explore one more side of vegetarian societies’ activity on Ukrainian lands. It is their charitable work. Relying on materials from the periodical vegetarian press, it was discovered that the financial basis for such activities consisted of the profits from vegetarian canteens belonging to mentioned societies. It has been proved that the largest amount of funds, among others, was allocated by Kiev and Odessa vegetarian societies, since they were the largest and the richest comparing to others. It was found out that the distribution of free meals was the main form of charity which was constantly growing. Such assistance was frequently targeted and intended mainly for student youth. The beginning of the World War I intensified charitable activities. Free lunches started to be distributed to families of lower-ranking officers called to the army prior to commencement of hostilities. Moreover, new forms of charity were created, such as the allocation of significant funds on various humanitarian needs, for instance, the arrangement of colonies and shelters for children deprived of parental care and arrangement of a military infirmary for lower ranks. Kyiv vegetarian society was the most active regarding these issues.