Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
87 результатів
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ Система моніторингу безпечності та якості приготування соусів-дресінгів у закладах ресторанного господарства(2023) Силка, Ірина Миколаївна; Кривчик, Марія Андріївна; Матиящук, Олена Володимирівна; Ющенко (Гончар), Наталія Михайлівна; Павлюченко, Олена СтаніславівнаВиробництво безпечної харчової продукції з високими поживчими властивостями є головним завданням для виробників та закладів ресторанного господарства. Однією з умов, що гарантує випуск якісної продукції є запровадження системи НАССР на підприємстві. У статті розкриті основні етапи розроблення системи моніторингу безпечності та якості у закладі ресторанного господарства на прикладі технології приготування соусів-дресінгів. Це салатні заправки на основі різних видів олій, які популярні серед споживачів та часто використовуються замість класичних соусів. Основною сировиною соусу-дресінгу, технологія якого є предметом дослідження, виступає олія соняшникова, соус вустерський, гірчиця, спеції, прянощі, часник, лимон. Характерною особливістю даної технології є змішування всіх компонентів в емульсію та відсутність подальшої термічної обробки.Документ Впровадження належної виробничої практики у косетичній галузі України(2021) Мельник, Оксана Петрівна; Радзієвська, Ірина ГіронтіївнаУкраїнська косметична галузь не має сучасного нормативно-технічного забезпечення, що провокує відсутність належного контролю та застій розвитку виробництва. Непрозорість правил торгівлі у цій галузі сприяють хаотичному поширенню будь-яких брендів та фальсифікованої продукції. Це, зокрема, зумовлено і застарілими нормами та вимогами чинного законодавства. Тому, нагальною потребою сьогодення є введення в дію Технічного регламенту, що спрямований на підвищення безпечності косметичної продукції в Україні та гармонізацію технічного регулювання косметичної продукції з європейським законодавством, усунення юридичних, адміністративних і технічних бар’єрів у торгівлі з країнами Європейського Союзу. Технічний регламент вимагає, щоб усі косметичні продукти, що розміщуються на українському ринку, відповідали правилам належної виробничої практики, встановленим у стандарті ДСТУ ISO 22716:2015 «Косметика. Належна виробнича практика (GMP). Настанови з належної виробничої практики». В роботі проаналізовано основні положення міжнародного стандарту ДСТУ ISO 22716:2015 «Косметика. Належна виробнича практика (GMP). Настанови з належної виробничої практики» та показано переваги впровадження належної виробничої практики для виробників і споживачів косметичної продукції. Описано процес підтвердження відповідності стандарту GMP, що займає у виробника близько двох років, коли все підприємство надає внутрішні документи, що включають інформацію про сировину, обладнання, угоди купівлі-продажу, а співробітники складають іспити на професійну придатність.Документ Основні забруднювачі продовольчої сировини та якість харчових продуктів(2021) Матиящук, Олена ВолодимирівнаПитання безпеки життєдіяльності мають формувати у майбутніх спеціалістів вміння застосовувати знання, як до подальшого вивчення в інших дисциплінах проблем захисту людини від небезпек, так і на забезпечення індивідуального і колективного захисту в побуті й на виробництві. В роботі розглядаються основні забруднювачі продуктів харчування і продовольчої сировини; основні шляхи їх надходження; їх дія на організм людини.Документ A model of an IoT system based on RFID tags for mine defense under war conditions and in the post-war period(2023) Kolesnikova, Kateryna; Gladka, Myroslava; Kostikov, Mykola; Myronova, NataliaRadio frequency identification (RFID) technology is widely used in various industries, including logistics, retail, healthcare, and agriculture. In recent years, RFID has also been explored for military and civilian applications, especially in wartime. RFID tags can be used to protect military and civilian population during war by providing real-time tracking of people, vehicles and equipment. The use of RFID tags in the military and defense complex is gaining great popularity [1, 2, 3], however, the use of RFID tags for mine security has not yet been fully explored. A separate important task under war conditions is the mine defense of territories where combat actions are taking place. The use of various mines to create blocking effects from the enemy ensures the security of territories in wartime and postwar times. The use of mines for the security of territories is known as "mine defense". This includes the placement of mines or explosive devices in a certain area or around important objects in order to protect these objects from possible threats. The main aspects of using mines for the security of territories include: the creation of minefields (placement of mines or explosive devices in a certain area to create a minefield that can become an obstacle for potential invaders or enemies); creation of maps of minefields (designation of minefields to inform own troops and the civilian population about their presence and location, to avoid danger). It is important to note that the use of mines for the security of territories must comply with international norms and conventions regarding the prohibition of the use of anti-personnel mines, and must also comply with the principles of humanitarian law to protect the civilian population and minimize humanitarian consequences. The use of RFID tags on mines is a solution that fully ensures the implementation of these norms and conventions. This article considers the use of RFID tags in wartime, the advantages of using RFID technology for the implementation of mine defense of territories, the rules for the protection of RFID tags used to ensure the safety of the military and civilian population.Документ A model of the application of IoT devices based on RFID to ensure the safety of the military and civilian population under war conditions(2022) Gladka, Myroslava; Kuchansky, Alexander; Kostikov, Mykola; Lisnevskyi, RostyslavRadio-frequency identification (RFID) systems are becoming more popular in many fields where clear identification and affiliation of a specific person to a specific activity is important. These are various branches of industry, banking, the economic sector, medicine, etc. However, applying RFID technology to the protection and security of the military and civilian population in wartime has not yet gained widespread use. It is in the conditions of combat actions, where there is a need to identify each person, and their movement within the scope of military operations, conducting or participating in evacuation procedures, involvement in various types of military or humanitarian missions, prompt provision of medical assistance, etc. In all these situations, issues of identification are of vital importance, because not only security but also the lives of the military and civilian population may depend on it. The purpose of this study is to investigate the features and prove the advantages of using RFID technology in the conditions of martial law to ensure the safety of the health and life of the military and the civilian population. The paper considers the use of RFID tags to ensure the safety of movement, and personal identification for those who need medical assistance or are in danger on the territory of combat operations or occupied territories.Документ Дослідження травматизму у галузі освіти(2024) Євтушенко, Ольга Володимирівна; Сірик, Аліна ОлегівнаУ статті представлено результати статистичного аналізу травматизму у галузі освіти України з 2019 по 2023 роки. Проведено розподіл нещасних випадків за основними причинами, видами діяльності та групами професій. Для попередження випадків травматизму запропоновано комплексний підхід щодо профілактики травматизму в закладах освіти серед працівників та здобувачів освіти залежно від віку. Отримані результати дають змогу спрогнозувати, своєчасно визначити необхідні заходи щодо попередження випадків травматизму у галузі освіти та можуть стати основою для створення інформаційної системи планування комплексу технічних, навчальних та організаційних заходів під час навчального процесу.Документ Development of the traceability system for the pasta production(2022) Drychyk, Mariia; Shulga, OksanaThe traceability system is a necessary component for identification the market operator, time, place, an object and other conditions of supply (sale or transfer) sufficient to establish the food origin, materials in contact with food products, or substances intended to be included, or expected to be included in the recipe of food, at all production stages, processing and circulation. The Law of Ukraine «On Basic Principles and Requirements for the Safety and Quality of Food» clause 74 of Article 1, Regulation (EC) No. 178/2002 and ISO 22005:2007 and CAC/GL 60-2006 and GS1 provide general requirements for traceability systems, however, each branch of the food industry has its own specifics regarding the implementation of the traceability system. The article presents the results of the traceability development for pasta production. There is the block traceability diagram production for pasta production, the plan of the internal system and tools for the traceability system implementation are proposed. Implementation of the traceability system for pasta production will allow solving the following tasks: identifying partners in the food chain; carry out a quick search for pasta dangerous for nutrition; control all product components and the entire food chain; promptly remove pasta products from circulation when there is a threat to the consumers health; ensure compliance with specifications; provide an opportunity for the market operator to achieve compliance with the requirements of legislation and regulatory documents; achieve effective management of supply logistics as a whole; help the consumer to get information about raw materials, product composition and production method; perform upward tracing from the consumer to the producer and downward tracing from the producer to the consumer.Документ Характеристика полімерних матеріалів, що використовуються при виробництві бутильованої питної води(2023) Стаднічук, Наталія Олександрівна; Костюченко, Тетяна Петрівна; Кроніковський, Олег ІгоревичВикористання полімерних матеріалів у господарсько-питному водопостачанні є однією з гігієнічних проблем через можливий несприятливий вплив на якість води, що контактує з ними, за рахунок виділення вихідних мономерів, різних добавок і продуктів деструкції цих матеріалів. Пакувальні полімерні матеріали для виробництва бутильованої води повинні забезпечувати адекватний захист та мінімізувати зараження, запобігати пошкодженням та мати відповідне чинному законодавству маркування. Пакувальні матеріали, повинні бути не токсичними і не загрожувати безпеці та придатності питної води за певних умов зберігання та використання. Тара, що багаторазово використовується, повинна бути відповідно довговічною, легко піддаватися очищенню і дезінфекції. Останнім часом саме бутильована питна вода набула широкого розповсюдження як в промислово розвинених країнах, так і в країнах, що розвиваються. Споживачі купують упаковану питну воду з таких причин, як зручність використання, смак. Важливими міркуваннями є також безпека та потенційна користь для здоров'я. Тому особливе значення на сьогодні має контроль безпеки матеріалів, що використовуються для виробництва бутильованої (фасованої) упакованої питної води. Бутильовану воду виробляють у різних ємностях – від пляшок на одну порцію до великих пляшок, що вміщують до 80 літрів. Призначену для споживання воду упаковують у різноманітні полімерні ємності (каністри, бутелі, пляшки), але самою найпоширенішою упаковкою серед них є пластикові пляшки та бутелі виготовлені з поліетилентерефталату та полікарбонату. Доцільність та безпека їх використання й розглядається в даній роботі.Документ Забезпечення мікробіологічної чистоти хлібобулочних виробів, як імператив продовольчої безпеки(2024) Білик, Олена Анатолівна; Богачов, Юрій Васильович; Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Хоменко, Дмитро МихайловичBakery products are among the most common food products, but they are prone to mold, which leads to an unpleasant odor, accumulation of mycotoxins, and spoilage of the product. This article presents the results of research and a comparative analysis of calcium propionate of different brands. The presented results demonstrate the positive effect of using calcium propionate and its salts on the positive dynamics of suppressing the agents of microbiological spoilage of bakery products. It was found that the best effect on the suppression of mold fungi was exerted by calcium propionate of the trademark "PROBAKE" in an amount of 0.2% to the mass of flour.Документ Особливості застосування замінників неорганічних фосфатів у технології виробництва м’ясопродуктів(2023) Страшинський, Ігор Мирославович; Грицай, Максим СергійовичВ оглядовій статті визначено, що м’ясопродукти, які містять натуральні інгредієнти, в майбутньому можуть стати пріоритетним вибором у структурі харчування населення. Наведено природні замінники фосфатів та обфунтовано можливості використання інгредієнтів рослинного походження (крохмаль, волокна або насіння); грибних інгредієнтів (гриби та грибні екстракти); інгредієнтів з водоростей; інгредієнтів тваринного походження (неорганічні сполуки з морепродуктів або курячих яєць). Визначено особливості їх застосування з огляду на зміну функціонально- технологічних властивостей м’ясних і м’ясомістких систем, органолептичних характеристик і терміну зберігання. Окреслено основні проблеми щодо використання натуральних інгредієнтів у порівнянні з неорганічними фосфатами.