Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 17
  • Ескіз
    Документ
    Study of the efficiency of the inhibitory effect of antimicrobial preparations in the production of sugar substances
    (2021) Gusyatinska, Natalia; Teterina, Svitlana; Hryhorenko, Nataliia; Kalenyk, Olha
    This article presents the relevance of the issue of inhibition of microbiological processes at different stages of processing of sugar-containing raw materials, in particular ensuring the microbiological purity of juices and syrups in the production of sugar sub-stances. Information on the composition of microbiota contaminating raw materials in the production of beet sugar, raw cane sugar, food syrups from sugar sorghum is analyzed.Experimental data on the evaluation of the effectiveness of a number of antimicrobial preparations in terms of growth retar-dation of pure cultures of microorganisms and the effect of disinfection during the introduction of preparations are presented.The greatest danger in production is caused by the development of spore-forming and mucus-forming bacteria, which led to the choice of research objects.Thus, the effect of antimicrobial preparations on microorganisms: mesophilic bacteria Bacillus subtilis,B. megatherium,thermophilic bacteria B. stearothermophilus, mucus-forming bacteria of the genus Leuconostos, was investigated. In addition, the effect of antimicrobials on mycelial fungi of the genus Aspergillus was studied.Based on the conducted experimental studies, the range of costs of the studied antimicrobial preparation for the suppression of contaminating microf lora in the production of sugar and food syrups from vegetable raw materials was determined.
  • Ескіз
    Документ
    Investigation of disinfectant’s effectiveness as to contaminating microflora in sugar production
    (2018) Gusyatinska, Natalia; Nechypor, Tatiana
    The article presents the results of the studies of the effectiveness of disinfection means, based on chlorinated guanidines, tetradic ammonium salts, dichlorisocyanuric acid, peracetic acid and hydrogen peroxide as to the contaminating microflora of sugar beets. There was investigated the influence of disinfectants on bacteria Bacillus subtilis, Leuconostoс mesenteroides, mycelia fungi Aspergillus niger, Penicillium chrysogenum and yeast Sacharomyses сerevisiae. It was experimentally established, that the studied means has the high effectiveness as to most microorganisms that cause saccharose losses in the process of its extracting from beet chip and result in worsening a technological quality of semi-products of beet-sugar. There was established the high effectiveness of modern disinfection means as to inhibiting slime-forming bacteria of Leuconostoc generis. There was proved a possibility of their use at different technological stages of beet-sugar production for preventing the development of mucous bacteriosis. It was determined that means consumption depends on a type and extent of microbiological contamination of raw materials, semi-products, technological waters at sugar production. There were established concentrations of the studied means as to inhibiting the development of main contaminants of the microflora of raw materials and semi-products in sugar production. There is offered to use the studied means in industrial beet-sugar production that would favor the decrease of microbial contamination of semi-products and the increase of a sugar output from a raw material unit. В статті наведено результати досліджень ефективності дії сучасних дезін-фекційних засобів на основі хлорованих гуанідинів, четвертинних амонієвих солей, дихлорізоціанурової кислоти, надоцтової кислоти та перекису водню щодо контамінуючої мікрофлори цукрових буряків. Досліджено вплив дезінфектантів на бактерії Bacillus subtilis, Leuconostoс mesenteroides, міцеліальні гриби Aspergillus niger, Penicillium chrysogenum та дріжджі Sacharomyses сerevisiae. Експериментально встановлено, що досліджувані засоби мають високу ефективність стосовно більшості мікроорганізмів, які спричиняють втрати сахарози в процесі її екстрагування з бурякової стружки та призводять до погіршення технологічної якості напівпродуктів бурякоцукрового виробництва. Встановлено високу ефективність сучасних дезінфікуючих засобів щодо пригнічення розвитку слизоутворювальних бактерій роду Leuconostoc. Підтверджено можливість їх використання на різних технологічних стадіях бурякоцукрового виробництва для попередження розвитку слизистого бактеріозу. Визначено, що витрати засобу залежать від характеру та ступеня мікробіологічного забруднення сировини, напівпродуктів, технологічних вод у виробництві цукру. Встановлено концентрації досліджуваних засобів щодо пригнічення розвитку основних контамінантів мікрофлори сировини та напівпродуктів у виробництві цукру. Пропонується використання досліджуваних засобів у промисловому бурякоцукровому виробництві, що сприятиме зменшенню мікробного обсіменіння напівпродуктів та сприятиме збільшенню виходу цукру з одиниці сировини.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження ефективності дезінфікуючого засобу «Санітарін» щодо мікрофлори бурякоцукрового виробництва
    (2009) Гусятинська, Наталія Альфредівна; Решетняк, Людмила Расуловна; Тетеріна, Світлана Миколаївна; Касян, Ірина Миколаївна
    Досліджено мікрофлору цукрових буряків та дифузійного соку. Визначено ефективність дії дезінфікуючого засібу „Санітарін” щодо бактерій Bacillus subtilis, В. mycoides, B. Megatherium, В. stearothermophilus, слизоутворювальних бактерій роду Leuconostoс, мікроміцетів родів Botrytis, Rhizopus, Mucor, Fusarium, Aspergillus, Penicillium, Gliocladium. Efficiency of disinfectant action chemical mean „Sanitarin" is determined. Way of disinfection diffusion juice are scientifically proved and developed.
  • Ескіз
    Документ
    Методичні підходи до ефективного розвитку підприємств цукрової промисловості
    (2015) Кравченко, Ірина Йосипівна
    Проаналізовано стан підприємств бурякоцукрового комплексу з урахуванням техніко-економічних характеристик виробництва і викликів соціально-економічного середовища. Аргументовано можливість подальшого розвитку вертикально-інтегрованих бізнес-структур. Обґрунтовано передумови ефективного розвитку підприємств цукрової промисловості. Запропоновано шляхи реструктуризації, встановлено їх вплив на відродження підкомплексу, ефективне функціонування та стабільний розвиток бурякоцукрового виробництва, враховуючи інтереси суміжних підкомплексів АПК на інноваційних засадах. Analyzed conditionenterprises sugar beet industry in view oftechnical and economic characteristicsproduction and challenges of socio-economic environment.Reasoned the possibility of further established their influence on the development of vertically integrated businesses.Reasonably background for effective enterprise development of the sugar industry. The ways of restructuring, established their influence on the revival of the complex, the efficient functioning and stable development of the sugar industry, taking into account the interests of neighboring subcomplex on the basis of innovation
  • Ескіз
    Документ
    Залежність електричних параметрів бурякової тканини від способу електрогідравлічного оброблення
    (2014) Слива, Юлія Володимирівна; Попова, Інна Вадимівна; Мазур, Лариса Михайлівна
    У статті розглянуто дослідження залежності ступеню плазмолізу бурякоцукрової стружки від електричних параметрів і кількості електроіскрових розрядів.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз мікробіологічних процесів та способів їх пригнічення при зберіганні цукрових буряків
    (2010) Гусятинська, Наталія Альфредівна; Тетеріна, Світлана Миколаївна; Гусятинський, Микола Володимирович; Касян, Ірина Миколаївна
    Досліджено вплив видового складу специфічної мікрофлори на інтенсивність загнивання цукрових буряків, при зберіганні. Визначено ефективність застосування фунгіцидних засобів на основі по-лігексаметиленгуанідину(«Біодез»), натрієвої солі дихлорізоціанурової кислоти («Жавель-Клейд», «Са-нітарін») для обробки цукрових буряків перед закладанням на зберігання. Influence oispecificcomposition ofmicroflora!ofsugarbeetson relation tointensityoi'theirrotting. Efficiency oi'application oi'new'fungitsidpreparations fortreatmentofsugarbeetbefore the laying on storage is explored.
  • Ескіз
    Документ
    Цукрова промисловість України: минуле і сучасне; шляхи відновлення галузі
    (2014) Ткаченко, Надія Марківна; Кравченко, Ірина Йосипівна
    Розглянуто промислове виробництво цукру із цукрових буряків на території Україні. Досліджено та проаналізовано його стан, починаючи з першого цукрозаводу, збудованого в Україні і по теперішній час. Хронологічно досліджено виробничу потужність та виробництво цукру протягом останнього століття,розглянуто досягнутий у 90-х роках виробничий потенціал,а також площі посіву під цукровий буряк та його збір. Визначено основні проблеми функціонування галузі, названі причини її занепаду. Запропоновані можливі шляхи подолання негативних явищ галузі та напрями її реформування. Досліджено можливі напрями перебудови цукрової промисловості. Визначено можливість підвищення рівня існуючих виробничих потужностей, шляхом залучення коштів у бурякоцукровий комплекс та створення спеціалізованих агропромислових формувань. The industrial production of sugar is considered from sugar beets on territory to Ukraine. Investigational and his state isanalysed, beginning from the first sugar-refinery built in Ukraine and for present tense. A production capacity and production of sugar are chronologic investigational during the last century the productive potential and also areas of sowing attained in 90th is considered under a sugar beet and her collection. The basic problems of functioning of industry, adopted reasons of her decline, are certain . Offer possible ways of overcoming of the negative phenomena of industry and directions of her reformation. Directions of alteration of saccharine industry are investigational possible. Possibility of increase of level of existent production capacities is certain, by bringing in of money in a sugar-beet complex and creation of the specialized agroindustrial forming.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу електрогідравлічного оброблення на перехід складових в екстрагент цукровмісної рослинної сировини
    (Дослідження впливу електрогідравлічного оброблення на перехід складових в екстрагент цукровмістної рослинної сировини / І. В. Попова, Л. М. Вєрченко, Т. С. Кос, Ю. В. Слива // Харчова наука і технологія. – 2009. – № 2 (7). - С. 62-63., 2009) Попова, Інна Вадимівна; Кос (Гусарук), Тетяна Святославівна; Вєрченко, Лідія Михайлівна; Слива, Юлія Володимирівна
    Представленні результат теоретичних і експериментальних досліджень хімічного вмісту цикорію і цукрового буряку також як і взаємодії його хімічних субстанцій один з іншим під технологічними процедурами.Present the results of theoretical and experimental studies of the chemical content of chicory and sugar beet as well as its interaction of chemical substances with each other in technological procedures.
  • Ескіз
    Документ
    Графическая оценка работы жомоперерабатывающего отделения сахарного завода
    (1982) Синат-Радченко, Дмитрий Евгеньевич
    Представлена номограмма, позволяющая на основе нормативных данных оценить потери сухих веществ с жомопрессовой водой, выход домопрессовой воды, прессованого жома, количество удаляемой при сушке воды. Nomogram is presented, allowing on the basis of normative data to estimate the losses of dry matter from the pulp press water out domopressovoy water, pressing the pulp, the amount of water removed during drying.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз сучасного становища підприємств бурякоцукрової галузі
    (2001) Духновська, Людмила Миколаївна
    У статті проаналізовано сучасний стан бурякоцукрової промисловості, наведено фактори, що збільшують собівартість цукру та негативно впливають на діяльність цукрових заводів України. The article analyzes the current state of the sugar-beet industry, are factors that increase the cost of sugar and adversely affect the activity of refineries in Ukraine.