Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
39 результатів
Результати пошуку
Документ Інноваційні запірно-регулювальні пристрої в технологічних потоках виробництва цукру(2023) Мирончук, Валерій Григорович; Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна; Гера, Володимир Миколайович; Володін, Сергій ОлексійовичЕфективність цукрового виробництва значною мірою залежить від надій- ності роботи запірно-регулювальних пристроїв (ЗРП) у системі технологічних трубопроводів, що об’єднує обладнання в єдину апаратурно-технологічну схему, яка працює в безперервному режимі. У статті наведено результати експериментальних досліджень, спрямованих на вирішення актуального науково-технічного завдання щодо ефективності роботи та регулювання технологічними потоками в трубопроводах цукрового виробництва шляхом удосконалення конструкційних та експлуатаційних харак- теристик ЗРП. На основі аналізу сучасного стану проблеми визначено, що під- вищення надійності роботи ЗРП можна досягти шляхом створення матема- тичних і фізичних моделей, які визначають раціональне поєднання вихідних кон- структивних параметрів з нормами герметичності, міцності та ресурсу при забезпеченні заданого технологічного регламенту. Дослідженнями роботи міжфланцевої дискової заслінки DN40, оснащеної пневматичним приладом керування, методом чисельного моделювання, розрахо- вані поточні значення експлуатаційних характеристик виконавчих елементів ЗРП з урахуванням пропускної спроможності та герметичності замикання при величині кута повороту дискової міжфланцевої заслінки на 30°, 60°, 90°. Ці ре- зультати дали змогу визначити режим раціональної експлуатації дискової за- слінки з плавними змінами витратних характеристик, що усуває імпульсні віб- рації (гідравлічні удари). Вирішено завдання корекції регулювання температури пари в стабілізаційно- му контурі РОУ шляхом дозованої подачі води за допомогою кульових кранів з V- подібним вирізом та електропневматичним позиційним приводом. Середнє зна- чення температури склало 132,9 °С при заданому значенні температури 132 °С. Результати виконаних досліджень реалізовані на Яреськівському та Лино- вицькому цукрових заводах. The efficiency of sugar production largely depends on the reliability of the shut-off and control devices (SCDs) in the system of technological pipelines connecting the equipment into a single hardware and technological scheme operating in a continuous mode. The results of experimental studies aimed at solving the urgent scientific and technical problem of efficiency and re- gulation of technological flows in sugar production pipelines by improving the structural and operational characteristics of the SCDs are presented in the article. Based on the analysis of the actual state of the problem, it was determined that improving the reliability of the SCDs operation can be achieved by creating mathematical and phy- sical models that determine the rational combination of initial design parameters with the standards of leakage, robustness, and service life while ensuring a given technological regula- tion. By studying the operation of a DN40 interflange disc valve equipped with a pneumatic control device, the present values of the performance characteristics of the actuating SCDs' elements were calculated by the numerical modeling method, taking into account the flow capacity and closure leak tightness at the angle rotation value of the disc interflan- ge valve by 30°, 60°, 90°. These results made it possible to determine the mode of rational use of the disc valve with smooth changes in flow characteristics, which eliminated impulse vibrations (hydraulic shocks). The problem of correcting the steam temperature control in the stabilizing circuit of the reduction and cooling device was solved by means of dosed water supply using ball valves with a V-shaped cutout and an electro-pneumatic positioning drive. The average temperature was 132.9 °C with a set temperature of 132 °C. The results of the research were implemented at the Yareskiv and Lynovytskyi sugar plants.Документ Дослідження динаміки запірно-регулювальних пристроїв з позиційними електропневматичними системами керування(2023) Володін, Сергій Олексійович; Токарчук, Сергій Володимирович; Мирончук, Валерій Григорович; Масло, Микола АндрійовичВихід цукру високої якості багато в чому залежить від ефективності роботи запірно-регулювальних пристроїв (ЗРП) у системі трубопроводів, що зʼєднують устаткування в єдину безперервну технологічну лінію, тому важливо забезпечити оптимальні умови безперервної роботи технологічного обладнання із ЗРП для виробництва цукру відповідно до норм технологічного регламенту. У статті наведені результати експериментальних досліджень, які проводилися на розробленому авторами експериментальному стенді, обладнаному ЗРП з електропневматичним приводом позиційного типу. Для дослідження використовувалися поворотні дискові заслінки DN і кульові крани. Методи дослідження включали: теорію гідрогазодинаміки та динаміки машин; чисельне розвʼязання систем диференціальних рівнянь; методи математичної статистики для обробки результатів експериментів; методи компʼютерного моделювання. Проведено порівняльний аналіз результатів математичного моделювання та натурних досліджень для визначення величини пропускної здатності кульового крана з позиційним пневмоприводом залежно від кута повороту запірного елемента. На основі аналізу сучасного стану проблеми визначено, що вірогідність та адекватність запропонованих математичних моделей залежать від розумного поєднання вихідних конструктивних параметрів з нормами герметичності, міцності та ресурсу при забезпеченні заданого технологічного регламенту. Це означає, що математичні моделі, які використовуються для опису роботи запірно-регулювальних пристроїв (ЗРП), мають бути точними й адекватними. Для цього необхідно розумно поєднувати вихідні конструктивні параметри ЗРП з нормами герметичності, міцності та ресурсу. Запірно-регулювальні пристрої залежать від того, наскільки повно і точно вони враховують вихідні конструктивні параметри ЗРП. До цих параметрів належать: геометрія запірного елемента; матеріали, з яких виготовлено запірний елемент; розміри і форми каналів; розташування каналів. Крім того, математичні моделі мають враховувати норми герметичності, міцності та ресурсу ЗРП. Ці норми встановлюються відповідно до технологічного регламенту і визначають вимоги до надійності та довговічності ЗРП. Вирішена задача забезпечення достовірності та адекватності математичних моделей аналізу вихідних параметрів ЗРП із подальшим формуванням вимог технологічного регламенту. Результати виконаних досліджень впроваджені на Линовицькому цукровому заводі. High-quality sugar output largely depends on the efficiency of the shut-off and control devices (S&D) in the pipeline system connecting the equipment into a single continuously operating process line. Therefore, it is important to ensure optimal conditions for the continuous operation of technological equipment with shut-off and control devices for sugar production in accordance with the norms of technological regulations. The results of experimental studies conducted on an experimental stand developed by the authors and equipped with a position-type electropneumatic drive are presented in the article. DN rotary disc flaps and ball valves were used for the study. The research methods included the theory of fluid dynamics and machine dynamics; numerical solution of systems of differential equations; methods of mathematical statistics for processing the results of experiments; computer modeling methods. A comparative analysis of the results of mathematical modeling and field studies was carried out to determine the throughput of a ball valve with a positional pneumatic actuator depending on the angle of rotation of the locking element. Based on the analysis of the current state of the problem, it was determined that the reliability and adequacy of the proposed mathematical models depend on a reasonable combination of the initial design parameters with the standards of tightness, strength, and service life while ensuring a given technological regulation. This means that the mathematical models used to describe the operation of shut-off and control devices must be accurate and adequate. To do this, it is necessary to reasonably combine the initial design parameters of the valves and gauges with the standards of tightness, strength and service life. Shut-off and control devices depend on how fully and accurately they take into account the original design parameters of the S&D. These parameters include the geometry of the locking element; materials used to make the locking element; dimensions and shapes of the channels; and the location of the channels. In addition, mathematical models should take into account the standards of tightness, strength and service life of the S&D. The results of the research was implemented at the Linovets Sugar Plant.Документ Thermodynamic analysis of the thermal-technological complex of sugar production: criteria for energy efficiency of an enterprise(2021) Samiilenko, Serhii; Bondar, Vladimir; Piddubnyi, Volodymyr; Bilyk, Olena; Shutyuk, Vitaliy; Fedoriv, ViktorA procedure for analyzing the effectiveness of using fuel and energy resources (FER) in sugar production, based on the developed idealized circuit of the thermal-technological complex (TTC) as the base for comparison was presented. This procedure makes it possible to quantify the level of perfection of existing and proposed thermal circuits, as well as the impact of measures for enhancing energy efficiency on their perfection. By idealizing technological and energy processes, a hypothetical TTC was synthesized, for which the minimum possible energy and entropy characteristics are determined. Under these conditions, the minimum possible heat consumption for the implementation of technological processes according to the classical heat technology circuit was calculated – 118.40 MJ/t; a "minimum" total increase in entropy from irreversible processes of the HTC – 314.68 kJ/(t•K); a minimum complex magnitude of specific consumption of conventional fuel – 0.8 % to m. b. The determined characteristics are absolute criteria for the efficiency of sugar production systems, since it is impossible to reach lower values under existing technology, quality of raw materials and other conditions. The content of the criteria of energy efficiency of TTC was stated and the system of coefficients was proposed: coefficient of total energy efficiency of the TTC, coefficient of energy efficiency of the system of heat supply of the technological processes and coefficients of energy efficiency of internal and external structures of the TTC. The proposed criteria provide an objective and thermodynamically correct characteristic of the TTC of different structures. The presented results of analysis of various measures for increasing the energy efficiency of sugar production show that only a gradual comprehensive reconstruction of an enterprise makes it possible to consistently reduce the FER consumption for technological needs, approaching the boundary values.Документ Thermodynamic analysis of the thermal-technological complex of sugar production: the energy and entropy characteristics of an enterprise(2020) Vasylenko, Sergei; Samiilenko, Serhii; Bondar, Vladimir; Bilyk, Olena; Mokretskyy, Vitaliy; Przybylski, WlodzimierzThis paper reports the approbation of a procedure of thermodynamic analysis of the thermal-technological complex of sugar production using the analysis of an enterprise of typical configuration as an example. Currently, the thermodynamic analysis of sugar production systems is mainly performed on the basis of a classical energy method. Minor attempts to exploit the potential of the second law of thermodynamics in the form of the adaptation of an exergy method are not systemic. Underlying the applied procedure is a joint analysis of general synthetic and analytical balances of mass, energy, and entropy. Such a procedure makes it possible to quantify the level of perfection of the existing and proposed thermal circuits, as well as the impact exerted on their perfection by energy efficiency measures, and it could be applied both to optimize the energy characteristics of the existing ones and in designing new enterprises of the sugar industry. It has been shown that the thermodynamic analysis of the thermal-technological complex of sugar production as a single system makes it possible to analyze the main factors of influence on the energy efficiency of the complex disregarding the course of the processes implemented therein. Such an approach can also be effectively used for the quick evaluation of the thermodynamic perfection of an enterprise and for determining its «energy-saving potential». Based on the results of energy analysis, the relationship has been established between the fuel and energy resources, supplied to the system, and the sources of their losses; a set of measures has been proposed to reduce the impact of each of these factors on resource consumption. Entropy analysis has revealed the internal and external causes of the irreversibility of processes; the principle of «energy irreversibility compensation» has made it possible to compile a rating of major imperfections and determine the optimal sequence of resource-saving measures. The results of the analysis have confirmed the efficiency of the procedure, which allows a comprehensive study, while operating only with the fundamental laws and the principles of classical thermodynamics, as opposed to procedures, based on energy-exergy characteristicsДокумент Використання інформаційних технологій при розрахунках оптимальних розмірів обладнання для сатурації у цукровому виробництві з метою зменшення викидів відпрацьованих газів в атмосферу(2020) Овчарук, Володимир Олексійович; Ющук, Інна ВасилівнаРобота присвячена дослідженню впливу розміру обладнання для сатурації в процесі очищення дифузійного соку в цукровому виробництві. Розроблена математична модель для розрахунку процесу карбонізації. Встановлено, що теоретичний розмір сатуратора менше тих апаратів, що використовуються на цукрових заводах. Насичення сатураційного газу діоксидом вуглецю негативно впливає на коефіцієнт його використання.Документ Методи екологізації цукрового виробництва з метою зменшення викидів у атмосферу(2022) Овчарук, Володимир Олексійович; Ющук, Інна ВасилівнаРобота присвячена дослідженню впливу розміру обладнання для сатурації в процесі очищення дифузійного соку в цукровому виробництві. Розроблена математична модель для розрахунку процесу карбонізації. Встановлено, що теоретичний розмір сатуратора менше тих апаратів, що використовуються на цукрових заводах. Насичення сатураційного газу діоксидом вуглецю негативно впливає на коефіцієнт його використання.Документ Features of Control Processes in Organizational-Technical (Technological) Systems of Continuous Type(2020) Korobiichuk, Igor; Ladanyuk, Anatoly; Boyko, Regina; Hrybkov, SerhiiTechnological complexes of various industries are characterized by certain modes of operation (techno-logical regulations), which correspond to the set of vari-ables of different nature, which have a high-dynamics of change and determine the main technical and economic performance of the object. The aim of the research is to identify information software approaches to support decision-making in organizational-technical (techno-logical) systems. Research results are obtained through grouping, generalization and comparison methods. The scientific significance of the results are to determine the objective need to use intelligent decision support subsys-tems to quickly manage complex organizational-tech-nical systems based on both: clear and formalized data and knowledge and high-quality fuzzy estimates.Документ Пути повышения эффективности работы сахарных заводов за счет производства биоэтанола(2020) Наконечная (Мартынюк), Алина Сергеевна; Ковальчук, Светлана СтепановнаСегодня производство биоэтанола из сахарной свеклы, промежуточных и побочных продуктов переработки сахаросодержащего сырья в Украине находится на начальной стадии развитие. Перспективным вопросом является модернизация сахарных заводов с учетом производство биоэтанола. В то же время можно регулировать производство сахара и биоэтанол в зависимости от потребностей рынка. Внедрение инновационных технологий в продукцию повысит конкурентоспособность компании на мировом рынке.Today, the production of bioethanol from sugar beets, intermediate and by-products of the processing of sugar-containing raw materials in Ukraine is at the initial stage of development. A promising issue is the modernization of sugar factories taking into account the production of bioethanol. At the same time, it is possible to regulate the production of sugar and bioethanol depending on the needs of the market. The introduction of innovative technologies in production will increase the company's competitiveness in the world market.Документ Колонні дифузійні установки(1994) Пушанко, Микола Миколайович; Серьогін, Олександр Олександрович; Кухар, Володимир Миколайович; Винник, Іван ЙосиповичЗа останні 10 років на цукрових заводах України і Росії модернізовано понад 30 дифузійних установок колонного типу, в яких замінено транспортні системи застарілої конструкції. В основу модернізації покладено теоретичні й експериментальні дослідження екстракції цукру з бурякової стружки, проведені науковцями кафедри технологічного обладнання харчових виробництв Українського державного університету харчових технологій. Over the past 10 years, more than 30 diffusion units of the column type have been modernized at sugar factories in Ukraine and Russia, in which the transport systems of obsolete structures have been replaced. The basis of modernization is based on theoretical and experimental studies of extraction of sugar from beetroot chips, conducted by the scientists of the Department of Process Equipment of Food Production at the Ukrainian State University of Food Technologies.Документ Колонний дифузійний апарат ЕКА-12(2001) Серьогін, Олександр Олександрович; Мозговий, Роман Олександрович; Пушанко, Микола МиколайовичУ 2000 р на Хмельницькому цукровому заводі було запущено в експлуатацію колонний безперервно діючий дифузійний апарат ЕКА-2 продуктивністю 2000 т буряка на добу. In 2000, Khmelnytsky sugar factory was put into operation column continuously operating diffusion apparatus ECA-2 with a capacity of 2000 tons of beets per day.