Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
3 результатів
Результати пошуку
Документ Зміни законодавства України у сфері безпечності харчових продуктів(2023) Шульга, Оксана Сергіївна; Шульга, Сергій ІвановичУкраїна є правовою країною європейської спільноти. Статус члена на вступ у ЄС накладає додаткові зобов’язання на державу щодо гармонізації законодавчої бази з вимогами ЄС. Аналіз змін, які було зроблено у 2022 році показав, що більш ретельно упорядковано норми простежуваності за рахунок введення позначок для харчових продуктів тваринного походження та вимог до маркування. Крім того, прийняття закону щодо матеріалів та предметів, які контактують з харчовими продуктами дозволить знизити ризик небезпеки щодо міграції шкідливих речовин у харчові продукти. Постійне оновлення асортименту харчових продуктів та пакувальних матеріалів і тари для них та методів дослідження їх якості і безпечності буде обумовлювати постійні зміни харчового законодавства.Документ Development of the traceability system for the pasta production(2022) Drychyk, Mariia; Shulga, OksanaThe traceability system is a necessary component for identification the market operator, time, place, an object and other conditions of supply (sale or transfer) sufficient to establish the food origin, materials in contact with food products, or substances intended to be included, or expected to be included in the recipe of food, at all production stages, processing and circulation. The Law of Ukraine «On Basic Principles and Requirements for the Safety and Quality of Food» clause 74 of Article 1, Regulation (EC) No. 178/2002 and ISO 22005:2007 and CAC/GL 60-2006 and GS1 provide general requirements for traceability systems, however, each branch of the food industry has its own specifics regarding the implementation of the traceability system. The article presents the results of the traceability development for pasta production. There is the block traceability diagram production for pasta production, the plan of the internal system and tools for the traceability system implementation are proposed. Implementation of the traceability system for pasta production will allow solving the following tasks: identifying partners in the food chain; carry out a quick search for pasta dangerous for nutrition; control all product components and the entire food chain; promptly remove pasta products from circulation when there is a threat to the consumers health; ensure compliance with specifications; provide an opportunity for the market operator to achieve compliance with the requirements of legislation and regulatory documents; achieve effective management of supply logistics as a whole; help the consumer to get information about raw materials, product composition and production method; perform upward tracing from the consumer to the producer and downward tracing from the producer to the consumer.Документ Простежуваність якості та безпеки в олієжировій промисловості(2018) Березянко, Тамара Володимирівна«Вільний ринок» у європейському форматі є ринком суворого дотримання правил, законодавчих норм і регламентів поведінки компаній з метою скерування їхньої діяльності у суспільно потрібне русло. ЄС дотримується досить складної процедури постійного моніторингу, що відповідає Кодексу просте- жуваності, який претендент має прийняти у безумовному порядку. Крім того, ЄС вимагає дотримання правил безпеки виробництва харчової продукції, недопущення забруднення, проведення слідства, відкликання всієї партії продукту та/або припинення його постачання до з ’ясування обставин. Владним установам держав-членів належить забезпечити, щоб оператори впровадили систему відстеження. Європейський Союз проводить регулярні інспекції для того, щоб оператори відповідали стандартам безпеки та контролю і може ввести обмеження на експорт/імпорт. Головним інструментом є інформація про походження не тільки кінцевого продукту, але й усіх його складових. У процесі дослідження розглянуто дотримання якості та безпеки в ланцюжку виробництва продуктів харчування. Підхід до дослідження ґрунтується на опрацюванні значної кількості законодавчих, регламентуючих і директивних документів. Було виконано оцінку рівня наближення ринкових практик до європейських стандартів безпеки та якості продукції в ланцюжку виробництва. Сучасна практика провідних компаній харчової промисловості дещо випередила національні законодавчі норми і відповідає вимогам ЄС щодо контролю якості та безпеки продукції в ланцюжку її виробництва. Виявлено необхідність контролю бізнес-процесу з метою подальшого регулювання формування та розподілу маржі у ланцюжку виробництва й реалізації продукції. «Free Market» in European sense implies a market with strict adherence to legislation, regulations and companies’ internal policies enabling them to meet their strategic goals. EU implemented quite complex set of procedures of constant monitoring aimed at correspondence with Traceability Code that is mandatory to all applying parties. EU requires compliance with food production safety, non-pollution, possibility of conducting investigations and whole batch returns or even supply cancellation until the matter is clarified. The authorities of the member countries should ensure the implementation of the traceability system by the operators. European Union conducts regular inspections aimed at ensuring compliance with safety and control standards by the operators and may impose limitations on export/import. The key tool is the information about the origin of not only the end product, but also of all its components. Ukraine’s aspirations for Europe integration require additional attention to meet such requirements. The Subject of the study is the processes for ensuring security and quality as part of the food production process. The methodological approach is based on study of significant number of regulations, directives and other norms. The purpose of this study was to estimate the gap between current market practices to European standards of product quality and safety in production chain. The current practices of leading entities of food industry are to certain extent on the forefront compared to existing national legislation and in full compliance with EU norms on product quality and safety in production chain. The study points the necessity of putting in place the business processes control in order to the forming and allocation of the margin in production chain and distribution is sufficiently regulated.