Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Київські громадські вегетаріанські їдальні на початку XX ст.(2019) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаЗ’ясовано, що, при інертності вегетаріанської спільноти, втілити проект вдалося виключно зусиллями справжніх ентузіастів вегетаріанської ідеї, робота яких часто належним чином не оцінювалась, а іноді й зневажалась. Київське вегетаріанське товариство безкоштовно отримало діючу прибуткову їдальню, яка стала основним постачальником коштів для Товариства, що дозволило відкрити ще кілька успішних їдалень. Простежено передумови заснування та етапи розвитку громадських їдалень. Визначено, адреси розташовувань їдалень. Висвітлено динаміку зростання їх відвідування та прибутковості. Доведено, що комерційний успіх київських громадських вегетаріанських їдалень був обумовлений постійною увагою з боку членів Товариства до справ, належно організованого постачання, контролю, вдалого їх розташування та привабливій ціновій політиці. У той же час, популярність вегетаріанських їдалень протягом усього досліджуваного періоду ніяким чином не може ототожнюватись з розповсюдженням вегетаріанських ідей. Вона мала, в першу чергу, економічний характерДокумент Вегетаріанська періодика Російської імперії(2018) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ статті реконструювані етапи, проблеми та умови створення і функціонування вегетаріанської преси в Російській імперії. Проаналізовані успіхи і причини занепаду видань.Документ Розширення асортименту страв із полізернової суміші вегетаріанського меню для ресторанів та аюрведичних кафе(2021) Фролова, Наталія Епінетівна; Тищенко (Усатюк), Олена Михайлівна; Губар, Тетяна Миколаївна; Когут, Д. О.; Овсяник, А. Г.Стаття присвячена питанню розширення асортименту страв вегетаріанського спрямування із полізернової сировини у меню спеціалізованих закладів ресторанного господарства. Розглянуто можливість науково обґрунтованого комбінування різних зернових культур для удосконалення технології сухих зернових сніданків, включення яких до щоденного харчового раціону сприятиме зміцненню здоров’я українців і профілактиці аліментарно обумовлених захворювань. Запропоновані науково обґрунтовані розробки сприятимуть організації здорового харчування людей різних конституцій за аюрведичними приписами, дозволять розширити асортимент страв аюрведичної кулінарії у меню ресторанних підприємств і привернути увагу до Аюрведи, стародавньої науки про здоровий розум, наміри, життя людини. The article is devoted to the issue of expanding the assortment of vegetarian dishes from raw grains in the menu of specialized restaurant establishments. The possibility of scientifically substantiated combination of different grain crops to improve the technology of dry breakfast cereals, the inclusion of which in the daily diet will help strengthen the health of Ukrainians and prevent food-related diseases. The proposed scientifically based developments will promote the organization of healthy nutrition of people of different constitutions according to Ayurvedic prescriptions, will expand the assortment of Ayurvedic dishes in the menu of restaurant establishments and draw attention to Ayurveda, the ancient science of common sense, intentions, human life.Документ Статути вегетаріанських товариств підросійської України поч. ХХ ст.(2018) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаВ статті вперше здійснена спроба дослідити проблеми створення й удосконалення Статутів вегетаріанських товариств, що діяли на українських землях на поч. ХХ ст. З’ясовано, що затвердження владою проекту Статуту було необхідною умовою для створення власне товариства. Зразком для перших Статутів став Статут Санкт-Петербурзького вегетаріанського товариства. Проаналізовані основні положення Статутів, передумови та підстави до їх змін. Доведено, що основними центрами реформації Статутів стали Київське та Одеське вегетаріанське товариства, а основні зміни стосувались урегулювання господарської діяльності. The article contains the first attempt to investigate issues of creating and improving Regulations of Vegetarian Societies, which existed on Ukrainian lands on the beginning of the twentieth century. It was discovered that the approval of the Regulations’ draft by the authorities was a prerequisite for the creation of the society itself. St. Petersburg Vegetarian Society Regulations became a model for all next similar documents. Main norms of Regulations, preconditions and reasons for their changes were analyzed. Kyiv and Odesa Vegetarian Societies were proved to be the main centres of Regulations’ reformation. What about main changes, those were related to the regulation of economic activity.Документ Періодична вегетаріанська преса в україні на початку хх ст.: проблеми становлення та функціонування. На матеріалах журналу «Вегетарианское обозрение»(2018) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ статі йдеться про єдиний вегетаріанський друкований орган Російської імперії – журнал «Вегетарианское обозрениезапочаткований 1909 р. Й. Перпером у м. Кишиневі, а з 1910 р. по травень 1915 р. виходив у м. Києві. Проаналізовано періодичність його друку, обсяг, ціну, редакційний склад, тематику, мету та завдання. Визначено головних редакторів, видавців журналу та їхній персональний внесок у розвиток видання. Наголошено, що до складу співробітників редакція зараховувала понад 30 осіб, у тому числі Л.М. Толстого, який всіляко сприяв журналу. Доведено, що журнал впродовж часу свого виходу постійно переживав нестачу фінансів. З’ясовано, що підтримувати його друк довгий час вдавалось виключно зусиллями та коштами співробітників і, в першу чергу, його редакторів. Прослідковано додаткові джерела фінансування журналу. The article refers to the sole vegetarian body of the Russian Empire. This is «Vegetarianskoye obozrenie» («Vegetarian Review») magazine which was launched in 1909 by J. Perper in Kyshyniv. Starting from 1910 it had been coming out in Kyiv till forced closure by the authorities in 1915. The periodicity of its printing, volume, price, editorial structure, subject, purpose and tasks were analyzed in the article. It was found out that the magazine was published monthly, 10 times a year, except for June and July. Designed for a wide range of readers it was issued in Russian and had a broad programme. The volume of one issue used to be 32 pages but due to financial challenges twin issues were frequently published. During the whole period of magazine’s existence, the cost of annual subscription was stable, although the retail price varied significantly. In order to attract as many readers as possible, publishers sometimes offered substantial discounts. But still, in 1914 constant financial difficulties forced them to abandon this practice. Obviously, issued number of copies had never been sold out. Thus in 1915 readers were offered to buy a whole-year set of issues published in 1909. There were determined main editors of the magazine. These were J. Perper (1909), O.Kondratkovska (starting from 1910), J. Sklovskyi (starting from Issue #4, 1911), J. Perper (starting from Issue #5, 1915). Regarding publishers, these were J. Perper (1909), O. Kondratkovska (starting from Issue #2, 1910), L. Fish and J. Perper (starting from Issue #4, 1911). The editorial staff counted more than 30 people, most of whom weren’t local. One of editorial commission’s members was L. Tolstoy. He was an ideologist of Russian Empire vegetarian movement and highly contributed to publishing of the magazine. It is proved that the magazine, during its existence, was experiencing a severe financial crisis and was repeatedly on the verge of closure. The editorial staff, in the first place, relied on their readers, constantly encouraging them to popularize the magazine. But its publication was managed solely by efforts of publishers and other members of editorial staff. Starting from 1913 financial problems had been partly covered by private donations and significant contributions from vegetarian associations in support of the magazine. This contributed to the stabilization of the financial condition of the edition and led to its improvement. However, it did not solve the problems permanently.