Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 78
  • Ескіз
    Документ
    Study of dough fermentation process with flax seeds
    (2023) Bondarenko, Yuliia; Andronovich, Galina; Kaprelyants, Leonid; Bilyk, Olena; Naumenko, Oksana
    The article investigates the fermentation processes in wheat dough containing whole and crushed flax seeds in dry and soaked states. It was found that in the process of fermentation in samples with whole flax seeds in dry and moistened states, the amount of carbon dioxide released slightly increases compared to the control. In the samples with crushed flax seeds in dry form and with moistened crushed flax seeds, the total amount of carbon dioxide released is higher than in the control sample by 16.5 % and 19.0 %, respectively. In the sample with crushed flax seeds, the nature of the dynamics of carbon dioxide release differs from the control sample, namely, a one-stage fermentation is observed. At the same time, the peak of carbon dioxide emission was observed almost 30 minutes later than in the control sample. The use of moistened whole and crushed flaxseeds results in a slightly lower intensity of carbon dioxide emission compared to dry samples. Based on the analysis of the dynamics of carbon dioxide emission, it is recommended to reduce the duration of dough fermentation for the sample with whole flax seeds to 90 minutes, and for the samples with crushed seeds and soaked flax products to 60 minutes. It was found that the introduction of whole and crushed flax seeds in a moistened form slows down the rise of the dough due to the thickening of the dough system with water-soluble and insoluble flax dietary fiber, reducing fermentation and the formation of sugars in the dough system.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив ферментних препаратів та активаторів росту дріжджів у технології спиртової бражки
    (2024) Прибильський, Віталій Леонідович; Куц, Анатолій Михайлович; Боярчук, Ярослав Андрійович; Дулька, Ольга Степанівна
    У статті наведено характеристику ферментних препаратів та активаторів росту дріжджів, що використовуються у технологіях спиртової галузі харчової промисловості Визначено, що збитки галузі пов’язані із втратою ринків реалізації готової продукції, тіньовими схемами, низьким рівнем впровадження інноваційних технологій та ін. Визначено, що з початком приватизації галузі перед підприємцями постають завдання, які пов’язані із зниженням втрат матеріальних ресурсів та енергетичних витрат. Досліджено вплив зародку кукурудзи, що містить речовини, які перешкоджають гідролізу крохмалю та подальшій ферментації у етиловий спирт та на вихід готової продукції. Обґрунтовано доцільність видалення зародку кукурудзи із вихідного зерна у технології етилового спирту. Доведено перспективність використання сусла підвищеної концентрації із використанням ферментних препаратів та сухих дріжджів для ферментативного гідролізу із зброджуванням сусла різних концентрацій. Встановлено можливість використання сухих дріжджів із вмістом сухих речовин у суслі 24…28 % за температури 30…35 °C. Визначено ефективність виробництва спирту та кормових продуктів із використанням барди. Наведено результати досліджень використання стимуляторів росту дріжджів за високої концентрації сухих речовин сусла. Визначено вплив ферментних препаратів, сухих спиртових дріжджів та активаторів росту із використанням як сировини кукурудзи на технологічні показники. Доведено, що використання запропонованих ферментних препаратів із використанням різних рас дріжджів та активаторів їх росту підвищує рентабельність та вихід спирту, забезпечує ефективне зброджування сусла високих концентрацій.
  • Ескіз
    Документ
    Use of innovative cultures of microorganisms in the technology of fermented beverages
    (2023) Dulka, Olha; Prybylskyi, Vitalii; Olijnyk, Svitlana; Shydlovska, Olena; Ishchenko, Tetiana; Kyrpichenkova, Oksana; Sylchuk, Tetiana; Tiurikova, Inna
    У статті наведено результати теоретичних та експериментальних досліджень визначення доцільності використання сухих заквасок та культур дріжджів у технології хлібного квасу, які використовуються у різних галузях харчової промисловості та на побутовому рівні. Надано характеристку дріжджів та молочно-кислих бактерій, що застосовуються у технологіях ферментованих напоїв. Визначено можливість використання сухих заквасок Ацидолакт VIVO, Йогурт VIVO, Квас VIVO, Біфівіт VIVO, Стрептосан VIVO, що може забезпечити інтенсифікацію процесу виробництва хлібного квасу. Наведено їх характеристику, вміст культур мікроорганізмів, перспективність використання для зброджування квасного сусла. Наведено порівняльну характеристику використання чистої культури дріжджів Saccharomyses cerevisiae МП-10 із сухими заквасками, що може мати важливе значення у промислових технологіях. Досліджено динаміку сухих речовин і титрованої кислотності при зброджуванні квасного сусла визначеними заквасками у поєднанні із використанням чистої культури дріжджів Saccharomyses cerevisiae МП-10 за температур 30 і 36 0 С. Досліджено вплив температури на фізіологічну активність дріжджів при комбінованому спиртовому і молочнокислому бродінні за різних технологічних режимів. Визначено органолептичні показники хлібного квасу із використанням заквасок. За результатами проведених досліджень процесу зброджування сусла та органолептичної оцінки готового продукту надано рекомендації для промислового виробництва хлібного квасу. Виробникам хлібного квасу, що використовують сухі закваски рекомендовано використовувати чисту культуру дріжджів Saccharomyses cerevisiae МП-10. Доведено, що використання цієї культури дріжджів у поєднанні із сухими заквасками дозволяє інтенсифікувати технологіний процес, зокрема за підвищених температур, покращити органолептичні якості готової продукції
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження процесів ферментації для стабілізації стійкості пива
    (2023) Романова, Зоряна Миколаївна; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Олійник, Світлана Іванівна
    Одним із основних споживчих показників готового пива є його стійкість. Під час зберігання пива з часом у ньому відбуваються окисні процеси. Завдяки кисню, який вступає в хімічні реакції з жирними кислотами, вітамінами, амінокислотами та ароматичними речовинами, утворюються сполуки, що змінюють колір, смак і фізико-хімічні показники. Одночасно з фізико-хімічними процесами, що відбуваються під час зберігання пива, можуть протікати і мікробіологічні процеси, які сприяють мікробіологічному забрудненню готового пива.
  • Ескіз
    Документ
    Technical ethanol. Technological and economic features of manufacture
    (2020) Boiko, Petro; Bondar, Nikolai
    У статті розглядаються питання виробництва технічного етанолу із зерна як типового продукту сільського господарства України з точки зору поєднання технологічних заходів та визначення економічної доцільності збуту продукції на різних ринках. Уточнюється, що специфікою такого впровадження є конкуренція технічного етанолу та продуктів нафтогазоорганічного синтезу. Розглянуто ряд заходів, які при незначних величинах їх реалізації забезпечують зниження собівартості технічної переробки зерна на технічний етиловий спирт. The article deals with the issues of producing technical ethanol from the grain as a typical Ukrainian agricul ture product in terms of the combination of technological measures and the determination of the economic feasi bility of marketing products in different markets. It is specified that the specifics of such implementation are com petition of technical ethanol and products of oil and gas-organic synthesis. A number of measures are considered, which, at insignificant values of their implementation, provide a reduction in the cost of technical processing of grain into technical ethanol.
  • Ескіз
    Документ
    The biorefinery of second generation - new resourses, technologies and ideas
    (2020) Boiko, Petro; Bondar, Nikolai; Kuts, Anatoly
    У цій статті ми описуємо перспективи виробництва біоетанолу НПЗ ІІ генерації, в тому числі з целюлози як сировини.In this artical we describe the perspectives of bioethanol production by the refinery of second generation, including from cellulose as a raw material.
  • Ескіз
    Документ
    Technological and economic features of ethyl technical ethanol manufacture
    (2019) Boiko, Petro
    У статті розглядаються питання виробництва технічного етанолу із зерна з точки зору поєднання технологічних заходів та визначення економічної доцільності збуту продукції на різних ринках. Уточнюється, що специфікою такого впровадження є конкуренція технічного етанолу та продуктів нафто- і газоорганічного синтезу. Розглянуто ряд заходів, які при незначних величинах їх реалізації забезпечують зниження собівартості технічної переробки зерна на технічний етиловий спирт. The article deals with the issues of producing technical ethanol from the grain in terms of the combination of technological measures and the determination of the economic feasibility of marketing products in different markets. It is specified that the specifics of such implementation are competition of technical ethanol and products of oil and gas-organic synthesis. A number of measures are considered, which, at insignificant values of their implementation, provide a reduction in the cost of technical processing of grain into technical ethanol.
  • Ескіз
    Документ
    Наночастки срібла та золота: практичне застосування, біосинтез з використанням дріжджів, біологічна активність
    (2022) Скроцька, Оксана Ігорівна; Лазюка, Юлія Володимирівна; Харченко, Євген Віталійович
    Існують різні способи синтезу наночасток срібла та золота: хімічні та фізичні методи, а також біогенний синтез. Через ряд недоліків, які притаманні хімічному та фізичному синтезу наночасток – використання токсичних та дороговартісних реагентів, висока температура синтезу або тиск, негативний вплив на довкілля, перспективним є саме біологічний синтез вказаних наночасток. При виборі обʼєкту для біосинтезу наночасток срібла та золота необхідно врахувати його переваги та недоліки. Серед переваг використання дріжджів є те, що вони на відміну від більшості бактерій більш прості й безпечні у роботі, так як не потребують специфічних заходів біобезпеки. У статті наведено інформацію щодо використання біомаси, безклітинного водного екстракту, культуральної рідини або її супернатанту для біосинтезу наночасток срібла і золота. При цьому використовували дріжджі родів Saccharomyces, Yarrowia, Magnusiomyces, Phaffia, Candida, Rhodotorula, Cryptococcus, Metschnikowia, Meyerozyma. Показано за рахунок яких сполук може відбуватись біовідновлення іонів золота та срібла та їх стабілізація: амінні, амідні та гідроксильні групи білків, НАДН, амінокислоти, вуглеводи і цукри, меланін, ферменти, вітаміни. Наночастки срібла та золота проявляють антимікробну активність, вони є дієвими проти антибіотикорезистентних мікроорганізмів. У представленому матеріалі наведені дані щодо антибактеріальної та протигрибкової дії вказаних наночасток щодо збудників кишкових інфекцій, шигельозу, пневмонії, дерматитів, кандидозів, грибкових захворювань та інших. Також проаналізовано наукові джерела, в яких автори досліджують механізми антимікробної дії наночасток срібла та золота. На сьогодні встановлено протипухлинну дію наночасток золота та срібла. Так, доведено їх антиракову дію на моделях карциноми молочної залози, шлунку, легень, хоріокарциноми плаценти людини. Протипухлинну дію наночасток пояснюють активацією ферменту каспази, який запускає каскад реакцій, що повʼязані з апоптозом. Іншим поясненням протиракової дії є збільшення активних форм кисню всередині пухлинних клітин. При цьому на нормальні клітини людини наночастки не справляють токсичної дії.
  • Ескіз
    Документ
    Antimicrobial activity of surfactances of bacteria Nocardia, Rhodococcus and Acinetobacter genera
    (2021) Pirog, Tatiana; Kliuchka, Igor; Lutsay, Dariya; Kliuchka (Nykytyuk), Lilia; Skrotska, Oksana
    It was found that the minimum inhibitory concentrations against bacteria and yeast of Acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241, Rhodococcus erythropolis IMV Ac-5017 and Nocardia vaccinii IMV B-7405 surfactants, synthesized on traditional substrates, were 9–120 μg/ml and were within the limits defined for the surfactants known in the world. It was for the first time established that surfactants synthesized by the study strains on wastes of biodiesel production and fried sunflower oil were characterized by high antimicrobial activity against bacteria and yeast (minimum inhibitory concentrations 0.45–120 and 1.9–142 μg/ml respectively). It was found that the added of both live and inactivated Escherichia coli ІEM-1 and Bacillus subtilis BT-2 cells in R. erythropolis IMV Ac-5017 and N. vaccinii IMV B-7405 medium cultivation was accompanied by synthesis of surfactants, minimum inhibitory concentrations of which were several times lower than those showed for surfactants synthesized without competitive microorganisms. The obtained results indicate the possibility of using the studied surfactants as effective antimicrobial agents.
  • Ескіз
    Документ
    Biosynthesis and characteriсtics of silver nanoparticles obtained using Saccharomyces cerevisiae М437
    (2021) Skrotska, Oksana; Kharchenko, Yevgen; Laziuka, Yuliya; Marynin, Andriy; Kharchuk, Maksym
    Due to the wide antimicrobial spectrum, silver nanoparticles (AgNPs) have great potential for use in the food industry to control foodborne pathogens. The culture supernatant and cell-free aqueous extract from biomass Saccharomyces cerevisiae M437 were used for the synthesis of AgNPs. The fact of the synthesis of biogenic AgNPs was confirmed by analysing the absorption spectra of the samples in the range of 200-700 nm. The size and zeta potential of AgNPs were determined using Zetasizer Nano ZS. The morphology of nanoparticles was examined using electron microscopy. Using spectral analysis in the UV-visible region, it was confirmed the formation of AgNPs in the investigated solutions. A pronounced absorption peak of AgNPs obtained using a cell-free aqueous extract from S. cerevisiae M437 was recorded in the wavelength range from 300 to 540 nm with a peak at 425 nm. For nanoparticles obtained using the supernatant, a widening spectral range of absorption was observed, which may be associated with the aggregation of AgNPs. AgNPs synthesized using the supernatant S. cerevisiae M437 had a spherical shape with a diameter of about 15 nm. The polydispersity index (PdI) of AgNPs solutions was 0.3, and the zeta potential was 13.6 mV. After storage for 45 days at 4 °C, the PdI value increased 1.6 times, and the zeta potential increased by 11.7 %. This may indicates a possible change in the shape of AgNPs, the formation of an agglomerate, or other processes that takes place in a colloidal solution during storage. AgNPs that were obtained using a cell-free aqueous extract from biomass of S. cerevisiae M437 had an oval shape with a size of 21.3×14.2 nm. The PdI and zeta potential values were similar to the nanoparticles obtained using the supernatant. However, after storage, these values differed significantly: the value of PdI increased 1.3 times, and the zeta potential decreased by 29%. So, the solution of silver nanoparticles obtained in this way is more stable after storage under the specified conditions. The possibility of extracellular synthesis of silver nanoparticles using the yeast Saccharomyces cerevisiae M437 has been shown. The shape, size, and zeta potential of biogenic AgNPs are described and their stability after storage is proved.