05.18.05 - Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7363
Переглянути
Документ Наукове обґрунтування та розроблення фізико- хімічних методів інтенсифікації вилучення сахарози з цукрових буряків(2008) Гусятинська, Наталія АльфредівнаДисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2008. В дисертаційній роботі вирішена науково-прикладна задача – підвищення ефективності вилучення сахарози з бурякової сировини з одночасним очищенням дифузійного соку на основі застосування фізико-хімічних методів інтенсифікації технологічного процесу. Науково обґрунтовано механізм дії коагулянту основного сульфату алюмінію та катіонного флокулянту ПГМГХ на пектинові речовини під час екстрагування сахарози з бурякової стружки. Удосконалено технологію екстрагування сахарози із застосуванням зазначених реагентів. Визначено ефективність біоцидної дії ряду препаратів, розроблено способи дезінфекції сокостружкової суміші та затверджено 3 галузеві технологічні інструкції для застосування дезінфікуючих засобів у цукровому виробництві. Удосконалено технологію дифузійно-пресового вилучення сахарози. Розроблено технологію вилучення сахарози із застосуванням механічного розкриття бурякових клітин та хімічного впливу коагулянту чи флокулянту. Наведено результати промислових випробувань розроблених способів. The dissertation is presented to acquire the scientific degree of Doctor of Technical Sciences on the specialty 05.18.05 – Technology of Sugary Substances and fermentation products. – National University of Food Technologies, Kiev, 2008.43 In the dissertation the scientific applied problem of increase of efficiency of extraction of saccharose from beet cossettes with simultaneous clearing diffusion juice is solved on the basis of application of physical and chemical methods. The mechanism of sedimentation of pectinaceous substances in process of extraction saccharoses from beet cossettes is scientifically proved at use coagoulent the hydroksosulfate of aluminium (ОСА) and a polymeric antiseptic preparation of complex action - polyhexamethylene guanidine gidrohloride (PGMGH). Efficiency of disinfectant action of some chemical means is determined. Ways of disinfection diffusion juice are scientifically proved and developed. The 3 branch technological instructions for use of disinfectants are approved. The technology of diffusion-pressing extraction of sucrose from the sugar-beet cossettes is improved. The technology of processing of fragments of sugar beet and root crops of sugar beet with use of mechanical disclosing cells and chemical action coagoulent or flocculent is evolved. Results of industrial tests of an intensification of extraction of saccharose from beet are given.