Тези доповідей
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497
Переглянути
7 результатів
Результати пошуку
Документ Increase the operating efficiency of the equipment for the liquid nutrient medium sterilization(2018) Fomenko, Yelyzaveta; Kucolapskiy, Andriy; Chepeliuk, OlenaThe irrelevant microflora in liquid nutrient media suppresses the growth of the culture of microorganisms, as well as changes the composition and properties of the nutrient medium, so it needs to be sterilized. Existing machine-and-apparatus schemes are quite energy-consuming and difficult to maintain, so increasing their efficiency is an urgent task. The feature of the proposed scheme of continuous sterilization of a liquid nutrient medium based on molasses with a productivity of 25 m3/h is the use of two contact heads, one of which is heated by the secondary vapor, and a tubular heat exchanger to cool sterile nutrient medium. Thermal and hydrodynamic processes that occur during processing, are simulated in the Flow Vision software system. The results of the computational experiment conducted in the Flow Vision software system indicate that the product speed through pipelines is on average 1.1 m/s and is sufficient to provide the desired productivity at moderate costs of transportation. For the considered scheme, the rational values of heat carriers temperatures required to achieve the desired product temperatures during its sterilization and cooling were determined. So, the heating steam temperature should be 132 ° С, the temperature of the cooling water should be 15 °С.Документ Дослідження антисептичних властивостей мелясного сусла, виготовленого з використанням води, що оброблена електрохімічним способом(2003) Субботка, Оксана Сергіївна; Маринченко, Віктор ОпанасовичДокумент Підвищення ефективності використання побічної продукції бурякоцукрового виробництва(2016) Кравченко, Ірина ЙосипівнаДокумент Дослідження і розробка способу вирощування хлібопекарських дріжджів з використанням електроактивованої води(2004) Кулешова, Інна Михайлівна; Маринченко, Віктор ОпанасовичДля проведення досліджень по електрохімічній обробці води та поживних середовищ для культивування дріжджів використовували лабораторний базовий електролізер ємністю аноліта і катодіта по 1,3 дм3 з відстанню між напівпроникною мембраною та катодам і анодом 15 мм. For research on electrochemical treatment of water and nutrient media for culturing yeast using basic laboratory electrolysis anolyte and katodita capacity of 1.3 dm3 for the distance between the semipermeable membrane and the cathode and anode of 15 mm.Документ Накопичення вторинних продуктів при зброджуванні мелясного сусла, приготованого на електрохімічно-обробленій воді(2004) Субботка, Оксана СергіївнаСпиртова промисловість за науково-технічним рівнем виробництва займає одне з ведучих міст у світі. Серед різних видів сировини меляса є найбільш вигідною для виробництва етилового спирту. Разом з тим, деякі стадії виробництва необхідно удосконалити. В тому числі потрібно розробити принципово нові способи підготовки меляси до зброджування без використання кислот. Таким способом є використання електрохімічної обробки води на приготування мелясного сусла для дріжджів. Alcohol industry on scientific and technological level of production is one of the leading cities in the world. Among the various types of raw molasses are the most profitable to produce ethanol. However, some stages of production should be improved. Including the need to develop innovative ways to prepare for molasses fermentation without the use of acids. This method is the use of electrochemical treatment of water for cooking molasses wort to yeast.Документ Дослідження нового способу введення меляси(2010) Кирган, Уляна Вікторівна; Коваль, Тетяна Володимирівна; Євтушенко, Олег Олександрович; Шаповаленко, Олег ІвановичВ основу тезис доповіді покладено дослідження нового способу введення меляси, що дозволяє знизити енергоємність технологічного процесу і покращити екологічну ситуацію. At the heart of abstract is using the new method of molasses introduction that allows to reduce the energy intensity of the process and to improve ecological situation.Документ Дослідження якості меляси з метою додаткового вилучення цукрози(2009) Молодницька, Олена Миколаївна; Клименко, Лариса Степанівна; Штангеєв, Валерій ОстаповичОбгрунтована необхідність додаткового вилучення цукрози з меляси методом хроматографічного розділення її складових. Досліджено склад меляс різних цукрових заводів. Встановлений підвищений вміст в мелясах солей кальцію, що перешкоджає хроматографічному вилученню цукрози.