Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 19
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення ефективності роботи комбінованого сусловарильного апарату
    (2023) Чепелюк, Олександр Миколайович; Удодов, Сергій Олександрович; Чепелюк, Олена Олександрівна
    При вивченні осідання твердих часточок хмелю на дно комбінованого сусловарильного апарату використані напівемпірична теорія руху річкових наносів та теорія пограничного шару, зокрема відомий розподіл поля швидкості поблизу дна апарата. Математичний опис процесу відділення часточок хмелю від сусла враховує вплив конструктивних та режимних параметрів роботи апарату. Отримано залежність для розрахунку швидкості відкладання від, при якій часточки, що рухаються, осідають на дно комбінованого сусловарильного апарату. Встановлено, що для часточок різних розмірів і форми швидкість відкладання за умови руху сусла в апараті становить від 0,65 до 0,08 м/с. На основі отриманих результатів дано рекомендації по конструкційних і режимних параметрах апарату. Розроблена модель є адекватною реальному процесу осадження.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційне рішення у приготуванні пивного затору
    (2023) Удодов, Сергій Олександрович; Чепелюк, Олександр Миколайович
    На практиці при приготуванні затору доцільно використовувати, крім традиційних заторних апаратів, додаткове обладнання, яке дає можливість проводити не тільки змішування солодової крупки з гарячою водою, а й попереднє її затирання. Різновидом такого обладнання є механічний гомогенізатор подрібненого солоду. Встановлення та використання гомогенізатора передбачає змішування солодової крупки з гарячою водою та попереднє затирання через предзаторний насос, за допомогою якого заторна маса подається на остаточне затирання в заторний апарат. Така схема є дуже ефективною, оскільки дозволяє отримати найбільший вихід екстракту на заторному апараті та досягти максимального розчинення сахарози, декстринів, неорганічних речовин, білків крохмалю, клітковини, частини високомолекулярного білка й інших з'єднань. При цьому отримуємо необхідну кількість екстракту, а отже маємо економію дорогоцінної сировини – пивоварного солоду. Застосування механічного гомогенізатора на сучасних традиційних варильних агрегатах у пивоварінні дозволяє отримати найбільший вихід екстракту при приготуванні пивного затору, а також значно підвищити якість кінцевого продукту – пива.
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання процесу витискання фаршу шнековим шприцем
    (2024) Курінний, Богдан Сергійович; Чепелюк, Олександр Миколайович
    При формуванні ковбасних батонів машиною-шприцом важливо запобігти потраплянню повітря в оболонку під час її наповнення, тому в такому обладнанні передбачена система вакуумування. Промодельовано процес шприцювання структурно-однорідного фаршу для варених ковбас в додатку Solid Works Flow Simulation, предмет досліджень – режими роботи шнекових витискувачів шприца. Розглянуто різні варіанти конструктивного виконання ділянки формування: встановлення на вході фаршу в цівку розсікачів; розміщення стабілізатора в циліндричній частині цівки; додаткові конструктивні елементи в цівці відсутні. Встановлення пристроїв для розсікання в цівці приводить до якіснішого видалення включень повітря з фаршу внаслідок його більш тривалого перебування у зоні вакуумування. Але разом з цим це збільшує механічний вплив на фарш та зменшує продуктивність обладнання. Частота обертання шнекових витискувачів має обмежуватися значенням 4,8 с-1 . Підвищення щільності структури фаршу і зменшення включень повітря дозволяє покращити якість варених ковбасних виробів. When forming sausages with a stuffer machine, it is important to prevent air from entering the casing during its filling, so a vacuum system is provided in such equipment. The process of stuffering structurally homogeneous minced meat for cooked sausages was modeled in the Solid Works Flow Simulation application, the subject of research is the operating modes of the twin-screw pump. Various variants of the design of the forming section are considered: installation of a splitter at the inlet of minced meat into the spout; placement of a stabilizer in the cylindrical part of the spout; no additional structural elements in the spout. The installation of the splitting devices in the spout leads to a better removal of air inclusions from the minced meat due to its longer stay in the vacuum zone. But at the same time, it increases the mechanical impact on the minced meat and reduces the productivity of the equipment. The rotational speed of the screws should be limited to 4.8 s-1. Increasing the density of the minced meat structure and reducing air inclusions can improve the quality of cooked sausages.
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання процесу оброблення м’ясопродуктів на мікрокутері
    (2022) Новицький, Владислав Сергійович; Чепелюк, Олександр Миколайович
    Ефективне перероблення м'ясної сировини при приготуванні фаршу передбачає якісне її подрібнення при помірних витратах енергії. З метою створення раціональної конструкції обладнання для тонкого подрібнення м’ясної сировини, обґрунтування доцільних режимів його роботи проведено імітаційне моделювання процесу її оброблення в програмі Solid Works Flow Simulation. Визначено раціональні конструктивні та режимні параметри обладнання для якісного проведення процесу подрібнення. Доцільно використовувати ріжучий механізм, що складається з решіток з діаметром отворів 3 мм і 6 мм та двома різними ножами - з трьома лезами та чотирма лезами.
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення ефективності роботи дозувально-наповнювального пристрою для безалкогольних напоїв
    (2024) Онасенко, Станіслав Сергійович; Чепелюк, Олександр Миколайович
    Удосконалення дозувально-наповнювального вузла машин для розливу безалкогольних газованих напоїв і герметизації пляшок може значно підвищити ефективність роботи цього устаткування, точність дозування та надійність. Для визначення раціональних конструкційних параметрів системи наповнення пляшок в програмі Solidworks Flow Simulation виконано імітаційне моделювання фасування безалкогольної газованої води при різних відстанях від верху пляшки. Проаналізовано форми потоку води; визначено умови активного піноутворення. На основі аналізу структури потоку води та рівня його завихреності, а також активності піноутворення рекомендується конструкція фасувального пристрою, у якому відстань від верху пляшки становить 40 мм, що забезпечує ефективність наповнення пляшки газованою водою.
  • Ескіз
    Документ
    Імітаційне моделювання конструкційних елементів фіксуючого конвеєра для знерухомлення тварин
    (2023) Новицький, В’ячеслав Сергійович; Чепелюк, Олександр Миколайович
    Для мінімізації можливого руху тварин і їх травмування в процесі знерухомлення перед забоєм використовуються фіксуючі конвеєри. Для створення раціональної конструкції цього обладнання і підвищення ефективності його роботи проведено імітаційне моделювання основних конструктивних елементів – утримуючих пластин. Проаналізовано вплив кута нахилу конвеєрів між собою, а також розмірів пластин на розподіл в них напруження і деформацію. Найбільш раціональним варіантом, для якого характерні найменші напруження і деформації, є кут нахилу конвеєрів між собою 65 градусів при розмірах окремих пластин 6×98×640 мм.
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення ефективності роботи гомогенізатора
    (2020) Корсун, Олексій Юрійович; Чепелюк, Олександр Миколайович
    Плунжерний насос дає значні пульсуючі коливання при нагнітанні молока, що погіршує якість роботи гомогенізатора. Пульсації примушують коливатися пружину клапана, що негативно впливає на процес гомогенізації і тим самим не сприяє утворенню ідеально однорідного продукту. Запобігти цьому можливо шляхом встановлення пристрою, який згладжує коливання. Найбільш доцільно в якості такого демпфера використовувати пристрій у вигляді підпружиненого штока діаметром 24 мм, що входить у потік продукту. Використання штока меншого діаметру не дає бажаного результату, оскільки зменшення коливань тиску незначні. Технічний результат при використанні запропонованого конструктивного рішення гомогенізуючого модуля полягає в отриманні якісного продукту із заданими розмірами гомогенізованих часточок.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження процесу формування котлетних виробів
    (2019) Васильков, Володимир Володимирович; Чепелюк, Олександр Миколайович
    Розробка і удосконалення промислового обладнання для формування січених напівфабрикатів потребує обґрунтування доцільності запровадження запропонованих рішень. Визначальним параметром для формування котлетних виробів є розподіл тиску в робочій зоні. Факторами, які впливають на перебіг процесу, є частота обертання нагнітальних лопатей і пов’язана з нею швидкість руху поршня. Передбачена можливість регулювання частоти обертання з допомогою частотного перетворювача в межах 0…60 об/хв. Вимірювання тиску здійснюється тензодатчиками FSR-402 та FSR-408 фірми Interlink Electronics. Для проведення досліджень процесу формування котлетних виробів розроблена експериментальна установка, яка дасть можливість отримати результати, необхідні для визначення раціональних конструктивних і режимних параметрів роботи обладнання та порівняти їх з отриманими при імітаційному моделюванні.The development and improvement of industrial equipment for the chopped semi-finished products forming requires substantiation of the feasibility of proposed solutions introducing. The decisive parameter for the burger products forming is the pressure distribution in the working area. The factors that influence the process progress are the frequency of rotation of the feeding blades and the speed of the piston associated with it. It is possible to adjust the rotation frequency using a frequency converter within 0 ... 60 rpm. The pressure measurement is carried out by strain gauges FSR-402 and FSR-408 of Interlink Electronics. For conducting researches on the forming process of burger products, an experimental installation has been developed that will provide the opportunity to obtain the results necessary to determine the rational structural and regime parameters of the equipment operation and compare them with the obtained results of the simulation modeling.
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання процесу дозування
    (НУХТ, 2018) Амельченко, Є.; Чепелюк, Олександр Миколайович
    Доцільність використання запропонованої конструкції дозуючого пристрою підтверджена отриманими результатами моделювання. Частота обертання визискувачів не повинна перевищувати 300 об/хв. The expediency of using the proposed design of the dosing device confirmed by the results of modeling. The rotational speed of the thrusters should not exceed 300 rpm.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз машин для формування котлетних виробів з використанням принципу Парето
    (2018) Васильков, Володимир Володимирович; Чепелюк, Олександр Миколайович
    В роботі було досліджено вісім сучасних машин для формування котлетних виробів із різними формуючими механізмами, кожна з яких має свої переваги і недоліки. У відповідності з методом Парето, найбільш доцільно обрати машину італійського виробництва La minerva C/Е 653. Вона має високу продуктивність, займає меншу площу та має нижчу потужність порівняно з іншими. In this work, eight modern machines for the production of cutlet wares with different molding mechanisms were investigated, each of which has its advantages and disadvantages. In accordance with the Pareto method, it is best to choose Italian machine produced by La minerva C/E 653. It has high performance, has a smaller area and has lower power compared to others.