Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 14
  • Ескіз
    Документ
    Вплив електроіскрових розрядів на властивості та якісні показники хмелю202
    (2023) Жигун, Богдан Анатолійович; Запорожець, Юлія Владиславівна; Шевченко, Олександр Юхимович
    Сучасний розвиток харчової промисловості в Україні вимагає все більш жорстких вимог до якості та асортименту продукції, зниження витрат на сировину та енергоресурси. Щоб відповісти на ці вимоги, необхідно розробляти енергоощадні та маловідходні технологічні процеси переробки сировини на кінцевий продукт. Одним з основних об'єктів перероблення є рослинна сировина, яку використовують у харчовій, фармацевтичній, мікробіологічній, хімічній та інших галузях промисловості. Традиційні методи оброблення рослинної сировини мають недостатньо високу ефективність та глибину перероблення. З цієї причини, перспективним напрямком у розробленні нових процесів харчового виробництва є застосування електрофізичних методів оброблення
  • Ескіз
    Документ
    Інтенсифікація виробництва інвертного цукрового сиропу з використанням роторно-пульсаційної обробки
    (2024) Коломієць, Владислав Олександрович; Шевченко, Олександр Юхимович
    У харчовій промисловості роторно-пульсаційні апарати для створення емульсій як високої, так і низької в'язкості, таких як салатні заправки, соуси, сир, фруктові, овочеві та кисломолочні десерти, пюре, вершки. Роторно-пульсаційні апарати також використовуються для диспергування штучних підсолоджувачів і піноутворювачів у газованих безалкогольних напоях, для змішування рідин з дуже різною в'язкістю, для деагломерації та рівномірного диспергування наночастинок у рідинах, а також для суспендування дрібних бульбашок повітря.
  • Ескіз
    Документ
    Фазові переходи в технологіях виробництва продуктів харчування
    (2024) Колеснік, Інна Володимирівна; Шевченко, Олександр Юхимович
    Перспективи відновлення низькотемпературних теплових ресурсів за допомогою новітніх технічних можливостей широко відображені як в загальних положеннях термодинаміки, так і при вирішенні окремих технологічних завдань. Динаміка використання теплових насосів досягає рівня галузей промисловості. Однак у кожному конкретному випадку слід вирішувати проблему фазових переходів робочих середовищ на рівні параметрів витраченої теплової енергії та температурних режимів теплових потоків на виході з системи.
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання та синтез систем інтенсивного масообміну
    (2024) Суперека, Елеонора Володимирівна; Шевченко, Олександр Юхимович
    Інтенсивний масообмін рідких, газорідинних або твердих середовищ є важливою складовою багатьох хімічних, харчових і мікробіологічних технологій. Доповнення масообмінних процесів хімічними реакціями, деструкцією або синтезом речовин, зміна хімічних, термодинамічних і гідродинамічних параметрів в кінцевому результаті визначають швидкість цільових процесів і продуктивність технологічних апаратів. Ці взаємозв'язки відображаються на їх геометрії, загальному об'ємі, тривалості процесу тощо.
  • Ескіз
    Документ
    Електроактивована вода та її релаксаційні характеристики
    (2022) Шевченко, Олександр Юхимович; Маринін, Андрій Іванович; Шпак, Владислав В’ячеславович; Святненко, Роман Сергійович
    Встановлено, що зі збільшенням величини робочого потоку води в електролізері відбувається зниження динаміки набуття водою відновного електронодонорного стану. Це свідчить про необхідність цілеспрямованого регулювання швидкості води в електролізері для отримання води із заданим редокс-станом. Регулювання швидкості необхідно здійснювати таким чином: чим сильніший католіт, тим менша швидкість обробки води в електролізері, та навпаки. Католіт, отриманий у діафрагмовому електролізері, має виражені антиоксидантні властивості, та швидше релаксує за аноліт, при цьому значення ОВП та відносної антиоксидантної активності відновлюють свої вихідні параметри вже через 3 доби.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив металічного магнію на окисно-відновний потенціал води
    (2022) Маринін, Андрій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Святненко, Роман Сергійович; Шпак, Владислав В’ячеславович
    Достеменно показано, що при контакті дистильованої води з металічним магнієм ОВП води зменшує з часом експозиції свою величину, яка за десятки хвилин досягла величини мінус 130 мВ. При цьому спостерігається очікуване збільшення величин питомої електропровідності. It has been conclusively shown that when distilled water comes into contact with metallic magnesium, the ORP of water decreases with time of exposure, reaching a value of minus 130 mV in tens of minutes. At the same time, the expected increase in specific electrical conductivity is observed.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості анаеробних процесів бродіння
    (2019) Вінніченко, Інна; Шевченко, Олександр Юхимович
    В роботі виконані дослідження, що привели до висновку про доцільність застосування технології бродіння в докритичних режимах по осмотичних тисках. Визначено критичні значення і запропоновано методи стабілізації культуральних середовищ за цим показником. In this work, studies have been carried out that led to the conclusion that the application of fermentation technology in subcritical regimes under osmotic pressures is feasible. The critical values are determined and the methods of stabilization of the culture environments on this indicator are proposed.
  • Ескіз
    Документ
    Динаміка процесів бродіння
    (2019) Вінніченко, Інна; Шевченко, Олександр Юхимович
    В роботі наведені теоретичні узагальнення, що стосуються самопливних процесів бродіння і ролі циркуляційних контурів в створенні локальних зон сатурації і десатурації рідинної фази. Особливості існування таких процесів за теоретичну базу мають закони Гей-Люссака, Паскаля, Генрі та Архімеда. Підвищення тисків о об’ємі газової фази приводить до зростання розчинності СО2 в рідинній фазі та її внутрішнього енергетичного потенціалу. The theoretical generalizations are presented in this work, concerning self-loading processes of fermentation and the role of circulating circuits in the creation of local zones of carbonation and desaturation of the liquid phase. The features of the existence of such processes for the theoretical basis are the laws of Gay-Lussac, Pascal, Henry and Archimedes. It was stated that increasing the pressure on the volume of the gas phase leads to an increase in the solubility of CO2 in the liquid phase and its internal energy potential.
  • Ескіз
    Документ
    Інтенсифікація процесів синтезу в біохімічних технологіях
    (2016) Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Васильківський, Костянтин Вікторович
    Метою дослідження є створення технологічних і технічних передумов підвищення продуктивності систем зброджування цукровмістких середовищ і їх ефективності на основі використання внутрішніх енергетичних потенціалів, інтенсифікації енерго- і масообмінних процесів та розробка пропозицій щодо впроваджень на промисловому рівні. The purpose of the study is to create technological and technical prerequisites productivity of fermentation tsukrovmistkyh media and their effectiveness through the use of domestic energy potential, intensifying energy and mass transfer processes and proposals for implementations at industrial level.
  • Ескіз
    Документ
    Режими гідродинамічної взаємодії у газорідинному середовищі
    (2012) Романюк, Артем; Шевченко, Олександр Юхимович
    Досягнення інтенсифікації масообміну в газорідинних середовищах потребує силових втручань, які змінюють гідродинамічні характеристики систем. The achievement of the intensification of mass transfer in gas-liquid environments requires law enforcement interventions that alter the hydrodynamic characteristics of the systems.