Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 4 з 4
  • Ескіз
    Документ
    Enrichment of whole grain bread with herbal additives
    (2024) Bazhay-Zhezherun, Svitlana; Bereza-Kindzerska, Ludmyla; Bashta, Аlla; Fedorenko, Tetiana
    We investigated the organoleptic parameters of sweet potato fruits and puree from it, as well as the chemical composition of the specified raw materials. Sweet potato puree is a source of natural antioxidants – ascorbic acid, rutin, carotenoids, phenolic compounds. We researched the influence of hemp flour and sweet potato puree on physico-chemical quality indicators of dough and whole grain bread
  • Ескіз
    Документ
    Damage of soils by military actions and prospects оf their research and restoration
    (2023) Babikova, Kateryna; Mikhalevska, Tetiana; Bereza-Kindzerska, Ludmyla; Bazhay-Zhezherun, Svitlana
    The types of negative impact of military actions on the ecological condition of soils are considered. Directions and sequence of soil condition study in the post-war period are determined. Stages and methods of restoration of war-damaged soils are outlined
  • Ескіз
    Документ
    Phenolic compounds and antioxidant activities in selected green mass of proteinaceous plants
    (2019) Bazhay-Zhezherun, Svitlana; Solodko, Liliya
    Досліджено, що загальний вміст поліфенолів в екстрактах зеленої маси білкових рослин коливався в межах 8,1–13,3 мг. Загальні концентрації флавоноїдів варіювали від 6,42 до 10,48 мг для досліджених рослинних екстрактів. Експериментально встановлено, що здатність до поглинання радикалів DPPH, для досліджуваних рослин становила від 44,0% до 89,2%. Хоча листя було зневоднене (нагрівання), воно виявило хорошу антиоксидантну активність, що свідчить про те, що зневоднений продукт є джерелом природних антиоксидантів. Результати дослідження показали, що більшість проаналізованих білкових рослин багаті фенольними сполуками та демонструють хорошу антиоксидантну активність. Крім того, високий вміст фенольних сполук та значна лінійна кореляція між значеннями концентрації фенольних сполук та антиоксидантною активністю свідчать про те, що ці сполуки сприяють сильній антиоксидантній активності.Our researches have shown that the DPPH radical scavenging ability expressed as % ranged from 44,0 % for nettle to 89,2 % for ramsons. Although the leaves were dehydrated (heating), they presented good antioxidant activity showing that the dehydrated product is a source of natural antioxidants.Our researches have shown that the DPPH radical scavenging ability expressed as % ranged from 44,0 % for nettle to 89,2 % for ramsons. Although the leaves were dehydrated (heating), they presented good antioxidant activity showing that the dehydrated product is a source of natural antioxidants.The study shows that the green mass of proteinaceous plants containing antioxidants may be of major importance in disease prevention. Therefore, these plants to possess an important potential to be used as functional food ingredient or nutraceutical. The providing data can enrich the existing comprehensive data of free radical scavenging activity of plant materials.
  • Ескіз
    Документ
    Research on the possibility of using stevia extract for production of ice cream of wellness orientation
    (2013) Bazhay-Zhezherun, Svitlana; Telegin, Kiril
    Методом ДФПГ , який базується на нейтралізації вільних радикалів, а саме α,α-дифеніл - β-пікрил гідразилу, визначено антиоксидантні властивості згущеного водного екстракту стевії. Встановлено, що досліджуваний зразок здійснює нейтралізацію вільного радикала ДФПГ на 66,6%.Встановлено оптимальну кількість внесення згущеного водного екстракту стевії для досягнення найкращих органолептичних та фізико-хімічних показників морозива. DFPH method, which is based on the neutralization of free radicals, namely α, α-diphenyl-β-pikryl hidrazyl, has determined the antioxidant properties of condensed aqueous stevia extract. It has been found that the sample neutralizes a free radical DFPH for 66.6%. An optimal amount of applying the condensed aqueous stevia extract for getting the best organoleptic and physico-chemical characteristics of ice cream has been found.