Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Herbal bioflavonoids as the perspective source for рroduction of food additives
    (2024) Simahina, Galina; Naumenko, Nataliia
    Since the natural antioxidants do not cause any undesirable side effects, they have more preferences in comparison to those synthetic. Today, the scientists‘ attention is more and more drawn to P-active substances of phenolic origin (bioflavonoids): catechinins, anthocyanins, leucoanthocyanins, flavone glycosides, chlorogenous acid and others. There are many evidences advocating this fact. The objectives of this work are to choose the optimum parameters of maximal bioflavonoid extraction from 10 samples of medicinal herb with subsequent practical use in production of natural food additives.
  • Ескіз
    Документ
    Antioxidant effectiveness of plant cultures
    (2021-04) Simahina, Galina; Naumenko, Nataliia
    Природні антиоксиданти мають переваги перед синтетичними, не викликаючи небажаних ефектів. Мета дослідження – виявити серед ягідних та лікарських рослин концентратори антиоксидантів і визначити їх практичне використання у харчових технологіях. Показано, що рослинна сировина, характерна для помірного кліматичного поясу – культивовані та дикорослі ягоди, лікарські рослини – з високим вмістом антиоксидантів має стати неодмінною складовою харчових продуктів і напоїв для захисту організму від вільнорадикальних впливів. Since the natural antioxidants do not cause any undesirable side effects, they have more preferences in comparison to those synthetic. The objectives of this article are to reveal the plants to be determined as antioxidants’ concentrators among the berries and herbs in order to highlight the ways of their practical usage in food technologies. There was shown that the plant raw materials which are endemic for moderate climatic zone – cultivated and feral berries as well as herbs – with high antioxidant content should become the integrate part of foods and drinks elaborated to protect the human organism from harmful free-radical impacts.
  • Ескіз
    Документ
    Infinità e definità di forma libera nella poesia ucraina
    (2019) Naumenko, Nataliia
    Scrivendo un verso libero, il poeta imita l’ordine intonazione di poesia popolare, ma però dà i nuovi significati agli immagini tradizionali della cultura nazionale, accenta alcune parole come le metafore d’autore. Questi tratti sono propri al verso libero mondiale del secolo XX, e successivamente definiscono le prospettive del suo sviluppo nel secolo XXI. Il verso libero potrebbe combinare le linee di metri diversi, citazioni ed allusioni delle altre opere, gli immagini simbolici di tutte le culture, ed anche i teoretici e metaforici definizioni della sua essenza – e finalmente creare il largo panorama linguistico e culturologico. Tutti i concetti menzionati ottengono l’alto senso poetico, solamente inviati nella corrente dell’idea profonda.