Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
48 результатів
Результати пошуку
Документ Особливості організації дитячого харчування в готелі сімейного типу(2024) Блінова, Аліса Олександрівна; Ковтун, Аліна Володимирівна; Шаран, Лариса ОлександрівнаВ умовах діджиталізації сучасні діти звикають до розуміння цифрової техніки з раннього дитинства. Тому, спеціальне цифрове меню може стати не тільки корисним в організації дитячого харчування, але й дозволить дитині навчитися самостійно обирати харчову продукцію залежно від віку, статі, енергетичних витрат, добового раціону, виходу страви, збалансування за нутрієнтним складом, тощо. Інтерактивне меню може стати як для батьків так і їх дітей більш цікавим та зручним способом вибору страв, чим традиційне паперове менюДокумент Żywność bio dla najmłdoszych(2024) Tsabekа, Artem; Levkivska (Muzika), TetianaŻywność organiczna produkowana jest metodami rolnictwa ekologicznego. Surowce muszą spełniać specjalne wymagania i przepisy dotyczące uprawy żywności organicznej. Nie oznacza to jednak, że takie odżywianie jest odpowiednie dla niemowląt i małych dzieci. Produkty organiczne dla dzieci mają bardziej rygorystyczne wymagania dotyczące zawartości pestycydów, azotanów i soli metali ciężkich.Документ Wymagania dotyczące oznakowania produktów spożywczych dla dzieci w krajach Unii Europejskiej(2024) Tsabekа, Artem; Levkivska (Muzika), TetianaLabeling of products for babies and toddlers should meet the requirements set forth in Regulation (EU) 1169/2011. Manufacturers must ensure compliance with the requirements of Regulation (EU) 2016/127 on the composition of products, the microbiological criteria specified in Regulation (EU) 2073/2005 and the requirements establishing maximum levels of certain contaminants in foodstuffs, in accordance with Regulation (EU) 1881 /2006 and maximum levels of pesticides, according to Regulation (EU) 396/2005. Należy oznakować produkty dla niemowląt i małych dzieci spełniają wymagania określone w Rozporządzeniu (UE) nr 1169/2011. Producenci muszą zapewnić zgodność z wymogami Rozporządzenia (UE) 2016/127 w sprawie składu produktów, kryteriami mikrobiologicznymi określonymi w Rozporządzeniu (UE) 2073/2005 oraz wymaganiami ustalającymi maksymalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, zgodnie z rozporządzeniem (UE) 1881/2006 i maksymalne poziomy pestycydów zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 396/2005.Документ Використання реторт-упаковки для дитячого харчування(2024) Жерибор, Ольга Сергіївна; Левківська (Музика), Тетяна МиколаївнаНаведені особливості та переваги реторт-упаковки порівняно зі скляною та жерстяною тарою. Зазначено виробників продукції дитячого харчування, які використовують реторт-пакетиДокумент Безпечність консервів для дитячого харчування вітчизняного ринку(2020) Федорович, Тетяна Олександрівна; Петруша, Оксана ОлександрівнаДля нормального розвитку зростаючого організму дітей потрібне раціональне повноцінне харчування із врахуванням відповідає функціональному стану організму дитини та вікових особливостей. Сегмент ринку українського виробника складає всього лише 30,4 %, в той час як імпортні виробники активно і вдало заполоняють ринок. Підприємства дитячого харчування потребують оновлення обладнання та короткострокового пільгового кредитування сезонного виробництваДокумент Біологічна цінність м’ясо-рослинних консервів, призначених для харчування дітей(2023) Медведюк, Ірина Олександрівна; Стеценко, Наталія ОлександрівнаМетою роботи є обґрунтування вибору сировини та розроблення рецептури нового харчового продукту функціонального призначення для дітей, а саме м’ясо-рослинних консервів, збагачених β-каротином завдяки додаванню пасти з моркви. Як основу запропоновано використовувати м’ясо кролів, яке має оптимальне співвідношення незамінних амінокислот та вирізняється особливо високим вмістом сірковмісних амінокислот. Жири містять багато ненасичених жирних кислот, що підвищує біологічну ефективність та зумовлює дієтичні властивості консервів. До їх складу пропонується вводити білково-жирову емульсію, яка складається з концентрату сироваткових білків та оливкової олії. Результати розрахунків показників харчової та біологічної цінності модельних рецептур м’ясо-рослинних консервів для дітей віком 4-6 років показали, що при збільшенні масових часток збагачувачів підвищується біологічна цінність продукту, зокрема вміст вітамінів та мінеральних речовин. Споживання функціональних м’ясних консервів буде позитивно впливати на розвиток дитини, забезпечуватиме профілактику виникнення хвороб, пов’язаних з харчуванням, підвищуватиме загальну опірність та стійкість організму дитини та окремих його органів і систем.Документ Розроблення рецептури дитячих м'ясо-рослинних консервів функціонального призначення(2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Медведюк, Ірина ОлександрівнаБули визначені показники харчової та біологічної цінності модельних рецептур м’ясо-рослинних консервів для дітей віком 4-6 років, загачених пюре моркви та білково-жировою емульсією. Розрахунки показали, що при збільшенні масових часток збагачувачів підвищується біологічна цінність продукту, зокрема вміст вітамінів та мінеральних речовин. М’ясо-рослинна консерва для дитячого харчування належить до категорії функціональних харчових продуктів, оскільки при її споживанні у кількості 100 г за добу потреби дитячого організму у більшості нутрієнтів будуть забезпечені у межах 10…50%. Споживання функціональних м’ясних консервів буде позитивно впливати на розвиток дитини, забезпечуватиме профілактику виникнення хвороб, пов’язаних з харчуванням, підвищуватиме загальну опірність та стійкість організму дитини та окремих його органів і систем. Indicators of nutritional and biological value of model recipes of canned meat and vegetables for children aged 4-6 years, filled with carrot puree and protein-fat emulsion were determined. Calculations showed that the biological value of the product, in particular, the content of vitamins and minerals, increases with the increase in the mass fraction of the fortifiers. Canned meat and vegetables for baby food belongs to the category of functional food products, since when consumed in the amount of 100 g per day, the needs of the child's body in most nutrients will be provided within 10...50%. The consumption of functional canned meat will have a positive effect on the child's development, will ensure the prevention of food-related diseases, and will increase the general resistance and stability of the child's body and its individual organs and systems.Документ Сировина для дитячих м’ясних консервів(2023) Медведюк, Ірина Олександрівна; Стеценко, Наталія ОлександрівнаБуло проведено моделювання рецептур дитячих м’ясо-рослинних консервів на основі кроликів, які будуть відрізнятися масовими частками внесення пюре моркви та білково-жирової емульсії. Для кожного варіанту рецептури визначили біохімічний склад консерви, а також інтегральний скор нутрієнтів. У рецептурі не доцільно передбачати високий вміст білково-жирової емульсії, яка переважно забезпечує продукт жировими компонентами, її масова частка має становити 10%. Додавання пюре моркви значно покращує вітамінну цінність продукту, тому кількість пюре моркви у складі м’ясо-рослинної консерви буде становити 12%. За такої рецептури м’ясо-рослинні консерви для дитячого харчування належать до категорії функціональних харчових продуктів, оскільки при їх споживанні у кількості 100 г за добу потреби дитячого організму будуть забезпечені у межах 10…50% для багатьох харчових речовин. The recipes of children's meat-vegetable preserves based on rabbits were modeled, which will differ in the mass fractions of carrot puree and protein-fat emulsion. For each version of the recipe, the biochemical composition of the canned food was determined, as well as the integral rate of nutrients. It is not advisable to provide a high content of protein-fat emulsion in the recipe, which mainly provides the product with fat components, its mass fraction should be 10%. The addition of carrot puree significantly improves the vitamin value of the product, so the amount of carrot puree in the composition of canned meat and vegetables will be 12%. With such a recipe, canned meat and vegetables for baby food belong to the category of functional food products, since when they are consumed in the amount of 100 g per day, the needs of the child's body will be provided within 10...50% for many food substances.Документ Перспективи використання шпинату (SPINACIA OLERACEA) у рецептурах рибних страв для дитячого харчування(2022) Дітріх, Ірина Вікторівна; Штома, Євген ВалерійовичПроаналізовано традиційну рецептуру дитячих рибних котлет. Доведена доцільність її модифікації шляхом повної заміни основної рибної сировини на філе тріски і внесенням овочевої сировини – пюре шпинату. До складу рецептури також введені перепелині яйця, які мають різноманітний нутрієнтний склад і не викликають алергічних реакцій у дітей. Встановлено оптимальний вміст пюре шпинату у рецептурному складі дитячих рибних котлет «Шпинатні». The traditional recipe of children's fish cakes is analyzed. The expediency of its modification by complete replacement of the main fish raw material with cod fillets and the introduction of vegetable raw materials - spinach puree. The recipe also includes quail eggs, which have a variety of nutrients and do not cause allergic reactions in children. The optimal content of spinach puree in the recipe of children's fish cutlets "Spinach".Документ Виготовлення дитячих рибних котлет підвищеної біологічної цінності для закладів ресторанного господарства(2022) Дітріх, Ірина Вікторівна; Штома, Євген ВалерійовичВикористання моркви в рецептурі дитячих рибних котлет «Морквяні» забезпечує: високі смакові властивості, маскування надмірно специфічного рибного запаху, привабливе забарвлення виробів, збагачення клітковиною, окремими вітамінами та мінеральними речовинами. В результаті поєднання овочевої сировини з рибною, отримано страву з підвищеною біологічною цінністю та високими органолептичними властивостями.The use of carrots in the recipe of children's fish cakes "Carrots" provides: high taste, masking excessively specific fish odor, attractive color of products, enrichment of fiber, certain vitamins and minerals. As a result of combining vegetable raw materials with fish, a dish with high biological value and high organoleptic properties was obtained.