Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
2 результатів
Результати пошуку
Документ Обґрунтування складу кисломолочного напою для харчування спортсменів(2020) Стеценко, Наталія Олександрівна; Сімахіна, Галина Олександрівна; Гойко, Ірина ЮріївнаВ роботі розглянуті сучасні аспекти створення напоїв для спортсменів. На основі проведеного аналізу обґрунтовано вибір кисломолочного напою як перспективної основи для збагачення функціональними інгредієнтами. Показано необхідність використання сполук кальцію у спортивному харчуванні, обґрунтовано вибір лактату кальцію як збагачувача, встановлені оптимальні умови його підготовки та внесення у харчову основу. The paper discusses the modern aspects of creating drinks for athletes. Based on the analysis, the choice of a fermented milk drink as a promising basis for enrichment with functional ingredients is substantiated. The necessity of using calcium compounds in sports nutrition is shown, the choice of calcium lactate as an enrichment agent is substantiated, the optimal conditions for its preparation and adding into the food base are established.Документ Використання рослинної сировини як збагачувача кисломолочних напоїв з антиоксидантними властивостями(2014) Гойко, Ірина ЮріївнаУ статті обґрунтовано доцільність використання рослинної сировини — лимонника китайського (Schizandra chinensis), глоду криваво-червоного (Crataegus sanguinea Pall.), шипшини (Rosa specis), череди трироздільної (Bidens tripartita L.), шавлії лікарської (Salvia officinalis), обліпихи крушиновидної (Hyppophae rhamnoides), у виробництві кисломолочних напоїв оздоровчого призначення. Підібрано умови екстрагування рослинної сировини та встановлено їх антиокислювальну властивість. Розроблено нові кисломолочні напої, збагачені рослинною сировиною, складено рецептури напоїв, а також досліджено їх органолептичні показники. Expediency of the use of plant material is reasonable — to the magnolia-vine of China (Schizandra of chinensis), blood-red hawthorn (Crataegus of sanguinea of Pall.), sweet-brier (Rosa of cinnamomea), cattle trifid (Bidens of tripartita of L.), clary medical (Salvia officinalis), sea-buckthorn (Hyppophae of rhamnoides), in the production of soul-milk drinks of the health setting. The terms of extracting of medical digister are experimentally neat: optimal duty of water 1: 10, temperature 50 °С, duration — 15—20 min and determined their antioxidant properties. It is shown that the value of restoration ability of all investigated extracts is positive and is in limits from 140, 7 ± 2,1 to 235,1 ± 1,8 mB. On the basis of the got mass correlations, is made the compounding of drinks, and also investigational them organoleptic indexes.