Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
14301 результатів
Результати пошуку
Документ Еколого-безпекові особливості експлуатації промислових котельних установок підприємств харчової промисловості(2024) Сірик, Аліна Олегівна; Євтушенко, Ольга ВолодимирівнаУ роботі проаналізовано вплив викидів забруднюючих речовин при експлуатації промислових котельних установок харчових підприємств на довкілля. Розуміння проблем забруднення навколишнього середовища під час експлуатації промислових котельних установок, дозволить запропонувати заходи, які необхідно вжити для зменшення тиску на навколишнє середовище та мінімізацію негативного впливу на здоров'я працівників котелень. В цілому робота присвячена актуальній проблемі у сфері екології та безпеки праці у галузі дослідження роботи промислових котельних установок, зокрема ті що експлуатуються підприємствами харчової промисловостіДокумент Наукові основи контролю стану донних відкладень як індикатора рівня екологічної небезпеки гідроекосистем(2024) Маджд, Світлана МихайлівнаВ роботі запропонована методика проведення контролю стану поверхневих водних об’єктів, які підлягали впливу високонебезпечних техногенних об’єктів, шляхом дослідження екологічного стану донних відкладень. Контроль здійснювався на прикладі нафтових вуглеводнів. В ході реалізації методики доведено, що донні відклади є інтегральним показником рівня техногенного навантаження на гідроекосистеми та індикатором рівня їх екологічної небезпеки. Розраховані коефіцієнти донної акумуляції вказують на прогресуюче забруднення водойми та тенденцію до накопичення основної маси забруднюючих речовин в донних відкладеннях. Результати досліджень за методикою контролю стану донних відкладень як індикатора рівня екологічної небезпеки гідроекосистем, на прикладі «малої» річки, що протікає вздовж техногенно навантажених територій, свідчать, що донні відкладення відносяться до категорії “надзвичайно забруднених”. Структурно-функціональні властивості донних відкладень дозволяють стверджувати, що з одного боку вони сприяють процесу самоочищення водного середовища, акумулюючи в собі нафтопродукти, проте з іншого боку, донні відкладення являють собою небезпеку вторинного забруднення водної товщі, оскільки при зміні фізико-хімічних умов забруднювачі з донних відкладень здатні переходити у водні маси.Документ Advantages of cyclic rectification for ethanol production(2024) Bulii, Yurii; Forsyuk, Andriy; Bondar, Nikolai; Оbodovych, ОlexandrThe energy dependency of industrialized nations requires for alternative sources of energy, one of which is ethyl alcohol (bioethanol). To ensure the competitiveness of bioethanol over carbohydrate energy sources, the development and implementation of innovative resource- and energy-saving technologies, and the enhancement of operational and technological characteristics of the rectification plants are a prerequisite. A promising direction to solve this problem is to use a non-stationary (cyclic) mode of operation of the plants, based on the alternating change of the periods of the steaming periods and liquid overflowДокумент Збереження і розвиток персоналу компаній харчової промисловості під час війни(2024) Овадюк, Вікторія Олександрівна; Драган, Олена ІванівнаУ статті досліджені питання збереження та розвитку персоналу підприємств харчової промисловості під час війни. Детально проаналізовано успішний досвід з цього питання найкращих компаній МХП, Нетле, Кока-Кола, Keрнел, Данон. Так, компанія МХП впровадила наступні заходи щоб підтримати свій персонал: забезпечення безпеки співробітників шляхом евакуації зі зони конфлікту; створення дитячих центрів для дітей працівників; розроблення програми реінтеграції для військових ветеранів; надання психологічної підтримки. Компанія Нестле організувала заходи для розвитку персоналу під час війни: забезпечення українців, які опинились у надзвичайно тяжких обставинах, харчовими продуктами та грошовими внесками через місцеві гуманітарні організації; допомога українцям, що перебувають в сусідніх країнах; інвестиції в Україну у нове виробництво. Компанія Кока-Кола Беверіджиз Україна підтримала розвиток працівників у непередбачених умовах: виділення коштів Товариству Червоного Хреста для надання невідкладної допомоги в Україні; фінансове підтримання волонтерського руху для організації гуманітарної допомоги на кордонах; підтримання внутрішньо переміщених осіб; забезпечення безпеки та підтримки своїх співробітників та їхніх сімей; збереження робочих місць. Виконання завдань HR-командою компанії Кернел в складних умовах передбачає: реагування на кадрові зміни через мобілізацію працівників; релокація фахівців та забезпечення їхньої життєстійкості з тимчасово окупованих регіонів; закриття вакансій внутрішніми кадрами; підготовка універсальних кадрів за рахунок навчання персоналу за професійними напрямами та формування кадрового резерву для збереження внутрішньої експертизи та вчасної готовності замінити колег в критичних обставинах. Компанія Danone для збереження кадрів активно працює над залученням нових талантів до своїх команд, особливо в контексті відновлення ринку праці в Україні. Загалом, збереження, покращення добробуту та розвиток персоналу є важливими завданнями для компаній, особливо в умовах відновлення після війни та глобальних змінДокумент Роль штучного інтелекту для зміцнення бренду роботодавця компанії(2024) Драган, Олена Іванівна; Пилипенко, Максим ЛеонідовичУ статті досліджується вплив штучного інтелекту на розвиток і зміцнення бренду роботодавця компанії у системі менеджменту персоналу. Досліджені складові бренда роботодавця: корпоративна культура, умови праці, професійний розвиток, система мотивації та винагород, а також загальний імідж компанії у суспільстві. Обґрунтовано, що сучасний штучний інтелект (ШІ) розвивається завдяки поєднанню різних інноваційних технологій ‒ хмарних сервісів, таких як AWS, Google Cloud та Microsoft Azure, забезпечуючи доступність необхідних обчислювальних потужностей для підприємств. Узагальнені HR-процеси для застосування штучного інтелекту з метою зміцнення бренду роботодaвця компанії ‒ підтримка корпоративної культури та мотивації; моніторинг та аналіз репутації компанії на підставі вивчення зворотного зв’язку; виявлення HR-трендів та прогнозування майбутніх змін. Обґрунтовані переваги, ризики та виклики для компанії при використанні ШI з метою зміцнення бренду роботодавця. Отже, ШI як інструмент для розвитку та зміцнення бренду роботодавця відкриває нові можливості та надає значні конкурентні переваги компанії на ринку праці.Документ Перспективи використання пшоняного та гречаного борошна(2024) Пилипенко, Анатолій Федорович; Кохан, Олена Олександрівна; Сич, Ірина МиколаївнаВ статті подана інформація про пшоно як перспективну сировину для виробництва борошняних кондитерських виробів оздоровчого спрямування. Наведені особливості хімічного складу борошна з гречки та пшона, що демонструє їх перспективність при розширенні асортименту виробів борошняної групи. Представлено аналіз розробок по використанню пшоняного та гречаного борошна при виробництві різних видів печива. Запропоновано схему універсальної потоково-механізованої лінії для виробництва цукрового та затяжного печива, що містить в своєму складі борошно з пшона чи борошно з гречки в кількості 11-12%.Документ Круп’яні та бобові культури в хлібопекарській і кондитерській галузях(2024) Пилипенко, Анатолій Федорович; Кохан, Олена Олександрівна; Коваленко, ІгорВ статті розглянуті розробки хлібних виробів, що збагачені джерелами рослинного білку та нетрадиційними зерновими культурами. Проаналізований ринок снекової продукції та перспективність розробки мультизлакових снеків на основі бобової та зернової сировини зі зниженим вмістом цукру. Запропонована апаратурно-технологічна схема виробництва мультизлакових снеків у вигляді порційних батончиків.Документ Вивчення процесу структуроутворення цукеркової маси при виробництві помадних цукерок зі зворотними відходами(2024) Камбулова, Юлія Вікторівна; Дудзінський, Олександр Вікторович; Кохан, Олена Олександрівна; Непийвода, Віталій ОлександровичУ статті проаналізовано зміну показників якості цукеркових помадних мас, отриманих за умов введення зворотних відходів виробництва цукерок з помадними корпусами. Помадна кондитерська маса — складна полікомпонентна структура, що складається з кристалів цукру, рівномірно розподілених у насиченому цукрово-патоково-молочному розчині та незначної кількості пухирців повітря. Процес формування показників її якості дуже чутливий до різних технологічних факторів, насамперед до рецептурного складу. З метою підвищення ефективності виробництва, оптимізації шляхів реалізації доброякісного браку помадного виробництва було досліджено зміну органолептичних і фізико-хімічних показників якості цукеркових помадних мас за умов введення складних полікомпонентних систем зворотних відходів.Документ Quality control methods of shortcuts biscuits using highly non-traditional raw materials(2023) Kambulova, Yuliia; Kokhan, Olena; Zabroda, ArtemУ статті представлено результати дослідження, спрямовані на збагачення рецептурного складу здобного печива шляхом заміни пшеничного борошна на борошно амарантове та суміш пророщених злакових з одночасним регулюванням його цукровмісту введенням полідекстрози. На основі проведених теоретичних і експериментальних досліджень встановлено, що максимально можливою є заміна 50 % пшеничного борошна на амарантове, яка не погіршує смак і аромат готової продукції, але надає як тісту, так і готовій продукції темних кольорів. Експериментально підтверджено можливість внесення полідекстрози на заміну 50 % цукрової пудри для покращення структурно-механічних характеристик тіста на основі суміші амарантового борошна, суміші пророщених злакових і пшеничного борошна, але вплив на пластичні характеристики такої заміни несуттєвий. Для досягнення необхідних показників якості запропоновано введення ферментного препарату целюлолітичної дії. У технологічну схему виробництва здобного пісочно-виїмного печива з високим вмістом нетрадиційної сировини запропоновано впровадити стадію відлежування тіста з підтриманням температури 35°С.Документ Інноваційна технологія переробки напівпродуктів і побічних продуктів у спиртовому виробництві(2024) Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій Михайлович; Карпович, Інна Віталіївна; Запорожець, Юлія ВладиславівнаЕфективність переробки напівпродуктів і побічних продуктів у спиртовому виробництві залежить від ступеня очищення етилового спирту від органічних домішок і витрати гріючої пари в брагоректифікаційній установці. Відомі способи переробки спиртовмісних фракцій передбачають проведення глибокої гідроселекції і збільшення витрати гріючої пари в розгінній колоні в середньому на 28,7% (від 2,56 до 3,59 кг/кг безводного спирту). Подовження часу перебування рідини на тарілках колони до 30—40 с підвищує ефективність масообміну між рідиною і парою та створює умови для максимального видалення летких домішок. У НУХТ розроблена інноваційна технологія циклічної ректифікації, яка передбачає проведення контрольованих циклів затримки рідини на тарілках колони та її переливу без переривання подачі гріючої пари. Для її реалізації розроблено конструкцію ректифікаційної колони, встановлені гідродинамічні режими роботи сітчастих і лускоподібних тарілок в циклічному режимі: визначена швидкість пари у вільному перерізі колони й отворах тарілок для проведення масообміну і переливу рідини.