Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 8 з 8
  • Ескіз
    Документ
    Математичне моделювання процесу екстрагування у системах «вода/рослинна сировина»
    (2012) Бреус, Наталія Миколаївна; Поліщук, Галина Євгеніївна; Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Гулак, Олена Володимирівна
    Методом математичного моделювання у середовищі MathCad 15 проведено комплексне дослідження та аналіз процессу екстрагування у системах «вода/рослинна сировина» для вдосконалення технології морозива з рослинними екстрактами. Одержано рівняння регресії у вигляді поліномів 3 .. 5-го порядків та графічні зображення площин, які описують процес екстрагування за змінних температури, тривалості, гідромодуля. Оптимізовано умови одержання рослинних екстрактів із мінімально необхідним вмістом у них екстрактивних речовин для застосування у складі морозива. Розроблена інженерно-математична база дозволяє прогнозувати ступінь вилучення екстрактивних речовин з рослинної квіткової й кореневої сировини, що має різну структуру та відповідну здатність до екстрагування. The integrated study and analysis of the extraction process the «water/ plant raw material» systems for technological improvement of ice cream production with plant extracts was conducted using the method of mathematical modelind in MathCad 15. The regression equation in the form of polynomials 3..5-th orders and surface graphics described the process of extracting at different temperatures, duration and water duty was received. The conditions for obtaining plant extracts, provided the minimum level of required extractive substances for using in ice cream composition were optimized. Developed engineering mathematical base allow to predict the grade of extracts from plant flower and root materials, which have different density and ability to extraction.
  • Ескіз
    Документ
    Обгрунтування технологічних режимів одержання рослинних екстрактів для їх застосування у виробництві морозива
    (2010) Поліщук, Галина Євгеніївна; Гулак, Олена Володимирівна; Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Бреус, Наталія Миколаївна; Перцевой, Федір Всеволодович
    В статті обґрунтовано вибір нових видів рослинної сировини для виробництва морозива на основі екстрактів. Досліджено ефективність екстрагування за різних технологічних параметрів(температура, тривалість, співвідношення компонентів системи) та розроблено математичну модель з метою прогнозування перебігу масообмінного процесу для кожного виду рослинного матеріалу. In the article substantiation of choice of new types of vegetable raw material for the extracts basis ice cream production is given. Efficiency of extraction by different technological parameters (temperature, duration, ratio of components of the system) is investigated and mathematical model for prognostication of mass exchange process behaviour for each type of vegetable raw material is developed.
  • Ескіз
    Документ
    Мікробіологічні показники рослинних екстрактів для виробництва морозива
    (2011) Антонюк, Марія Миколаївна; Поліщук, Галина Євгеніївна; Гулак, Олена Володимирівна; Згурський, Андрій Володимирович
    У статті наведено результати мікробіологічних досліджень водних екстрактів рослин, які містять фенольні сполуки й можуть бути використані у виробництві морозива. Виявлено антимікробну активність екстрактів гібіскусу, троянди, котовника та лаванди стосовно патогенних тест-культур. Антимікробну дію найбільш ефективних екстрактів троянди та гібіскусу можна пояснити більшою кількістю фенольних сполук (0,149 та 0,140 мг/см3) порівняно з екстрактами лаванди та котовника (0,085 і 0,132 мг/см3). Проведено перевірку щодо відповідності мікробіологічних показників морозива молочного та молочно-овочевого з рослинними екстрактами вимогам ДСТУ. Доведено, що використання рослинних екстрактів поліпшує мікробіологічні показники сумішей та морозива різних видів. Селективність антимікробного впливу досліджуваних екстрактів щодо спороутворювальних мікроорганізмів матиме практичне значення в технології виготовлення морозива для суттєвого поліпшення його мікробіологічних показників. The results of microbiological studies of aquatic plant extracts containing phenolic compounds and can be used in the manufacture of ice cream. Revealed antimicrobial activity of extracts of hibiscus, rose, lavender and catnip relatively pathogenic test cultures. The antimicrobial action of the most effective extracts of rose and hibiscus can be attributed to a large number of phenolic compounds (0,149 and 0,140 mg/cm3) compared with extracts of lavender and catnip (0,085 and 0,132 mg/cm3). Audited compliance with microbiological indicators cream milk and milk and vegetables with herb extracts DSTU. Proved that the use of plant extracts improves microbiological mixtures and different types of ice cream. The selectivity of the antimicrobial effect of the studied extract sporoutvoryuvalnih microorganisms have practical value in the technology of ice cream to significantly improve its microbiological indicators.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження мікробіологічних показників рослинних екстрактів як рецептурних інгредієнтів у виробництві морозива
    (2011) Гулак, Олена Володимирівна; Поліщук, Галина Євгеніївна; Антонюк, Марія Миколаївна
    В статті наведено результати мікробіологічних досліджень водних екстрактів рослин, які містять фенольні сполуки. Виявлено кількісну зміну контамінуючої мікрофлори екстрактів у процесі їх зберігання. Визначено наявність антимікробних властивостей для екстрактів гібіскусу, троянди, котовника та лаванди. Доведено можливість застосування досліджених екстрактів у виробництві морозива. The results o f microbiological studing of plant aqueous extracts, which contain phenol compounds, are presented in this article. It was determined that the quantity o f contaminating microorganisms decrease in plant extracts during their storage. The antimicrobial properties of hibiscus, rose, lavender and catnip aqueous extracts were established. The possibiiityof application of these extracts in ice cream production was proved.
  • Ескіз
    Документ
    Амарантове борошно — перспективна харчова добавка у виробництві морозива
    (2007) Гулак, Олена Володимирівна; Поліщук, Галина Євгеніївна; Калініна, Галина Петрівна; Янюк, Тетяна Іванівна
    Розглянуто можливість використання амарантового борошна у виробництві морозива, а також його вплив на основні функціонально-технологічні властивості одержаних продуктів. The possibilities of usage the amaranth flour in the production of ice cream, as well as its impact on the main functional and technological properties of the product.
  • Ескіз
    Документ
    Нові натуральні інгредієнти у технології морозива
    (2012) Гулак, Олена Володимирівна
    В статті обґрунтовано перспективи використання рослинних екстрактів у технології виробництва морозива в якості смако-ароматичної натуральної добавки.Виготовлення морозива виключно на основі рослинної сировини та комбінування її з молочною основою дасть можливість суттєво заощаджувати ресурси дефіцитної тваринної сировини та збагачувати її біологічно цінними компонентами. In the article the prospects of using plant extracts in the technology of ice-cream as flavored natural supplements. Making ice-crea mex clusively from plant material and combining it with a milk base will allow significantly saver sources care animal sand enrich its biologically valuable components.
  • Ескіз
    Документ
    Морозиво з рослинними екстрактами
    (2011) Гулак, Олена Володимирівна; Поліщук, Галина Євгеніївна
    В статті обґрунтовано технологічні параметри виробництва морозива з рослинними екстрактами. З'ясовано, що для оптимального ведення процесу екстрагування в технології морозива з рослинними екстрактами доцільно застосовувати спеціальне екстракційне обладнання. Найбільш перспективним у цьому відношенні є екстрактор з вібраційною системою перемішування, який, на відміну від традиційних, забезпечує належні інтенсивні гідродинамічні умови протікання процесу, наближає активну поверхню взаємодіючих фаз до 100% і дозволяє ефективно використовувати і переробляти рослинну сировину.
  • Ескіз
    Документ
    Мікробіологічні показники рослинних екстрактів для виробництва морозива
    (2011) Поліщук, Галина Євгеніївна; Гулак, Олена Володимирівна; Згурський, Андрій Володимирович; Антонюк, Марія Миколаївна
    У статті представлені результати мікробіологічних досліджень водних екстрактів рослин, які містять фенольні сполуки і можуть бути використані при виробництві морозива. Встановлено антимікробну активність екстрактів гібіскусу, троянди, котовника і лаванди по відношенню до патогенних тест-культур. Антимікробну дію найбільш ефективних екстрактів троянди і гібіскуса можна пояснити великою кількістю фенольних сполук (0,149 і 0,140 мг/см3) порівняно з екстрактами лаванди і котовника (0,085 і 0,132 мг/см3). Проведена перевірка на відповідність мікробіологічних показників вимогам ДСТУ на морозиво молочне і молочно-овочеве з рослинними екстрактами. Доведено, що використання рослинних екстрактів покращує мікробіологічні показники сумішей і морозива різних видів. Селективність антимікробної впливу досліджуваних екстрактів щодо спороутворюючих мікроорганізмів матиме практичне значення в технології виготовлення морозива для істотного поліпшення його мікробіологічних показників.