Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
6 результатів
Результати пошуку
Документ Дослідження хімічних перетворень у соняшниковій олії під час термічної обробки(2019) Ковальова, Світлана Олександрівна; Чебаненко (Омельченко), Христина Володимирівна; Гуцало, Інна Володимирівна; Коробка, Юлія ВолодимирівнаУ статті розглянуто результати лабораторних досліджень хімічних перетворень тригліцеридів соняшникової олії під час тривалого нагрівання до температури, що перевищує точку димлення олії. Особливістю рослинних жирів є високий вміст у них ненасичених жирних кислот і внаслідок цього здатність до окиснення і полімеризації під час контакту з повітрям. Швидкість цих процесів значно зростає з підвищенням температури, особливо під час наближення до точки димлення. Аналіз результатів дослідження базується на кількісному і якісному порівнянні даних ЯМР 1Н спектроскопії зразків олії до нагрівання і зразків олії, що були витримані за температури 240 ○С протягом 2 годин. Спектри ЯМР 1Н містять унікальну інформацію про наявність і співвідношення у молекулах тригліцеридів соняшникової олії залишків мононенасичених і діненасичених кислот, серед яких, відповідно, домінують олеїнова і лінолева кислоти. ЯМР 1Н спектроскопія є ефективним і експресним методом контролю якості олії, що базується на оцінюванні структури молекул тригліцеридів. Математично оброблені спектральні дані доводять, що найбільших змін під час термічної обробки зазнають естери лінолевої кислоти. Меншою мірою відбуваються деструктивні перетворення залишків олеїнової кислоти, про що свідчить повільніше зменшення інтегральних інтенсивностей відповідних сигналів у спектрах. The laboratory study results of chemical transformations of triglycerides of refned deodorized sunflower oil under prolonged heating to the temperature exceeding the smoke point of oil are considered in the article. One of the features of edible oils is the high content of unsaturated fatty acids and, as a consequence, the ability to be oxidized and polymerized upon contact with air. The rate of these processes increases signifcantly with temperature rise, especially if it is close to the smoke point. The analysis of the results of the study is based on a quantitative and qualitative comparison of 1H NMR spectra of the oil samples before heating and the oil samples, which were heated at 240 °C for 2 hours. 1H NMR spectra contain unique information on the presence and molar ratio of residues of mono- and di-unsaturated acids in the triglyceride molecules of sunflower oil with prevailing of oleic and linoleic acids, respectively. 1H NMR spectroscopy is one of the effective and express methods to control oil quality based on estimation of structural integrity of oil triglycerides. Mathematically processed spectral data prove that linoleates are undergone the biggest chemical changes during the heat treatment of sunflower oil. The destructive transformations of oleates occur to a lesser extent that is evidenced by slower decreasing of integral intensities of the corresponding signals in the spectra.Документ Тунельна прозорість графенової симетричної двор’єрної структури з бар'єрами швидкості фермі(2017) Король, Анатолій Миколайович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Гуцало, Інна Володимирівна; Вишняк, Володимир ВікторовичРозраховано і проаналізовано коефіцієнт квантової трансмісії квазіелектронів Дірака-Вейля крізь два симетричні бар’єри із, квантовою ямою посередені. Бар’єри утворюються за рахунок різних швидкостей Фермі в різних областях структури і є прямокутними. Показано, що спектри трансмісії мають яскраво виражений тунельно-резонансний характер. Важливою рисою спектрів є те, що вони періодичні по всій шкалі енергій. Конфігурація дозволених і заборонених зон істотно залежить від значень швидкості Фермі в бар’єрах, а також від товщини бар’єрів і ширини квантової ями. Із цього випливає, що дана структура може ефективно слугувати енергетичним фільтром для квазіелектронів Дірака-Вейля, за допомогою якого зручно регулювати діапазон енергій для фільтрації носіїв заряду. The quantum transmission coefficient of the Dirac-Weil quasielectrons is calculated and analyzed through two symmetric barriers with a quantum well in the middle. Barriers are formed at the expense of different Fermi velocities in different regions of the structure and are rectangular. It is shown that the transmission spectra have a pronounced tunnel-resonant character. An important feature of the spectra is that they are periodic throughout the scale of energy. The configuration of the allowed and forbidden zones depends essentially on the values of the Fermi velocity in the barriers, as well as on the thickness of the barriers and the width of the quantum well. It follows that this structure can effectively serve as a power filter for Dirac-Weil quasielectrons, by which it is convenient to regulate the energy range for filtering charge carriers.Документ Застосування методу ЯМР 1H спектроскопії для визначення вмісту олеїнової кислоти у зразках соняшникової олії(2018) Ковальова, Світлана Олександрівна; Мазур, Лариса Михайлівна; Гуцало, Інна Володимирівна; Коломієць, Вікторія ОлександрівнаНеруйнівний і експресний метод ЯМР 1H спектроскопії є перспективним інструментом для визначення співвідношення її масової частки олеїнової і лінолевої кислот у соняшниковій олії, яка у сучасних умовах вирощування рослин характеризується непостійним кількісним жирнокислотним складом, з метою оптимального її застосування.Документ Вплив швидкості Фермі на коефіцієнт трансмісії квазіелектронів Дірака-Вейля в однобар’єрній графеновій структурі(2016) Король, Анатолій Миколайович; Вишняк, Володимир Вікторович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Гуцало, Інна ВолодимирівнаРозглядається однобар’єрна наноструктура, створена на базі одношарового безщільового графену з різними значеннями швидкості Фермі в бар’єрній області. В рамках континуальної моделі за допомогою релятивістського рівняння Дірака-Вейля, яке не містить масового члена, розраховується коефіцієнт проходження квазіелектронів Т крізь дану структуру. Для одержання кількісних значень коефіцієнта квантової прозорості розглядуваної системи Т використано метод трансферних матриць. Аналізується залежність величини Т від параметрів даної структури – передовсім від значення швидкості Фермі, а також від зовнішнього електростатичного потенціалу, товщини бар’єру і кута падіння носіїв заряду на бар’єр. We consider the single-barrier nanostructure based on the monolayer gapless graphene with various values of the Fermi velocity in the barrier region. The coefficient of the quasielectron transmission through the given structure T is calculated with the help of the relativistic Dirac-Weyl equation which doesn’t contain the mass term within the framework of the continuum model. We use the transfer-matrix method to obtain the numerical values of the quantum transparency of this system T. The dependence of the quantity T on the parameters of the structure considered is analyzed – first of all on the Fermi velocity magnitude, as well as on the external electrostatic potential, on the barrier width and on the angle of the charge carrier incidence on the SL.Документ Визначення вологості в соняшниковому шроті методом БІЧ-спектроскопії(2014) Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Гуцало, Інна Володимирівна; Носенко, Володимир Єрофійович; Носенко, Тамара ТихонівнаУ статті наведено результати досліджень інфрачервоних спектрів відбиванння соняшникового шроту з різною вологістю (від 5 до 19 %). Експериментально встановлено характеристичні довжини хвиль, що відповідають за вміст вологи в соняшниковому шроті (1,46 та 1,93 мкм). За отриманими коефіцієнтами відбивання побудовано калібрувальні криві та наведено рівняння, що описують їх. Математичний перерахунок коефіцієнтів відбивання на оптичну густину забезпечував більш високу точність при калібруванні. Залежність оптичної густини від вологості також було представлено графічно із зазначенням відповідних рівнянь. Для кожного калібрувального графіка встановлено величину достовірності апроксимації. Даний метод надає можливість швидко та без додаткового висушування визначати вміст вологи в соняшниковому шроті. The data of the analysis of nearinfrared reflectance spectra of sunflower meal with different humidity that varied in the range from 5 to 19 % are investigated in this article. It is shown that wave lengths at 1.46 and 1.93 jam were characteristic and absorbance at these wave lengths corresponds to moisture content in sunflower meal. On the basis of reflectance coefficient calibration dependences were obtained and corresponding equations are given. Higher accuracy of calibration dependences was obtained when optical density was used for calibration. Dependences of optical density from sunflower meal humidity are also presented in this article. The value of valid approximation is shown for every calibration plot. This method ensures the possibility to determine the moisture content in sunflower meal rapidly and without drying.Документ Подрібнення насіння квасолі в молотковій дробарці(2013) Перегуда, Микола Антонович; Харченко, Євген Іванович; Корж, Тамара Володимирівна; Носенко, Володимир Єрофійович; Гуцало, Інна ВолодимирівнаПостійно зростаючий, внаслідок збігу низки політичних, економічних, технологічних тощо причин, дефіцит білкових речовин в харчуванні населення планети і України, зокрема спонукає науковців до пошуку додаткових джерел дешевих і достатньо повноцінних білків. Борошняні суміші з борошном бобових культур можуть бути використані для розширення асортименту вироблюваних хлібобулочних і кондитерських виробів з підвищеним вмістом білка та інших біологічно активних речовин. Насіння квасолі можна переробляти у борошно простим подрібненням у молотковій дробарці. При використанні вальцьових верстатів необхідне попереднє подрібнення насіння квасолі. A growing number of matches due to political, economic, technological, etc. cause’s deficiency of proteins in the diet of the world's population and Ukraine in particular encourages researchers to seek additional sources of cheap and quite full of protein. Pastry flour mixture with legumes can be used to expand the range of products of bakery and confectionery products with a high content of protein and other biologically active substances. Bean seeds can recycle in simple flour grinding in hammer mill. Using roller mill grinding is needed seed beans.