Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 1 з 1
  • Ескіз
    Документ
    Вплив імпульсного електромагнітного поля на життєздатність культури Escherichia coli в модельному розчині молочної сироватки
    (2016) Святненко, Роман Сергійович; Маринін, Андрій Іванович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Захаревич, Валерій Болеславович
    Важливим показником мікробіологічної безпечності та якості, а також рівня санітарно-гігієнічних умов виробництва є бактерії групи кишкових паличок . При перевищенні допустимого титру ці мікроорганізми можуть спричиняти псування готового продукту і навіть харчові отруєння. В Проблемно науково-дослідній лабораторії Національного університету харчових технологій були проведен експерементальні дослідження з метою вивчення дії впливу імпульсних електромагнітних полів на ентеробактерії, а саме культури Escherichia coli в модельному розчині молочної сироватки. При проведені досліджень використовувалася експериментальна установка, яка розроблена фахівцями в НТУ «Харківський Політехнічний Інститут». Для диференціації Escherichia coli використовувалося середовище Ендо, на яке ці бактерії давали характерний ріст у вигляді колоній червонного кольору з метелевим блеском. Модельні розчини молочної сироватки обробляли при напрузі 15…30 кВт/см3, з тривалістю обробки 10…20с. Результати мікробіологічних досліджень модельного розчину сироватки молочної, підтверджені КОМУНАЛЬНИМ ПІДПРИЄМСТВОМ «САНЕПІДСЕРВІСОМ» м.Харків. При дослідженнях встановлено, що обробка електромагнітними імпульсами з напругою 30 кВт/см3 протягом 20с є найбільш ефективною, оскільки спостерігається повна інактивація клітини Escherichia coli в несених до молочної сироватки. Доведено можливість здійснення теплового оброблення молочної сироватки за рахунок нетеплових ефектів, що виникають за імпульсної дії електричних полів. Та, відкрито перспективи використання вітчизняних ІЕП-установок при первинному обробленні молочної сироватки з метою знищення мікроорганізмів. An important indicator of microbiological safety and quality, and production sanitary conditions are bacteria of Escherichia coli. At excess of acceptable titer these microorganisms can cause to damage the finished product and even food poisoning. We investigated the impact of a pulsed electromagnetic field (PEF) treatment on the vitality of Escherichia coli in a model solution of milk serum in the Problematic Science Research Laboratory of National University of Food Technologies. The studies were conducted using experimental installation developed of National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute». For the differentiation of Escherichia coli was used Endo medium where the bacteria growth appears in the form of red colonies with metal shine. Model solutions of whey treated at voltage of 15 ... 30 kW/cm3, treatment time 10 ... 20 s. Research results of milk serum model solution confirmed by public utility "SANEPIDSERVISOM" Kharkiv. It was determined that PEF treatments with voltage of 10 kW/cm3 during 20 s is the most effective, because there was complete inactivation of Escherichia coli cells inoculated to milk serum. It was proved the possibility of heat treatment of milk serum by non-thermal effects generated by the pulse action of electrical fields. It was showed the perspective of using local PEF equipment at primary treatment of milk serum for microbial inactivation.