Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Інтелектуальна мультисенсорна система для аналітичного контролю ковбасних виробів
    (2019) Калініченко, Ася Олександрівна; Арсеньєва, Лариса Юріївна
    Розроблено методику інтелектуального аналізу хімічних образів запахів електронного носа для оцінки автентичності та мікробіологічної безпечності варених ковбасних виробів. Досліджено інформативність параметрів, вилучених з статичних відгуків мультисенсорної системи та робастність хемометричних алгоритмів для вирішення задач якісного та кількісного аналізу складу летких сполук ковбасних виробів. Розроблено класифікаційну модель з використанням максимальних сигналів сенсорів як вхідних векторів оптимізованої імовірнісної нейронної мережі, що дозволяє з 100 % точністю ідентифікувати зразки різного сорту та виявити фальсифіковані зразки соєвим ізолятом. Розроблені регресійні моделі з використанням площ кривих відгуків сенсорів та методу проекції на латентні структури для оцінки мікробіологічної безпечності ідентифікованих зразків з відносною похибкою прогнозування показника КМАФАнМ менше 12%. Використання робастної методики оцінки автентичності, фальсифікації, загального мікробного показника ковбасних виробів за одне вимірювання з використанням електронного носа в поєднанні з машинним навчанням дозволить суттєво зменшити тривалість та знизити собівартість аналізу, уникнути суб’єктивності оцінки результатів.
  • Ескіз
    Документ
    Підходи до вилучення параметрів з відгуків електронного носа
    (2017) Калініченко, Ася Олександрівна; Арсеньєва, Лариса Юріївна; Буценко, Юрій Павлович
    В статті розглядаються підходи до вилучення параметрів з вихідних динамічних відгуків сенсорів електронного носа з метою отримання інформацію щодо кількісної зміни летких продуктів окиснення ліпідів. Запропоновано нові та оптимізовані відомі підходи та алгоритми вилучення інформативних параметрів: з вихідних цифрових сигналів одиничних сенсорів, з моделей сигналів, апроксимованих лог- нормальною та поліноміальною функціями, з візуального образу запаху, побудованого з використанням скорочених вихідних відгуків масиву сенсорів. Оптимізовані математичні моделі та запропоновані алгоритми вилучення та стиснення змістовних даних демонструють значне підвищення ефективності наступного використання регресійного методу проекції на латентні структури.
  • Ескіз
    Документ
    Використання електронного носа та ймовірнісної нейронної мережі для ідентифікації ковбас
    (2017) Калініченко, Ася Олександрівна; Арсеньєва, Лариса Юріївна; Пасічний, Василь Миколайович
    Запропоновано спосіб ідентифікації ковбасних виробів та визначення масового вмісту в них соєвих продуктів із викори- станням електронного носа та ймовірнісної нейронної мережі. Оптимізовано архітектуру нейронної мережі для дискриміна- ції зразків за параметрами електронного носа: Si (надійність класифікації становить 95,8% за значень параметра згладжу- вання σ=3,6–54,0) та ΔFimax (100% точність ідентифікації за значень σ=0,2–1,0).