Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
3 результатів
Результати пошуку
Документ Реконструкція предиктор-функцій на основі аналізу часових рядів процессу затирання пивного сусла(2015) Чернецький, Микола Володимирович; Кишенько, Василь Дмитрович; Ладанюк, Анатолій ПетровичНаведені результати досліджень складної системи заторно-варочного відділення пивзаводу методами нелінійної динаміки. Проведений аналіз часових рядів технологічних змінних процесів приготування пивного сусла. Моделювання в пакеті VectorODE дозволило провести реконструкцію предиктор-функцій для задач прогнозування поведінки процесів затирання пивного сусла в хаотичних режимах їх функціонування. Використання предиктор-функцій забезпечує реалізацію ефективних стратегій керування технологічним комплексом виробництва пива в умовах переміжності. The paper presents research findings concerning the complex system of the mashing and brewing section of the brewery by methods of nonlinear dynamics. We have analysed the time series of the variable technological processesof making beer wort. The prior information and analysis on the dimensions of the reconstituted phase trajectories of the object determined our selection of the structures and functions of the basic models of the dynamics in the process of mashing wort; the structures and functions had the form of nonlinear algebraic polynomials and fractional rational functions of the 3–6 order, respectively. As a result, the calculated and established coefficients of the dynamic models have provided adequacy of the experimental data model that is sufficient for practical purposes: the prediction error does not exceed 6 %. Simulation in the VectorODE package made it possible to upgrade predictor functions for predicting the progress of mashing beer wort in chaotic regimes of the process. We have determined the optimal structure and parameters of differential equations as predictors for the criteria of time and prediction accuracy. Besides, we haveproved effectiveness of the obtained models for predicting the behaviour of the object in a wide range, including chaotic regimes. The derived models were checked through time test series that showed the effectiveness of these predictor functions: the depth of the prediction was 8–17 minutes with an accuracy of 3 % to 7 %. Using predictor functions ensures the implementation of effective management strategies in the technological complex of beer production in conditions of intermittency.Документ Автоматизоване керування технологічним комплексом виробництва пива на основі сценарно-цільового підходу(2013) Власенко, Лідія Олександрівна; Місюра, Максим Дмитрович; Ладанюк, Анатолій Петрович; Кишенько, Василь ДмитровичНаведено результати проведення системного аналізу на основі сценарно-цільового підходу для технологічного комплексу (ТК) виробництва пива. В результаті роботи розроблені А- та С-сценарії, проведено імітаційне моделювання за допомогою апарату прографів. The results of leadthrough of analysis of the systems are resulted on the basis of scenario-having a special purpose to approach for the technological complex (TK) of production of beer. As a result of work A- and S-scenarios is developed, an imitation design is conducted by the vehicle of prografiv.Документ Фрактальний аналіз задачі прогнозування тенденції розвитку процесу екстрагування цукру(2010) Зігунов, Олександр Михайлович; Кишенько, Василь ДмитровичВ статті розглядаються задачі прогнозування та методи прогнозу тенденції поведінки технологічних об’єктів керування на основі фрактального аналізу часових рядів технологічних змінних на прикладі дифузійного відділення цукрового заводу. За допомогою програми Fractan розраховані показники Херста та проаналізована динаміка фрактальної розмірності змінних процесу екстрагування цукру. Отриманні результати використані при побудові підсистеми технологічного моніторингу систем керування виробничими комплексами. The article deals with the problem of forecasting methods and forecast trends in the behavior of technological facilities management based on fractal analysis of time series of technological variables on the example of the diffusion branch sugar mill. With Fractan calculated parameters Hirst and analyzed the dynamics of fractal dimension variables of the process of extracting sugar. Getting results used in the construction of the subsystem process monitoring systems, industrial control systems.