Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Логічна модель періодичних процесів в утфельних вакуум-апаратах з двоетапною кристалізацією(2020) Бокоч, Іван Васильович; Трегуб, Віктор Григорович; Клименко, Олег МиколайовичУ статті представлено розроблену логічну модель вакуум-апарата періодичної дії (ВАПД) з процесом двоетапної кристалізації в термінах уніфікованої мови моделювання UML (Unified Modeling Language), що є невід ’ємною частиною уніфікованого процесу розробки програмного забезпечення і мовою широкого профілю. Це відкритий стандарт, що використовує графічні позначення для створення абстрактної моделі системи. Така логічна модель дає змогу наочно відобразити один із найскладніших процесів у цукровій промисловості — процес кристалізації цукру. Описано принцип роботи комбінованого ВАПД при варінні маточного утфелю та, на його основі, утфелю першого продукту. Також детально описано метод підготовки маточного утфелю і наведено його переваги над класичними затравками та затравними суспензіями. Розроблена логічна модель включає чотири основні діаграми мови UML: класів, що слугує для подання структури моделі; послідовності, що показує послідовність об’єктів під час виконання певної операції; стану, що показує послідовність станів, в яких може опинитися об’єкт залежно від зовнішніх подій і реакції об’єкта на ці події; діяльності, яка призначена для опису зміни стану об’єкта під дією внутрішніх наперед визначених дій. Для побудови логічної моделі використана створена в табличній формі параметрична логіко-динамічна модель вакуум-апарата з переліком операцій циклу, умовами їх початку та керуючими діями. Запропонована логічна модель дасть змогу більш наочно зрозуміти процеси, що відбуваються у ВАПД з нестаціонарним форм-фактором під час підготовки маточного утфелю і на його основі утфелю першого продукту та спростить подальші дослідження двоетапного процесу кристалізації і розробку систем автоматизації для вищенаведеного процесу. The article presents the developed logical model of a vacuum apparatus of periodic action (VAPA) with the process of two-stage crystallization in terms of the unified modeling language UML, which is an integral part of the unified software development process and is a broad profile language. UML uses graphical notation to create an abstract model of the system and is quite relevant today. This logical model makes it possible to visualize one of the most complex processes in the sugar industry — the process of sugar crystallization. The article describes the principle of the combined VAPA operation during preparing uterine massecuite and, on its basis, massecuite of the 1st product. The article describes in detail the method of preparation of uterine massecuite and its advantages over the classic seed suspensions. The developed logical model includes four main diagrams of the UML language: classes, which serves to represent the structure of the model; sequence that shows the sequence of objects during specific operation; state that shows the sequence of states in which an object may find itself depending on external events and the object’s response to those events; activities that are designed to describe changes in the state of the object under the influence of internal predefined actions. To build this logical model, a parametric logical-dynamic model of the vacuum apparatus created in tabular form with a list of cycle operations, conditions of their beginning and control actions was used. As a result, the work described in this article will provide a clearer understanding of the processes occurring in VAPA with non-stationary form factor during the preparation of uterine massecuite and the first product which is based on the massecuite. Also it will simplify further work in the study of two-stage crystallization process and development of automation systems for the above process.Документ Математичне моделювання періодичних процесів в автоклавах з протитиском(2014) Клименко, Олег Миколайович; Трегуб, Віктор ГригоровичМоделювання періодичних процесів є актуальним завданням для їх автоматизації, мета якої — вивчення поведінки апарата в різних умовах, а також знаходження оптимального проходження процесу. Від процесу стерилізації залежать якість і тривалість зберігання продуктів, тому важливим є використання нових методів і підходів для реалізації й управління цими процесами. Для моделювання періодичних процесів усе частіше застосовується об'єктно-орієнтоване моделювання. Існує великий вибір мов об'єктного орієнтування, проте найбільш поширена уніфікована мова моделювання UML (Unified Model-ing Language), яка відноситься до мов візуального моделювання.Документ Невичерпна енергія сонця(2007) Домарецький, Віталій Афанасійович; Куц, Анатолій Михайлович; Ганчук, Вікторія Дмитрівна; Самойленко, Ольга; Клименко, Олег МиколайовичВ 21- му сторіччі основними джерелами енергії (теплової і електричної) в промисловості, комунальній та побутовій сферах є нафтопродукти - побутовий газ, вугілля, електроенергія атомних, теплових та гідроелектростанцій. У харчовій промисловості здебільшого використовують природний газ, запаси якого через 20 – 30 років суттєво зменшаться. В той же час сонячна радіація є найперспективнішим й невичерпним джерелом теплової та електричної енергії. Але харчові підприємства України надто мало, порівняно з розвиненими країнами світу, використовують такі нетрадиційні джерела енергії, як енергія сонця, вітру і малих річок тощо. The main heat and electric energy sources of 21st century are oil products, gas, coal, energy of nuclear power stations, thermal stations and hydroelectric power stations. This energy is used for industry and for everyday necessities. Gas is usually used in Food Industry but its quantity will considerably decreased in 20-30 years. At the same time we can see that solar radiation is the most promising and inexhaustible source of heat and electric energy. Unfortunately, Ukrainian food enterprises use such untraditional sources of energy as solar, wind and river energy much less than developed countries.Документ Трансгенна сировина(2009) Домарецький, Віталій Афанасійович; Куц, Анатолій Михайлович; Ганчук, Вікторія Дмитрівна; Клименко, Олег Миколайович; Дьяконов, Р.Вчений світ у своєму ставленні до ГМО розділився на два табори. Одні вважають, що ГМО небезпечні для майбутнього людства, а інші активно підтримують впровадження ГМО у світову економіку. В харчовій промисловості найширше використовують трансгенну сою, яка входить до складу м’ясних виробів, соусів, майонезів тощо. The scientific world is divided into two parts according to the attitude to GMO. One art is on opinion that GMO are dangerous for humanity’s future, another part actively supports adoption and use of GMO. Transgenic soya is widely used in Food Industry. This product is a component of sausage and meat products, sauces and mayonДокумент Інноваційна технологія солоду з тритікале(2008) Домарецький, Віталій Афанасійович; Кошова, Валентина Миколаївна; Клименко, Олег Миколайович; Чебакова, І.Попередні показники тритікале, які характеризують його як найкращу зернову культуру для виробництва солоду, пива, ферментованих напоїв, хлібного квасу, продуктів дитячого харчування, хлібобулочних виробів тощо, можна рекомендувати аграрному сектору для широкого впровадження технології вирощування тритікале в багатьох регіонах України.