Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ Технологія циклічної ректифікації в колонних масообмінних апаратах з барботажно-провальними тарілками(2019) Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій МихайловичЗапропонована технологія циклічної ректифікації, яка передбачає здійснення контрольованих циклів затримки рідини на полотнах провальних тарілок та її періодичний перелив через всі отвори з верхніх тарілок на нижні завдяки миттєвій зміні швидкості пари. В період масообміну рухомий клапан закриває переливний отвір, тарілка є непровальною або барботажною. В момент відкривання переливного отвору швидкість пари в барботажних отворах стає нижчою за критичну, за якої рідина утримується на полотні, і відбувається її «провал» на нижче розташовану тарілку. В цей період циклу тарілка стає провальною. Зміна швидкості пари в отворах контактних пристроїв відбувається завдяки зміні вільного перерізу тарілок в заданому діапазоні значень. Cyclic rectification technology is proposed, which provides for controlled cycles of fluid retention on canvas failure plates and its periodic overflow through all openings from the upper plates to the lower due to the instantaneous change of steam velocity. In the period of mass transfer, the movable valve closes the overflow opening, the dish is not broken or bubbling. At the moment of opening of the overflow opening, the velocity of the vapor in the bubbling openings becomes lower than the critical one, during which the liquid is retained on the canvas, and its "failure" occurs on the lower plate. During this period of the cycle the plate becomes a failure. Changing the speed of steam in the openings of the contact devices is due to the change in the free cross-section of the plates in a given range of values.Документ Ресурсо- та енергозберігаюча технологія ректифікованого етилового спирту(2017) Українець, Анатолій Іванович; Булій, Юрій Володимирович; Шиян, Петро Леонідович; Куц, Анатолій МихайловичЗапропонована технологія ректифікованого етилового спирту, що дозволяє підвищити ефективність видалення головних, частини проміжних і кінцевих домішок спирту в брагоректифікаційних установках з мінімальними витратами води на гідроселекцію. Представлена апаратурно-технологічна схема установки, відповідно до якої для проведення гідроселекції в розгінній колоні здійснюють рециркуляцію кубової рідини колони екстрактивної ректифікації, в епюраційній колоні – кубової рідини розгінної колони, а в колоні екстрактивної ректифікації – кубової рідини спиртової колони. Проведені дослідження ефективності запропонованої технології у виробничих умовах. Установлено, що її використання дозволяє скоротити питомі витрати пом’якшеної води та енерговитрати на її нагрівання до 80 % у порівнянні з типовими схемами брагоректифікаційних установок. The proposed technology of rectified ethyl alcohol, which allows to improve the efficiency of removal of the main, part of intermediate and final impurities of alcohol in bragorectification plants with minimal water consumption for hydrolysis. The hardware-technological scheme of the installation, according to which for recirculation of cube fluid of the column of extractive rectification is carried out in the accelerator column, in the cubic liquid column of the accelerating column, and in the column of extractive rectification, the cube fluid of the alcohol column. The researches of efficiency of the offered technology in industrial conditions are carried out. It has been established that its use allows to reduce the specific consumption of softened water and energy consumption to its heating up to 80% compared to the typical schemes of bragorectification plants.Документ Підвищення експлуатаційних характеристик брагоректифікаційних установок шляхом використання технології керованої ректифікації(2017) Булій, Юрій Володимирович; Шиян, Петро Леонідович; Куц, Анатолій Михайлович; Дмитрук, Аркадій ПавловичАвторами запропонована енергозберігаюча технологія керованої ректифікації. Проведені дослідження її ефективності для процесів розгонки спиртовмісних фракцій і перегонки дозрілої бражки. Визначені технологічні показники роботи експериментальних розгінної та бражної колон. Встановлено переваги запропонованої технології: в процесі розгонки відбувається повне вилучення головних домішок, ступінь вилучення спиртів сивушного масла та метанолу підвищується на 60 %, значно зростає їх кратність концентрування. При збільшенні часу затримки бражки на тарілках до 12 с. концентрація етанолу в бражному дистиляті збільшується на 28 %. При цьому питомі витрати гріючої пари скорочуються на 40 %. The authors propose saving technology-driven rectification. Conducted research of its efficiency for the processes of distillation of alcohol-containing fractions and distillation of mature distillate. Determined the technological parameters of the experimental acceleration and alcohol distillation columns. The advantages of the proposed technology: in the process of acceleration there is a complete extraction of the head impurities, the degree of extraction of alcohols fusel oil and methanol increased by 60 %, significantly increased their concentration rate. With increasing time, the delay distillation up to 12 s. the concentration of industrial ethanol in the distillate is increased by 28 %. While the unit cost of the heating steam is reduced by 40 %.Документ Нові термотолерантні раси дріжджів для спиртового зброджування меляси(1997) Куц, Анатолій Михайлович; Санчес, Ольга; Контрерас, Рамон; Дельгадо, РамонРезультати досліджень чотирьох нових термотолерантних рас дріжджів у порівнянні з расою Saccharomyces cerevisiae показали, що вони добре зброджують цукри меляси і утворюють етиловий спирт. За спиртоутворенням та іншими показниками бродіння досліджені дріжджі розмістилися у такій послідовності: С-45 > С-30 > С-19 > С-23 > Saccharomyces cerevisiae. Наявність підвищеної кількості діоксиду сірки в сульфітованій мелясі негативно впливає на розмноження дріжджів, утворення спирту та інші показники спиртового бродіння. The results of studies of four new races of thermotolerant yeasts in comparison with a race of Saccharomyces cerevisiae showed that they are well fermented sugar molasses and form ethyl alcohol. For spirtovanny and other indicators of fermentation was studied yeast is in the following sequence: C-45 > S-30 > P-19 > s-23 > Saccharomyces cerevisiae. The presence of increased amount of sulfur dioxide in sulfur molasses negatively affects the reproduction of yeast, alcohol synthesis and other indicators of alcoholic fermentation.