Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
2 результатів
Результати пошуку
Документ Особливості складу олії із насіння ненаркотичних конопель вітчизняної селекції(2019) Носенко, Тамара Тихонівна; Музика, Ольга Станіславівна; Циганкова, Ганна Анатоліївна; Левчук, Ірина Володимирівна; Маринченко, Ігор ОлексійовичУ статті досліджено компонентний склад конопляної олії вітчизняної селекції, її біологічної цінності та антиоксидантної активності. Об ’єктом досліджень була олія з насіння конопель вітчизняного сорту Глухівські 51 із вмістом тетрагідроканабінолу, що не перевищує 0,001%. Показники якості конопляної олії визначали за стандартними методами. Жирнокислотний склад олії досліджували за допомогою газово-рідинної хроматографії. Неомилені речовини олії екстрагували диетиловим ефіром і розділяли на фракції методом тонкошарової хроматографії. Визначення складу стеролової фракції олії проводили методом газової хроматографії. Визначення складу токоферолів здійснювали методом високоефективної рідинної хроматографії неомиленої фракції ліпідів. Антиоксидантну активність олії оцінювали за реакцією гасіння радикалів 2,2-дифеніл-1-пікрілгідразилу (DPPH). The aim of this work was to study the component composition of hemp oil of domestic breeding, its biological value and antioxidant activity. The object of research was the oil from hemp seeds Glukhivskyi 51 of domestic selection with tetrahydrocannabinol content < 0.001%. The quality of hemp oil was determined by standard methods. The fatty acid composition of the oil was analyzed by gas-liquid chromatography. The unsaponifiable substances of oil were extracted with diethyl ether and separated into fractions by thin layer chromatography. The composition of the sterol fraction of the oil was determined by gas chromatography. The determination of the composition of tocopherols was carried out by the method of high-performance liquid chromatography of the unsaponified lipid fraction. The antioxidant activity of the oil was evaluated by the free radicals quenching reaction of 2.2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH).Документ Дослідження впливу фізичних факторів на вміст токоферолів у рослинних оліях(2011) Кіщенко, Володимир Анатолійович; Левчук, Ірина Володимирівна; Радзієвська, Ірина Гіронтіївна; Пелехова, Любов СергіївнаЯкість рослинних олій визначається характером і інтенсивністю окиснювальних процесів, що відбуваються під дією зовнішніх факторів. Одним зі наслідків автоокиснення олій є втрата їх вітамінної активності у результаті руйнування вітамінів продуктами окиснення. При цьому руйнування токоферолу, який виступає біоантиоксидантом, знижує стійкість харчових олій під час зберігання. Quality of vegetable oils is determined by character and intensity of окиснювальних processes that take place under the action of external factors. One of consequences of автоокиснення of oils there is a loss of them vitamin activity as a result of destruction of vitamins by foods of oxidation. Thus destruction of токоферолу, that comes forward as a bioantioxidant, reduces firmness of food oils during storage.