Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
2 результатів
Результати пошуку
Документ Використання методики таксономічного аналізу для оцінювання рівня продовольчої безпеки України(2023) Михайлик, Ольга Михайлівна; Страшинська, Лариса ВолодимирівнаУ статті доведено практичну цінність застосування спеціальних економіко-математичних методів для проведення процесу оцінювання рівня продовольчої безпеки держави. Запропоновано для спрощеної формалізації розрахунків індексу продовольчої безпеки використати метод таксономії. Запропонований підхід дозволяє оцінити ступінь сукупного впливу факторних ознак на рівень забезпечення продовольчої безпеки держави. Визначено систему індикаторів (множинних ознак) для оцінки інтегрального показника рівня продовольчої безпеки за ретроспективний період з 2015 по 2021 рік, які створюють ваговий (стимулюючий, дестимулюючий) внесок в загальний індекс продовольчої безпеки. Згідно правила проведення таксономічної процедури нормовано індикатори вхідної матриці, визначено координати точки-еталону, визначено «відхилення» між окремими індикаторами та базовою порівняння, розраховано інтегральний (таксономічний) показник рівня продовольчої безпеки України. The article proves the practical value of using special economic and mathematical methods for the process of assessing the level of state food security. It is proposed to use the taxonomy method for a simplified formalization of food security index calculations. The proposed method makes it possible to assess the degree of cumulative influence of factor characteristics on the level of state food security. The research was used publicly available, reliable and representative indicators with statistical significance. The formalized indicators of food security according to the Methodological recommendations are: average daily caloric content of human nutrition; ratio of production and consumption volumes: meat products, milk and dairy products, eggs, oil, sugar, potatoes, vegetables and food melon crops; production of grain per person per year; the level of stocks of grain crops; the share of sales imported food products through the trade network of enterprises. The use of the taxonomy method as methodical research is determined to the search for a generalizing integral indicator among a significant number of indicators (multiple signs that have a vector character), which form the most significant impact on the overall level of food security and contribute to the sustainable development of agriculture. A step-by-step algorithm was used to calculate the food security on the basis of taxonomic analysis: a system of indicators (multiple signs) is defined for evaluating the integral indicator of the level of food security for the retrospective period from 2015 to 2021, which create a weighted (stimulating, disincentive) contribution to the overall food security index. In accordance with the rules of the taxonomic procedure, the indicators of the input matrix were normalized, the coordinates of the reference point were determined, the deviation between individual indicators and the base comparison was determined, and the integral (taxonomic) indicator of the level of food security of Ukraine was calculated.Документ Застосування економіко-математичного моделювання для діагностики фінансового стану підприємства(2023) Михайлик, Ольга МихайлівнаНа основі узагальнення економіко-математичних методів розглянуто можливість застосування таксономічного аналізу для діагностування фінансового стану підприємства харчової промисловості (ТДВ «Яготинський маслозавод»). За використанням даного підходу проведено аналіз динаміки показників діяльності підприємства та показників, що характеризують фінансовий стан підприємства, визначено вплив даних показників на ефективність управління підприємством. Проведено розрахунки за чотирма групами показників, сформовано матрицю спостережень за період з 2016 року по 2020 рік, стандартизовано показники матриці, визначено координати точки-еталону, визначено «відхилення» між окремими спостереженнями та базовою порівняння, розраховано інтегральний (таксономічний) показник діагностування фінансового стану підприємства. The article is devoted for the possibility of applying taxonomic analysis to diagnose the financial condition of the food industry enterprise ("Yagotinsky Maslozavod"), based on the economic and mathematical methods. Using this method, an analysis of the dynamics of the company's activity indicators and indicators characterizing the company's financial condition was carried out, and the influence of these indicators on the efficiency of the company's management was determined. In the article is proposed the method of integral assessment of the financial state of the enterprise, based on the taxonomy method, includes the following steps: 1. Formation of the plurality of observations. 2. Standardization of the indicators. 3. Distribution of indicators for stimulants and dissimulates. 4. Formation vector – standard. 5. Determination of the distance between the objects of observation and vector-standard. 6. Calculation of the integral index. Matrix (size n × m) is used as an information base for creation taxonomic index. This matrix is a combination of a set of statistical indicators and a set of multidimensional objects. To create a matrix of observations were selected the indicators of property status, liquidity and solvency, financial stability and profitability. According to the methodology of taxonomy application, based on the calculations for four groups of indicators, a matrix of observations was formed for the period from 2016 to 2020, the matrix indicators were standardized, the coordinates of the benchmark point were determined, the distance between individual observations and the base comparison was determined, and an integral taxonomic indicator for financial diagnostics of the enterprise is calculated. The proposed model can be used to track the causes of crisis phenomena in the economic activity of food industry enterprises. The decrease of the taxonomic indicator or its certain stabilization when deviating from the ideal value is an impulse for the implementation of measures to increase the efficiency of using the enterprise resources and improve the management mechanism.