Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Вдосконалення біотехнології мікробного екзополісахариду етаполану на етанолі
    (2008) Пирог, Тетяна Павлівна; Корж, Юлія Миколаївна
    Визначено особливості енергетичного й конструктивного метаболізму С2-субстратів у Acinetobacter sp. В-7005 – продуцента екзополісахариду етаполану, виявлено сайти метаболічного лімітування і розроблено підходи до їхнього усунення.Показано, що „вузьким” місцем метаболізму етанолу у Acinetobacter sp. В-7005 є асиміляція ацетату: реакція, що каталізується ацетил-КоА-синтетазою є швидкість-лімітувальною. Встановлено умови культивування бактерій, що дають змогу усунути лімітування С2-метаболізму і підвищити у три рази активність ацетил-КоА-синтетази. За таких умов синтезується високоацильований етаполан зі ступенем ацилювання 3 – 15%. Середня молекулярна маса полісахариду становить 1,5 млн і не змінюється в процесі виділення й очистки препарату. Підвищений вміст жирних кислот і висока молекулярна маса етаполану зумовлюють покращення реологічних властивостей його розчинів, що визначають практичну значущість цього полісахариду. The study is devoted to investigating of the basic stages of С2-compounds assimilation in Аcinetobacter sp. В-7005, to reveal „bottleneck” of С2-metabolism and to develop of approaches to their removal to improve process of microbial exopolysaccharide ethapolan synthesis. Ethanol metabolism in Acinetobacter sp. В-7005 is limited by the rate of acetate assimilation in a reaction catalyzed by acetyl-CoA-synthetase, was shown. Basing on the investigations of С2-metabolism regulation the cultivation conditions were developed which allowed to increase the acetyl-CoA-synthetase activity in Acinetobacter sp. В-7005. Ethapolan synthesized under these conditions was characterized by high level of acylation (3 - 15%). Molecular mass of this polysaccharide was 1,5 million and was not changed during purification. Improved reological properties of ethapolan were associated with high molecular mass and increasing fatty acids content.
  • Ескіз
    Документ
    Етаполан – мікробний екзополісахарид мультифункціонального призначення
    (2006) Пирог, Тетяна Павлівна; Корж, Юлія Миколаївна
    Підсумовано власні експериментальні дані стосовно інтенсифікації синтезу, регуляції фізико-хімічних властивостей і практичного використання мікробного екзополісахариду (ЕПС) етаполану (продуцент - Acinetobacter sp. В-7005). Етаполан складається з ацильованого (містить С10-С18-жирні кислоти) і неацильованого компонентів, ідентичних за моносахаридним складом, вмістом глюкуронової і піровиноградної кислот. Завдяки наявності жирних кислот розчинам етаполану притаманна здатність до емульгування, підвищення в’язкості в присутності катіонів, за низьких значень рН, у системі Сu2+-гліцин, що зумовлює практичне використання цього ЕПС у нафтовидобувній, хімічній, харчовій промисловості, сільському господарстві. Застосування 1 т етаполану у нафтодобуванні дає змогу отримати додатково 240 т нафти.Наведено дані про технологічні особливості біосинтезу етаполану на різних вуглецевих субстратах (етанол, вуглеводи, суміш ростових С2-С6-сполук), які дають змогу знизити у 3-4 рази (до 2,95 г/л) вміст солей у середовищі культивування продуцента, підвищити у 2-5 разів кількість синтезованого ЕПС і регулювати його фізико-хімічні властивості залежно від галузі практичного використання.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив умов культивування продуцентів екзополісахаридів на їх синтез та фізико-хімічні властивості
    (2003) Пирог, Тетяна Павлівна; Кузьмінська, Ю. В.
    В огляді наведені літературні та власні експериментальні дані про вплив умов культивування продуцентів на синтез екзополісахаридів (ЕПС) і їх фізико-хімічні властивості. Утворення мікробних ЕПС (кількість синтезованих полісахаридів, швидкість їх синтезу та вихід від субстрату) залежать від складу поживного середовища (природа джерела вуглецю, азоту, фосфору, їх концентрація, співвідношення вуглець/азот, іони металів), способу подачі субстрату, фізико-хімічних факторів (температура, рН, рівень аерації), тривалості процесу періодичного культивування, швидкості розбавлення середовища при безперервному культивуванні. В різних умовах вирощування продуцента може змінюватись хімічний склад ЕПС, їх молекулярна маса, а також співвідношення декількох полісахаридів, що впливає на реологічні властивості розчинів ЕПС, які визначають практичну значимість цих полімерів. Обговорюється питання про необхідність використання даних про вплив умов культивування на синтез та фізико-хімічні властивості ЕПС в біотехнології мікробних полісахаридів при розробці технологій одержання ЕПС зі стабільними заданими властивостями. The review represents the data concerning the influence of the producer cultivation conditions on synthesis and physico-chemical properties of exopolysaccharides (EPS). The formation of microbial EPS (quantity synthesized polysaccharides, rate of their synthesis and yield from substrate) depends on composition of the nutrient medium (nature of carbon, nitrogen, phosphorus source, their concentration, ratio carbon/nitrogen, metal ions), manner of substrate supply, physico-chemical factors (temperature, рН, aeration), duration of process periodic cultivation, dilution rate under continuous cultivation. Under different producer growth conditions can change chemical composition of EPS, their molecular mass and ratio of several polysaccharides, that affect on rheological properties of EPS solutions, determining their practical significance. The using necessity of data concerning the influence of cultivation conditions on synthesis and physico-chemical properties of EPS in biotechnology under development of obtaining technology of EPS with stable properties are discussed.